Мудрість крізь ґрати: Славой Жижек у листуванні з Pussy Riot

Мудрість крізь ґрати: Славой Жижек у листуванні з Pussy Riot

18 Листопада 2013
11957
18 Листопада 2013
13:35

Мудрість крізь ґрати: Славой Жижек у листуванні з Pussy Riot

11957
Британська газета The Guardian опублікувала уривки з листів словенського філософа Славоя Жижека до ув’язненої учасниці Pussy Riot Надєжди Толоконнікової. Листування організував журнал Philosophie (французьке видання, засноване 2006 року), який публікує листи повністю французькою та німецькою мовами
Мудрість крізь ґрати: Славой Жижек у листуванні з Pussy Riot
Мудрість крізь ґрати: Славой Жижек у листуванні з Pussy Riot

Головна розбіжність у позиціях Жижека та Pussy Riot: він шукає винних серед «капіталістів», тоді як вона бачить ситуацію конкретніше (проблема Росії - в її політичному ладі, і саме з цим бореться Pussy Riot, пише вона), й ширше - причиною підтримки опресивних устроїв є, на її погляд, конс'юмеризм як такий.

 

Листування ув'язнених мислителів із вільними мислителями з-за кордону сягає корінням у минуле. Саме завдяки листуванню Бориса Пастернака з закордонними кореспондентами стали ширше відомі на Заході його погляди та переконання, й саме завдяки (таємним) зусиллям цих кореспондентів було здійснено видання «Доктора Живаго». У листах до іноземних кореспондентів формулювали свої думки Василь Стус та Євген Сверстюк і таким чином ставали відомі ширшому загалові.

 

Проте, ті листування відбувалися в романтичніші, біполярні часи. Була залізна завіса, холодна війна й дві ідеологічні системи, що не могли примиритися між собою.

 

В наш час - глобалізації, економічної кризи та невдалих спроб звільнити Волл-Стріт, баланс впливу і поглядів кореспондентів, що перебувають по різні боки ґрат - цілком інакший.

 

 

Британська газета The Guardian опублікувала уривки з листів словенського філософа Славоя Жижека до ув'язненої учасниці Pussy Riot Надєжди Толоконнікової. Переписку організував журнал Philosophie (французьке видання, засноване 2006 року), який публікує листи повністю французькою та німецькою мовами.

 

В час, коли доля й стан здоров'я Толоконнікової викликають тривогу, The Guardian вирішив скористатися з нагоди повернути цікавість західного загалу до політичної платформи Pussy Riot.

 

Торішній процес над молодими жінками викликав негативну реакцію, передовсім через неадекватність вироку: сім років за хуліганську витівку? Та за ближчого розгляду панк-група стала більше скидатися на представника анархічного руху. А з анархізмом у західних стабільних суспільствах, м'яко кажучи, проблеми.

 

З'ясувати, ким же насправді є Pussy Riot за політичними переконаннями, довірили словенському теоретику Славою Жижеку. Він автор багатьох праць зі скандальними назвами та ще скандальнішими гіпотезами.

 

Зовсім недавно він з'явився на широких екранах у квазідокументальній стрічці Софії Файнс «Кіногід збоченця: ідеологія», де він у чарівній гумористичній манері в низці монологів переконує глядача, що той є передовсім продуктом масової культури, й усі його вподобання у кінематографі запрограмовані та передбачувані.

 

Ця теза на кшталт дебатів про курку та яйце - можна сперечатися до посиніння і все одно залишитися при своїх поглядах. Американський теоретик медіа Джон Фіске, наприклад, навпаки, переконаний, що масова культура є результатом вибору споживача (і глядача в тому числі) і нав'язати йому штучно ніхто нічого не може.

 

Не буду тут заглиблюватися в цю тему, бо згадала про фільм лише щоби проілюструвати, наскільки відомим і масово-культурним є сам Жижек.

 

(Додам тільки, що режисер Софі Файнс - британська документалістка з мистецько-аристократичної родини Файнсів. Цей клан запустив свої кігті у майже всі галузі культури - її брати Рейф та Джозеф - відомі актори, сестра Марта - відома кінорежисер, брат Магнус - відомий композитор, батько - відомий фотограф. Іншими словами, зірковості та успіху цієї родини можуть позаздрити навіть Віндзори.)/

 

 

 

Словенець Славой Жижек - напевно, наймодніший філософ сучасності. Це такий собі Демієн Хірст суспільної теорії: комерційно успішний настільки, що починаєш сумніватися в його щирості.

 

Цілком можливо, наступного сезону він стане обличчям H&M чи Mango, адже попри те, що журнал Philosophie називає його Папою Римським неокомунізму, в Жижеку є щось від керованої демократії в Росії, як би парадоксально це не лунало. Боротьба за радикальні зміни, але бажано з комфорту західноєвропейських лекційних залів чи навіть краще - екранів кінотеатрів.

 

Він ніби бореться проти капіталізму, але ця боротьба потоплена в сарказмі, який краще виглядає на шпальтах недільних газет, що їх може читати за ранковим лате середній клас і уявляти й себе «ліваками», а не на справжніх барикадах.

 

Жижек запитує Толоконнікову, в чому ж основний сенс платформи Pussy Riot. Це радикалізм, чи не так, пише він. Водночас, він вибачається за те, що теоретизує, поки бідна дівчина сидить за ґратами, але ви, каже філософ, - то наша критична свідомість.

 

Нічого, відповідає Толоконнікова, й пише, що головна місія Pussy Riot - не визнавати владу і ставити під питання нинішній стан речей.

 

Жижек хапається за оце «невизнання» й питає, чи не підписується Pussy Riot під теорією французького постструктураліста Делеза про постійне становлення і видозміну світу. Толоконнікова натомість згадує про давнього грека Геракліта і про його концепції про постійне становлення і зміну.

 

Усе це заохочує Жижека на подальше розслідування політичного підґрунття Pussy Riot - ліве воно чи ні? Він дуже сподівається, що молоді жінки - проти глобального капіталізму, який, пише філософ, спричинив фінансову кризу в Європі та Північній Америці. Він порівнює компанію Енрон з гестапівською Німеччиною - резонансно, але, прямо скажемо, безглуздо і не зовсім правильно.

 

Жижек пише про капіталістів, які забрали «наші» гроші, і власними руками наробили те, від чого потерпають зараз Іспанія та Греція. Та навряд чи він може уявити, що в нього з Толоконніковою чи іншими росіянами може бути спільний гаманець. А Іспанія й Греція прийшли до своїх криз настільки різними шляхами, що якраз зайвий раз довели відсутність надійних економічних рецептів.

 

Але Толоконнікова, здається, розчаровує неокомуністичного мислителя. У своїх відповідях вона натомість формулює антипутінську, а не антикапталістичну позицію, й передовсім критикує Захід за співпрацю з Росією. А ще більше  - за співпрацю з Китаєм, беручи до уваги ще опресивніший політичний режим там, від якого, як вона пише, «волосся стає сторчма».

 

Тобто, якщо Жижек намагається перетягти Толоконнікову на бік тотальної війни з капіталізмом, де винуватці нечітко окреслені й шляхи до перемоги губляться в конс'юмеристському тумані, то вона відповідає критикою на адресу не якихось незрозумілих капіталістів, а західних держав як таких, - за їхню готовність мати справу з опресивними режимами постачальників сировини й енергоносіїв.

 

Толоконнікова підкреслює, що головна проблема Росії сьогодні - відсутність демократії й утримування влади маленькою групою наближених до Путіна людей.

 

Її засудження німого прийняття Заходом політичних реалій Китаю і є засудженням споживацтва, адже більшість товарів, що їх купують європейці та північноамериканці, вироблені в Китаї та Південно-Східній Азії. 

 

Ось де лежить головна розбіжність у позиціях Жижека та Pussy Riot: він шукає винних серед капіталістів, тоді як вона бачить ситуацію конкретніше (проблема Росії - в її політичному ладі, й саме з цим бореться Pussy Riot, пише вона) й ширше - причиною підтримки опресивних устроїв є, на її погляд, конс'юмеризм як такий.

 

Зусилля західних медіа організувати подібне спілкування й запалити дискусію між інтелектуалами сучасності - однозначно похвальні. Вчитування в пояснення Толоконнікової політичної платформи Pussy Riot та її власних переконань дасть зрозуміти, що її погляди - менш радикальні й чіткіше окреслені, ніж погляди самого Жижека, який хоче з кимось боротися, але наразі не бачить ворога в обличчя. Що і створює враження, що отой біполярний світ Пастернака та Стуса був жахливим, але зрозумілішим у своїй чорно-білості. Тоді як сучасна ситуація глобального капіталізму й політичного туману, який місцями зручний, місцями - репресивний, плутає навіть таких гострих на язик теоретиків, як Жижек.

 

Листування, здається, почалося з позиції словенського мудреця як такого собі інтелектуального гуру для молодої революціонерки, але поступово дійшла до фази, де Толоконнікова набагато чіткіше формулює проблеми, пробачає Жижекові його фізичну свободу й сама перетворюється на дельфійського оракула для модного теоретика.

 

Жижек ще 2001 року написав: «Ми вільні, бо нам бракує слів, аби сформулювати поняття власної несвободи». Але якщо європейським конформістам і кишеньковим лівакам і бракує, то Толоконніковій - ні. Її описи буднів у в'язничній кравецькій майстерні, її стримана гідність і мудрість кожного рядка є доказом внутрішньої впевненості в доцільності обраного шляху.

 

Стисла версія листування - англійською мовою - тут. Повні версії - німецькою тут та французькою тут.

 

Фото - The Guardian

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Хінкулова, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11957
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду