Донецькі журналісти пропонують змінювати принципи захисту інформаційного суверенітету України (+ЗВЕРНЕННЯ)

29 Березня 2014
10535
29 Березня 2014
13:43

Донецькі журналісти пропонують змінювати принципи захисту інформаційного суверенітету України (+ЗВЕРНЕННЯ)

10535
Донецькі журналісти пропонують змінювати принципи захисту інформаційного суверенітету України (+ЗВЕРНЕННЯ)

Представники засобів масової інформації, наукової спільноти та інститутів громадянського суспільства Донецька 24 березня провели круглий стіл щодо проблему захисту інформаційного простору України та Донеччини.

 

Учасники прийшли до висновку, що формуванню безпечного і незалежного інформаційного простору перешкоджає відсутність об'єднуючої ідеології (національної ідеї) та відповідальної державної інформаційної політики, запізніле реагування на інформаційні атаки та залежність засобів масової інформації від власників і їхніх політичних уподобань.

 

Журналісти, науковці та громадські діячі  запропонували змінити принципи формування та реалізації державної інформаційної політики: «Необхідно зосередити зусилля ЗМІ, наукової спільноти та інститутів громадянського суспільства на моніторингу, оцінці та розробці спільних заходів з протидії інформаційної агресії і обміні даними, розробці пропозицій до формування нової державної інформаційної політики»

 

Підсумком зустрічі стало звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування, журналістського й наукового співтовариства, представників громадянського суспільства України та Донецької області. У ньому учасники засідання висловили своє ставлення до подій , а й запропонували шляхи консолідації зусиль для ефективнішоїпротидії агресивній антиукраїнській пропаганді та захисту інформаційного суверенітету і єднання країни.

 

Текст звернення наводимо повністю:

 

Звернення учасників круглого столу

«Інформаційна агресія проти України: як це впливає на донецьку журналістику?»

 

До органів державної влади та місцевого самоврядування, журналістського й наукового співтовариства, представникыв громадянського суспільства України та Донецької області

 

Ми, представники засобів масової інформації, організацій громадянського суспільства та наукової спільноти Донецької області, глибоко стурбовані ситуацією, що склалася в інформаційному просторі і тими загрозами, які нависли над суверенітетом нашої держави і громадянським спокоєм в області. У наявності факт інформаційної агресії, розв'язаної проти України російською владою, її офіційними ЗМІ, провал інформаційної політики української влади, що виявилася неготовою протистояти провокаційній діяльності інформаційних дезінформаторів, маніпуляторів з інспірування й підтримки проросійських маніфестацій і сепаратистських виступів на південному сході України, у нашій області в зокрема.

 

Ми звертаємося до органів державної влади та місцевого самоврядування, до редакційним колективів, до власників ЗМІ та провайдерів інформаційних мереж області, до журналістської спільноти з проханням обговорити та вжити невідкладних заходів з протидії недружньої для народів України і Росії інформації, інформаційної агресії і посилення інформаційної безпеки в регіоні. Ми закликаємо представників засобів масової інформації не забувати про особисту відповідальність за порушення професійних стандартів, використання маніпулятивних технологій і усвідомленого спотворення дійсності, що завдає відчутної шкоди національній безпеці, ставить під загрозу суверенітет і цілісність України. Ми звертаємося до журналістської спільноти з пропозицією консолідувати свої сили для надання оперативної, повної, об'єктивної, неупередженої і збалансованої інформації, здатної згуртувати наше суспільство і протидіяти інформаційної агресії.

 

Ми звертаємося до керівництва Донецької області з ініціативою сформувати постійно діючу спільну робочу групу за участю представників ЗМІ, громадських організацій, наукової спільноти, що працюють в інформаційній та медійній сфері з метою вироблення та впровадження нової інформаційної політики в регіон, яка відповідає умовам інформаційної війни, що ведеться проти нас, і забезпечує ефективний захист національного інформаційного простору і громадського спокою в краї. Вважаємо за необхідне створити моніторингову групу фахівців для оперативного відстеження інформаційних провокацій та сприяння їх розвінчуванню в місцевих ЗМІ.

 

Вимагаємо вжити невідкладних заходів з виконання у сфері рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та рішень суду про припинення трансляції в Україні державних російських телеканалів, які проводять антиукраїнську кампанію, що порушує українське законодавство.

 

Ми закликаємо керівництво країни, РНБО, Міністерство освіти і науки звернути особливу увагу на забезпечення інформаційної безпеки країни, зокрема на підготовку фахівців в інформаційній сфері, здатних прогнозувати, оперативно виявляти і протидіяти інформаційним провокаціям та атакам.

 

Світлана Єременко, медіаексперт, керівник проекту моніторингу регіональних медіа Українського освітнього центру реформ (Київ)

Бриж Олександр, головний редактор газети «Донбас», голова Донецької обласної організації Національної Спілки Журналістів України

Джолос Олег, генеральний директор Донецької обласної державної телерадіокомпанії

Гармаш Сергій, президент ГО «Центр досліджень соціальних перспектив Донбасу», редактор інтернет-видання «ОстроВ»

Мацука Олексій, головний редактор інтернет- видання «Новости Донбасса», керівник Донецького інституту інформації

Прокопенко Марія, кореспондент Всеукраїнської газети «День»

Горова Людмила, президент Ліги ділових і професійних жінок

Закревська Світлана, президент ДГО «Альянс»

Кіпень Володимир, директор ДОГО «Донецький інститут соціальних досліджень і політичного аналізу»

Кочуєв Валерій, директор ДМГО «Агентство розвитку місцевого самоврядування»

Бондаренко Сергій, голова правління ГО «Центр аналізу та розвитку громадських комунікацій «Діалог»

Соболь Олександр, керівник медійних проектів і програм ГО «Центр аналізу та розвитку громадських комунікацій «Діалог»

 

Підтримати звернення можна, надіславши свої дані (прізвищ та ім`я, посада та назва організації) на електронну адресу centerdialog@gmail.com.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10535
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду