Чи варто телевізійникам конструювати двопартійну систему?

9 Січня 2007
2417

Чи варто телевізійникам конструювати двопартійну систему?

2417
Далеко не завжди те, що добре для телестудії, йде на користь політичному життю країни.
Чи варто телевізійникам конструювати двопартійну систему?

Ні, якщо хтось в нашій країні і провокує перехід до двопартійної системи, так це не сакраментальна Юлія Тимошенко, а телевізійники. Справді: у «Свободі слова» Савіка Шустера політиків та експертів розсаджують один навпроти іншого, тобто ділять на два табори, а відтак Олег Тягнибок може опинитися в одній компанії з Вадимом Скуратівським... якби, звичайно, останній погодився ходити на подібні шоу у ролі другорядного підспівувача «визначних політиків нашого часу». У «5-ти копійках» Романа Чайки ще простіше: там у двобої сходяться двоє політиків, навколо яких топчеться кілька так званих експертів. Ба більше: колись передача «Я так думаю» на «плюсах» передбачала три позиції  - головних персонажів та аудиторії, іншими словами, непримиренних борців та скептиків або нейтралів. Тепер там такого позиціонування немає. Стінка на стінку – це, здається, ідеал продюсерів та менеджерів телеканалів. Плюс, звісно, іронічний і дещо зверхній ведучий, котрий ширяє над бійкою і виносить усім остаточний вердикт.

 

Між іншим, вплив того, як розсідаються депутати, на політичну систему вигадав зовсім не я. Ще Андре Моруа був зауважив, що прямокутна конфігурація приміщення британської Палати громад з двома рядами розташованих напроти одне одного крісел провокувала двопартійність, а у Франції напівколо у залі засідань Національних Зборів – значно більшу кількість партійних градацій. Схоже, класик таки мав рацію...

 

А ще до двопартійності нас підштовхують улюблені цяцьки телевізійників – так звані «інтерактивні опитування». Зазвичай там тільки два варіанти відповідей. Навіть тоді, коли саме запитання провокує наявність чогось третього, на кшталт класичного: «Чума на обидва ваші доми!». Проте люди вже звикли до вибору «А або В», «наші-їхні», і тому часом навіть не звертають увагу на формулювання запитань. Скажімо, у чистому вигляді продиктована логікою двопартійності була відповідь на запитання ТРК «Київ», коли та, ревно обслуговуючи інтереси «партії Черновецького», запитала, що більше слугує інтересам киян: бійки у Київраді чи її конструктивна робота? Ну, от противники мера й об‘єдналися навколо наче абсурдної відповіді: «дайош бійки!», щоб хоч так поставити на місце знахабнілих нуворишів, добре знаючи вже, що таке «конструктивний дерибан» у виконанні столичної владної команди.

 

Одне слово, двопартійність так і пре з усіх екранів, хоч що б там писали про її небезпеку просунуті аналітики – на них ніхто не зважає.

 

Уявіть, утім, наскільки спроститься наше життя, коли на виборах буде тільки два партійних списки, якими маленькими стануть бюлетені, як швидко й легко рахуватимуть голоси виборців комісії, якою мірою полегшиться проведення соціологічних екзит-полів, зрештою, якими красивими стануть кольорові діаграми на телеекранах, де висвітлюватиметься підсумок голосування! А якщо ще забрати у виборців, як у Росії, варіант відповіді «проти всіх» – це ж краса буде!

 

...От тільки залу засідань Верховної Ради доведеться переробити – за взірцем британської Палати громад. І все! І буде щастя!

 

...Хоча, якщо серйозно, хоч як би не намагалися телевізійники чи ще хтось, двопартійність ПР-БЮТ нам не загрожує. Точніше, загрозу становить сама спроба встановлення такої двопартійності і те, що вона потягне за собою. Як виснував ще у середині ХХ століття класик європейської політичної науки Морис конецформыначалоформыДюверже, можливі два варіанти двопартійності. Перший - життєздатний і конструктивний, коли йдеться про двопартійність в умовах конкуренції партій-суперниць, об`єднаних спільними демократичними правилами гри, а різниця полягає у відносно другорядних речах - тактичних цілях і методах їхнього досягнення. Це, так би мовити, двопартійність технічна, складові якої працюють на загальне суспільне благо. Але є й інший тип двопартійності – двопартійність метафізична, сутнісна, за якої, як пише Дюверже, «боротьба партій точиться навколо самої природи режиму, фундаментальних уявлень про життя і набуває жорсткості і непримиренності релігійних війн». Зазвичай це виникає у разі, коли одна з партій має тоталітарні цілі і тоталітарну структуру, а друга тією чи іншою мірою сповідує демократичні цінності (не має значення, ліві чи праві). Французький дослідник категорично відкидав варіант (теоретично наче можливий), коли двопартійну систему конституювали дві тоталітарні партії: суспільство здатне віддати перевагу тільки одній послідовно антидемократичній силі, яка перехопить на себе членство і симпатиків свого конкурента. Або фашисти будуть однією з провідних сил, або комуністи, або ще якийсь, ще незвіданий тип тоталітарної партії, котра «всмокче» практично всіх громадян, незадоволених демократією.

 

Ну, а далі двопартійна система, не встигнувши навіть викристалізуватися, вибухне тяжкою політичною кризою. Прийшовши до влади, тоталітарна партія негайно займеться усуненням своєї головної суперниці, а разом із нею – і всіх демократичних інституцій суспільства. Невже-бо брали владу тільки для того, щоб на чергових виборах віддати її якимось піжонам? Не буде цього! Знищимо ворога і знищимо саму можливість його приходу до влади! Один лідер, одна держава, одна партія!

 

А от партія демократичного типу, вигравши вибори й маючи перед собою загрозу поступитися наступного разу потужним тоталітаристам (бо ж невдоволений владою виборець не матиме за кого більше голосувати), в ім‘я демократичних принципів теж була б вимушена нищити свого супротивника. Іншими словами, довелося б установити диктатуру в ім`я демократії. І то добре, якби тільки на якийсь час, щоб потім повернутися до нормального життя, бо ж будь-яка влада, як відомо, розбещує, а абсолютна влада розбещує абсолютно...

 

Іншими словами, така і лише така двопартійність смертельно небезпечна і нежиттєздатна. З неї виростає або тоталітаризм, або – у кращому разі – «освічений» авторитаризм. Але чи не виявилася б схожою двопартійність БЮТ-ПР на те, про що писав Морис Дюверже? І де будуть телевізійники з їхніми «свободами» та «копійками» у разі конституювання такої політичної системи?

 

До речі, за другу половину ХХ століття теорема Дюверже знайшла блискуче підтвердження у Франції та Італії – країнах, які він вважав особливо підданими загрозі виникнення двопартійної системи «комуністи-демократи». На щастя, лідери тамтешніх соціалістів, християнських демократів, республіканців і навіть націонал-радикалів виявилися людьми начитаними, тож вони змогли запропонувати виборцеві значно ширший спектр політичних сил, ніж партію А та її, плюс демократії як такої, непримиренного ворога - партію В. І на цей небезпечний шлях Італія вступила вже після перетворення комуністів на нормальних лівих, коли вигулькнув телемагнат Берлусконі, котрому дуже вже захотілося створити зручну для показу з екрану двопартійну систему.

 

Отож далеко не завжди те, що добре для телестудії, йде на користь політичному життю країни. А телепродюсерам, рівно як і політикам, варто було б читати на ніч замість детективів класичні наукові праці, - може, щось корисне для себе і країни вони там найшли.

 

Сергій Грабовський, заступник головного редактора журналу «Сучасність».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2417
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду