Програма «Свобода слова» з Андрієм Куликовим, ICTV, 8 вересня 2006 року

12 Вересня 2006
9358
12 Вересня 2006
10:27

Програма «Свобода слова» з Андрієм Куликовим, ICTV, 8 вересня 2006 року

9358
Випуск програми "Свобода слова" (ведучий - Савік Шустер" від 8 вересня 2006 року. Яка опозиція потрібна коаліції?
Програма «Свобода слова» з Андрієм Куликовим,  ICTV, 8 вересня 2006 року

 

Савік Шустер: Добрий вечір! У прямому ефірі програма “Свобода слова”. А також программа, в которой свободу слова ограничивают время и я, Савик Шустер. Завтра у нас день рождения. Программе «Свобода слова» исполнится год. За этот год, видимо, что-то хорошее мы сделали, раз нас наградили этой статуэткой – «Телетриумфом» – за лучшее ток-шоу года. Спасибо. Я благодарю наших коллег, которые так высоко оценили работу всей нашей команды «Свобода слова». Мы впервые вышли в эфир 9-го сентября, в день отставки Юлии Тимошенко с поста премьер-министра Украины. Начались кризисы, предвыборные баталии, потом коалиционные драмы. И наконец вчера в Баку президент Украины Виктор Ющенко заявил, что этап нестабильности завершён. Он сказал: «Сегодня в Украине наступил этап политической стабильности». Отсюда наш блиц-опрос главных героев программы: наступила ли политическая стабильность? Член фракции блока «Наша Украина» в Верховной Раде, член партии «Народний Рух» Михаил Поживанов.

Михайло Поживанов: Я думаю, що жодної стабілізації немає, на жаль. У зв’язку з тим, що реально демократична коаліція не відбулася.

Савік Шустер: Народный депутат, член Президиума партии «Наша Украина» Павел Жебривский.

Павло Жебрівський: Подобається нам ця коаліція, яка є, чи не подобається, буде вона в цьому стані чи вона розширюється, але сьогодні стабільність є.

Савік Шустер: Заместитель главы фракции БЮТ в Верховной Раде Николай Томенко.

Микола Томенко: Я думаю, що, звичайно, є певна стабільність влади, правлячої коаліції. І думаю, точно немає стабільності суспільства, тому що суспільство кожен ранок прокидається з думкою “які будуть ціни на житло?”, “які будуть тарифи?”, тому можемо лише мріяти про стабільність суспільства і ми прагнемо такої стабільності. Але до цієї стабільності дуже далеко.

Савік Шустер: Член фракции Партия регионов Михаил Чечетов.

Михайло Чечетов: Я согласен с президентом. Действительно, сегодня завершён перманентный трёхлетний процесс постоянных выборов. Начиная от выборов президента – парламентские, формирование коалиции, избрание правительства. Сегодня органы власти сформированы и Украина получила уникальный шанс спокойной трёхлетней работы, что вселяет надежду и уверенность, что мощный тандем правительства и большинство парламента осуществит рывок в экономике и конвертирует его в повышение социальных стандартов в жизни людей.

Савік Шустер: Член фракции Социалистической партии Украины Иосиф Винский.

Йосип Вінський: Я вважаю, що це такі, самозаспокійливі, заяви. Ніякої реальної стабільності немає, бо запитайте зараз у цій державі ,будь-яку людину: “Що буде завтра?” – і мало хто знайде відповідь на це питання. У тому числі й президент, і голова Верховної Ради, і Прем’єр-міністр. Тому така стабільність, як на кладовищі. Тимчасова.

Савік Шустер: Глава фракции Социалистической партии в Верховной Раде Василий Цушко.

Василь Цушко: Спасибо. Есть стабильность, потому что стабильность обеспечивают граждане страны, которые давным-давно выживают вне зависимости от власти. А дестабилизируют ситуацию постоянно политики. Я надеюсь, что они этого делать не будут. Спасибо.

Савік Шустер: Депутат Киеврады от блока Юлии Тимошенко Михаил Бродский.

Михайло Бродський: Я вообще очень скептически отношусь к заявлениям президента Ющенко, потому что если он сегодня сказал, что стабильность, это не значит, что завтра он не скажет, что нестабильность. И вообще он не скажет, что он подразумевал под словом «стабильность» совершенно другое понятие, и что это его личные отношения с Януковичем. О чём можно говорить – о том, что где-то в какой-то степени, я думаю, президент успокоился, что у него всё в порядке. А со страной что делать – он как не знал, так и не знает. Стабильность наступит тогда, когда не будет, наверное, Украины. И вообще не будет мира. Потому что жизнь, мир – это постоянная борьба, это постоянное улучшение, это постоянные противоречия. Мне кажется, что только когда мы все перестанем что-то делать, тогда наступит стабильность. Я с вами согласен, что стабильность наступает только на кладбище.

Савік Шустер: Глава фракции Коммунистической партии Украины Пётр Симоненко.

Петро Симоненко: Спасибо. Говорить, безусловно, о стабильности преждевременно. Много очень проблем в Украине накопилось за 15 лет независимости. Что я хотел бы отметить, анализируя вот эти годичные разности высказывания президента: только начали мы, представители «антикризисной коалиции», разгребать конюшни полуторагодичного правления «помаранчевой» команды – и у президента открылись глаза, что, оказывается, «антикризисная коалиция» в состоянии сегодня начать позитивный путь к разрешению тех проблем, которые волнуют Украину. Это обнадёживает. Я надеюсь, что всё-таки через некоторое время будем в состоянии сделать гораздо больше.

Савік Шустер: Итак. Так ответили наши главные герои. Этот же вопрос – «наступила ли в стране политическая стабильность?» – мы задали нашей аудитории. Напомню, что наша аудитория, которая собирается здесь в студии, благодаря социологической службе, которая не имеет к программе никакого отношения – она совершенно независима, – эта аудитория съезжается со всех уголков Украины и по трём категориям – возрасту, полу и месту проживания – в общем-то отражает население Украины. Тот же вопрос мы задали: наступила ли политическая стабильность? И получили достаточно удивительный ответ в том смысле, что я лично ожидал, правда, что больше людей считают, что стабильность есть. (коментуючи діаграму) Тем не менее 13 процентов всего лишь считает, что есть, 87 – считает, что нет. Вот эти кривые мы увидим в течение нашей программы. Они будут оценивать то, что будет происходит в студии. Прошу вас начать работать. И приглашаю к микрофону Михаила Поживанова. Итак, Михаил Поживанов, в случае вхождения блока «Наша Украина» в широкую коалицию какими будут ваши действия?

Михайло Поживанов: У першу чергу, Савік, я дійсно хочу привітати передачу з першою річницею. І можливо це так співпало, але завтра 17 років “Народного руху України”. І тому я всю нашу країну хочу з цим також привітати. Те, що стосується найближчих подій... Як ви кажете, що відбудеться, якщо “Наша Україна” вступить у широку коаліцію – я сподіваюся, що глузду нашим політикам, хто входить до блоку “Наша Україна”, вистачить, і ми не зробимо цього. У першу чергу ми повинні пам’ятати, що блок створювався з шести різних політичних партій. І коли ми підписували нашу угоду про створення блоку, ми казали, що з усіх важливих питань рішення будуть прийматися консенсусом. На жаль, сьогодні нема ще остаточного рішення. Я думаю, що воно буде завтра, і лідер нашої партії не буде відкладати, як він зробив це в середу – рішення на голосування переносити. Я переконаний, що “Народний рух України” повинен завтра остаточно визначитися, буде він приєднуватися чи ні до цієї широкої коаліції, але знаючи сьогодні настрій в “Народному русі України”, я переконаний, що такого рішення завтра прийнято не буде. І ми будемо нормально, спокійно працювати в опозиції.

Савік Шустер: А если будет, что вы будете делать?

Михайло Поживанов: Якщо... Хоча я собі не уявляю, скажімо, ні Леся Степановича Танюка, ні Ярослава Кендзьора, ні Степана Давимуку, ні Василія Кульбіду і багато інших моїх побратимів з “Народного руху України”, що вони будуть разом працювати з Партією регіонів, з комуністами. І не уявляю, що навіть з тою позицією зрадника - Олександра Мороза, яку він зробив відносно підписаної вже угоди про створення демократичної коаліції, щоб ми разом були в одній широкій коаліції. Тоді я змушений буду залишатися за межами можливої фракції і “Народного руху”. Хоча я переконаний, що такого рішення завтра прийнято не буде.

Савік Шустер: Пожалуйста. Анна Герман.

Ганна Герман: Мені було приємно чути, що ви вітаєте українців із 17-річчям “Народного руху”. Я, правда, не пам’ятаю Вас (звертаючись до Михайла Поживанова) ні на першому, ні на другому, ні на третьому з’їзді “Руху”, хоча пам’ятаю Тараса Стецьківа там. Але ви приєдналися до нього значно пізніше, і це було нормально. Я думаю, що так само нормально буде, як люди змінять свої позиції – інші політики – і приєднаються до якоїсь існуючої коаліції. Ви ж змінили свої життєві погляди, свій світогляд. Людині змінюватися дуже природно, так що немає нічого неприродного в тому, що хтось змінюється, змінює свої погляди і приєднується до політичної сили, до якої досі не мав жодного відношення, так, як ви свого часу до “Народного руху”. Дякую.

Михайло Поживанов: Я дякую вам, пані Ганно.

Савик Шустер (коментуючи графік): Люди, которые считают, что стабильно, – они поддерживают это заявление.

Михайло Поживанов: Я вам можу сказати одне: дійсно, я тільки в 2003-му році, коли Борис Іванович Тарасюк перейшов з партії “Реформи і порядок”, засновником якої я був у 97-му році, й з цього починалося моє активне політичне життя в Україні. Я перейшов до “Народного руху”. І сьогодні я можу сказати, що я не помилився, і серед членів “Народного руху України”... Я дійсно міняюся, змінююся, і мені це дуже-дуже приємно, що нарешті, сьогодні залишалася ще реальна національно-патріотична демократична сила, в тому числі, й в українському парламенті.

Савік Шустер: Михаил Чечетов. Пожалуйста.

Михайло Чечетов: Если следовать вашей логике, как будет позиционировать себя тогда «Наша Украина» по отношению к президенту? Ведь когда президент представлял Виктора Фёдоровича Януковича на должность премьер-министра, он сказал, что это историческое решение, «це рішення об’єднало Україну і воно знайшло порозуміння на правому і лівому березі Дніпра». То есть, как тогда в этой ситуации будет позиционировать себя «Наша Украина» – в случае, если она не войдёт в коалицию – по отношению к президенту? Вы будете в оппозиции к президенту или нет?

Михайло Поживанов: Ні, я переконаний, що нормально, і ніхто до президента сьогодні, якщо він буде продовжувати виконання власної програми, з якою, скажімо, і блок “Наша Україна” перемагав у 2002-му році, й президентські вибори 2004-го року, і парламентські вибори 2006-го року. І ця програма буде продовжуватися виконуватися. Я переконаний, що ми будемо підтримувати президента. Але це не означає, що в парламенті ми мусимо приймати, скажімо, ті рішення, які ви (звертаючись до Михайла Чечетова) протягом одного місяця наробили вже в Україні. Візьміть звіт по повернення податку на додану вартість. При плані 352 мільйони на Донецьку область, ви повертаєте 655 мільйонів. При плані 60 мільйонів гривень податку на додану вартість по Луганській області, ви повертаєте 80 мільйонів. У той самий час, 350 мільйонів – план по місту Києву. Ви повертаєте 62 мільйони. План по Волинській області – 8 мільйонів 500 тисяч гривень. Ви повертаєте 490 тисяч. Ви сьогодні перші зняли монополію на газ. Для якої структури? Тільки для структури СКН? Пана Рината Ахметова? І це ви називаєте “нормально”? Тоді приймайте рішення, які стосувалися б абсолютно всіх прошарків бізнесу, щоб це була відверта, нормальна робота. Давайте якомога швидше вступимо до Світової Організації Торгівлі, щоб усі ці обмеження, всі ці преференції для окремого бізнесу, окремих людей, які входять до складу ваших фракцій, вони не відбувалися і не відчувалися. І тоді буде реально можлива і стабільна ситуація.

Савік Шустер: Пожалуйста.

Михайло Чечетов: У меня только одна реплика. Когда правительство Януковича передавало "секретную палочку власти" правительству, которое было избрано в 2005-му году, то дебетовое сальдо по налогу на добавленную стоимость равнялось нулю. Задолженности не было. Буквально за год и несколько месяцев – сегодня несколько миллиардов задолженность по ПДВ. И сегодня мы выгребаем это, действительно начинаем отдавать.

Михайло Поживанов: Михайле, Ви ж досвідчена людина, Ви працювали головою Фонду державного майна, членом уряду були. Мені соромно слухати ці речі, бо ви знаєте, в якому стані ви здали бюджет. І якщо б не уряд Юлії Тимошенко в той час, і позиція Міністра фінансів, і підтримка у Верховній Раді, коли ту діру в 30 з гаком мільярдів гривень вдалося подолати за рахунок відміни пільг по вільних економічних зонах. Я не хочу знову тут цифри наводити. У свій час навіть у цій передачі, я пам’ятаю, Микола Томенко наводив цифри, що тільки по м’ясу ці пільги по Донецькій області складали 4 з половиною мільярди гривень – те, що недоотримав бюджет. То давайте тут уже цифрами не гратися. Я переконаний, що я з будь-ким з вас по цифрах зможу дати реальну ситуацію – те, що відбувається сьогодні в країні.

Михайло Чечетов: Я думаю, если было бы всё хорошо, не было бы сентябрьского политического решения в прошлом году.

Михайло Поживанов: Розумієте, воно було політичним рішенням, і я переконаний, що це було помилкове рішення. І навіть ці діаграми підтримки суспільства як президентської гілки влади, так і уряду, і всіх гілок влади, і “помаранчевої” команди – вони показують, що якраз з вересня минулого року, на жаль, із 40-ка, 60-ти відсотків різних регіонів підтримки цієї влади, вона скотилася до спочатку 30-ти, а зараз уже близько 10-ти відсотків.

Савік Шустер: Анна Герман.

Ганна Герман: Політики різні цифри називають, і кожен по-різному ці цифри трактує. Але основну оцінку дає народ. І основна цифра – понад 32 відсотки на виборах. Люди оцінили уряд Юлії Тимошенко, правління “помаранчевих” і дали свою оцінку в цифрі, яка більш переконлива, ніж усі ці цифри, які Ви (звертаючись до Михайла Поживанова) тут називаєте. Люди дали перевагу на парламентських виборах Партії регіонів. Це значить, що уряд Януковича вони оцінили вище, ніж правління “помаранчевих”, яке прийшло після нього.

Савік Шустер: Пожалуйста.

Михайло Поживанов: Пані Ганно, я з вами стовідсотково погоджуюся, тому я казав, що коли ми програли, а ми – я мав на увазі, в першу чергу, блок “Наша Україна”, то ми повинні були зробити діагноз, чому це сталося, виправити ці помилки. Можливо, позбутися тих кадрів, які зробили нам ту ведмежу послугу, що так воно сталося, і далі нормально рухатися. Я переконаний, що навіть ті процеси, які сьогодні відбуваються в блоці “Наша Україна”, – вони пройдуть, і пройде реальне очищення блоку “Наша Україна” і деяких політичних партій.

Савік Шустер: Иосиф Винский. Пожалуйста.

Йосип Вінський: Михайле, Ви так повелися на запитання Чечетова... Воно абсолютно некоректне. По-перше, немає тих цифр, які він сказав. Мільярдів.

Михайло Поживанов: Я це знаю.

Йосип Вінський: По-друге, заборгованість по ПДВ в уряді Януковича була вищою, ніж в уряді Єханурова й уряді Тимошенко – це факт. І по-третє. Хочу Вам нагадати, що доходи бюджету від ПДВ за 2005-й рік були в два рази більші, ніж доходи по ПДВ в бюджет 2004-го року. І на 70 процентів доходи по митниці виросли. По одній причині – що цей уряд зняв ситуацію, зв’язану з економічними зонами, і навів порядок на митниці. Тому баланс доходів і видатків по ПДВ набагато кращий в уряді Тимошенко, ніж в уряді Януковича. Тому Ви професійна людина в економіці, а свідомо вводите в, як-то кажуть, оману слухачів.

Савік Шустер: Мы сейчас не будем превращать в налог на добавленную стоимость... Главной темой программы...

Михайло Поживанов: Але цей один елемент – приклад діяльності вже нової української антикризової влади.

Савік Шустер: Михаил Бродский.

Михайло Бродський: Я думаю, что тут, в студии, начинает рождаться какая-то оппозиционность, власть. Оппозиция, власть, дискуссия, цифры, спор. Я думаю, мы научимся спорить, доказывать свою правоту, но вы знаете, к господину Чечетову обращаться и говорить «Вы, вы, вы, «Регионы»» вообще некорректно. Объясню почему. Это единственный человек в Украине – я попрошу всех поприветствовать, – который дал показания на Кучму, что Кучма его заставлял красть. Это доказано. Это единственный человек. И если бы «Регионы» не записали его в свой список, он бы сидел в тюрьме. Поэтому это вообще золотой человек, это уникальный кадр. Его надо беречь. И спасибо «Регионам», что они его берегут. Это первое. И второе, если вы разрешите. Скажіть, будь ласка: ви кажете, що ви за демократію, але при цьому ви підтримуєте президента України. Скажіть: ви усвідомлюєте те, що не може партія в опозиції сьогодні в Україні? Не може бути особистість, політик у справжній опозиції, не будучи в опозиції також і до президента України Віктора Ку… Ющенка. Я сказав “Кучми” – це, може, знаєте, по Фрейду. Віктора Ющенка. Тому що я думаю, що якраз він винен відсотків, я думаю, на 99 в тому, що сьогодні – ось, дивіться – ми бачимо таку чудову коаліцію. Якщо б мені хтось сказав, що таке може бути – Симоненко, який боровся з Чечетовим, і казав, що Чечетов усе безкоштовно приватизує на користь сім’ї Кучми і на користь донецьких. Симоненко сьогодні з ними в одній коаліції. Усі комуністи. Ви скажіть: і ви не будете в опозиції до Ющенка?

Михайло Поживанов: Пане Михайло, ви завжди вміли задавати такі, провокаційні питання. Я переконаний, що, скажімо, певна провина є в кожному з нас. У тому числі й у вас, і в Йосипа Вінського.

Михайло Бродський: На один відсоток!

Михайло Поживанов: І в мені. У цій ситуації, я переконаний, ми повинні зробити максимум для того, щоб він, можливо, зрозумів. І якщо засоби масової інформації давали правдиву інформацію, що в понеділок президент України нарешті майже за півтора роки готовий зустрітися з повним складом фракції “Наша Україна”, то я сподіваюся, що ця розмова буде дуже важлива в першу чергу для нього. Бо він сьогодні має власну точку зору, я знаю його позицію. Нам доповідав лідер нашої фракції – Борис Тарасюк. Але я сподіваюся, що в нас вистачить вміння переконати його. Дамо ще шанс.

Савік Шустер: Спасибо. Дякую. «Какая оппозиция нужна коалиции?» – наша тема. Тема оппозиции – тема очень широкая, естественно. Роль оппозиции гарантирует стабильность в обществе. Это мы понимаем. Потому что оппозиция контролирует власть. Без этого никогда не может быть никакой стабильности. По крайней мере ощутимой, видимой стабильности. Из выступления Михаила Поживанова мы поняли, что эта оппозиция может быть очень конкретной. Михаил Поживанов готов выйти из блока «Наша Украина», если будет подписан договор о широкой коалиции. Сейчас мы послушаем человека, который останется в коалиции, я так понимаю, даже если она будет очень широкой. Итак: Павел Жебривский к микрофону. Член президиума партии «Наша Украина». Я вопрос вам задам, приведу немножко информации. Сегодня были обнародованы результаты рейтингов двух очень известных американских институтов престижных, согласно которым Украина очень политически свободная, самая свободная на постсоветском пространстве, если мы не считаем Балтию, а экономически очень не свободная – из 130-ти стран на 111-м месте она. Хуже, чем Россия даже. С другой стороны, многие эксперты говорят, что вот эта новая коалиция, которая создаётся, – это коалиция больших капиталов. Так вот эта новая коалиция – она сохранит политические свободы и предоставит экономические свободы? Как вы считаете?

Павло Жебрівський: Дякую, Савік. Я хотів би сказати, що найдемократичнішою фракцією є “Наша Україна”, якщо далі продовжувати. Тому що є різні точки зору. І насправді не обговорюється на фракцію, а відразу відноситься на широкий загал. Кожен старається якомога швидше довести свою точку зору. Але це демократія – я думаю, що це паростки демократії. З приводу входження чи не входження “Нашої України” в коаліцію і чи принесе коаліція національній єдності, економічну свободу в Україні. Тут вже говорилося з приводу того, що президент Ющенко буде виконувати свої програмні засади. Я хотів би сказати, що також і “Наша Україна”… Почесним головою партії “Народного союзу” “Наша Україна” є Віктор Ющенко. Ми також хотіли б підписати угоду, але не просто угоду. Це не значить, що за будь-яких умов ми готові входити в нову коаліцію національної єдності. Тільки тоді, коли там будуть головні наші засадничі пункти записані. Це і Євроатлантична інтеграція, це і продовження ринкових реформ, це і побудова громадянського суспільства і так далі. Якщо ці постулати будуть записані в коаліційну угоду, то таким чином коаліція національної єдності буде, і ми будемо виконувати ті обіцянки, які ми давали народу. Ми не давали партіям обіцянок, жодним партіям. Ми давали – народу України. І наш виборець, який повірив в наші обіцянки, – він пішов за нами і проголосував. І ми перед ним відповідальні. Я хотів би наголосити, що якщо ми, безумовно, ввійдемо до коаліції – це не значить, що ми будемо голосувати за все те, що буде пропонувати нам уряд. Взагалі ми хотіли, щоб уряд був підзвітний коаліції, а не, навпаки, коаліція уряду. Якщо ми ввійдемо в нову коаліцію, це не значить, що ми не будемо критикувати держслужбовців чи чиновників, які роблять не ті речі. Наприклад, нещодавно мене повідомили, що зараз призупинено фінансування Верховного Суду, Вищого адміністративного – і чи не є це політичним тиском? Якщо ми ввійдемо в коаліцію, то, безумовно, ми будемо контролювати ці процеси для того, щоб такого не відбулося. Для того, щоб для України той, 111-й пункт, на якому вона знаходиться в економічній свободі, був набагато вищий. І я сподіваюся, що разом з президентом, і підсилюючи позиції президента, ввійшовши в коаліцію національної єдності, ми зуміємо підняти Україну на багато пунктів вище.

Савік Шустер: Раз президент Ющенко стал такой важной сквозной темой программы, я хочу обратиться к Анне Герман. Вы дали интервью столичным новостям. Вас спросили: «Если предположить, что на следующих президентских выборах будут принимать участие Ющенко и Тимошенко, поддержит ли Виктор Янукович нынешнего президента?» Вы ответили... Я цитирую так, как по тексту написано. Я не знаю, сказали ли вы это. «Янукович поддержит президента Ющенко на следующих президентских выборах, если их взаимоотношения будут развиваться так, как они начались, если никакое окружение не будет «приватизировать» президента, толкать его только к одной политической группе, к одной части населения, то этот тандем имеет большое будущее».

Ганна Герман: Ви пропустили, Савік, лише одне слово. Я сказала, що Прем’єр-міністр Янукович може підтримати Віктора Ющенко на наступних виборах. Слово “може” Ви упустили. І багато тих коментаторів, які зараз коментують це висловлювання, теж пропускають це слово “може”. Це мій прогноз. Ми повинні звикати, що ми живемо в вільній країні, де є свобода слова, де ніхто нікому не має наказувати, що ти кажеш так чи ти не кажеш так. Мені виглядає так, що уряд Януковича – і сам Янукович – зараз думає не про майбутні вибори, а про те, як виконати ті обіцянки виборцям, які були дані на парламентських виборах. Мені здається, що уряд працює і виконає ті обіцянки. Тому, мені виглядає Віктор Янукович на своєму місці зараз. Він добрий прем’єр, він дійсно полегшить життя наших громадян. А це ще одне свідчення того, що він просто добре робить своє діло, не думаючи про вибори. Саме тому що він не думає про наступні вибори, а просто добре працює, дає мені підстави прогнозувати, що він, очевидно, якщо матиме повноваження канцлера, якщо будуть добре розвиватися стосунки і не буде, знаєте, протистоянь, тих чвар, в яких Україна дуже довго жила, коли президент завжди чомусь не знаходив спільної мови з прем’єр-міністром, з головою Верховної Ради, якщо всі перші особи будуть працювати гармонійно, злагоджено на користь людей, то по що комусь там йти і здобувати ще якісь посади? Якщо все буде добре – всі лідери лишаться на своїх місцях. Може, не лишаться – це не мені вирішувати. Це мій такий прогноз. Я маю на нього право, тому що живу у вільній країні.

Савик Шустер (коментуючи графік): Иосиф Винский... Я просто обращу внимание, что люди, которые считают, что стабильность наступила, – они поддерживают тандем явно Ющенко-Янукович. Люди, которые считают, что нестабильно, – они так, очень холодно, относятся к тандему. Нельзя сказать, что не поддерживают, но холодно.

Йосип Вінський: В мене таке запитання. Ми змінили систему влади в державі. Ми розуміємо, що реально соціально-економічним розвитком держави займається уряд на чолі з Януковичем. Хто керує урядом? Я називаю по прізвищах: Янукович, Азаров, Клюєв, Рибак, Табачник. Всі ці люди – це були активні борці проти “майдану”, проти Ющенко на тих виборах, так? І ви говорите, що Ющенко має в якомусь форматі разом з тими людьми виконувати свої передвиборні обіцянки чи свою передвиборну програму. По-перше, згідно чинної Конституції, він не може цього зробити, тому що немає в нього вже повноважень виконувати соціально-економічний блок. По-друге, невже Ви вірите – чи, можливо, у Вас є якась система аргументації, – що названі керівники уряду будуть діяти в руслі цінностей “майдану” і у руслі предвиборної програми Ющенко? Назвіть аргументи якісь. Я не бачу цих аргументів.

Павло Жебрівський: Дякую. Для того, щоб виконувати в тому числі економічні обіцянки економічного блоку, які давав Віктор Ющенко, – для цього і є фракція “Наша Україна” в парламенті, для цього фракція “Наша Україна” і працює над економічними питаннями і над економічними законами. Я хотів би наголосити, що сьогодні без... В опозицію не йдуть – в опозиції опиняються. Ми готові працювати як і в опозиції, якщо не буде підтримана наша програма... До речі, та угода, яка планується, яка зараз обговорюється, планується підписуватися, – вона сформована із трьох блоків. Перший блок – це засади внутрішньої і зовнішньої політики, другий блок – це програма дій уряду, і якраз опосередковано через програму дій уряду “Наша Україна” наполягає, щоб якраз в цю угоду цей блок, програма дій уряду, і був включений. Якраз у цьому блоці мають бути ті засадні функції економічного блоку, про який ми говоримо, і має виконувати цей уряд. І третій блок – безумовно, регламент діяльності фракції. Таким чином, через фракцію “Наша Україна”... Не так просто президент виконує собі програму, а ми в стороні підемо в опозицію, будемо дивитися, яким чином президент буде виконувати обіцянки – ті, що в тому числі і ми давали, – а таким чином ми збираємося чітко виконувати програму і обіцянки “Нашої України”.

Савік Шустер: Михаил Поживанов.

Михайло Поживанов: Павло, я, з одного боку, не хотів би, щоб я переносив, скажімо, нашу внутріфракційну дискусію на такий загал, але я ще раз, можливо, повторюся. Весь досвід співпраці з цими політичними силами, які створили антикризову коаліцію, – він показує, що для них все, що написано на папері, – все одне. Для них головна мета – це влада. Іншого їм не потрібно. Вони підпишуться під усім, чим завгодно. Ви подивіться: Савік надав сьогодні – там певна оцінка американських дослідників. Сьогодні рейтингове агентство “Фітч” понизило рейтинг нашої країни до ризикового на півроку. Цього не було за останні чотири - п’ять роки. Такого рейтингу економічної ситуації ніколи не було. Це хрест на всіх інвестиціях в Україні. Це оцінка всього того, що відбулося у західних інвесторів, і ми знову ідемо туди. Серед нас багато економістів... Віктор Андрійович ці речі також дуже добре розуміє, але чомусь висновків не робить.

Павло Жебрівський: Михайле, я дякую тобі за запитання. Я хотів би наголосити, що, безумовно, ми можемо критикувати дії уряду, критикувати дії коаліції, і, безумовно, доводити до відома українського народу, що відбувається. Я не збираюся виправдовувати сьогоднішні дії уряду Януковича, тому що, безумовно, дуже багато чого не подобається ні “Нашій Україні”, ні мені особисто як першому заступнику голови бюджетного комітету на стороні економіки. І ти знаєш, наскільки я критикував ці дії і в тому числі на фракціях. Але хотів би наголосити, що якщо буде програма записана і чітко буде те, що ми з тобою обіцяли, і буде контроль над виконанням, тоді це можливість впливати на прийняття законів, це можливість впливати на економічну політику через своїх людей. Я хотів би наголосити, що Роман Зварич є міністром юстиції. Він знає, що жоден документ із Кабінету Міністрів не виходить, поки не завізує міністр юстиції. Якщо сьогодні, в тому числі “Наша Україна” втратить достатньо багато контролюючих органів у Кабінеті Міністрів, тоді будуть проходити набагато гірші питання, які на сьогоднішній день проходять в уряді.

Савік Шустер: Игорь Жданов.

Ігор Жданов: Я хотів би сказати, що на політичні процеси можна впливати або перебуваючи в опозиції, або перебуваючи у владі. В опозиції свої важелі впливу – як правило, це критика чи контроль суспільний. Входячи до коаліції, що ми отримаємо? По-перше, вже Павло говорив, що ми будемо намагатися всі свої програмні цілі забити в коаліційну угоду. І будемо жорстко контролювати їх виконання. Друге: через механізми регламенту. Будь-яка фракція, яка входить до коаліції, має право вето на рішення Кабінету Міністрів – вони попередньо будуть розглядатися. І взагалі коаліція – це не кохання – це брак чи шлюб по розрахунку. Якщо будуть пропонуватися вільні економічні зони, то “Наша Україна” буде виступати проти. Ми вже заявляли цю позицію. Тому, на наш погляд, зберегти ті економічні завоювання, які у нас були, ті ринкові реформи, можливо, більш ефективно знаходячись в коаліції – там, впливаючи на ці процеси.

Павло Жебрівський: Єдине, хотів би ще один нюанс добавити з приводу того, що ми ще не є в коаліції, ми сьогодні обговоримо коаліційну угоду. І справа в тому, що якщо не будуть записані ті наші програмні принципи, то в коаліції ми не будемо. І ми себе будемо достатньо комфортно відчувати в опозиції. Мабуть, нам було би комфортніше в опозиції, так? Тобто критикувати легше, ніж відповідати. І ми готові в тому числі і на критику, і знаходитися в опозиції, якщо не будемо записані в коаліційну угоду. Якщо це буде записано, то ми будемо в коаліції до тих пір, поки буде виконуватися ця коаліційна угода. Якщо вона не буде, то, безумовно, ми вийдемо з коаліції.

Савік Шустер: Я такую деталь хочу отметить из того, что вы сказали. Это такая клишейная фраза, что «критиковать легче, чем делать». Это неправда. Критиковать серьёзно – очень трудно, понимаете? А если не понимать этого, то никогда не будет оппозиции.

Павло Жебрівський: Ми це фахово робили. Ми вміємо це робити.

Савік Шустер: Представьтесь, пожалуйста.

Мустафа Найом: Газета “Коммерсант”, Мустафа. Господин Жебривский, вы как член президиума скажите: а что Вам мешало раньше, когда вы договаривались по «оранжевой» коалиции, на своих условиях, если программные засады главнее, пойти в эту коалицию, со своей программой её выполнять, чем сейчас идти на унизительных условиях в коалицию, быть на второстепенных ролях и делать гуманитарный блок правительства, и при этом доказывать, что вы какие-то идейные вещи отстаиваете?

Павло Жебрівський: Ми готові були в “помаранчевій” коаліції виконувати ті наші програмні принципи. І ми не вийшли з коаліції до тих пір, поки насправді соціалісти не підписали коаліційну угоду з “Регіонами” і з комуністами, а цю коаліційну угоду і ці програмні засади розробляла “Наша Україна”. І нас достатньо часто звинувачують, що ми затягували цей процес, – ми його не затягували. Ми розписували. Бо для нас було важливо, щоб не підписати якийсь папірець на дві сторінки, і потім після того хто що хоче, те і робить, бо хтось чогось не зрозумів. Для нас важливо було виписати ті принципи, і ми їх виписали. І не наша вина з приводу того, що “помаранчева” коаліція не відбулася, що соціалісти вийшли з цієї коаліції і вступили в коаліцію сьогоднішню.

Савік Шустер: Вы знаете, мне часто говорят, когда журналисты со мной разговаривают, что я очень напряжён в этой программе, что я не контролирую процесс. Дело в том, что когда мне говорят «реклама», я перестаю и вправду контролировать процессом. Поэтому, Михаил Бродский, коротко, пожалуйста.

Михайло Бродський: Если позволите, коротко. Во-первых, коалиция – запомните – это в первую очередь совместная ответственность. Вы отвечаете за всё то, что делает сегодня Симоненко, Мороз и Янукович, потому что вы уже в этой коалиции находитесь – ваши министры в Кабинете Министров. Это первое. И второе: главная ошибка «Нашей Украины» заключается, наверное, в названии. Потому что вы тогда уже закладывали ошибку. Украина не ваша – Украина всего народа. И вот вам надо признать эту свою ошибку, заявить о том, что вы обанкротились – вам народ об этом сказал на выборах. Вы до сих пор это не хотите признать. Вы банкроты, господа. Распадайтесь! Если нормальные люди хотят идти в оппозицию – они не боятся – нормально. А вы туда, куда всегда шли, и идите.

Савик Шустер (коментуючи графік): Михаил Бродский оживил аудиторию.

Павло Жебрівський: Михайле, я просто хотів, якщо про банкротів і хто розпався, то це до себе звернення. Я хотів би наголосити на тому, що “Наша Україна” не розпадається. Знаєте, чутки щодо смерті “Нашої України” перебільшені. Ви знаєте, достатньо багато з 2002-го року таких, як ви, декларували і говорили, що “Наша Україна” розпадеться, “Наша Україна” не втрималася. З 2002-го року. До цих пір “Наша Україна” живе і буде жити. І “Наша Україна”, безумовно, спільно з українським народом. І ми це будемо доводити кожною своєю дією. Ми не є сьогодні банкротами, ми не програли вибори. Друге питання, що сьогодні є проблема та, яка була під час виборів. Безумовно, те, що наші партнери, скоріше всього, критикували нас більше, ніж головних свої партнерів, і досягали результату трохи більшого за рахунок якраз єдиного електорату.

Савік Шустер: Игорь Жданов, пожалуйста. 30 секунд.

Ігор Жданов: В мене дуже коротка репліка. Дуже емоційно тут пан Михайло розповідав. І взагалі: я думаю, що вся діяльність БЮТ зараз присвячена кілька років “Нашій Україні”. Я зроблю такий політологічний прогноз – можете запросити мене через декілька програм ще раз. Я впевнений, що через місяць фракція БЮТ буде складати половину своєї нинішньої чисельності – це в найкращому випадку. А в більш поганому – я думаю, що там дві третини депутатів вийдуть в щось інше.

Савік Шустер: Спасибо.

Павло Жебрівський: Входження ”Нашої України” в коаліцію національної єдності – запорука єдності фракції БЮТ.

Савік Шустер: Спасибо, Павел Жебривский. И Николай, благодаря вам я отбил рекламу. Поэтому, пожалуйста, к микрофону. Николай Томенко – заместитель главы фракции БЮТ. Как вам этот прогноз, что через месяц половина уйдёт?

Микола Томенко: Мене більше радує, що ми рекламу відмінили. Я, чесно кажучи, вже стомився говорити і думати про коаліцію, тому що наступив час думати і говорити про дії коаліції. Для мене, як і для політиків, коаліція створилася: це команда Ющенко-Януковича. Хто на кого ображається – мене менше цікавить. Коли ми поговорили про стабільність, і я казав про те, що, можливо, є стабільність у відношеннях кількох політиків. Для мене немає стабільності, коли на ранок ми в Києві можемо почути, що наш мер з таким специфічним космічним думанням може сказати, що тарифи зростуть у три з половиною рази. І з уряду ніхто на це не відреагує. Я боюся, коли сьогодні на телебаченні я знову почую, що в Дніпропетровську не буде води через вісім годин, а в деяких районах Донецька не знають, як опалювати приміщення і школи, і драмтеатр. Тому, стабільність поки що лише сниться нам. Стабільність можлива, коли буде відповідальна і зрозуміла діяльність влади. І стабільність, якої ми прагнемо як опозиція, буде, к

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9358
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду