Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі

14 Вересня 2006
25841
14 Вересня 2006
18:20

Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі

25841
Комісія висловлює стурбованість з приводу внесення на розгляд Верховної Ради України проекту закону щодо встановлення кримінальної відповідальності за наклеп.
Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі

Заява Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі



Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі висловлює стурбованість з приводу внесення на розгляд Верховної Ради України проекту закону щодо встановлення кримінальної відповідальності за наклеп (реєстр. № 2051, ініціатор законопроекту – народний депутат України, член фракції Партії регіонів Кисельов В.О.).

 

Зазначеним законопроектом пропонується відновити кримінальну відповідальність за наклеп, тобто „поширення завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять іншу особу”. Такі дії пропонується карати штрафом до п‘ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

 

У 2001 році Україна відмовилась від кримінальної відповідальності за наклеп, прийнявши Кримінальний кодекс України, що відповідало рекомендаціям Ради Європи. Національна комісія переконана, що відновлення такої відповідальності стане серйозним кроком назад на шляху забезпечення свободи вираження поглядів.

 

Кримінальна відповідальність за наклеп суперечить стандартам свободи слова, оскільки є надмірним засобом захисту проти порушення права особи на честь та гідність. Це було неодноразово підтверджено в рішеннях Європейського суду з прав людини, в яких наголошується, що притягнення до кримінальної відповідальності за наклеп суперечить принципам демократичного суспільства. У своїх рекомендаціях інші інституції Рада Європи та ОБСЄ закликали скасувати кримінальну відповідальність за наклеп.

 

Тому відновлення кримінальної відповідальності за наклеп украй негативно вплине на стан свободи слова в Україні, надмірно обмежить свободу журналістської діяльності. Це також суперечитиме практиці Європейського суду з прав людини, стандартам Ради Європи та ОБСЄ.

 

У зв’язку з цим, Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі наполегливо закликає ініціатора законопроекту про встановлення кримінальної відповідальності за наклеп відкликати його, а Верховну Раду України та її комітети не підтримувати цей чи інші подібні законопроекти. У разі прийняття Верховною Радою закону про встановлення кримінальної відповідальності за наклеп, Національна комісія рекомендуватиме Президенту України застосувати щодо нього право вето.

***

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі є консультативно-дорадчим органом при Президентові України, утвореним Указом Президента від 6 червня 2006 року №493 з метою забезпечення узгодження діяльності органів державної влади, громадських організацій, засобів масової інформації, інших інститутів громадянського суспільства для утвердження в Україні свободи слова та розвитку інформаційної галузі, належного виконання зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, ОБСЄ, інших міжнародних організаціях.

Склад Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25841
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду