Від політиків, піарників, суду, капіталу, від самих себе…

3 Травня 2007
27291
3 Травня 2007
17:43

Від політиків, піарників, суду, капіталу, від самих себе…

27291
3 травня – всесвітній День свободи преси. Від кого треба сьогодні захищати українських журналістів? Відповідають Тетяна Мокріді, Ігор Лубченко, Юлія Мостова, Віктор Понеділко та інші.
Від політиків, піарників, суду, капіталу, від самих себе…

3 травня в усьому світі відзначають День свободи  преси.

 

Цей день був проголошений на 41-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї Організації Обєднаних Націй 20 грудня 1993  за рекомендацією Третього комітету Всесвітнім днем свободи преси. 3 травня 1991 року у столиці Намібії – місті Віндхук – представники незалежних медіа країн Африки ухвалили «Віндхукську декларацію», в якій міститься заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації наголошували, що найважливішою складовою будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична та незалежна преса.

 

Цей день є нагодою повідомити суспільству про порушення свободи преси, заохотити та розвинути ініціативи, спрямовані на її захист, та провести оцінку свободи преси в усьому світі.

 

«Детектор медіа» поставила експертам запитання:

 

– Від чого (чи кого) зараз треба захищати українські медіа та журналістів? Чому?

 

 

Ігор Лубченко, голова Національної спілки журналістів України:

– По-перше, журналістів треба захищати від влади, особливо місцевої. Бо зараз саме місцеві ради активно намагаються викидати колективи і засновників видань, позбавляти їх приміщень. Ради створюють свої газети і виходять із засновництва вже існуючих – у такий спосіб позбавляючи їх можливості вижити.

 

По-друге, журналістів приватних видань треба захищати від власників. Бо в приватних виданнях, де видають зарплату в конвертах, людина не знає – одержить вона гроші наступного разу чи ні. Крім того, журналіст не має права на власну думку, адже редакційну політику диктує не колектив, який повинен намагатися робити успішні проекти і заробляти гроші за якісний продукт, а власник. І добре, коли цей власник поміркований і зважує на щоденні зміни політичної ситуації. Але найчастіше робиться «бойовий листок партії» і таким чином втрачається можливість порівнювати точки зору представників різних політичних сил.

 

По-третє, журналістські колективи треба захищати і  від редакторів. Бо редактори бувають ще крутіші, жорсткіші навіть за засновників.

 

 

Олександр Зирін, український незалежний телевізійний оглядач:

– На мою думку, основною проблемою українських медіа та журналістів є суцільний непрофесіоналізм, який у буквальному сенсі починає поглинати наші медіа. Це призводить до серйозних деформацій у висвітленні суспільних подій, які відбуваються в країні. Тут наші журналісти не можуть піднятися до рівня світових ЗМІ. Це відбувається через силу-силенну різних причин, але коли країна опиняється в тій чи іншій кризовій ситуації, саме непрофесіоналізм журналістів на всіх рівнях відчувається найгостріше. І тому говорити про те, що українські ЗМІ у якийсь спосіб страждають від зовнішніх впливів, скажімо, політиків, можна лише через цю призму. Бо якщо кожен журналіст (а особливо це стосується телебачення) є професіоналом, то його дуже складно збити з його власної позиції. А якщо журналіст – непрофесіонал, ним дуже легко маніпулювати в тій чи іншій ситуації.

 

– Тобто ви вважаєте, що журналістів та українські медіа треба захищати від власного ж непрофесіоналізму?

– Поза всіляким сумнівом.

 

 

Тетяна Мокріді, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення:                                                                                                            

– Українська журналістика 2004 року мала свою «Помаранчеву революцію». Вона стала хорошим уроком у першу чергу для власників ЗМІ. Я думаю, що кожен журналіст повинен сам собі відповісти на питання щодо професійності, свободи, правди і відповідальності. У свою чергу, медіамагнати мають бути відповідальними перед суспільством за розв’язування інформаційних війн та лобіювання окремих політичних чи бізнес-проектів. Як на мене, необхідно поширювати практику укладання угод про співпрацю між журналістськими колективами та власниками ЗМІ. Це захищає журналіста від втручання власника в інформаційну політику. Популярність медіапроектів  зростатиме, якщо в кожному з них буде запобіжник від непрофесійності. Непрофесійність під прикриттям свободи слова небезпечна для професії журналіста і для суспільства в цілому. Якщо узагальнити, то журналіста захищає професійність, високий рівень заробітної плати, безпека життя, демократичне суспільство з рівними можливостями для всіх. 

 

 

Юлія Мостова, заступник головного редактора газети «Дзеркало тижня»:

– По-перше, журналістів треба захищати від примітивного трактування свободи слова як представлення двох точок зору. Дотримуючись тільки цього, ми отримаємо не свободу слова, а свободу політичної брехні, поряд із якою висвітлювання обох точок зору є простою політичною формальністю. Це надто примітивне тлумачення ролі медіа. Журналіст повинен не просто подавати ці різні точки зору, а пояснювати, що відповідає дійсності, що – ні, а не тиражувати неправдиву інформацію.

 

Показовою в цьому плані є акція «День без політики», котра пройшла на українських каналах. Було би цікаво провести також акцію «Збрехав – геть із кадру». Політика, котрий збрехав, перестали би запрошувати, бо він втрачав би довіру як коментатор та інформаційне джерело. Це була би гарна санітарія для нашої журналістики. Друге джерело небезпеки – це влада. Гадаю, тут не варто пояснювати, всі ми були свідками залежності успіху медійного бізнесу від стосунків із владою. І нарешті, журналісти потребують захисту від журналістської апатії та байдужості. Багато суспільно-важливих подій проходить повз українські ЗМІ, бо замість проводити журналістські розслідування, прогнозувати наслідки тих чи інших економічних рішень, журналісти просто переказують стрічки новин.

 

 

Валентина Самар,  кореспондент газети «Дзеркало тижня» (Крим):

– Журналістів треба захищати від самих журналістів, оскільки зараз їхній професійний рівень дуже низький. Йдеться, з одного боку, про велику самоцензуру, а з іншого – про нерозуміння своєї суспільної ролі.

 

 

Парасковія Дворянин, шеф-редактор ТРК «Люкс» (Львів):

– Захищати треба насамперед від нефаховості самих журналістів. Скажімо, в нас зараз серйозна криза журналістського розслідування – саме через відсутність професіоналів у цій галузі. Також частково потрібен захист від власників і держави, бо державні медіа мусять зважати на думку тих, хто їх фінансує.

 

 

Андрій Куликов, член Національної комісії з утвердження свободи слова і розвитку інформаційної галузі при Президентові України:

– Я вважаю, що захищати журналістів треба в першу чергу від великих капіталів. 

 

 

Олег Єльцов, журналіст сайту «Тема»:

– По-перше, захищати треба від піарників та політиків, котрі використовують ЗМІ у власних інтересах, при цьому зовсім не цікавлячись думкою громадськості. А по-друге, захищати журналістів необхідно від безвідповідальності нашого Президента та перших керівників держави, які не здатні виконувати свої обіцянки.

 

 

Віктор Понеділко, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення:

– На мою думку, за ці кільканадцять років нічого не змінилося. Мені соромно за наші ЗМІ, бо є лише свобода господаря, котрий диктує свою волю журналістам. Аби це змінити, треба якомога більше залучати громадську думку. Інший аспект – це суспільно-політичний фон у нашій країні. Якщо він зміниться, тоді, можливо, покращиться й ситуація в українській журналістиці.

 

 

Володимир Притула, керівник Комітету з моніторингу свободи преси в Криму:

– Учитывая нынешнее состояние украинского общества, я бы сказал, что в первую очередь СМИ нужно защищать от него, от общества. Но поскольку журналисты сами являются его частью – выходит, что нужно защищать их от самих себя…

 

А если серьезно, то защищать журналистов нужно от украинской судебной системы. Политический кризис показал, что независимого суда в Украине нет. Есть ряд дядь и теть, которые надевают мантию и заходят в зал суда. Это самая большая проблема. А если бы такой суд существовал, журналисты могли бы отстаивать свои права на свободу слова и защиту профессиональных интересов.

 

 

Володимир Бородянський, голова правління телеканалу СТБ:

– Мне кажется, сейчас наша пресса и так достаточно свободна, так что я не вижу необходимости ее защищать. Но если все же рассматривать этот вопрос, то, во-первых, речь идет о внутреннем уровне свободы каждого журналиста. А во-вторых – нам необходимо воспитать политиков, которые не вмешиваются во внутреннюю деятельность наших СМИ. Если мы этого добьемся, то у нас будет все хорошо.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олена Балацанова, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду