Віктор Ющенко: «Чимало у створенні суспільного мовлення залежатиме від реалізації Кабміном Орієнтовного плану законопроектної роботи»

11 Грудня 2006
6539
11 Грудня 2006
19:45

Віктор Ющенко: «Чимало у створенні суспільного мовлення залежатиме від реалізації Кабміном Орієнтовного плану законопроектної роботи»

6539
Президент відповів на запитання «Детектор медіа» щодо кроків, спрямованих на створення СМ.
Віктор Ющенко: «Чимало у створенні суспільного мовлення залежатиме від реалізації Кабміном Орієнтовного плану законопроектної роботи»

15 листопада 2006 року, під час Міжнародного медіафоруму «Україна на інформаційній карті світу», «Детектор медіа» скористалась пропозицією прес-служби Президента України поставити запитання до глави держави в письмовому вигляді. Ми поставили Президентові таке запитання:

 

- Які кроки зі створення суспільного мовлення Ви збираєтесь робити, і в які терміни?

 

8 грудня, із деяким запізненням (відповіді обіцяли надати протягом тижня), на електронну адресу «ТК» прийшов лист від прес-служби Президента із відповіддю на це запитання. Наводимо її текст.

 

Я був і залишаюся переконаним у тому, що українські засоби масової інформації повинні працювати у конкурентному медіа-просторі. Для цього  необхідно поступово зменшувати їх залежність від держави. Важливим кроком у цьому процесі є створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення.

 

Це питання дуже непросте у фінансовому, організаційному та суспільному вимірюваннях. Потрібно вдихнути в цей процес нове життя, винести це питання на широке громадське обговорення. Створення суспільного мовлення не може обмежуватися консенсусом політичних сил, адже йдеться про якісне інформування всього українського суспільства, зокрема і тих, хто не має доступу до альтернативних джерел інформації.

 

Першим кроком до відходу від бюрократичної моделі управління державними телерадіокомпаніями можна розцінювати подання Президентом України до Верховної Ради України кандидатур до складу Громадських рад Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України (в частині, що належить до президентської квоти).

 

Щодо термінів створення Суспільного мовлення, то чимало залежатиме тут від того, наскільки Уряду вдасться забезпечити реалізацію у повному обсязі затвердженого ним же Орієнтовного плану законопроектної роботи на 2006 рік. Зокрема, пункту, яким передбачається здійснити розробку проекту нової редакції Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України». Переконаний, що питання щодо прискорення роботи із законодавчого забезпечення створення системи Суспільного мовлення залишається актуальним.

 

Сподіваюся, що у найближчій перспективі до цієї роботи предметно долучиться Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі, а також чисельні громадські журналістські організації. І тоді реальним буде говорити про можливість проведення основних організаційних заходів щодо створення Суспільного телебачення і радіомовлення в Україні протягом 2007 року.

 

 

Від «ТК»: Як стало відомо «ТК», на початку грудня Президент подав до Верховної Ради свої кандидатури до складу Громадських рад НТКУ і НРКУ. Запропоновані були:

- Олександр Семирядченко, керівник Головної служби інформаційїної політики Секретаріату Президента

- Тарас Петрів, колишній голова інформаційної служби Секретаріату Президента

- Олександр Пономарьов, народний артист України

- В'ячеслав Кириленко, народний депутат, колишній віце-прем'єр з гуманітарних питань

 

Останньою подала своїх кандидатів Партія регіонів. Повний список кандидатів буде оприлюднений «ТК» найближчим часом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду