Чи варто бути принциповими?

13 Липня 2007
2976
13 Липня 2007
11:48

Чи варто бути принциповими?

2976
Як на мене, телевізійники 5 каналу вчинили правильно, порушивши 12 липня неформальний журналістський мораторій на спілкування з Олегом Калашниковим.
Чи варто бути принциповими?

Річницю нападу народного депутата Олега Калашникова на знімальну групу каналу СТБ 5 канал відзначив телемарафоном, присвяченим порушенню прав журналістів у цілому і «справі Калашникова» зокрема (розшифрування читайте тут). Така увага до події річної давнини не випадкова. Адже, видається, цю справу – як і багато інших випадків нападу на журналістів, перешкоджання журналістській діяльності і т.п. – влада і правоохоронні органи, імітуючи бурхливу діяльність з «розслідування», насправді намагаються затягти і «зам’яти». За цей рік «ТК» присвятила інциденту з Калашниковим чимало публікацій, але знову вимушена повертатись до цієї теми: винуватця не лише не покарано – він дозволяє собі блазнювати в ефірі центральних каналів, стверджуючи, що нікого не бив, і знущаючись із постраждалих журналістів. Сьогодні своїми думками щодо ефіру 12 липня на 5 каналі ділиться Сергій Грабовський.

 

Під час Другої світової війни, 1943 року, американський генерал Паттон, який протягом нетривалого перебування на фронті устиг здобути заслужену бойову славу, ускочив у велику халепу. Що ж сталося? Під час відвідин шпиталю Паттон звернув увагу на молодого вояка, у якого не було жодних слідів поранень. На запитання, що з ним, вояк відповів: йому страшно бути під кулями. Паттон, котрий щойно приїхав з передової, скипів, назвав вояка дезертиром, котрий зрадив своїх бойових товаришів, і зацідив йому потиличник.

 

Ця історія стала надбанням преси. З‘ясувалося, що у цього вояка – тяжка нервова хвороба, що його треба довго і серйозно лікувати. У ЗМІ піднялася страшна буча, яка мало не призвела до відставки Паттона – одного із кращих генералів альянтів, що мав зіграти важливу роль під час висадки союзників у Нормандії. Сам генерал тяжко переживав цю ситуацію, але врешті-решт узяв своє самолюбство за комір – і вибачився перед рядовим.

 

Чому я згадав цю давню історію? Та тому, що 12 липня в прямому ефірі 5 каналу колишній офіцер, народний депутат V скликання Олег Калашников не тільки не вибачився перед тележурналісткою Маргаритою Ситник, побиттям котрої та її колеги-оператора він, за свідченнями очевидців, керував рівно рік тому, а ще й назвав її «представницею іншої професії». І довго-довго ще розводився про свій патріотизм і про провокацію проти Партії регіонів, яка здійснюється через цькування особисто його, Олега Калашникова.

 

Того самого Калашникова, якого, за свідченням генерал-лейтенанта Олександра Скипальського, з ганьбою вигнали у середині 1990-х з Головного управління розвідки Міністерства оборони України. За що? За «дрібнички»: службову невідповідність, фальсифікацію документів, перевищення службових повноважень і таке інше. За словами Скипальського, формула «службової невідповідності» торкнулася Калашникова саме тією її частиною, де йдеться не про непрофесіоналізм, а про моральні якості. Котрі цього разу виявилися яскраво аморальними.

 

Калашников звільнення свого не визнав, і впродовж трьох років штурмував суди всіх інстанцій. Однак його апеляції були відхилені, претензії визнані неправомірними. Та Калашников не пропав. Він випірнув в оточенні Віктора Федоровича Януковича, активно працював на нього у 2004 році, а потім зумів потрапити до виборчого списку Партії регіонів – 161-м номером. Не надто високо, але ж керівництво ПР, очевидно, вирішило, що і такий орел їм для чогось знадобиться.

 

І знадобився – так, що і рік тому чули, і тепер (спасибі 5 каналу!) чуємо, як цей парламентський взірець своєрідної моральності розписується у любові до свободи слова, а водночас директивним тоном розповідає, що можна журналістам, а чого – не можна.

 

Тепер я розумію, чому Партія регіонів так не хоче вступу України до НАТО (про комуністів та соціалістів і говорити нічого). Справа в тому, що в Альянсі стабільно діють ті стандарти журналістики, політики і, зрештою, офіцерської поведінки, які продемонстрував давній випадок з генералом Паттоном. Ну, не може владна особа, а тим більше командир-військовик (рік тому перед телекамерою, до речі, Калашников говорив щось про «слово офіцера») певним чином себе поводити. Не може! А якщо раптом зірветься – то є достатньо засобів приструнчити цю особу, незалежно від її заслуг та рівня патріотизму. Без формального суду – за допомогою важелів, які мають ЗМІ та громадянське суспільство.

 

А от у нас – свої традиції. У фронтових щоденниках маршала Єрьоменка (тоді – генерал-лейтенанта) кілька разів говориться про несусвітне хамство та звичку до рукоприкладства Георгія Жукова – того самого, медалі імені котрого носять наші ветерани. І котрому споруджують пам‘ятники у деяких українських містах. Але особисто бив Жуков тільки генералів. Усіляких полковників, майорів, капітанів він наказував розстрілювати. Без суду та слідства. А рядових піхотинців посилав в атаку через ворожі мінні поля – щоб по їхніх слідах пустити вперед танки. Нарешті, саме Жуков наказав розстрілювати членів сімей тих, хто потрапив у ворожий полон...

 

Утім, маршал Єрьоменко і сам охоче лупцював підлеглих дубцем, і до розстрілів вдавався. Але масштаби цього у нього були в кілька десятків разів меншими, аніж у Жукова. І тому вважався Єрьоменко гуманістом. Звісно, за совєтськими мірками. В нормальній армії він би не протримався і дня.

 

Отож колишньому офіцеру Олегу Калашникову є з кого брати приклад, чию традицію наслідувати. Для Калашникова і для керівництва Партії регіонів, які взяли до свого списку цього персонажа, вступ України до НАТО – це катастрофа; це втрата людських ресурсів і влади; це зовсім інші стандарти, до яких ця публіка не буде готова ніколи.

 

Тому, як на мене, телевізійники 5 каналу вчинили вірно, порушивши 12 липня неформальний журналістський мораторій на спілкування з Олегом Калашниковим, оскільки і нагадали громадянам про цього персонажа, і засвідчили зайвий раз «моральність» цього екс-офіцера, і змусили Ганну Герман, котра сиділа на той момент у студії, сказати щось правдиве, а тому дуже неприємне для свого колеги за виборчим списком Партії регіонів. 5 канал зробив виняток, який тільки підтвердив правило. Точніше, це правило підтвердив сам Калашников, з мінімальною допомогою ведучого.

 

От тільки дозволю собі при всьому тому не дуже повірити у щирість слів пані Герман, котра зайняла місце у студії якраз після того, як його звільнив автор цих рядків, який теж брав участь у телемарафоні щодо стану свободи слова в Україні. Це моя суб‘єктивна оцінка, але мотивацію вона під собою має об‘єктивну: у Європі, про яку стільки говориться, в тому числі і Ганною Герман, яка має досвід життя там, перебування порядної людини в одному депутатському списку і в одній партії з Олегом Калашниковим неможливе за визначенням. Якщо, звісно, не йдеться про якусь неонацистську чи ліворадикальну групку, у якій мораль замінено на партквиток і фюрер-принцип (мабуть, не треба пояснювати, що це таке?).

 

І не варто було пані Герман ставити на одну дошку скандал дворічної давнини у стосунках президента Ющенка з журналістом Лещенком та «казус Калашникова»: у першому випадку йдеться про культуру демократичного світу, однакову у генерала Паттона і у президента Ющенка, у другому – про «культуру» маршала Жукова та всіх дрібних фельдфебелів тоталітарного світу. Ту «культуру», з якою нам немає чого робити у нормальному світі.

 

Та, власне, під кінець ефіру Ганна Герман, здається, і сама отримала наочний урок останнього різновиду «культури» від колеги-депутата...

 

А на закінчення – свіжі дані всеукраїнського соціологічного опитування від «Демократичних ініціатив» та Ukrainian Sociology Service, які я навів в ефірі 5 каналу і які, на мою думку, важливіші за партійні рейтинги. Так от: цілком чи переважно довіряє Верховній Раді України (це у червні, коли з неї вже пішла опозиція, і залишилися тільки колеги Олега Калашникова по владних силах) 26,7% опитаних, переважно чи повністю не довіряє – 62,8%. У ЗМІ України ситуація інша – довіряє їм тією чи іншою мірою 45,8%, не довіряє – 40,2%. Там – величезний мінус. Тут – хоч і невеликий, але плюс. Можливо, якби у «казусі Калашникова» українські ЗМІ були жорсткішими і принциповішими в обстоюванні засадничих демократичних цінностей, то і цей плюс виявився б значно більшим?

 

Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Фото ProUA.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2976
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду