Полюючи за увагою

4 Вересня 2012
24493
4 Вересня 2012
15:29

Полюючи за увагою

24493
Газетам на п’ятки наступає інтернет, якому для лідерства бракує якості споживання контенту. Заступник директора WAN-IFRA Ларрі Кілман на Всесвітньому газетному конгресі озвучив дані галузевого дослідження.
Полюючи за увагою

Попри нарікання на занепад ринку преси та скорочення тиражів, кількість примірників газет у світі досі зростає. За останній рік їх побільшало на 1,1%, за період із 2007 по 2011 рік - на 4,2%. Зростання відбувається завдяки Азії - тамтешній газетний вибух компенсував скорочення ринку в інших частинах світу. Тим часом хоча друковані ЗМІ залишаються в авангарді, онлайн-видання наступають їм на п'яти. Щоб досягти лідерства, видавці цифрових медіа повинні змусити читача в онлайні не лише переглядати, а уважно читати контент.

 

Такими є головні тренди розвитку преси у світі, які представив під час 64-го Всесвітнього газетного конгресу в Києві заступник директора і виконавчий директор із комунікацій та зв'язків із громадськістю WAN-IFRA (Міжнародної асоціації видавців газет і новин) Ларрі Кілман. Дослідження, на які він спирався, охоплює інформацію про наклади у 150 і рекламні доходи у 90 країнах і враховує дані про близько 90% газет у всьому світі.

 

 

Аудиторія

 

За охопленням аудиторії паперова преса ще не поступилася лідерством електронній: регулярно читають газети 2,5 мільярда людей, тим часом як комп'ютери або мобільні пристрої для отримання медіаконтенту використовують 2,2 мільярда.

 

Позитивну динаміку загальних накладів газет у світі, яка за 2007-2011 роки становила 4,2%, забезпечують передусім Китай та Індія. Тиражі азійських видань зросли на 16%, тоді як у Західній Європі впали на 17%.

 

 

Попри зменшення накладів, Західна Європа та Північна Америка й далі друкують найбільше газет на душу населення: 218 і 182 примірників на кожну тисячу людей відповідно. В Азії цей показник становить 128, у Латинській Америці - 46, на Близькому Сході та в Північній Африці - 46 примірників на тисячу людей.

 

 

Скандинавські країни та Японія мають стабільно найбільшу кількість читачів газет протягом десятиріччя. Гонконг і Південна Корея впевнено дихають їм у спину.

 

 

У звіті WAN-IFRA майже немає даних про африканську пресу - за словами Ларрі Кілмана, збирати інформацію в цьому регіоні дуже важко. Як розповів заступник виконавчого голови Mail & Guardian у Південній Африці Тревор Нкубе, тиражі в Африці поки що невисокі. Причини відставання - відсутність достатніх професійних навичок у журналістів, дорожнеча друку, нерозвинена інфраструктура розповсюдження, рекламного ринку тощо. «Важливий момент, який зупиняє видавця - вартість друкарського обладнання. Крім того, ринок реклами майже відсутній, а купівельна спроможність людей низька, - каже Нкубе, коментуючи чинники, що стримують розвиток африканських медіа. - До того ж, наша галузь багато чим не подобається політикам. Чимало африканських банків не хочуть мати справи з видавцями з політичних причин». На майбутнє африканських медіа повинні вплинути мобільні телефони. Їх, за словами Тревора Нкубе, в Африці продається вже більше, ніж у Латинській Америці. До кінця 2012 року мобільним зв'язком, який покриватиме 84% території континенту, користуватимуться 750 мільйонів африканців. «В Африці буде більше людей із мобільними телефонами, аніж тих, у кого вдома є електрика, - прогнозує Нкубе. - Саме мобільні технології, без сумніву, змінять структуру та правила гри медійної індустрії на континенті».

 

 

Реклама

 

Продаж газет сьогодні дає приблизно половину доходів індустрії. «Я думаю, що цей показник залишиться незмінним найближчим часом, - прогнозує Ларрі Кілман. - Хоча видавці фокусуються на цифрових амбіціях, вони й далі інвестують у друковані видання». Адже попри кількісне зростання онлайн-аудиторії, якість читання у мережі залишається значно нижчою за якість читання паперової преси. Традиційні газети читають значно уважніше. Таким чином, один із основних викликів, що стоїть перед редакторами онлайн-видань - збільшення часу відвідування та зосередженість на читанні тексту. Згідно зі статистикою WAN-IFRA, дуже небагато читачів відвідують сайти друкованих видань щодня. Це негативно впливає на доходи рекламодавців.

 

 

Велика кількість випадкових відвідувачів не переростає у високий рівень регулярного трафіку

 

Щороку газети отримують 100 мільярдів доларів США за рекламу. Це становить 19% загальних світових витрат на рекламу. Цей показник для інтернету становить 18%, для телебачення - 40%, інших медіа - 23%. Протягом останніх чотирьох років рекламний пиріг цифрових медіа зріс із 42 до 76 мільярдів доларів. Утім, рекламним доходам газет це поки що не дуже шкодить.

 

 

 

За прогнозом Ларрі Кілмана, поширення та розвиток планшетних комп'ютерів змінить традиції споживання цифрового контенту. Так, за даними Pew Research Center/ The Economist, близько третини власників планшетів кажуть, що витрачають на новини більше часу, ніж раніше, а 14% готові платити за контент у мережі.

 

 

Прогнози

 

Газети були, є і будуть важливими для суспільства та медійної індустрії. Зростання онлайн-аудиторії може змінити розподіл сил на ринку і компенсувати втрати паперової преси. Якщо якість споживання контенту в онлайні зростатиме, вслід за нею ростимуть і рекламні витрати, й аудиторія. А нові технічні пристрої, на думку Ларрі Кілмана, повинні здолати перешкоди у споживанні контенту за допомогою покращення інтерфейсу та навігації. Майже всі ЗМІ, чиї доходи падають, упевнені, що надолужать утрачене, якщо вирішать певні технологічні питання. А ті, чиї доходи ростуть, бачать можливість додатково збільшити їх, інвестуючи в комерційні департаменти й нові технології. Щоправда, дослідження демонструє гостру потребу індустрії в навчанні фінансових та бізнесових експертів, які повинні краще зрозуміти принципи взаємодії з аудиторією в цифрову добу.
 

 

 

Ілюстрації з презентації Ларрі Кілмана під час 64-го Всесвітнього газетного конгресу та Всесвітнього форуму видавців у Києві

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду