Чи може бути провайдер платником єдиного податку?

20 Грудня 2012
26596
20 Грудня 2012
12:01

Чи може бути провайдер платником єдиного податку?

26596
Податкова вважає, що провайдер програмної послуги не може перебувати на спрощеній системі оподаткування. Юрист доводить, що це не так
Чи може бути провайдер платником єдиного податку?

Насправді можливість застосування спрощеної системи оподаткування для провайдерів програмної послуги не є надто складним питанням. Але все було б добре, якби до його вирішення не долучилися податківці, які, жонглюючи поняттями, на яких знаються не зовсім досконало, дійшли дещо дивних висновків.

 

Але про все по порядку.

 

1. Спрощена система оподаткування

 

Все основне правове регулювання питань застосування спрощеної системи оподаткування міститься в главі 1 Розділу XIV Податкового кодексу України (статті 291-300).

 

Загальні умови, за яких підприємець може обрати спрощену систему оподаткування, визначено підпунктами пункту 291.4 Податкового кодексу. Переважно ці критерії відштовхуються від обсягів доходу та середньої кількості працівників.

 

Водночас стаття 291.5 Податкового кодексу встановила перелік видів діяльності, здійснення яких за будь-яких обставин не надає особі перейти на спрощену систему оподаткування.

 

Як показала практика, основним проблемним питанням для провайдерів програмної послуги стало те, чи потрапляє його діяльність (надання програмних послуг та доступу до мережі інтернет) до тих видів діяльності, що виключають застосування спрощеної системи. А головним генератором цих проблем, як часто буває, стали податківці, про що поговоримо далі.

 

Отже, чи справді діяльність провайдерів програмної послуги підпадає під винятки, за яких особа не може використовувати спрощену систему?

 

2. Програмні послуги = послуги зв'язку?

 

Проблемним виявився підпункт 8 пункту 291.5.1 Податкового кодексу.

 

Так, відповідно до зазначеної норми, не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють діяльність із надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності) та зв'язку (крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню).

 

Проблемою стало питання, чи можна діяльність провайдера програмної послуги віднести до діяльності у сфері зв'язку, яка ліцензується.

 

В Єдиній базі податкових знань податківці розмістили роз'яснення, з якого випливає, що «надання послуг інтернет-зв'язку та телебачення належать до діяльності у сфері телекомунікацій, яка підлягає ліцензуванню». А отже, «підприємці, які здійснюють діяльність з надання послуг інтернет-зв'язку та телебачення, повинні мати відповідні ліцензії і не можуть бути платниками єдиного податку».

 

Іншими словами, на думку податківців, діяльність провайдера програмної послуги з надання абонентам пакетів програм та доступу до мережі інтернет по суті є діяльністю у сфері зв'язку, яка підлягає ліцензуванню. Тому, відповідно до наданого роз'яснення, провайдер програмної послуги не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

 

Але чи справді це так?

 

3. Що таке «послуги зв'язку, які підлягають ліцензуванню»?

 

Судячи з усього, плутанина виникла через використання Податковим кодексом поняття «послуги зв'язку» у не зовсім коректному контексті.

 

Річ у тім, що встановивши винятки для надавачів послуг зв'язку, що підлягають ліцензуванню, законодавці не врахували безпосередньо саме законодавство про ліцензування.

 

Перелік видів діяльності, які підлягають ліцензуванню, вичерпно визначено в Законі України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

 

Відповідно до статті 2 Закону про ліцензування, види господарської діяльності, не передбачені у статті 9 цього Закону, не підлягають ліцензуванню.

 

А якщо звернутися до тієї ж статті 9 Закону, можна побачити, що нею не передбачено ліцензування такого виду діяльності, як «надання послуг зв'язку».

 

Таким чином, суто формально надання послуг зв'язку в Україні не ліцензується як окремий вид діяльності.

 

Проте законодавство передбачає ліцензування послуг зв'язку як одного з різновидів телекомунікаційних послуг.

 

Так, стаття 42 Закону про телекомунікації визначає, які саме послуги зв'язку можуть ліцензуватись:

 

1) надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку;

 

2) надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку;

 

3) надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку.

 

Тобто, з усіх можливих послуг зв'язку, які можуть надаватися в Україні, ліцензуванню підлягають виключно послуги телефонного зв'язку - мобільного і стаціонарного.

 

Ліцензування інших послуг зв'язку законами України не передбачено.

 

Таким чином, якщо особа не надає послуги фіксованого або мобільного телефонного зв'язку, на неї не поширюються винятки, за яких не допускається перебування на спрощеній системі оподаткування.

 

Зрозуміло, що більшість провайдерів програмної послуги не займаються телефонним зв'язком. Тому, очевидно, для них не повинно бути перешкод для застосування спрощеного режиму оподаткування.

 

Але чому податківці виступають проти? На чому вони ґрунтують свої висновки, які не зовсім стикуються з тим, що написано в законодавстві?

 

4. Позиція податкової служби: «програмна послуга» = «послуга з технічного обслуговування та експлуатації телемережі»

 

Знов повернімося до бази податкових знань і роз'яснення, яке в ній міститься.

 

На думку податківців (яка виражена в традиційній для них «опосередкованій» манері), надання послуг «інтернет-зв'язку та телебачення» є «діяльністю з технічного обслуговування та експлуатації телемереж». А оскільки ця діяльність підлягає ліцензуванню, то зазначені послуги не можуть надаватися підприємцями, що використовують спрощену систему оподаткування.

 

На підставі чого саме податківці дійшли цього висновку, роз'яснення не розкриває. Але в тому, що дане роз'яснення є далеким від досконалості, може пересвідчитися кожен, хто має доступ до сайту НКРЗІ, - там міститься повна збірка законодавства в сфері телекомунікацій.

 

Закон України «Про телекомунікації» в досить зрозумілій формі регулює питання надання будь-яких телекомунікаційних послуг, у тому числі послуг із технічного обслуговування й експлуатації телемереж. Зокрема, за статтею 63 Закону, телекомунікаційні послуги надаються абонентам на підставі договору, що укладається зі споживачем такої послуги та її оператором або провайдером.

 

Відповідно до встановлених НКРЗ вимог до телекомунікаційних договорів, у договорі на надання телекомунікаційних послуг обов'язково зазначається перелік послуг, які надаються. А у випадку, якщо надаються певні «ліцензійні» послуги, предмет договору між оператором/провайдером і споживачем має відповідати формулюванням, зазначеним у ліцензії (пункт 3.4.2 Основних вимог до телекомунікаційних договорів).

 

Іншими словами, послуги з технічного обслуговування та експлуатації телесистем надаються споживачам лише в тому випадку, якщо споживач їх прямо замовив, і ці послуги прямо вказані в договорі. У випадку, якщо провайдер укладає саме такі договори, він справді не може бути платником єдиного податку.

 

Проте предметом договору між провайдером програмної послуги та абонентом щодо надання можливості перегляду телевізійних пакетів зазвичай не передбачається надання абоненту послуг із технічного обслуговування телемереж.

 

Виходячи з визначення програмної послуги, наданого статтею 1 Закону про телерадіомовлення, предметом договору між провайдером програмної послуги та абонентом є формування пакетів програм та надання абоненту можливості їх перегляду [а не технічне обслуговування та експлуатація телемереж].

 

Тому у випадку, якщо особа надає абонентам лише програмні послуги, вона не має якихось спеціальних обмежень щодо обрання нею спрощеної системи оподаткування.

 

Досить красномовне підтвердження цієї тези міститься в чинних Правилах надання телекомунікаційних послуг. Цими правилами встановлено, що провайдер програмної послуги не надає послуги з технічного обслуговування телемереж, а сам їх отримує від оператора телемережі (пункт 157 Правил).

 

Іншими словами, послуги з техобслуговування й експлуатації телемереж надаються лише самим провайдерам програмної послуги. В загальному випадку провайдер сам виступає замовником цих послуг, а не їх виконавцем. Одночасно з цим законодавство не передбачає надання послуг із технічного обслуговування й експлуатації телемереж абонентам кабельного телебачення - вони лише замовляють програмні послуги в тому розумінні, що закріплене в Законі про телерадіомовлення. Законодавство не допускає нав'язування абонентам якихось додаткових послуг, які вони не мали намірів замовляти.

 

Відповідно до викладеного, надання програмних послуг абонентам кабельного телебачення не може бути перешкодою в обранні кабельним провайдером спрощеної системи оподаткування.

 

Тут слід зазначити, що певні нюанси можуть виникнути у випадках, коли провайдер програмної послуги сам є оператором власної телемережі. Але тут знов-таки треба відштовхуватися від того, чи надає провайдер телекомунікаційні послуги споживачам програмних послуг. Наприклад, на думку НКРЗ, яку висловлено в листі №01-4769/132 від 1 серпня 2008 року, ліцензуванню підлягають лише послуги, що надаються споживачам. У випадку, якщо особа експлуатує власні телемережі, але при цьому не надає відповідних послуг споживачам, ця діяльність не ліцензується.

 

Детальніше про це можна почитати в роз'ясненні, яке надавалося нашою юридичною фірмою Jurimex із питання застосування спрощеної системи оподаткування.

 

5. Позиція податкової служби: «послуги доступу до інтернету» = «послуги з технічного обслуговування та експлуатації телемережі»

 

Тут можна також навести всю аргументацію, наведену вище щодо програмної послуги. Якщо особа не надає споживачам послуги з технічного обслуговування телемережі, а надає лише доступ до інтернету, така діяльність не ліцензується. Тож на надавача таких послуг не поширюються обмеження у застосуванні спрощеної системи оподаткування, встановлені пунктом 291.5 Податкового кодексу.

 

Більш наочне підтвердження цьому можна знайти і в рішенні НКРЗІ від 1 листопада 2012 року №560. В додатку 5 до вказаного рішення міститься Орієнтовний перелік видів діяльності в сфері телекомунікацій. І, як вбачається з зазначеного переліку, «надання послуг доступу до інтернету» (пункт 5 переліку) і «надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації» (пункт 4 переліку) є різними видами діяльності. І навіть більше - в цьому ж переліку зазначається, що послуги доступу до інтернету не ліцензуються (примітка 4 по переліку).

 

Тому тут навіть не повинно бути дискусії щодо того, чи підлягають ліцензуванню послуги доступу до інтернету. На думку НКРЗІ - єдиного органу ліцензування в сфері телекомунікацій, такі послуги не ліцензуються. Отже, інтернет-провайдер не має взагалі навіть теоретичних обмежень стосовно обрання ним спрощеної системи оподаткування.

 

Очевидно, зазначена вище плутанина не в останню чергу викликана тим, що держава податкова служба взялася за роз'яснення фактично законодавства про телекомунікації. Водночас, роз'яснення телекомунікаційного законодавства точно не є функцією податківців. Податкова може роз'яснювати податкове законодавство, і це виглядатиме логічним.

 

Проте, як це часто буває, недосконалі роз'яснення лише поглиблюють проблеми недосконалого законодавства, а це не йде на користь ані економіці, ані взагалі державі. І обираючи спрощену систему оподаткування, підприємець має чітко усвідомлювати, що він хоча й не порушує закону, проте діє всупереч офіційній позиції податкової.

 

Сподіваємося, підготовлене нами роз'яснення з цього питання допоможе дійти порозуміння з податковими органами.

 

Юрій Крайняк, керівний партнер юридичної фірми Jurimex, для «Детектор медіа»

Фото - www.ogo.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Крайняк, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26596
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
nikita1999
4206 дн. тому
Для того, щоб зрозуміти усю структуру відносин, потрібно поступово розібратись у термінах та їх значеннях: cт. 1 З У “Про телекомунікації” оператор телекомунікацій - суб'єкт господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій із правом на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж; провайдер телекомунікацій - суб'єкт господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій без права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку; тобто, є оператор та провайдер і різниця в тому, що провайдер має право лише на "здійснення діяльності у сфері телекомунікацій" без права на обслуговування та будівництво телекомунікаційних мереж, на це має право лише оператор. Тут також важливе поняття «право». Стаття 42. Здійснення діяльності у сфері телекомунікацій 1. Діяльність у сфері телекомунікацій здійснюється за умови включення до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій, а у визначених законом випадках також за наявності відповідних ліцензій та/або дозволів. провайдер не ліцензується а включається у реєстр провайдерів та операторів. Для цього провайдер подає заяву до НКРЗ в якій він в тому числі вказує оператора який будує мережу для провайдера та буде технічно обслуговувати абонентів провайдера. 7. Ліцензуванню підлягають такі види діяльності у сфері телекомунікацій: 1) надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку: місцевого; міжміського; міжнародного; 2) надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку: місцевого; міжміського; міжнародного; 3) надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку; 4) надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж. Тобто є ліцензування лише для операторів. Далі хочу відмітити, что зв’язок регулює НКРЗ, а телебачення – Нацрада по телерадіомовленню, і програмна послуга до Інтернет не має відношення. Коли в Нацраду подаються документи на ліцензію провайдера програмної послуги, то вказується номер і власника ліцензії " з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж." тобто того, хто буде технічно обслуговувати мережу провайдера. Але в такому випадку провайдер програмної послуги потраляє під дію ліцензії «провайдера програмної послуги» а отже, він не надає послуги зв’язку а послуги телерадіомовлення, і тому не потрапляє під виключення для спрощенців, тобто під поняття «зв’язок». Саме визначення – провадер програмної послуги так само як і провайдер телекомунікацій – це провайдер і він не є оператором. Далі Податковий Кодекс України 291.5. Не можуть бути платниками єдиного податку: ... 8) діяльність з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності) та зв'язку (крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню); Потрібно поставити питання ДПІ таким чином: «Які види діяльності у сфері зв’язку, що не підлягають ліцензуванню, можна використовувати на спрощеній системі оподаткування?». І взагалі, якби у податковому кодексі обмеження стосувались лише кур’єрської пошти, навіщо писати "(крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню)". Виявляється, ось чому: КВЕД – діяльність визначається по кведам: КВЕД-2010: Клас 61.90 Інша діяльність у сфері електрозв'язку Цей клас включає: •надання спеціалізованих телекомунікаційних додатків, таких як супутниковий трекінг (визначення місцезнаходження через супутник), комунікаційна телеметрія (техніка вимірювання відстані), та експлуатацію радіолокаційних станцій •експлуатацію супутникових терміналів функціонально пов'язаних з однією або більше наземними телекомунікаційними системами та здатними передавати й одержувати дані від супутникових систем •надання доступу до мережі Інтернет через мережі, встановлені між клієнтами та Інтернет-провайдерами, що не належать або контролюють ISP, таких як комутований доступ до мережі Інтернет тощо •надання телефонного зв'язку та доступу до мережі Інтернет в загальнодоступних будівлях •надання телекомунікаційних послуг за допомогою існуючих телекомунікаційних з'єднань: передавання голосу в реальному часі через Інтернет-протокол (VOIP) •перепродаж телекомунікаційних послуг (наприклад, купівля та перепродаж ємності мережі без надання додаткових послуг) Цей клас не включає: •надання доступу до мережі Інтернет операторами телекомунікаційної інфраструктури, див. 61.10, 61.20, 61.30 Тут якраз представлені види діяльності, які може використовувати провайдер і виключається оператор, який не потрапляє під даний клас. У оператора є свій клас – 61.10 в якому він може робити все, в тому числі і будувати мережі. Тому, очевидно, що класи 61.10, 61.20, 61.30 ліцензуються і спеціально окремо виділено клас 61.90 види діяльності якого не підлягають ліцензуванню. Якщо говорити про ситуацію в законодавстві, то видно, що зміни в Податковий кодекс від 24.05.2012 закривають цю неточність, яка зобов’язувала всіх, хто працює в сфері зв’язку переходити на загальну систему оподаткування. А таких багато, і не тільки фіксований і мобільний зв’язок, а різного роду довідкові, інтернет-кафе, телефонні вікторини і т.д. Тому до змін був абсурд. Потрібно зрозуміти, що мережа будується операторами, а на ній можуть працювати не лише самі оператори. Мережа побудована колективно, по закону мережа – загального користування.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду