Уряд схвалив концепцію популяризації книгочитання, на яку потрібно 500 млн гривень

11 Квітня 2013
17113
11 Квітня 2013
13:12

Уряд схвалив концепцію популяризації книгочитання, на яку потрібно 500 млн гривень

17113
На реалізацію концепції підуть кошти з державного, місцевих бюджетів та інших джерел
Уряд схвалив концепцію популяризації книгочитання, на яку потрібно 500 млн гривень

10 квітня на урядовому засіданні було схвалено «Концепцію державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014-2018 роки», що була розроблена Держкомтелерадіо. Відповідне рішення затверджене розпорядженням Кабміну, повідомляє прес-служба Комітету.

 

За попередніми прогнозами, на виконання всіх запланованих заходів необхідно буде близько 500 млн грн. - як з державного бюджету, так і з місцевих та інших джерел.

 

Документом пропонується здійснювати моніторинг читацького попиту, пропагувати вітчизняну друковану продукцію у спеціальних телерадіопрограмах, рекламних роликах тощо.

 

Серед дієвих заходів із стимулювання галузі також зазначена модернізація державних поліграфічних підприємств, розширення і удосконалення мережі книгорозповсюдження, активізація участі вітчизняних видавців у міжнародних виставкових заходах. Книги рекламуватимуться не лише засобами масової інформації, але й за допомогою різноманітних публічних заходів - літературних зустрічей, читань тощо.

 

Таким чином, на переконання розробників, реалізація цілого комплексу заходів дозволить збільшити наклад книжкової продукції, відвідуваність бібліотек та захистить український ринок від напливу контрафактних видань.

 

Фахівці Комітету здійснили огляд сучасного стану галузі і визначили низку проблем, існуючих в ній: зниження рівня читацької активності громадян, відсутність належного книжкового асортименту в торговельній мережі, падіння нижче припустимої межі сумарних і середніх накладів вітчизняної книги та ін.

 

Також Держкомтелерадіо проаналізував, як вирішуються подібні проблеми в країнах Європейського Союзу, зокрема - Німеччині, Франції, Нідерландах та інших, і визначив, що найдієвішим механізмом популяризації та розвитку усього спектру вітчизняного книговидання є прийняття відповідних державних програм.

 

Як зазначається в Концепції, метою програми має стати повернення в українське суспільство вітчизняної книги, відродження її соціальної ролі через популяризацію української видавничої продукції та читання як процесу культурного, духовного, професійного та інтелектуального збагачення людини.

 

Згідно з актом, головним замовником програми стане Держкомтелерадіо України

Відомство разом із міністерствами фінансів, економрозвитку, культури, освіти та науки, Національною академією наук, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями впродовж найближчих шести місяців розроблять та подадуть на розгляд уряду проект «Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014 - 2018 роки».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17113
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читач
4055 дн. тому
Будуть перевидавати твори Проффесора, за які він щороку одержує шалені гонорари? І примушуватимуть їх купувати чи роздаватимуть у рахунок зарплатні? Чи може табачнік видасть томик своїх антиукраїнських статей у золотій обкладинці за ціною х1000 грн? На що ще спроможна ця влада?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду