Визначено переможців 10 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

Визначено переможців 10 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

28 Березня 2013
17733
28 Березня 2013
10:30

Визначено переможців 10 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

17733
Визначено переможців 10 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA
Визначено переможців 10 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

27 березня  завершився 10-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA і відбулась церемонія нагородження фільмів-переможців. Про це повідомляє сайт фестивалю.

 

Як і торік, фільми змагались у трьох конкурсах - DOCU/Життя, DOCU/Право, DOCU/Коротко, а також за спеціальний Приз від студентського журі. Команда фестивалю традиційно визначала переможця премії імені Андрія Матросова.

 

Переможцем конкурсу DOCU/Життя став фільм «Розмови на серйозні теми» латвійської режисерки Ґієдре Бейноруте. Головні герої - 8-16-річні діти й підлітки, що по-особливому описують усе, що їх оточує. Знятий у дусі мінімалізму, цей фільм порушує питання самотності, любові, Бога, світу та людських взаємин.

 

Спеціальні відзнаки від журі конкурсу DOCU/Життя отри мали румунський фільм «Ноосфера» (реж. Арчіл Хетаґурі та Ілеана Станкулеску) та латвійська стрічка «Документаліст» (реж. Іварс Звієдріс та Інесе Клява). «Ноосфера» - особистий портрет ексцентрика Ніко, що як учений і педагог передає свій погляд на майбутнє світу й любові, намагаючись застосовувати свою теорію у власному житті. «Документаліст» - фільм про кіно, що порушує найважливіше питання  взаємозв'язку того, хто знімає, і того, кого знімають.

 

Переможцем конкурсу Docu/Коротко стала шотландська стрічка «Воласті голуби» Пола Фіґана. Близько тисячі шотландців, здебільшого чоловіків, влаштовують «втечу голубів», перетворюючи її на змагання. Цим видом спорту займаються переважно в бідних регіонах країни. Героями цієї короткометражної стрічки стали двоє чоловіків, котрі живуть у робітничому районі Глазго.

 

Спеціальні відзнаки від журі Docu/Коротко отримали китайський фільм «Цвіт крізь сльози» (реж. Хуацін Цзінь) за чесний, безкомпромісний показ утраченого дитинства та стрічка «Абетка» естонської режисерки Мадлі Ляене, яку журі відзначило за художнє рішення документальної історії.

 

У конкурсі Docu/Право перемогу здобув аргентинський фільм «Дівчина з Півдня» (реж. Хосе Луїс Ґарсіа) про молоду активістку, яка 1989 року таємно прибула із Сеула, щоб представляти студентів Південної Кореї, котрі вимагали мирного возз'єднання нації. Через двадцять років режисерові не дають спокою розбиті ілюзії молодості, й він, згадуючи «Квітку возз'єднання», вирушає в дорогу.

 

Спеціальну відзнаку за палкий оптимізм та обстоювання ідеалів гуманізму в житті у конкурсі Docu/Право отримала фінська стрічка «Синдром панка» Юкка Карккайнена та Я-П Пассі. Головними героями цієї стрічки є члени найкрутішого панк-рок-гурту Фінляндії Pertti Kurikan Nimipäivät. Учасники групи - Перті, Карі, Тоні та Самі - попри вади психічного розвитку грають свою музику гордо й піднесено. Режисери разом із музикантами проходять шлях від нікому не відомої дивної групи до шаленої популярності. 

 

Головний приз від Студентського журі отримав фільм «Документаліст» (реж. Іварс Звієдріс та Інесе Клява) за любов до героя, справжню витримку документаліста і сміливість знімати кіно за неочікуваних обставин.

 

Команда Docudays UA відзначила премією імені Андрія Матросова український дебют - «Сери та сеньйори» Олександра Течинського, який відкрив нам у своєму фільмі незвичну Україну.

 

Приз глядацьких симпатій, який був визначений за підсумками голосування у Фейсбуці, отримав фільм «Після Вріцена» Даніеля Абма.

 

Вже вдруге Docudays UA провів Анімаційний конкурс. Переможцем серед глядачів став ролик Валерії Дец та Ірини Стельмах (https://vimeo.com/62509794). Оргкомітет фестивалю візначив анімацію також Катерини Возниці та Антона Приходько (https://vimeo.com/62694592).

 

Після церемонії нагородження у столичному Будинку кіно відбувся показ цьогорічного фільму-переможця конкурсу DOCU/Життя - «Розмови на серйозні теми».

 

 

«Детектор медіа» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17733
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду