Новим трендом в інформаційній діяльності телеканалів є внутрішній баланс інтересів - Фесенко

Новим трендом в інформаційній діяльності телеканалів є внутрішній баланс інтересів - Фесенко

12 Грудня 2013
21108
12 Грудня 2013
14:28

Новим трендом в інформаційній діяльності телеканалів є внутрішній баланс інтересів - Фесенко

21108
Володимир Фесенко каже, що балансу канали дотримуються, бо їхні власники не хочуть сваритися ні з владою, ні з Майданом
Новим трендом в інформаційній діяльності телеканалів є внутрішній баланс інтересів - Фесенко
Новим трендом в інформаційній діяльності телеканалів є внутрішній баланс інтересів - Фесенко

Політолог Михайло Погребинський вважає, що частина команди президента Віктора Януковича підставляє його, проводячи інформаційну політику проти свого шефа. Зокрема, це робить глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін, використовуючи найрейтинговіший телеканал «Інтер». Про це Михайло Погребинський сказав в ефірі каналу «112» 12 грудня, назвавши Льовочкіна «п'ятою колоною».

 

Політолог Володимир Фесенко у коментарі «Телекритиці» зазначив, що у Михайла Погребинського давня нелюбов до Сергія Льовочкіна. Пан Погребинський, за його словами, є другом Володимира Медведчука, і неприязнь до Сергія Льовочкіна тягнеться ще з часів президента Леоніда Кучми. «А зараз є ще одна обставина. Я зрозумів з публічних виступів Погребинського на колегії МВС, що він - радник Віталія Захарченка. А Захарченко - теж давній конкурент Льовочкіна в команді президента. Це дуже серйозне протистояння поміркованого і силового крила, дії якого ми бачимо останні два тижні. Тому зрозуміло, на чийому боці Погребинський, і чому він так виступає проти Льовочкіна», - сказав Фесенко.

 

На думку політолога, це не просто особиста позиція Погребинського, вона ще відображає роздратування силовиків позицією Льовочкіна. «Хочу звернути увагу, що зараз багато припущень, що олігархи проти Януковича. Це перебільшення. Ніхто з олігархів проти Януковича не виступає. Це видно по результатах голосування за відставку уряду у Верховній Раді. Якби вони виступали проти Януковича, то вже тоді скинули б Азарова, тому що його олігархи не люблять більше, ніж Януковича», - зауважив Володимир Фесенко.

 

За його словами, після появи Майдану ситуація в країні стала хиткою, і ніхто не знає, хто в решті-решт виграє. Тому олігархи поводяться досить специфічно, дотримуючись балансу інтересів. «Неформально в закритому режимі вони, може, й говорять про збереження своєї лояльності до президента. Але публічно, і це не тільки канал "Інтер", а й решта провідних каналів України показують справжній Майдан. Думаю, таким чином олігархи страхуються, знявши певні обмеження, які, можливо, були», - каже пан Фесенко.

 

На думку політолога, заяви щодо цензури - це певне перебільшення. Скоріше на каналах жорстка редакційна політика і демонстрація лояльності президенту: критикувати можна і уряд, і Партію регіонів, демонструвати можна і опозицію, і Тимошенко. «І сьогодні, я думаю, що олігархи, враховуючи ситуацію в Києві, в своїх творчих колективах, журналістському середовищі, вирішили: хай показують Майдан, демонструють цінносні симпатії Євромайдану. Таким чином вони, з одного боку, не хочуть створювати конфлікт на власних телеканалах, в середині свого медійного бізнесу. А це виникло б неминуче, враховуючи політичну ситуацію і позицію самих журналістів. Водночас це страховка. Безумовно, така позиція олігархів і провідних телеканалів починає дратувати силове крило, а також керівництво Партії регіонів, які хотіли б, щоб телеканали Ахметова, Фірташа-Льовочкіна, Коломойського і Пінчука демонстрували все, як на Першому національному, щоб була тільки позиція уряду і ніякої інформації про Майдан», - каже Володимир Фесенко.

 

Деякі політологи вважають, що у владі розкол. Пан Фесенко переконаний, що розколу немає, а є лише певні протиріччя. «Вони думають, якщо телеканали так чесно показують ситуацію на Майдані, це значить, що олігархи біжать до опозиції. Це не так. Наші олігархи, так само як і більшість депутатів Партії регіонів, якщо й побіжать, то тільки на бік переможця, коли він остаточно буде виявлений», - каже він.

 

На думку Володимира Фесенка, новими трендами в інформаційній діяльності загальнонаціональних комерційних каналів є внутрішній баланс інтересів. Головна новина на всіх провідних каналах - події на євромайданах, разом з тим вони дають і позицію влади. «Прояв балансу інтересів означає, що олігархи не хочуть сваритися ні з владою, ні з Майданом», - підсумовує політолог.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21108
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду