У повнометражному конкурсі «Молодості» змагатимуться учасники Канн, Берліна та Карлових Вар

У повнометражному конкурсі «Молодості» змагатимуться учасники Канн, Берліна та Карлових Вар

10 Жовтня 2013
10054
10 Жовтня 2013
17:46

У повнометражному конкурсі «Молодості» змагатимуться учасники Канн, Берліна та Карлових Вар

10054
У повнометражному конкурсі «Молодості» змагатимуться учасники Канн, Берліна та Карлових Вар
У повнометражному конкурсі «Молодості» змагатимуться учасники Канн, Берліна та Карлових Вар

У міжнародному конкурсі повнометражних фільмів 43-го міжнародного кінофестивалю «Молодість» змагатимуться 12 стрічок з чотирьох континентів світу. Повний склад учасників конкурсу оголосили організатори «Молодості» на прес-конференції 10 жовтня.

 

Українським учасником повнометражного конкурсу став фільм Дмитра Мойсеєва «Такі красиві люди» - історія п'ятьох людей, які втекли від цивілізації і живуть на березі моря. Стрічку представить сам режисер, короткометражні роботи якого вже неодноразово брали участь у МКФ «Молодість». «Ми сподіваємось, що українська картина буде помітною у цьому конкурсі і, на нашу думку, має шанси на якусь нагороду», - зауважив генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі.

 

Серед учасників - фільм «Хлопці, Ґійоме, до столу!» (Франція, Бельгія) актора та режисера Ґійома Ґальєна. На «Двотижневику режисерів» Каннського МКФ-2013 стрічка здобула нагороди Art Cinema Award та гран-прі Спілки сценаристів та композиторів.

 

Ентоні Чен, режисер першого сінгапурського фільму, нагородженого в Каннах, приїде до Києва особисто представити свою «Іло Іло», стрічку про філіппінську покоївку в непередбачуваних економічних обставинах. Фільм було відзначено «Золотою камерою» «Двотижневика режисерів» Каннського МКФ.

 

У міжнародному повнометражному конкурсі змагатимуться учасники програми «Особливий погляд» Каннського МКФ - роуд-муві «Золота клітка» (Мексика) Дієґо Кемада-Дієса, у якому підлітки з нетрів Гватемали намагаються нелегально дістатися США, та «Торе танцює» (Німеччина) Катрін Ґеббепро, у якому йдеться про випробування віри і здатності любити юного Торе, учасника християнського панк-руху «Фріки Ісуса».

 

Конкурсант «Молодості» - «Вага слонів» (Нова Зеландія, Данія, Швеція) Даніеля Джозефа Боргмана - брав участь у «Берлінале-2013». Це історія вразливого 11-річного Едріена, який знайомиться з божевільною, загадковою і прекрасною дівчинкою Ніколь. А стрічка «Дякую, нормально» словацького режисера Матяша Пріклера була відібрана до конкурсної програми «Сінефондасьон» Каннського МКФ. Стрічка розповідає три сімейні історії часів нинішньої фінансової кризи.

 

Ще один учасник конкурсу - драма режисера Ленса Едмандса (США, Швеція) «Блакитна пташка» про долею випадку зруйнований спокій маленького лісозаготівельного містечка. Фільм номінувався на «Кришталевий глобус» на фестивалі в Карлових Варах і отримав приз екуменічного журі і нагороду найкращій актрисі.

 

У конкурсі також буде показано фільми «Божа роса» австрійської режисерки Катаріни Мюкштайн про непрості стосунки чотирнадцятирічної Ясмін та її матері, яка щойна вийшла із в'язниці; «Перед снігопадом» (Норвегія, Німеччина, Курдистан) Гішама Замана про небезпечну мандрівку зі Сходу на Захід, про зіткнення традиційних обмежень та сучасного західного способу життя; «Сара воліє бігти» канадської режисерки Клоі Робішо про студентку відділення легкої атлетики в Монреалі, яка одружується, але «любить бігати понад усе»; «Хазяї» (Аргентина) Аґустін Тоскано та Езекіль Радускі, за сюжетом якого працівники вселяються у маєток на півночі Аргентини і вдають хазяїв, але дочка справжніх господарів невдовзі повертається.

 

Покази міжнародного конкурсу повнометражних фільмів пройдуть у кінотеатрах «Київ», «Кінопанорама», «Київська Русь» 19-27 жовтня.

 

Департамент культури КМДА не тільки надаватиме фінансову допомогу фестивалю цього року, а й долучиться до організаційних заходів, повідомила на прес-конференції директор департаменту Світлана Зоріна. «20 жовтня на Майдані Незалежності буде поставлено великий екран і транслюватиметься, мабуть, найрідніший для киян фільм "За двома зайцями", з відреставрованою українською фонограммою», - зазначила вона.

 

Кінофестиваль «Молодість» уперше за свою історію пропонує дитячу программу - спеціальний конкурс дитячого кіно, у програмі якого покажуть 8 конкурсних і 1 позаконкурсний фільми українського та іноземного виробництва. Конкурс оцінюватиме дитяче міжнародне журі, віком від 10 до 15 років.

 

«Це розмова на новому рівні - автори ведуть діалог з дітьми та  сприймають їх як досить дорослих людей,  вважаючи, що з ними можна говорити і про соціальну проблематику, і про багато інших питань», - зазначив програмний директор «Молодості» Денис Нікітенко. «Для нас це важлива тема, бо на нашу думку ми сьогодні втрачаємо глядача, - додав Андрій Халпахчі. - Молодь ходить на ті фільми, які не вимагають розвитку,  привчити до справжнього кіно можна лише вихованням».

 

Альтернативна конкурсна програма ЛГБТ-фільмів Sunny Bunny на цьогорічному фестивалі вперше стане повноцінним конкурсом із власним журі, у конкурсі візьмуть участь 10 фільмів.

 

Серед спеціальних подій - відбудеться прем'єра фільму «Борґман» Алекса ван Вармердама. Стрічка номінувалась на «Золоту пальмову гілку» цьогорічного Каннського кінофестивалю, її також висунули на «Оскар» від Данії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою».

 

Спеціальною подією фестивалю стане українська прем'єра документального фільму «Хворісукалюди» Юрія Речинського, який отримав головний приз «Серце Сараєво» в секції «Найращий документальний фільм» на Сараєвським кінофестивалі. Два роки тому Юрій Речинський дебютував зі своєю короткометражкою Sickfuckpeople в національному конкурсі «Молодості», яку режисер зняв самостійно. Цього року режисер представляє на фестивалі фільм, знятий у копродукції з Австрією.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10054
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду