Комітет свободи слова вимагає від Держкомтелерадіо надати інформацію про обсяги фінансування державних каналів

Комітет свободи слова вимагає від Держкомтелерадіо надати інформацію про обсяги фінансування державних каналів

21 Березня 2013
18652
21 Березня 2013
13:45

Комітет свободи слова вимагає від Держкомтелерадіо надати інформацію про обсяги фінансування державних каналів

18652
Комітет зреагував на звернення трудового колективу Закарпатської ОДТРК
Комітет свободи слова вимагає від Держкомтелерадіо надати інформацію про обсяги фінансування державних каналів
Комітет свободи слова вимагає від Держкомтелерадіо надати інформацію про обсяги фінансування державних каналів

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації на черговому  засіданні 20 березня одноголосно вирішили звернутися до Держкомтелерадіо з вимогою надати інформацію про обсяги державного фінансування на 2013 рік для державних мовників (НТКУ, НРКУ, УТР, каналу «Культура» і всіх ОДТРК).

 

Таке рішення Комітет ухвалив після розгляду звернення трудового колективу Закарпатської ОДТРК, яке надійшло на адресу члена Комітету Ігоря Мірошниченка.

 

У зверненні зокрема йдеться про те, що виділені держбюджетом кошти на розповсюдження телерадіопрограм у 15 разів менші за потрібний обсяг. «Різке скорочення фінансування державного замовлення на виробництво фактично переводять компанію у статус консервації особливого інформаційного ресурсу з повною втратою його вкрай потрібних регіону функціональних можливостей», - йдеться у листі трудового колективу Закарпатської ОДТРК.

 

Закарпатці нагадують, що сьогодні в обласному ефірі присутні понад 100 телерадіомовників сусідніх країн, а той факт, що більшість населення краю на достатньому рівні володіє угорською, румунською, чеською, словацькою, польською мовами автоматично зараховує їх до повноцінних глядачів та слухачів.

 

«Якщо оцінювати наслідки недофінансування розповсюдження програм ЗОДТРК, то слід враховувати особливості супутникового розповсюдження. Воно за будь-яких умов має відбуватися 24 години на добу 7 днів на тиждень. Втративши зараз вкрай зручну орбітальну позицію, навіть з часом, за умов поновлення фінансування, повернутися до наданих зараз оператором умов буде вже неможливо через брак супутникових ємностей та значний попит на цей ресурс інших мовників. Компанія назавжди втратить 99 % свого глядача ще й через припинення роздачі програм кабельним операторам, які користуються супутниковим прийомом. Існуюча цифрова ефірна мережа ще недостатньо ефективна і її покриття вкрай обмежене в умовах Карпатських гір. Практично, весь 2013 рік компанія приречена провести поза регіональним та загальнодержавним інформаційним полем», - наголошують в Закарпатській ОДТРК.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», НТКУ, НРКУ і ОДРТК через зменшення фінансування з Держбюджету повинні будуть реалізувати плати оптимізації витрат, що призведе до скорочення співробітників на 10-18%.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18652
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
4055 дн. тому
15 березня на Запорізьке обласне державне радіо "завітали" непрохані гості. Як з"ясувалось, керівництво ОДТРК всупереч вимогам чинного законодавства - здаватись в оренду можуть лише вільні площі та приміщення - має намір повністю здати в оренду двоповерхову будівлю обласного радіо Артему Пшонці народному депутату України, який балотувався по одномандатному виборчому округу №81 у Запорізькій області місто Токмак. Генеральний директор ЗОДТРК Кузенко В.В. організовує рейдерське захоплення будівлі Запорізького обласного радіо, Артем Пшонка забажав відкрити радіостанцію в будівлі обласного радіо і мовити на місто Токмак. Комітет з телебачення і радіомовлення України дозволив здавати в оренду вільні приміщення - а не будівлі в яких працюють журналісти, звукорежисери та технічний персонал. Кузенко хоче виставити колектив обласного радіо з будівлі, і віддати будівлю Артему Пшонці. У четвер 21 березня 2013 року непрохана "делегація" знову відвідала будівлю Запорізького обласного радіо Звертаємось до Вас, з проханням не допустити рейдерського захоплення державної будівлі! Не дайте загинути проводовому радіомовленню на Запоріжжі, де ще поки лунає українська мова! Завтра може бути пізно!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду