У Києві відбувся найбільший фестиваль короткометражних фільмів

30 Квітня 2013
16107

У Києві відбувся найбільший фестиваль короткометражних фільмів

16107
ПРЕС-РЕЛІЗ
У Києві відбувся найбільший фестиваль короткометражних фільмів

Днями завершився II Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів, на якому було представлено близько 200 фільмів з 51-ої країни світу, загальною тривалістю більше 50-ти годин.

 

Серед родзинок цьогорічного фестивалю можна виділити значну кількість програм що об'єднали стрічки з країн які не асоціюєтються з кіно, новий за своїм форматом освітній проект «Short film school»  та ряд світових та українських прем'єр.

 

Цього року на фестивалі відбувся ряд світових та міжнародних прем'єр, зокрема, документальний фільм «Парадокси» французького режисера Себастьяна Кульпо про український рух Femen, фільм Стефанії Вейри (Аргентина) «Дві пари курять під столом», котрий виборов цього року нагороду за кращу режисуру, фільм «Стара Верба», американського режисера Жарена Катсіане та інші.

 

«Ми один з не багатьох фестивалів, який не слідує встановленим трендам, не дублює програми аналогічних форумів а є акселератором власних програм. Ми не боїмося відкривати нові кіногоризонти для українських глядачів. Ризикнувши показати кіно з Греції, Туреччини, Ірану та інших країн далеких від мейнстрімового кіно ринку, ми знайшли зацікавленість у глядачів, адже таке кіно рідко де можна побачити на великому екрані. Несподівано для себе відвідувачі фестивалю потрапили в раніше невідомий їм світ режисерів з далеких куточків земної кулі, фільми високо мистецькі і прогресивні в плані розвитку мови кіно», - говорить Наталя Ільчук, програмний координатор КМФКФ.

 

 

Паралельно з ретроспективними лініями глядачі мали змогу побачити безліч інших тематичних блоків. Зокрема, блок політично-забарвленого кіно, фільми учасники міжнародних кінофестивалів із Канн, Санденсу, Венеціанського кінофестивалю та номінанти BAFTA, блок фільмів «Dark side», про світ паранормального, хоррор та детективний фільм в стилі нуар, блок фільмів з країн, у яких немає кіно - Мадагаскар, Албанія, Тайвань і Колумбія та багато іншого. Програма фестивалю гармонійно поєдналася у 29 блоків.

 

Міжнародне журі, яке складалося цього року з Андреа Мартіньйоні (Італія), Єви Перволовічі (Румунія/Франція) та Романа Бондарчука (Україна) обрали серед 22 конкурсних фільмів чотири найбільш гідні, між якими і розділилися нагороди: кращий фільм фестивалю, кращу режисерську роботу та дві особливі відзнаки журі.

 

Фільмом-переможцем стала анімаційна стрічка «Який прекрасний день!» Дона Хертцфельдта (США), за своєрідне сприйняття реальності і деконструкцію уваги персонажа. Естефанія Вейра (Аргентина) була відзначена за кращу режисерську роботу у фільмі «Дві пари курять під столом», за абсурдні діалоги та сюрреалістичну атмосферу через заяву режисера про непричетність до сучасного суспільства. Рішенням журі, дві стрічки отримали спеціальні відзнаки - «День всіх святих» Александри Терпінської (Польща), за чутливий і чуттєвий підхід до драматичної теми, і «Артефакти міста» Флоріана Шнайдера (Німеччина), за сильний і оригінальний персонаж, який втілює в собі відносність успіху та ціну, яку доводиться платити, щоб бути митцем.

 

Українське кіно цього року було під особливим прицілом. На фестивалі було представлене національне кінонадбання різних періодів та епох, починаючи від класики короткого метру і закінчуючи прем'єрами дебютантів. В рамках «Українського фокусу» були представлені українські фестивальні хіти (стрічки, що з часів Незалежності отримали резонанс в світі кіно та були  відзначені нагородами світових фестивалів), ретроспектива Оксани Чепелик (представила цілісну підбірку власного експериментального кіно та відео-арту, яка до цього демонструвалася тільки в Парижі) та ретроспектива Євгена Сивоконя (анімаційні роботи майстра, які були спеціально оцифровані Національним центром Довженка).

 

Під час фестивалю в креативному просторі «Часопис» діяла кіношкола «Short Film School», у якій міжнародні експерти ділилися з українськими гостями своїм досвідом у створенні фільмів, написанні музики до короткометражних стрічок, а також про тенденції короткого метру у різних країнах.

 

За п'ять фестивальних днів близько 8 500 глядачів мали змогу ознайомитися з найповнішою в Україні панорамою короткометражного кіно. Покази проходили в арт-хаус кінотеатрі «Кінопанорама» та науково-розважальному комплексі «Атмосфера 360».

 

Протягом року фестиваль буде радувати глядачів локальними проектами, а наступний, вже третій фестиваль, відбудеться в квітні наступного року. Старт прийому робіт на наступний фестиваль розпочнеться з 1 листопада 2013 року. Слідкуйте за новинами на сайті фестивалю: www.kisff.org.

 

 

 

Фестиваль у соціальних мережах:

ВК: http://vk.com/kisff

FB: http://www.facebook.com/KyivISFF

 

Довідка:

Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів розвиває національну і міжнародну платформу для короткометражних фільмів з метою відкрити нові форми і методи кіновиробництва в Україні та за кордоном. Це національне та міжнародне місце зустрічі кінематографістів, джерело натхнення та нових знань для професіоналів, студентів кіно та аматорів, місце для розвитку талантів та популяризації кіно як привабливого культурного дозвілля для всіх можливих цільових груп. Фестиваль надає можливості для митців обмінюватися ідеями через спільне перебування на фестивалі.

 

Фестиваль прагне відкривати потенціали і заохочувати режисерів різного віку до інновацій і творіння. КМФКФ націлений представляти новітні розробки, просувати якість, естетику і тематичність в кінематографі. Фестиваль організовує конкурсну програму, представляє тематичні програми і ретроспективи, лекції, майстер-класи та освітні програми, а також прагне інтегрувати найбільш перспективних українських режисерів та їх короткометражні фільми у світові фестивальні кола.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Клімов, PR директор КМФКФ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16107
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду