Український інтелект у форматі pocket-book

17 Вересня 2012
25498
17 Вересня 2012
13:56

Український інтелект у форматі pocket-book

25498
Газета «День» випустила п’ятнадцять книжечок золотого фонду вітчизняної публіцистичної думки
Український інтелект у форматі pocket-book

У рамках ХІХ Книжкового форуму у Львові всеукраїнська газета «День» представила чергову книгу із циклу «Бібліотека "Дня"».

 

Це ще одне поповнення «високої полиці інтелектуальної думки», яку газета «День» упорядковує без відриву від повсякденної редакційної рутини. У «Бібліотеці "Дня"» можна здебільшого натрапити на товсті книги: два томи «Екстракту 150» і «Екстракту +200» чи минулорічна «Сила м'якого знака». Цього разу упорядники вирішили відійти від попереднього тренду, звернувшись до pocket-book-формату.

 

«Бронебійна публіцистика» доповнила «Бібліотеку» на 15 книг. Формат серії - зібрання «захалявних», тоненьких книжечок із публіцистикою Івана Багряного, Олега Ольжича, Уласа Самчука, Пантелеймона Куліша, Миколи Костомарова, Михайла Драгоманова, Левка Юркевича, Петра Григоренка, Євгена Маланюка, Івана Франка, Миколи Хвильового, Василя Стуса, Юрія Шевельова, Івана Лисяка-Рудницького та В'ячеслава Липинського. «Ці п'ятнадцять імен потрібно знати всім, адже саме вони найбільше зробили для вдосконалення національної ідеї. Якщо Україні і потрібна революція, то насамперед інтелектуальна», - каже головний редактор газети «День» Лариса Івшина.

 

 

 

 

 

 

 

За впорядкування кожного окремого публіциста відповідали науковці та письменники: Володимир Панченко, Володимир Лис, Петро Кралюк, Богдан Тихолоз, Євген Сверстюк, Оксана Пахльовська, Ростислав Семків, Іван Дзюба, Сергій Кот, Кирило Галушко, Андрій Григоренко, Ігор Сюндюков, Юрій Шаповал, Станіслав Кульчицький та Віктор Андрущенко. Добірку видали тиражем 1000 примірників кожної з книжок, але обіцяють перевидати, якщо вона користуватиметься попитом.

 

Основне гасло колекції «Бронебійної публіцистики» - «читати з олівцем», тож упорядники видання вклали до комплекту спеціально виготовлений олівець, який, за словами Лариси Івшиної, «має бути диригентською паличкою» не лише у вдумливому читанні, але й діях.

 

Видання серії «Бронебійна публіцистика» підтримав боксер і політик Віталій Кличко, який також узяв участь у презентації на Форумі видавців. «Особливість цієї версії у тому, що, купуючи одну, отримуєш десяток у подарунок, адже серія - це своєрідна бомба української думки», - зазначив пан Кличко.

 

 

 

 

 

 

 

 

За словами упорядника публіцистики Юрія Шевельова - Володимира Панченка - найголовніше запитання, яке викликає прочитання текстів відомих українських публіцистів - чому все повторюється? Тому, коли прочитуєш тексти, розумієш їхню актуальність на цей час.

 

Упорядники «Бронебійної публіцистики» обрали найсильніші тексти із творчого доробку українських інтелектуалів. До прикладу, памфлет Івана Багряного «Чого я не хочу вертатися до СССР?» був одним із найсуворіше заборонених у радянській Україні.

 

На думку упорядників, серія публіцистики спрямована не лише на глибинне розуміння минулого, але й на проекцію майбутнього. Прочитання і знання цих текстів покликане розширити свідомісні горизонти українців. «Ця серія швидко "розходиться" між читачами. 15 пострілів - це замало до перемоги! Отож далі буде!», - наголосив доцент факультету журналістики ЛНУ, упорядник публіцистики Івана Франка Богдан Тихолоз.

 

Фото Миколи Тимченка, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юліана Лавриш, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25498
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Георгій БУРСОВ
4302 дн. тому
Вражені коньюнктурною катарактою упорядники "Бронебійної публіцистики" не помітили серед велетів слова: майстра політичного памфлету Валентина Мороза («Репортаж із заповідника імені Берії», «Бумеранг», «Бастіон українського опору», «Серед снігів», «Дедал і Тантал», «Лист до Євдокії Лось», класична гумореска, оплачена п»ятнадцятьма роками каторги, «Я бачив Магомета», феноменальні оповідання-мініатюри), члена Швейцарського відділення Пен-клубу, лауреата премії Івана Франка в діаспорі, автора знищеної в Україні збірки «Місячне поле», доктора філології Мюнхенського Вільного університету Михайла Осадчого (його табірна повість «Більмо» вийшла 5-ма іноземними мовами), Василя Рубана («По той бік добра»)... Певно, панове просвітники чекають, коли відійде у рай душа "святого отця" Івана Дзюби, зокрема ніщивну характеристику "героїчних звитяг" якого давав Валентин Мороз. Може тоді згадаєте українського публіциста №1 у найгірші для країни і народу часи? Нині політичні мумії вознесені на п"єдестали, а тоді тихесенько й низесенько відсиджувалися у "внутрішній еміграції"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду