Україна вступає до Європейського фонду підтримки кіно Eurimages

Україна вступає до Європейського фонду підтримки кіно Eurimages

17 Грудня 2013
7796
17 Грудня 2013
14:42

Україна вступає до Європейського фонду підтримки кіно Eurimages

7796
Україна вступає до Європейського фонду підтримки кіно Eurimages
Україна вступає до Європейського фонду підтримки кіно Eurimages

Українська кіноасоціація спільно з Державним агентством України з питань кіно провела попередні переговори, результатом яких стало ініціювання процесу вступу України до Європейського фонду підтримки кіно Eurimages. Про це повідомляє сайт Української кіноасоціації з посиланням на офіційну відповідь скретаріату фонду.

 

Процедура приєднання України до програми відбуватиметься у кілька етапів. За планом угода між Україною та Eurimages може бути підписана у жовтні 2014 року, і Україна зможе стати повноправним членом Європейського фонду підтримки кіно вже з січня 2015 року.

 

Голова Державного агентства України з питань кіно Катерина Копилова нагадала, що питання про необхідність вступу до Eurimages в Україні піднімається друге десятиріччя поспіль. Однак, на її думку, реальна можливість вступу до Eurimages у країни-претендента виникає лише тоді, коли вона спроможна представити якісні з точки зору кіноіндустрії проекти, які плануються до реалізації, а також окремі напрямки кінореформи, що реалізуються.

 

«Нарешті сьогодні, після двох років реформування галузі кіно, Україна готова до співпраці з європейськими партнерами у створенні фільмів спільного виробництва. Саме якість кінопроектів, які плануються до виробництва, і дозволяє нам звертатися до Eurimages, і в подальшому отримувати допомогу у створенні фільмів, а також у проведенні окремих напрямків кінореформи, що наразі реалізується в Україні», - сказала пані Копилова.

 

Директор Української кіноасоціації Ігор Савиченко зазначив, що для українських продюсерів Eurimages є унікальним фондом як альтернативне державному джерело фінансування.

 

«Підтримка Eurimages це не просто фінансова участь, це знак якості і гарантія того, що фільм стане цікавим для європейського дистрибутора. Важливо, що за фінансової підтримки Eurimages, майнові права залишаються у продюсера», - сказав пан Савиченко.

 

Після вступу до Фонду в Україні з'явиться можливість фінансувати фільми, дистрибуцію та розвиток кінотеатральних мереж.

 

Як розповів пан Савиченко, переговори щодо вступу до Eurimages розпочалися давно, але конкретні кроки та дії обговорювалися представниками України обговорювалися під час Каннського та Московського кінофестивалів.

 

«На даний момент ми завершили перший етап підготовки, отримали всі необхідні консультації, як збоку Європи так збоку України від Держкіно та МЗС, - сказав Ігор Савиченко. - Процедура вступу довга, ми повинні підготувати звіт про стан кіно в Україні і після цього його розгляне комісія Eurimages».

 

Eurimages (Європейський фонд підтримки кіно при Раді Європи), був заснований у 1989 році. До нього входять 36 з 47 країн-членів Ради Європи. Eurimages підтримує аудіовізуальний сектор, фінансуючи повнометражні, анімаційні та документальні фільми, які знімаються в Європі. Таким чином, Фонд заохочує до співпраці професіоналів із різних європейських країн. 



Щорічний бюджет Eurimages - 25 мільйонів євро. Цей фінансовий пакет формується за рахунок внесків держав-членів Фонду, а також за рахунок прибутку від діяльності Фонду. Eurimages надає підтримку у таких секторах, як ко-продукція, кінопрокат, демонстрація фільмів та цифрове обладнання кінотеатрів.



У 2012 році Eurimages підтримав 68 європейських стрічок, у тому числі, останній фільм Ларса фон Трієра «Німфоманка», нову роботу Мішеля Гондрі «Піна днів», стрічку Паоло Соррентіно «Apparato Umano». У 2011 році до Eurimages вступили Грузія та Росія. 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7796
Читайте також
13.01.2020 17:40
Павло Сушко
для «Детектора медіа»
3 058
02.08.2018 11:35
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
4 187
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду