Міжнародна федерація журналістів закликала до посилення захисту представників ЗМІ

3 Травня 2014
9413
3 Травня 2014
21:56

Міжнародна федерація журналістів закликала до посилення захисту представників ЗМІ

9413
Міжнародна федерація журналістів закликала до посилення захисту представників ЗМІ

У Всесвітній день свободи преси - 3 травня - Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) закликала до цілеспрямованих заходів задля збільшення підтримки та захисту свобод і прав журналістів і працівників засобів масової інформації. Про це йдеться у зверненні організації.

 

МФЖ закликала всі держави, громадські організації та приватних осіб активно захищати свободу слова і свободу преси як одне із основоположних прав.

 

Із цим зверненням МФЖ виступила перед початком головної конференції ЮНЕСКО «Свобода ЗМІ - задля кращого майбутнього», приуроченій до Всесвітнього дня свободи преси, які відбудеться 5-6 травня у Парижі. Цей захід буде зосереджуватися на трьох взаємопов'язаних темах: важливому значенню ЗМІ у розвиту, безпеці журналістики та верховенству права, а також сталості розвитку та цілісності журналістики.

 

Під час конференції МФЖ проведе захід з питань безпеки журналістської діяльності, у ході якого обговорюватимуться питання безпеки журналістів у всьому світі та буде оприлюднена інформація «з перших рук» про щоденні перепони та проблеми, з якими журналісти стикаються під час роботи.

 

Учасники, в тому числі лідери журналістських організацій з Росії, України, Іраку, Сомалі, Південного Судану та інших країн обговорять кризовий стан безпеки журналістів у своїх країнах, а також стратегій і програм, які організації-члени МФЖ можуть запозичити як досвід для захисту журналістів, таких як тренінги з безпеки та виживання, багаторівневе представництво інтересів та захист у боротьбі проти безкарності та проти насильства щодо журналістів.

 

Також під час конференції буде представлено фотовиставку про роботу журналістів в Україні в умовах кризової ситуації та відбудеться презентація спеціального захисного обладнання для роботи «на передовій».

 

«Конференція ЮНЕСКО до Всесвітнього дня свободи преси проводиться у найбільш важливий період, коли журналістика знаходиться на роздоріжжі», - заявив президент МФЖ Джим Бумела. «Все ще продовжується «сезон полювання» на журналістів, вони все ще залишаються мішенню для відстрілу, викрадень, кидань за грати та переслідувань у всіх куточках світу в таких трагічних масштабах, які вразили навіть найбільш загрубілих фронтових журналістів».

 

 Убивче, безкарне насильство проти журналістів призводить до самоцензури і заковує свободу преси у кайдани: від Сомалі до Мексики журналісти зараз уникають дражливих тем, залишають професію або змушені покидати свою батьківщину, щоб уникнути розплати. «Журналісти та їх професійні спілки в усьому світі підтримують план дій ООН, але вони втрачають довіру в документи та гучні заяви. Викликає жах, що інструменти є, але вони чекають на ефективні дії, які ні для кого не є обов'язковими. Основна перешкода для захисту прав журналістів випливає не із сфери права, а з дефіциту реалізації наявних прав», - зазначив Джим Бумела.

 

Також він додав: «МФЖ буде закликати на Паризькій конференції ЮНЕСКО всі організацій допомогти покласти край практиці безкарності, але не лише через декларації, пакти чи заяви, які заохочують держави- члени або через створення партнерств та підвищення їх обізнаності, але й через ефективні кримінальні та незалежні розслідування, яки б привели до покарання винних».

 

Віце-президент Європейської федерації журналістів та секретар Союза журналістів Росії Надія Ажгіхіна, яка братиме участь у конференції ЮНЕСКО, сподівається на єдність дій у боротьбі за безпеку і права журналістів: «Солідарність є нашою головною зброєю і єдиним способом боротьби з насильством проти журналістів та цензурою, і це є правдою. Солідарність допоможе нам подолати старі та нові виклики і захистити основні цінності нашої професії».

 

Захід МФЖ з безпеки журналістської професії відбудеться 6 травня з 15.00 до 17.00 в Штаб-квартирі ЮНЕСКО у Парижі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду