«Толоки» поки що не буде

29 Березня 2007
2506
29 Березня 2007
14:33

«Толоки» поки що не буде

2506
Віктор Павлюк вимагає змінити склад комісії, що проводить розслідування щодо «Толоки» 19 березня. На 2 квітня випуск програми не запланований.
«Толоки» поки що не буде

«Детектор медіа» докладно аналізувала скандал навколо призупинення виходу ток-шоу «Толока» за розпорядженням президента НТКУ Віталія Докаленка. 28 березня піар-директор Національної телекомпанії Лілія Кавецька повідомила «ТК», що програма може вийти в ефір у понеділок, 2 квітня. Тим часом, як стало відомо, до 3 квітня має бути завершене службове розслідування щодо наявності порушень у випуску «Толоки» 19 березня. Ведучий і автор програми Віктор Павлюк вимагає від профкому призначити більш професійний склад комісії, що проводить розслідування.

 

28 березня на сайті Першого каналу з’явилось офіційне повідомлення прес-служби НТКУ:

 

На НТКУ працює комісія

Сьогодні, 28.03.07, о 16.00 відбулося друге засідання Комісії з проведення службового розслідування щодо фактів порушення низки законодавчих, етичних та редакційних норм під час ефіру ток-шоу «Толока» на Першому Національному 19.03.07 року.

 

Члени комісії, яка складається із 7 посадових осіб НТКУ, доповіли по питаннях:

 

- Як виникла тема програми «Толока» від 19.03.07 року, і чому був змінений формат передачі?

- За яким принципом запрошувались учасники передачі?

- Як готувався і доопрацьовувався сценарій передачі?

- Хто і коли давав розпорядження про додаткове оформлення студії?

- Хто та за чий кошт виготовляв логотипи політичних партій?

- Як здійснювалась організація інтерактиву?

- Чи вбачається в діях ведучого програми порушення чинного законодавства України?

- Аналіз ведення передачі Віктором Павлюком.   

 

Кожен член комісії збирає висновки незалежних експертів, пояснювальні записки працівників, що задіяні у виробництві ток-шоу «Толока». На основі вищезазначених документів, 30.03.07 року на черговому засіданні комісії будуть стверджені попередні висновки  відносно ситуації, що склалася навколо призупинення ток-шоу «Толока».

 

З метою унеможливлення політичного та адміністративного тиску на членів комісії з проведення службового розслідування щодо фактів порушення низки законодавчих, етичних та редакційних норм під час ефіру ток-шоу «Толока» на Першому Національному 19.03.07 року, до оголошення остаточних результатів роботи комісії прізвища не розголошуються.

 

За наказом Президента НТКУ Віталія Докаленка,  службове розслідування має бути завершене 03.04.2007 року.

 

Прес-служба Першого Національного

 

«Детектор медіа» з’ясувала, хто входить до складу цієї комісії. Це:

 

Білібаєв Аркадій Павлович – віце-президент НТКУ, керівник комісії

Федорів І. – директор ТВО «Новини»

Коротенко С. – заступник директора ТВО «Громадсько-політичні програми»

Моторіна С. – керівник дирекції з декорацій

Карякін О. – керівник служби планування та координації оренди технічних засобів

Драгун А. – керівник відділу експертно-нормативної роботи правового управління.

 

Віце-президент НТКУ Аркадій Білібаєв працює на цій посаді перший місяць. Як повідомив «ТК» його колега Євген Каленський, раніше пан Білібаєв був директором цукрового заводу. «Саме він буде розбиратись у об’єктивності інтерактиву, наявності прихованої реклами і порушень журналістської етики! – обурюється пан Каленський. – Комісію призначено без обговорення з колективом компанії – наказом президента НТКУ від 21 березня». Що ж до «недопущення адміністративного тиску», пан Каленський ставить риторичне запитання: «хто може чинити адміністративний тиск на членів цієї комісії?»


Тим часом, у Держтелерадіо працює власна комісія із зясування обстваин призупинення виходу в ефір програми «Толока». Її голова, заступник голови комітету Олександр Курдінович, повідомив «ТК»: «Ми розіслали запити юристам, журналістам, Національній спілці журналістів України і всім, хто може дати відповіді на наші запитання. Чекаємо на пояснення від НТКУ, від безпосередніх учасникі вцього скандалу, і сподіваємось отримати їх завтра або, можливо, на наступного тижня. Ми просили надавати відповіді якомога скоріше».


Пан Каленський також повідомив «ТК», що в програмі передач НТКУ на наступні два тижні, підписаній у вівторок, «Толоки» немає. Нагадаємо, у програмі «Свобода слова» на каналі
ICTV 23 березня на запитання «чи вийде «Толока» в понеділок?» (26 березня, – «ТК») Віталій Докаленко відповів: «Нет. Программы в понедельник не будет. Потому что не закончено служебное расследование. И я не могу ставить в эфир программу, за которую я несу ответственность. И не могу гарантировать сбалансированность её уровня».

 

Віце-президент НТКУ, керівник програми «Толока» Ігор Толстих заявив у коментарях «ТК», що йому невідомо, чи буде «Толока» 2 квітня. «Зараз усі питання вирішуються на рівні президента телекомпанії. Ми займаємося підготовкою матеріалів для різних слідчих комісій, які діють на рівні Держтелерадіо, Комітету з питань свободи слова та інформації Вереховної Ради і Секретаріату Президента», - сказав він. За його словами, особисто він не займається підготовкою програми.

 

На думку Ігоря Толстих, у програмі справді містилась прихована реклама, і зараз комісія зясовує, хто саме дав завдання виготовити і розмістити її у студії. «Я вважаю, що наявність логотипів – це реклама політичних партій», - сказав він.

 

 

29 березня Віктор Павлюк надіслав голові профкому Національної телекомпанії України   Олені Касаткіній такого листа:

 

Шановна Олено Кирилівна!

 

Зважаючи на ситуацію, яка склалася у зв’язку із  втручанням  президента НТКУ у зміст програми «Толока» під час живого ефіру (зняття інтерактивного опитування по ходу програми), перешкоджання в моїй професійній журналістській діяльності, як автора та ведучого програми, заборона ранкового повтору «Толоки», фактичного закриття проекту, оприлюднення недостовірної та принизливої інформації щодо ведучого та співробітників творчої групи Ток-шоу «Толока», створення комісії з розслідування недостатнього професійного рівня, звертаюсь до Вас з проханням:

 

Створити дійсно незалежну комісію для об’єктивного розслідування ситуації, яка склалася навколо Ток- шоу «Толока» з фахівців, працівників НТКУ.

 

Прошу вважати це офіційним зверненням з проханням про термінове проведення найближчим часом колективних зборів працівників НТКУ.

 

Член профспілки НТКУ, ведучий і автор програми «Толока», перший віце-президент НТКУ Віктор Павлюк.

 

Віктор Павлюк також надав «Детектор медіа» текст своєї офіційної відповіді на запит голови комісії, що проводить службове розслідування щодо «Толоки» 19 березня, Аркадія Білібаєва. Наводимо цей текст без змін:

 

 

Голові комісії  Віце-президенту НТКУ  Білібаєву А.П. 

 

На запит №161 від 27.03.07, згідно з наказом  НТКУ №164 від 21 березня 2007 року «Про тимчасове призупинення програми «Толока» та проведення службового розслідування»

 

 

Шановний Аркадію Павловичу!

 

Надаю відповіді на Ваші наступні запитання до мене: 

 

Коли і як виникла тема дій опозиції на програмі «Толока»?

 

Чому було змінено традиційний формат передачі?

 

Чому так сталося, що політичні опоненти в програмі опинились в нерівних умовах і був порушений політичний баланс?

 

Як ви розцінюєте наявність у студії логотипів опозиційних політичних партій і інших додаткових елементів оформлення?


       

Тематичне спрямування ток-шоу «Толока» завжди визначається  колегіально творчою групою програми (наказ НТКУ №134 від 27.07.06)  та  на підставі концепції програми (концепція програми додається). Головний підхід у виборі тематики телепрограми «Толока»  - це висвітлення важливих громадсько – політичних проблем суспільного значення.

 

Щодо теми «дій опозиції»:

 

Вперше програма «Толока» під назвою «Парламентська опозиція і влада – шляхи співіснування»  вийшла в ефір  5 жовтня 2006 року, після того, як була підписана угода  між фракцією БЮТ і групою депутатів - соціалістів про створення парламентської опозиції у Верховній Раді. 

 

Вдруге ми обрали тему про діяльність опозиції після підписання угоди між фракціями «Наша Україна» і БЮТ про створення об’єднаної опозиції.

 

Ток-шоу «Толока» під назвою «Об’єднана опозиція – план дій»  вийшла в ефір 19.03.07 о 21 годині 55 хвилин. 

 

Як і в першому, так і в другому випадку ми вважали, що ці теми є предметом суспільного інтересу.

 

Особливо хочу зазначити, що конструкція і формат обох програм 5.10.06  та 19.03.07 були ідентичними  (див. додаток №1, додається).

 

Наголошую, що за рік існування ток-шоу «Толока», ми використовували декілька моделей організації дискусій опонентів у студії під час прямого ефіру, згідно концепції програми.

 

До речі, визначення тематики програм є прерогативою редакторів – журналістів на підставі актуальності громадсько – політичної проблематики. 

       

Формат програми не було змінено, про що свідчить концепція програми і вищенаведені приклади.

 

Тема і формат програми «Толока» від 19.03.07. були погоджені з президентом НТКУ Докаленком В.В., що є звичайною практикою при підготовці програм. 

       

Програма «Толока» виходить у прямому ефірі.

 

Згідно з Законом України про телебачення і радіомовлення , відповідальність за те, що і як мовиться у прямому ефірі, несуть учасники програми , а не редактор, тим більше ведучий програми. В даному випадку в студії були присутні опоненти: як представники опозиції так і представники правлячої коаліції. Вони вели між собою політичну дискусію, в зміст  і характер якої ведучий не завжди має право втручатися

 

Вибір опонентами аргументації і манери політичної дискусії визначаються самими учасниками передачі, а результат їх діалогу не залежить і не може залежити від позиції ведучого. Моє завдання, як ведучого, дати сторонам висловитись  на задану тему. Я  це завдання виконав.

 

Ми завжди намагаємося в рамках прямого ефіру досягти збалансованості в організації програми, але  прямий ефір накладає свою специфіку на цей процес.

 

Додатково інформую, що попередній підбір учасників ток-шоу завжди обговорюється творчою групою програми «Толока». 

 

Безпосередню роботу щодо запрошення гостей в студію веде оглядач ТО громадсько – політичних програм Христина Стебельська (пояснювальна записка Христини Стебельської додається).  

 

4. «Толока» від 19.03.07 була присвячена програмній діяльності опозиції.

 

До моменту виходу передачі в ефір щодо тематичного оформлення студії жодного зауваження не було.

            

                     

З повогою,

Автор і ведучий ток-шоу «Толока»

Віктор ПАВЛЮК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду