НСКУ, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагають звільнити українського режисера Олега Сенцова

НСКУ, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагають звільнити українського режисера Олега Сенцова

20 Травня 2014
10363
20 Травня 2014
11:58

НСКУ, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагають звільнити українського режисера Олега Сенцова

10363
НСКУ, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагають звільнити українського режисера Олега Сенцова
НСКУ, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагають звільнити українського режисера Олега Сенцова

Національна спілка кінематографістів України, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагають звільненими затриманого ФСБ українського режисера й активіста Автомайдану Олега Сенцова.

 

Рада Європейської кіноакадемії заявляє, що не примириться із переслідуванням людей з політичних мотивів.  «Із Києва, де глава Ради Європейської кіноакадемії Агнешка Холланд перебуває в рамках візиту до України, заявляє: "Нам відомо, що кожного разу, коли художники починають придушуватися політичним режимом, цей режим стає диктатурою "», - йдеться в тексті заяви Кіноакадемії.

 

У Кіносоюзі РФ закликали ФСБ рахуватися с репутації Росії на міжнародному кіноринку. «Олег Сенцов добре відомий кінематографістам Росії та України завдяки своєму дебютному фільму «Гамер», що був учасником офіційної програми Роттердамського МКФ в 2011 році, - йдеться у листі російських кінематографістів, направленого в ФСБ. - Фільм завоював визнання в багатьох країнах, брав участь у численних міжнародних фестивалях, у тому числі і в Росії. У 2012 році новий проект «Носоріг» Олега Сенцова завоював приз за кращий пітчинг на міжнародному кінофестивалі в Одесі. У зйомках фільму передбачалася участь російських акторів і кінематографістів інших спеціальностей». 

 

Представники Кіносоюзу вважають дії ФСБ неприпустимими й такими, що завдають шкоди репутації країни: «Арешт і утримання Олега Сенцова без пред'явлення звинувачень протягом тижня вже завдали серйозної шкоди іміджу нашої країни на міжнародній арені. Звернення про звільнення Олега Сенцова підписуються і публікуються провідними кінематографістами світу в найбільших міжнародних та ділових виданнях. [...] Вимагаємо негайного звільнення кінорежисера Олега Сенцова».

 

Національна спілка кінематографістів України звернулась із запитом до Федеральної служби безпеки Російської Федерації в Сімферополі у зв'язку з повідомленнями про затримання українського режисера Олега Сенцова 13 травня. 

 

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова російська ФСБ затримала  у ніч на 11 травня в Сімферополі (АР Крим). Після затримання в Криму Олега Сенцова перевезли до Москви і утримують у Лефортово - слідчому ізоляторі, підпорядкованому Міністерству юстиції Росії.  Його звинувачують у підготовці організації теракту на основі показів двох невідомих осіб, які нібито вказали на режисера як на організатора.

 

Дружина з дітьми та родина режиссера перебувають у Криму.

 

Олег Сенцов є автором повнометражного фільму «Гамер», відзначеного журі низки міжнародних кінофестивалів, зокрема, Одеського МКФ та МКФ у російському Ханти-Мансійську. Картина брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіна, Роттердамському МКФ, у конкурсній програмі МКФ GoEast, що проводиться у німецькому місті Вісбаден, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість». Олег Сенцов зі своїм наступним повнометражним ігровим проектом «Носоріг» виграв конкурс Держкіно й виборов право на державне фінансування. Режисер готувався незабаром розпочати фільмування цієї стрічки.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10363
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду