Програма «Час» зі Святославом Цеголком, присвячена справі Калашникова, 5 канал, 12 липня 2007 року

13 Липня 2007
2555
13 Липня 2007
11:44

Програма «Час» зі Святославом Цеголком, присвячена справі Калашникова, 5 канал, 12 липня 2007 року

2555
Програма «Час» зі Святославом Цеголком, присвячена справі Калашникова, 5 канал, 12 липня 2007 року

Гості студії – Ганна Герман, народний депутат V скликання, Партія регіонів, Тарас Шевченко, Інститут медіаправа, Олег Калашников, народний депутат V скликання, Партія регіонів, та Маргарита Ситник, журналіст.


СТУДІЯ: У студії – Святослав ЦЕГОЛКО. Журналістка "СТБ" Маргарита Ситник та телеоператор Володимир Новосад звернулися до Європейського суду з прав людини щодо нападу на них депутата Верховної Ради V скликання від Партії регіонів Олега Калашникова. Чому проти нього не порушили кримінальну справу? З таким запитанням до Генеральної прокуратури звернулися журналісти інших засобів масової інформації. У відповідь генеральний прокурор Олександр Медведько доручив з’ясувати, чи законно і обґрунтовано правоохоронці відмовили у порушенні кримінальної справи проти Калашникова. Нагадаємо, 12 липня торік депутат Олег Калашников напав на знімальну групу телеканалу "СТБ". Інцидент трапився безпосередньо біля Верховної Ради. Там було розташоване наметове містечко "біло-блакитних". Панові Калашникову здалося, що медійники неправильно зняли акцію Партії регіонів, тож відібрав у телевізійників касету і завдав тілесних ушкоджень. Чому в історії з Олегом Калашниковим не поставлено крапку, сьогодні говоритимемо з Андріє... з Тарасом Шевченком, Інститут медіаправа, представник цього інституту, та з народним депутатом V скликання від Партії регіонів Ганною Герман. Доброго вечора вам. Чому не поставлено крапку в історії з Олегом Калашниковим?


СТУДІЯ: Ганна ГЕРМАН, народний депутат V скликання, Партія регіонів: "Ну, це треба запитати журналістів, які піднімають і піднімають це питання. Я пам’ятаю, коли я почула, що подають у суд, Європейський суд, я згадала про те, що свого часу ви пригадуєте, як президент дозволив собі досить брутально висловитися стосовно журналіста: там, кинь в морду журналістові цей чек. Пам’ятаєте, була публікація".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. І через день відразу вибачився за це.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Так. І правильно би зробив, очевидно, був і Олег Калашников, якби зробив так, як президент. Образивши журналіста, попросив пробачення. Очевидно, може, він попросив пробачення не так. Може, журналісти мають певний інтерес в тому, щоб підігравати, підігрівати цю історію. Можливо, Калашников так і не міг зрозуміти, в чому його вина. Все це, знаєте, ми вчимося жити у досвіді демократичної держави. І дуже часто нам того досвіду бракує. І люди, які не уміли ніколи мислити демократично і не знають, що таке насправді свобода преси, вони допускаються таких помилок, як, скажімо, допустився тоді президент України і Олег Калашников".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Зрозуміло. Пане Тарасе, як ви вважаєте і як ви збираєтеся захищати інтереси журналістів в Європейському суді?


СТУДІЯ: Тарас ШЕВЧЕНКО, Інститут медіаправа: "Я би хотів тільки один додати єдине до того, що сказала пані Ганна, що Калашников не те, що погано вибачився. Він, насправді, спочатку вибачився, а потім і до цього часу він повністю заперечує і говорить, що нічого такого зовсім не було. Тому очевидно, що ситуація, коли людина все заперечує, навряд чи може задовільняти журналістів".


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Звичайно, я кажу: він повинен був зробити так, як президент. Президент ну, журналіста, скажемо так, образив і відразу попросив пробачення. Калашников...Калашников образив, і повинен був, повинен був попросити пробачення".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Я зараз пропоную нагадати нашим глядачам, як же ж розгорталася історія довкола Олега Калашникова. Пропонуємо відповідний матеріал.


СИНХРОН: Олег КАЛАШНІКОВ, народний депутат, Партія регіонів: "Я прошу, забудь эту тему. Не занимайся провокацией".


СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Маргарита Ситник – "УС"): "Какими провокациями?"


СИНХРОН: Олег КАЛАШНІКОВ, народний депутат, Партія регіонів: "Еще раз повторяю, провокациям – нет. Мы за единую Украину, за народ Украины. Да уберите руки, вы чего на меня руки тянете? Девушка, вы – журналист".


РЕПОРТАЖ: Автор: Христина БОНДАРЕНКО. Це було останнє публічне спілкування Олега Калашникова і журналістки Маргарити Ситник. Надалі вони розмовлятимуть лише на очних ставках, які проводитиме слідство. У Верховній Раді, де Маргарита працює парламентським кореспондентом, народний депутат та журналіст вже рік роблять вигляд, що не знають один одного. Місяць тому ми зустрічалися з Маргаритою, яка вже тоді пророкувала справі проти Калашникова швидке закриття. Мовляв, немає політичної волі, щоби розібратися і поставити у цій справі крапку.


СИНХРОН: Маргарита СИТНИК, кореспондент, СТБ: "Ми так зрозуміли, що рішення жодного і не буде винесено, поки не стане щось зрозуміло в політиці. Коли не стабілізується політична ситуація, вони і не наважаться".


РЕПОРТАЖ: Рішення було прийняте за два тижні після цієї зустрічі. Генеральна прокуратура не знайшла достатньо доказів для притягнення до відповідальності Олега Калашникова. Хоча розслідування справи за фактом триває і досі. Його розпочали ще 14 липня минулого року. Тоді Печерським районним судом була порушена справа за 171 статтею Кримінального кодексу України. У Верховній Раді навіть створили тимчасову слідчу комісію, яка засудила нардепа. А Віктор Янукович, з яким Маргарита особисто зустрічалась минулого року, пообіцяв їй розібратися із депутатом. Обіцянки сипалися і від Генпрокуратури. Так, наприклад, на День журналіста Олександр Медведько забажав довести до кінця цю справу.


СИНХРОН: Олександр МЕДВЕДЬКО, генеральний прокурор України: "Прокурору міста казав уже: коли ми приймемо рішення по Калашникову? Або його в суд направляти, або його треба закривати. Ну, іншого тут рішення не може бути. Одна сторона кажуть, що були ці події. Він відмовляється. І, як мені каже прокурор міста, що інших, щоб об’єктивно підтвердити покази тої чи іншої сторони, немає. Тому теж він на завтра запрошений до мене, Блажівський. Я знаю цю ситуацію. Я з ними буду вести розмову. Ми поставимо найближчим часом крапку в цій справі".


РЕПОРТАЖ: Крапку у справі обіцяли поставити і в Партії регіонів, до якої належить Калашников. Його мали виключити з фракції і партії. Заяви з осудом робили і "регіонали" Ганна Герман та Тарас Чорновіл. Вони навіть хотіли скласти свої мандати, якщо Калашникова не покарають.


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. І з нами на прямому зв’язку з Одеси є сам винуватець цієї історії Олег Калашников, народний депутат і представник Партії регіонів. Моє запитання до вас, по-перше, чи готові ви повторити свій вчинок 2006 року?


СТУДІЯ: Олег КАЛАШНІКОВ, народний депутат V скликання, Партія регіонів (телемостом – "УС"): "Я не можу зрозуміти ваше запитання. Добрий вечір. Мені дуже приємно, що ви звертаєтесь до мене, коли я знаходжуся в Одесі, в місті-герої. Я не чую ваше запитання. Повторіть, будь-ласка".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Моє запитання, чи готові ви повторити свій вчинок 2006 року і зараз?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Ви знаєте, я не можу зрозуміти вас, про який вчинок ви ведете мову".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Про побиття журналістів телеканалу "СТБ".


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Мені дуже приємно, що зараз моя колега, яка перша виступала в вашій студії, чітко підкреслила, що ті події, той інцидент, який відбувся, він дійсно мав місце. Але ж те, про що розповідаєте ви майже рік, і про те, про що розповідають так звані представники славнозвісного каналу, дійсно, в природі не відбувалось. Саме під час інциденту, який я визнав, як той, що був, я підкреслив і я вибачився перед журналістами за те, що я зробив зауваження. Але ж зауваження журналістам я зробив виключно з моральних переконань, бо я вважаю, що неморальні дії журналістів не можуть існувати в українському суспільстві..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Пана Калашников, скажіть, будь-ласка, чи було побиття, чи не було побиття?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "...де повинна бути вільна преса, вільна журналістика. Саме в такому..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Пане Калашников, моє запитання, чи було побиття, чи били ви журналістку Маргариту Ситник, чи ні?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Я вам хочу сказати, мені прикро чути вас. Шановні журналісти не звинувачували Олега Калашникова своїми заявами до Генеральної прокуратури. Переді мною лежать офіційні документи, в яких ні ця пані Ситник, ні її колега в своїх заявах не звинуватили Олега Калашникова в тих діях, в яких звинувачуєте ви мене. Вони звинуватили мене в тому, що я дійсно зробив їм зауваження. Я це визнав і офіційно, пані Герман підтвердить, в письмовій формі вибачився не тільки перед журналістами вашого каналу, а вибачився перед журналістами всієї України. А що стосується цього факту, я хочу вам сказати: це дуже потужна політична провокація, яка, на жаль, спрямована не проти Олега Калашникова. Вона сьогодні спрямована проти стабільності в країні, спрямована проти партії, яку я представляю, проти лідера, яким я пишаюсь, і проти, безумовно, коаліції національної єдності, щодо створення якого я безпосередньо приймав участь і пишаюсь, що ця коаліція в Верховній Раді України працює. І я хочу сказати, що сьогодні будь-яка..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Ми зараз матимемо змогу надати слово самій журналістці Маргариті Ситник. Представниця "СТБ" зараз є також гостем нашої студії. Вона з нами перебуває на прямому зв’язку. Маргарито, доброго вечора. Скажіть, що ви думаєте про слова, які щойно сказав Олег Калашников, з яким у вас трапився інцидент рівно рік тому?


СТУДІЯ: Маргарита СИТНИК, журналіст: "Доброго вечора, Святославе. Доброго вечора телеглядачам "5 каналу". Олег Калашников взагалі дуже гарний фантазер. Він щоразу вигадував нові версії цього інциденту. Спочатку він казав проте, що ми, нібито, знімали сміття на території технічного майданчику Партії регіонів. Потім йому примарилося те, що ми, нібито, палили, хоча я взагалі не палю. Потім ми знімали спідню білизну прихильників Партії регіонів, які виступали на сцені. Остаточну версію я щойно почула, що нібито він робив зауваження і взагалі жодних претензій ми до пана Калашникова не маємо. Ми одразу заявляли, що саме пан Калашников був організатором цього нападу. Ми пред’являли претензії до нього. Якби не Калашников, цього взагалі б не було, цього інциденту. Тому я не розумію, чому Олег Калашников заперечує навіть свою заяву, там, де він фактично зізнається в тому, що інцидент мав місце".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Скажіть, пан Калашников щойно сказав, що буцімто журналісти мають претензії до цілої партії, до того, аби ввести в оману всіх навколо, а не мають саме претензій до нього. Ви маєте справді претензії до Партії регіонів, чи саме до Олега Калашникова?


СТУДІЯ: МАРГАРИТА СИТНИК: "Ми одразу заявляли, що маємо претензії до громадянина Олега Калашникова, і просили навіть не політизувати цей конфлікт. Ми сказали, що до Партії регіонів не маємо жодних претензій, тому позиваємося до Олега Калашникова і розбираємося у судах і прокуратурах саме з ним. Олег Калашников просто хоче показати, що ми політизуємо цю ситуацію, що ми провокуємо якісь недобрі, недобре ставлення до Партії регіонів. Він дуже помиляється з цього приводу".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Це була Маргарита Ситник, представниця телеканалу "СТБ". Пані Ганно, як можете прокоментувати слова вашого колега по фракції? Що можете йому сказати? Можливо, ви зараз зверн... можете звернутися до нього і сказати те, що ви йому казали рік тому, що ви просили би його зректися свого депутатського мандата, тому що не личить так депутату поводити себе?


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Я не просила ніколи Олега зректися його депутатського мандата. Цей його моральні проблеми. Я завжди захищала свободу преси і завжди буду її захищати. І повторюю сьогодні: жоден політик не має права ні словом, ні ділом, ні жестом чинити будь-який тиск на свободу преси, і на те, що роблять журналісти. Якщо політик дозволив собі це зробити, а визнаєте – в житті буває різне, бувають емоції. Людина буває чи втомлена, чи щось там в неї дома сталося. Вона неадекватно відреагувала. Коли ти не знаєш, що робити в цій ситуації, просто скажи правду, просто вийди і скажи: "Хлопці і дівчата, так сталося. Я не мав рації. Це було останнє в моєму житті і більше такого досвіду не...".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Але сьогодні пан Калашников так не говорить. Він говорить, що це бажання вплинути на Партію регіонів.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Мені дуже шкода, мені шкода, мені шкода, що Олег не може знайти в собі мужності чесно визнати і вибачитися перед всіма. Ви знаєте, якби він це зробив відразу, якби він не займався крутійством, давно би всі про це забули, і давно би ми всі сказали: людина мала мужність визнати свої помилки. Адже ми всі робимо помилки".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Мені режисери підказують, що маємо реакцію від самого Олега Калашникова, який перебуває зараз в Одесі. Тож маєте змогу відреагувати на репліку пані Ганни.


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Я хочу сказать, что я с уважением отношусь к мнению каждого из своих коллег, которые сегодня представляют самую мощную партию – Партию регионов – в парламенте Украины. И при этом хочу сказать, что мужества у меня достаточно много, уважаемая коллега. Я. Выполняя программу партии, четко и ясно отстаиваю те позиции, которые доверили мне мои избиратели. И, возможно, именно моя позиция, которая не подвержена сомнениям, отклонениям, моя позиция, направленная на выполнения программы Партии регионов, у многих из моих оппонентов сегодня вызывает неудовольствие. Я еще раз хочу подчеркнуть, уважая журналистов..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Пане Калашников, чи було в програмі... пане Калашников, дозвольте задати вам запитання, чи було в програмі Партії регіонів щось сказано про стосунки з журналістами, зокрема про те аби бити їх?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "... и внимание, и уважение".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Пане Калашников, моє запитання було, чи було сказано про щось в Партії регіонів, у програмі Партії регіонів про те, що можна бити журналістів?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Еще раз вам повторяю, что Олег Калашников, вам это подтвердит Маргарита Ситник, не совершал ни одного действия ганебного про які ви розповідаєте, в том числе и про избиение журналистов".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Щойно вона це спростувала в ефірі цього каналу.


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Кстати, эта очаровательная девушка в прокуратуре при очной ставке официально заявила: Олег Калашников никого не бил, и ее не бил. И Олег Калашников вообще никого не касался. Да, действительно, я сделал замечание. И любой гражданин Украины, и, я думаю, одесситы, если бы увидели, что парень с камерой снимает нижнее белье девушек, сделал бы точно так же, как и я – сделал бы замечание".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Тоді звідки з’явилися синці на руці в оператора?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "...извините, находится в другой плоскости – в плоскости желания создать дополнительные кризисные явления в украинском обществе. Я неоднократно говорил, и еще раз повторяю: для того, чтобы снять напряжение, я официально письменно принес извинения абсолютно всем тем, кто считает, что устное замечание является перешкодою для професійної діяльності журналістів".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Пане Калашников, можливо...


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "И сегодня я повторяю, уважаемые коллеги-журналисты, я заинтересован, наверное, больше, чем другие, чтобы ваша работа была максимально защищена, а ваша деятельность была направлена на развитие нашей страны".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Тоді, якщо всі журналісти до вас звертаються і просять вас зректися депутатського мандату, можливо, ви зараз в прямому ефірі "5 каналу" це зробите?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Вы знаете, элементы политических провокаций имеют разные оттенки. Меня избирал в Верховный Совет Украины народ Украины. И я брал, принимал присягу перед народом Украины, неся ответственность перед теми избирателями, перед которыми я сегодня отчитываюсь на Одещщине, а вчера отчитывался в Киевщине. И извините меня, уважаемые господа журналисты, если вы так трепетно относитесь к свободе слова и к справедливости, пригласите Олега Калашникова к себе. Давайте сядем, поговорим, еще раз выясним все моменты этого столь шумного для вас процесса. И, я уверен, вы измените свое мнение даже не к Олегу Калашникову, к своим коллегам, которые вас обманули и продолжают вводить в заблуждение. А больше всего мне неприятно, что вводят в заблуждение украинское общество и международное сообщество".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Пане Калашников, тому ми вас саме і запросили до ефіру "5 каналу". І я маю до вас ще одне, останнє запитання. Скажіть, будь ласка, чи будете ви балотуватися на дострокових виборах 30 вересня знову до Верховної Ради вже VI скликання?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Я вам могу сказать, что считаю себя не просто членом Партии регионов. Я считаю себя солдатом партии. Я буду выполнять то решение, которое примет партия. И я доверяю своим однопартийцам, тем, вместе с которыми защищал Конституцию Украины в Конституционном суде, в Генеральной прокуратуре Украины, в Центральной избирательной комиссии. Я верю лидеру партии, верю всем тем, кто сегодня небезразличен к судьбе своей страны и моей родины. И я, как офицер, хочу вам сказать: не надо упрекать меня в том, что я не совершал. И не надо оскорблять меня, пользуясь своей вседозволенностью. Имея сегодня на руках официальное решение органов правоохранительных, я оставляю за собой право каждому из те, як кажуть, мерзотників, які, пишаючись собою, майже рік знущався над людиною, саме над громадянином Олегом Калашниковим, порушуючи права людини, буде нести відповідальність. Але ж виключно на підставі законів і Конституції України".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Хотілося би, щоб це не звучало, як погроза. Ми ще будемо спілкуватися з вами.


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Це не є погроза. Це є моя позиція".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Маємо запитання до пана Тараса Шевченка. Яким чином ви будете боротися в Європейському суді з солдатом Партії регіонів Олегом Калашниковим?


СТУДІЯ: ТАРАС ШЕВЧЕНКО: "Не хотілося б, звичайно, щоб були такі солдати. Але раз така ситуація вже сталася, то наша мотивація перед Європейським судом полягає в тому, що держава є відповідальною за гарантії безпечної діяльності журналістів. Держава відповідальною є і за статтею 10 Конвенції, так само за Кримінальним кодексом, коли сама записала, що вона буде переслідувати тих, хто перешкоджає журналістській діяльності. Відповідно, якщо достатньо легка кримінальна справа з очевидними фактами, які відбулися прилюдно не може цілий рік бути розслідуваною, це дає нам підстави стверджувати, що держава не може вжити ефективних заходів. І надія на позитивне рішення, власне, базується на тому, що є чітка практика Європейського суду в подібних справах, зокрема, в турецьких справах, де так само держава не переслідувала..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – "УС"). Тому ви судитиметеся з Україною?


СТУДІЯ: ТАРАС ШЕВЧЕНКО: "Так, в Європейському суді справа може розглядатися лише проти держави, не проти громадянина. І, якби, основна позиція, що держава не змогла знайти винних. Адже була пошкоджена камера, була вкрадена касета, були побиті журналісти. Є висновок про те, що був струс мозку, і ніхто за це не поніс відповідальність".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Якою може бути відповідальність? Це може бути грошова відповідальність?


СТУДІЯ: ТАРАС ШЕВЧЕНКО: "Головне, що позитивного робить Європейський суд в першу чергу – це те, що він, власне, виносить рішення по суті. Тобто, той факт, що він скаже, що держава була винною в тому, що не захистила журналістів, насправді має величезне значення для всієї журналістики української, і матиме значення, власне, для тих людей, які в майбутньому, наступних солдатів, які так само будуть думати, як їм чинити і як їм діяти з журналістами".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Чи це означає, що держава своїм бюджетом буде нести відповідальність за вчинок Олега Калашникова?


СТУДІЯ: ТАРАС ШЕВЧЕНКО: "Так. Вона буде нести відповідальність за те, що прокуратура не змогла розслідувати кримінальну справу. Але якщо говорити, якби, побічно, то потенційно..."


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Коли ви будете подавати до суду за те, що держава досі не дала відповідь на те, хто вбив Георгія Гонгадзе?"


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Мирослава Гонгадзе вже зверталася до Євросуду.


СТУДІЯ: ТАРАС ШЕВЧЕНКО: "Євросуд вже прийняв рішення по цій справі "Гонгадзе проти України".


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "І кого ви... і хто ви... я не маю на увазі Гонгадзе, яка зараз не проживає в Україні. Я маю на увазі вас, як людей, які так пильно пильнують права журналістів в Україні. Чи ви подавали до суду вже і чи ви чогось досягли? І коли президент України дотримає свого слова? Він же особисто гарантував, що він тримає під контролем справу Гонгадзе".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Зараз мова не йде про нього.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Справа йде про журналістів, про захист. Розумієте, ми хочемо тут... Я, ви знаєте, я не захищаю колег..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Давайте дамо змогу відповісти на ваші запитання.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Я не захищаю Калашникова тут. Мене Калашников, знаєте, я бачу, що це безнадійно. І я на Калашникові поставила крапку, як на людині, на перспективному політикові".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Але тоді скажіть мені, чи ви підете в список Партії регіонів, де буде Олег Калашников?


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Але я говорю про принцип, я говорю про принципи".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Якщо ви говорите про принципи, чи ви підете в список Партії регіонів VI скликання на дострокові парламентські вибори 30 вересня, де буде Олег Калашников?


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Почнемо з того, що з’їзд Партії регіонів ще ані Калашникову, ані Герман пропозицій іти в список не робив".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Але він запланований на четверте серпня.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Як буде з’їзд, як буде четверте серпня, і будуть зроблені відповідні пропозиції, ми будемо тоді давати відповідні відповіді на це питання. Я говорю зараз про інше. Я говорю про те, що ми з історії з одним неврівноваженим чоловіком, який не може визнати своєї вини дрібної, який не може бути чесним перед собою..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Мені зараз режисер підказує, що коли ви говорите ці слова, Олег Калашников сміється в Одесі.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Це проблеми Калашникова. Сміється той, хто сміється останнім. Я говорю про те, що ми повинні бороться за принципи, а не використовувати історію з Калашниковим для вже рік очорнення Партії регіонів".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Усе ж таки...


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Адже зроблена з цього відповідна технологія, технологія зроблена".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Ви зараз тоді сказали ті самі слова, що і сказав пан Калашников, що це очорнення Партії регіонів. Журналістка СТБ сказала щойно в ефірі "5 каналу", що вони не мають претензій до партії. Мають претензії лише до одного виключно цього народного обранця 5 скликання. Ви підете в шосте скликання в одному списку з Олегом Калашниковим?


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Я кажу, що з’їзд Партії регіонів ще нікому не робив жодних пропозицій".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Але ви особисто, якщо зробить пропозицію Олегу Калашникову, Ганна Герман піде в цей список?


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Я буду боротися. Якщо ви хочете, щоб у списку залишився Калашников і не було Ганни Герман, то я не думаю, що це краще буде для вільної журналістики".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Ми цього не хочемо. Ми хочемо отримати від вас принципову відповідь на це запитання.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Я знаю, я знаю про те, що..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Погодьтесь, що це принципове запитання.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Я кажу, що я буду готова дати відповідь на це запитання, якщо Партія регіонів зробить мені будь-яку пропозицію. Наразі мені ніхто жодної пропозиції не робив. Стосовно принципів, які ми повинні відстоювати, захищаючи вільну пресу, я хотіла би, щоб ми рівно ставилися до всіх у цьому випадку і не використовували".


СТУДІЯ: ТАРАС ШЕВЧЕНКО: "А хто ще від журналістів. Назвіть, будь ласка, приклади, які ще були факти побиття за останні от два роки чи три роки?"


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Ну, розумієте, говорити про побиття повинен, тут повинен сказати слово суд. Я уважно слухала колегу з "СТБ". Вона жодного слова не сказала про те, що її били. Вона сказала про те, що мав місце інцидент".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Ну, ми зараз запитаємо в Маргарити Ситник, яка є зараз з нами так само в студії. Чи били вас, моє запитання?


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Знаєте, є права, є права людини. Так. Є права людини, і є суд. І ми повинні. Олег Калашников, яким би він не був, він має такі самі права відстоювати свої рації і свої права людини перед судом, за допомогою суду, як має це і Маргарита Ситник".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. У мене запитання до...


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Отже, якщо нема доказів того, що він її бив, якщо вона сама про це не говорить, що він її бив, значить, ну, ми не маємо, ми там ані ви, ані я, ані третій не були. Розумієте? Ми не є судді, ми повинні..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Моє запитання до Маргарити Ситник, яка з нами є на прямому зв’язку: чи бив вас Олег Калашников, чи бив вашого оператора Олег Калашников?


СТУДІЯ: МАРГАРИТА СИТНИК: "Було побито оператора. Олег Калашников особисто керував цим нападом. Він давав вказівки своїм помічникам, щоб вони відібрали касету. Це було зроблено силою. Вони відтягували мене від оператора, тому що я намагалася допомогти йому. Це було зроблено не за нашою згодою. Вони фактично перешкоджали журналістській діяльності. Ми мирно, спокійно знімали сюжет біля Верховної Ради, нікого не чіпали, ніяких злочинних дій не робили. Проте чомусь це не сподобалося Олегу Калашникову. Тому саме через це стався цей інцидент. Олег Калашников, ще раз повторюю, був його організатором. Він керував мітингами Партії регіонів, які відбувалися біля стін Верховної Ради, рік тому. Без його вказівок, без його якихось доручень там нічого не відбувалось. Він давав ці вказівки і саме за його згодою це відбувалося. Можливо, сам Олег Калашников робив це побиття. Оператора вдарили зі спини, тому він не може сказати, хто це точно був. Але Олег Калашников має пряму безпосередню причетність до цієї справи".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Журналістка заявила щойно, що Олег Калашников керував побиттям оператора.


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Але вона не сказала, що Олег Калашников її бив, ані не сказала, що Олег Калашников бив оператора. Отже ж, як законослухняні громадяни, ми повинні все-таки дати правосуддю можливість поставити крапки над "і".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Але рік тому ви сказали, що ви готові зректися депутатського мандата, якщо...


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Якщо не покарають Калашникова".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Його не покарали.


СТУДІЯ: ТАРАС ШЕВЧЕНКО: "Правосуддя означає обов’язок мовчати".


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Чому? Чому його не покарали? Було засідання політради. Йому було оголошено сувору догану".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Як же ж його покарали, якщо через рік після цього ви говорите, що на йому поставили хрест?


СТУДІЯ: ГАННА ГЕРМАН: "Я поставила на ньому хрест, як на людині, як на політику. Я не можу відповідати за всю партію. Я вірю, що четвертого серпня на з`їзді партії буде дана дуже принципова оцінка цьому інциденту і тому, що ця історія цілий рік ганьбила нашу політичну силу, що прем`єр-міністр мусив у європейських столицях тлумачитися через те, що наробив Калашников. Я вірю, що з`їзд нашої партії дасть принципову оцінку. І я тому не можу робити остаточні крапки над "і" і говорити, чи піду я в цей список, чи не піду. Я кажу: мене туди ніхто не запрошував. Не можна казати "я не йду", коли тебе не запрошують. Давайте поговоримо, вернемося до цієї історії після четвертого серпня. І тоді я зможу сказати ще раз і поставити крапки над "і". Сьогодні я кажу, що жоден політик український, до якої б він партії не належав, чи це президент, чи прем`єр-міністр, чи голова Верховної Ради, чи будь-хто, не має права ні повчати журналістів, що і як їм писати, що і як показувати. Якщо ти взявся за публічний "борщ", так би мовити, то будь готовий навіть, що твою білизну будуть показувати по телевізору. Це... Ти – публічний політик, все, кінець, крапка. Тому ми повинні зробити все, щоб жодного тиску на журналістів не було з будь-якого боку. І я через те і хотіла би лишиться в цьому парламенті, щоб боротися разом з вами за це. І те, моя оцінка, яка сталася відразу в день того інциденту – вона не змінилася. Я лишаюсь на своїх позиціях. І я буду домагатися, щоб ця ситуація була відповідно оцінена на з`їзді нашої партії".


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Пане Калашников... з нами перебуває Олег Калашников на прямому зв`язку з Одеси. Запитання до вас. Як ви ставитеся до тих слів, про які щойно сказала Ганна Герман, ваша колега по фракції Партії регіонів? Вона каже, що якщо вже пішов у політику, то будь готовий показати свою, так само, білизну. Але питання в іншому. Чи ви готові бути з Ганною Герман в одному списку, коли Ганна Герман говорить ці слова про вас, що поставила на вас хрест?


СТУДІЯ: ОЛЕГ КАЛАШНИКОВ: "Ну, це справа особисто пані Герман. Я хочу сказати, що я, все-таки, враховую, що ми живемо у демократичному суспільстві. Вона має право мати свою думку. Я маю свою думку щодо Ганни Герман. І це, мабуть, нормально, коли існують різні думки в тій чи іншій субстанції чи політичній силі. Я хочу ще раз наголосити, що по відношенню до Олега Калашникова була опрацьована фахова політична провокація. Але ж метою цієї провокації не був Олег Калашников. Я ще раз хочу підкреслити: цілий рік саме Партія регіонів, лідер Партії регіонів, коаліція національної єдності постійно завдяки цій провокації знаходилась у стані постійного бруду, наклепів і спроб розколоти нашу єдність. Я не хочу давати оцінку пані Герман, їй надасть оцінку її доля, життя. Це не моя, не моє право ставити на ній хрест чи якусь крапку. Я собі цього ніколи не дозволю, бо я вважаю себе все-таки демократом, який поважає інші думки. А те, що стосується ситуації, дійсно, з вільною пресою, журналістикою, я хочу ще раз наголосити: нам в Україні потрібна вільна журналістика. Але ж вільна журналістика, яка несе особисту відповідальність. Бо для мене сьогодні журналіст – це вихователь українського суспільства. А ця дівчина, яка не може дати відповідь на конкретне запитання – вона не може виховувати українське суспільство. Мені це прикро..."


СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – "УС"). Пане Калашников, це красиві слова, але, мабуть, зараз журналісти вважають... і журналісти сьогодні біля Генеральної прокуратури говорили про те, що не вам судити, якою буде вільна журналістика, на жаль. Моє запитання до вас. Оскільки так багато...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2555
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду