Тетяна Мокріді: «Пропозицію стати членом Нацради я отримала вчора від Президента» (ОНОВЛЕНО)

7 Лютого 2007
25216
7 Лютого 2007
17:45

Тетяна Мокріді: «Пропозицію стати членом Нацради я отримала вчора від Президента» (ОНОВЛЕНО)

25216
Коментують Олександр Семирядченко, Андрій Шевченко, Ірина Геращенко і Олена Бондаренко.
Тетяна Мокріді: «Пропозицію стати членом Нацради я отримала вчора від Президента» (ОНОВЛЕНО)

У складі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення відбулися зміни. Своїм Указом №96/2007 від 7 лютого 2007 року Президент України звільнив Юрія Анатолійовича Сторожука з посади члена Нацради у зв’язку з поданням ним заяви про відставку. Наступним Указом Президент призначив членом Нацради Тетяну Олександрівну Мокріді.

 

До сьогодні Тетяна Мокріді керувала інформаційним департаментом партії «Народний Союз Наша Україна».

 

Перший заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Сторожук відмовився коментувати цю подію. На прохання «Детектор медіа» прокоментувати причини подання ним заяви про відставку Юрій Сторожук перепитав, яким числом підписаний відповідний указ Президента, а потім повідомив, що поки що не готовий «це коментувати». Причому, склалося враження, що Юрій Анатолійович уперше почув про своє звільнення саме від «ТК» – зокрема, тому що під час цієї короткої розмови він поставив зустрічне запитання: «Там один указ лише?»...

 

Нагадаємо, Юрій Сторожук був призначений членом Нацради за президентською квотою 3 квітня 2005 року.

 

Голова Нацради Віталій Шевченко відмовився коментувати відставку Юрія Сторожука та призначення Тетяни Мокріді, пославшись на те, що не бачив тексту Указу.

 

Тетяна Мокріді прокоментувала «Детектор медіа» своє призначення:  

 

– Пані Тетяно, чиєю  безпосередньо була ініціатива вашого призначення в Нацраду?

– Пропозицію стати членом Нацради я отримала вчора від Президента і погодилася. За останні 2 роки я отримувала кілька пропозицій на державні посади, але завжди хотіла працювати в сфері медіа. Вважаю, що велика честь для мене – бути призначеною на цю посаду. Сьогоднішній склад Національної ради з питань телебачення і радіомовлення – дуже добра професійна команда, яка працює прозоро і вміє вибудовувати свої стосунки з телевізійниками і радійниками. На мій погляд, ця команда зробила багато для розвитку національного інформаційного простору. Тож я буду рада влитись у цей колектив і долучитись до такої важливої державної справи.

 

У своїй роботі я  використовуватиму в першу чергу свій журналістський досвід. Я переконана, що в цій справі має бути мінімум політики й максимум професіоналізму. Принципи, які я сповідуватиму, – це, перш за все, відкритість, свобода слова, демократія і високий рівень професіоналізму.

 

Я знаю ситуацію, яка склалась в нашому телевізійному і радійному просторі не лише на центральних каналах, а й по всій країні. Так сталося, що за останніх 5 років я пройшла три виборчих кампанії, 2 парламентських і президентську. Я працювала не лише в центральному штабі, я об’їхала усю Україну кілька разів, побувала на більшості телевізійних і радіостудіях. Тому я знаю настрої, що панують у регіонах, знаю ті потреби, які необхідні. Я думаю, що мої знання теж будуть необхідні, і вони будуть витребувані командою, яка зараз створена в Національній раді. 

 

 – Хто замість вас буде керувати інформаційним департаментом в НСНУ? 

– Це питання поки не вирішено. Але є команда людей, з якими я працювала, це дуже професійні люди. Зараз затверджується нова структура виконкому і після затвердження, я переконана, це буде людина цієї команди.

 

Тетяна Мокріді пообіцяла «Детектор медіа»  ширше інтерв’ю найближчими днями.

 

«Детектор медіа» звернулася по коментарі до радника голови Секретаріату Президента з інформаційних питань Олександра Семирядченка:

 

– Чи знаєте ви про те, чому подав у відставку Юрій Сторожук та чиєю ініціативою було призначити на його місце Тетяну Мокріді?

– Чому подав у відставку Сторожук – це питання до Юрія Анатолійовича, мотивів – приватних чи якихось інших – його відставки я не знаю.

 

– А вам відомо, коли ним була подана заява про відставку?

– Не знаю. Я взагалі про цю перестановку дізнався у звичному робочому режимі в Секретаріаті, не більше і не менше. А з приводу мотивів призначення Тетяни Мокріді… Напевно, у Президента було достатньо підстав вважати, що вона зможе ефективно представляти його у президентській четвірці Нацради. Це найпростіше припущення. Я не думаю, що Президент підписує указ про призначення у свою частину Національної ради безпідставно.

 

– Можливо, ви знаєте про те, чи плануються ще зміни у Нацраді і чи є у Президента претензії до роботи нинішнього складу Національно Ради, зокрема – до президентської четвірки?

– Національна Рада представила свій звіт (за 2006 рік. – «ТК»), і, наскільки я знаю, звіт Національної ради зараз знаходиться на розгляді в Секретаріаті Президента. Президент із ним може погодитися або не погодитися. І залежно від того, яке рішення прийме Президент – тобто буде він задоволений роботою Нацради або ні – це може створити нову ситуацію навколо президентської четвірки у Нацраді і навколо Нацради як такої. Наскільки я знаю, рішення про те, чи затверджувати звіт, чи не затверджувати, ще не прийнято.  (Як стало відомо буквально за півгодини після розмови з Олександром Семирядченком, Президент затвердив звіт Нацради за 2006 рік. – «ТК»)

 

Коментує Андрій Шевченко, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації:

– Тетяна Мокріді – людина, добре знайома з телебаченням ізсередини, якій не доведеться витрачати багато часу, щоби розібратися, хто є хто в українському телепросторі. До того ж, вона має великі контакти, що полегшить її входження в нову роботу. Найбільшим викликом для неї буде необхідність вникнути в усі процедури, правила і порядки, які є у Національній Раді, адже це потужна бюрократична машина, що виконує непрості завдання. Але, думаю, вона це подужає.

 

Я, як голова Комітету з питань свободи слова та інформації, можу лише висловити сподівання, що ця невеличка кадрова ротація не порушить тієї атмосфери та динаміки, які є у Нацраді. Зараз намітилася позитивна тенденція у відносинах між парламентським комітетом, Держкомтелерадіо та Національною радою.

 

Коментує Ірина Геращенко, президент інформаційної агенції УНІАН, колишній прес-секретар Президента України:

– Я вітаю це рішення Президента! Я вітаю той факт, що на високі державні посади приходять молоді жінки! По-перше, це свідчить про вищий рівень залучення жінок до влади у різних сферах, зокрема, у сфері медіа. Це відповідає європейським стандартам. Ненормально, що чиновничі кабінети, як за СРСР, досі належать чоловікам! По-друге, дуже радісно, що в Нацраду приходять молоді люди, які вже мають великий життєвий досвід.

 

Тетяна Мокріді – професійний журналіст, що зробила добру карєру на обласному телебаченні. Вона, як моя колега – ми 5 років разом працювали в опозиційній команді Віктора Ющенка, – пройшла унікальний шлях керівника прес-служби «Нашої України», вона прекрасно знає ситуацію з медіа в регіонах. Вона – людина команди, вона може працювати 48 годин на добу. Вона – трудоголік, що цілком віддається справі.

 

Важливо, що сьогоднішня Нацрада є міцним колективом із високим рівнем моральних стандартів. Ці люди є патріотами України, орієнтуються в українському медіапросторі і не хочуть, щоб Нацраду хтось використовував у своїх цілях. Тетяна лише додасть нового погляду. Крім того, тепер пані Тетяні Лебедєвій не буде так самотньо, а інші члени Нацради зможуть поміж двох Тетян загадувати бажання, які стосуватимуться професійності українського медіапростору і створення нашими телеканалами якомога більшої кількості прекрасного, якісного продукту.

 

Якщо представники команди Президента вітають призначення Тетяни Мокріді, то їхні політичні опоненти дотримуються іншої думки. Олена Бондаренко, народний депутат, член фракції Партії регіонів, сказала «ТК»:

– Я как раз только что была в Нацсовете. Там полный беспредел – наказывают все каналы, и особенно те, кто позволил роптать на плохую работу Нацсовета. (Йдеться про оголошення результатів моніторингу Нацради на засіданні 7 лютого, що констатували невиконання низкою каналів умов Меморандуму про співпрацю. – «ТК»). Многие жалуются на то, что, когда у телерадиоорганизации меняются собственники, Нацсовет вдруг, нарушая все законы, начинает вписывать в условия лицензии увеличенные квоты украинского языка. Теперь еще подавляющее количество новых частот достается в руки одному собственнику.

 

Я расцениваю эту замену как попытку сделать Нацсовет более управляемым, поскольку Юрий Сторожук не всегда голосовал так, как нравится Виталию Федоровичу Шевченко и Игорю Федоровичу Курусу. Что же касается Мокриди, то человек, так долго проработавший в «Нашей Украине», рядом с Президентом, не может быть объективным.

 

Подаємо стислу біографію Тетяни Мокріді.

Народилася 8 травня 1971 року в місті Вінниці. 1994 року закінчила філологічний факультет Білоруського державного університету імені Леніна в Мінську, отримала кваліфікацію філолога, викладача російської мови і літератури.  Одразу після закінчення вузу почала роботу в журналістиці. З 1996 року працювала тележурналістом на комерційному телебаченні «Селбанго» міста Вінниці. З 1997 по 2000 рік працювала у системі Вінницької обласної державної телерадіокомпанії старшим редактором телебачення та головним редактором радіомовлення. У 2000 році – керівник служби інформації фірми «Іштар», у 2001 році – завідувач відділу публіцистичних програм телерадіокомпанії «Київ». З 2001 по 2002 рік  – кореспондент телерадіокомпанії «Експрес-Інформ». З 2002 по 2004 рік – керівник  прес-служби Блоку “Наша Україна», з 2002 по 2005 рік – консультант департаменту ЗМІ Інституту ПІАр та ПІЕй. 2004 року, під час президентської кампанії, очолила прес-службу кандидата в Президенти України Віктора Ющенка. Після завершення президентських виборів, у 2005 році працювала прес-секретарем віце-прем'єр-міністра України Романа Безсмертного. У 2006 році – керівник Інформаційного департаменту Блоку “Наша Україна», директор департаменту зв'язків із громадськістю та ЗМІ підприємства «Громадський центр інституційного розвитку». 7 лютого  2007 року Указом Президента України № 97/2007 Мокріді Тетяну Олександрівну призначено членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25216
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду