Чим Іванеско сподобався Януковичу?

10 Серпня 2006
30577
10 Серпня 2006
15:37

Чим Іванеско сподобався Януковичу?

30577
Новий прес-секретар Януковича – колишній випусковий редактор «Новин» Першого каналу. Чи є це призначення винагородою за виконання «темників»?
Чим Іванеско сподобався Януковичу?

9 серпня «Українська Правда» з посиланням на «джерело, близьке до Януковича» повідомила, що прес-секретарем Прем’єр-міністра призначений Денис Іванеско. З початку листопада 2005 року він працював директором ТВО «Новини» (НТКУ), перед тим – випусковим редактором новин Першого каналу. В минулому Денис Іванеско працював на радіо «Столиця» та вів програму «Класне кіно» на каналі «ТЕТ».

«Детектор медіа»повідомляла про конфлікт, що виник у колективі ТВО «Новини» у зв’язку з призначенням Іванеска: частина журналістів негативно поставилась до вибору керівництва. Зокрема, йому закидали те, що під час президентської кампанії 2004 року він дуже жорстко поводився з редакційним колективом, провадячи продиктовану владою та керівництвом НТКУ політику, примушував журналістів дотримуватись «темників» і непропорційно висвітлювати в новинах діяльність окремих політиків. За свідченням журналістів, він також називав своїх колег «мавпами». Кореспондент «Новин» Ольга Скотникова пообіцяла звільнитись у разі призначення Іванеска, «тому що під час журналістських страйків, під час Помаранчевої революції він не підтримав журналістів, а відстоював позицію тодішнього керівництва». Свою позицію щодо цих звинувачень  Іванеско  висловив у інтерв’ю, даному «Детектор медіа» 3 листопада 2005 року. Тоді новопризначений президент НТКУ наполіг на своєму рішенні, і Іванеско залишився на посаді керівника «Новин» Першого каналу. Андрій Шевченко, що пішов з НТКУ перед тим, схвалив цей вибір і назвав Дениса Іванеска та Олега Панюту «ключовими системотворчими елементами нової команди Першого каналу».

Невідомо, чим керувався новий Прем’єр-міністр, обираючи кандидатуру на посаду прес-секретаря. Слід зазначити, що наприкінці червня ім’я Дениса Іванеска фігурувало у прес-релізі Партії Регіонів, оприлюдненому з приводу конфлікту між Віктором Януковичем і Першим каналом. Цитуємо:

Керівництво каналу погодилося на прямий ефір з В. Януковичем, який мав тривати з 21.20 до 21.40. Ведучий Олександр Бондаренко надіслав тему розмови і запитання, відповіді на які він хотів би почути у своїй програмі.

Однак, після 19 години в прес-службу Партії регіонів зателефонував директор новин УТ-1 Денис Іванеско. Він сказав дослівно таке: «Пробачте нам, але ми не можемо взяти Віктора Януковича в прямий ефір, оскільки нам зараз подзвонили з Секретаріату Президента і сказали, що доцільно використати цей ефірний час в інший спосіб – замінити прямий ефір з Януковичем на виступ Президента України.

На жаль, «Детектор медіа» не вдалось довідатись, чи саме тоді відбулось знайомство Дениса Іванеска з майбутнім новим роботодавцем: до офіційного призначення, якого ще не було, Іванеско відмовляється давати коментарі. 

Дотепер прес-секретарем лідера Партії регіонів був Родіон Мірошник, колишній директор луганської телекомпанії «ЛОТ». Прес-секретарем попередника Януковича, Прем’єр-міністра Юрія Єханурова, був Валентин Мондріївський, звільнений з цієї посади 8 серпня.

Ймовірне призначення Іванеска прес-секретарем Прем’єр-міністра «Детектор медіа» та поточну ситуацію на Першому каналі прокоментував директор з розвитку Центру суспільних медіа Василь Самохвалов, який обіймав посаду директора ТВО «Новини» до 2005 року:

Якщо відкинути мої особисті політичні уподобання, то я радий за вибір Януковича і „Партії Регіонів”. Адже Денис Іванеско – гарний організатор і логіст, здатний поставити процес. Плюс до цього, Денис суто по-журналістські на голову вищий від керівників практично всіх партійних і владних прес-служб. Тому спілкування на рівні   журналіст–прес-служба в цьому конкретному випадку буде  набагато ефективнішим, ніж зазвичай.

Але якщо повернутися до моїх політичних уподобань, то я розстроївся. Насамперед – за опонентів Януковича, які після рішення по Кабміну швидко поринули у відпуску. І поки вони ніжаться під палким сонцем, „Регіони” красиво і методично зачищають територію, готуючи подальші експансії. Інформаційна – одна з таких зачисток: скрізь, де можна, люди будуть перекуплені або створені певні домовленості. Втім, я би не став говорити про повернення цензури. Цього не буде, поки не захочуть „нагнутися” самі журналісти.

Але в мене є питання по Першому національному і небайдужій мені службі новин зокрема. Профільного віце-президента – нема. Керівника новин – нема. Спроб знайти сильну людину теж не видно. Більше того – цікаво, як тепер Перший національний буде висвітлювати, за мудрим висловлюванням Ірини Геращенко „діяльність органів центральної влади”. Тобто, кому і в якій пропорції віддавати пріоритети: Президенту, Кабміну імені Януковича чи Верховній Раді імені Мороза. Прогальмувавши зі створенням суспільного мовлення, Ющенко може опинитися в ситуації, коли Перший національний не належатиме  йому. Не будемо забувати, що фінансово на НТКУ  впливає Кабмін. Законодавчо – Верховна Рада. А Ющенко лише призначає президента телекомпанії. Та й то – попри усі намагання, норму, яка узаконювала це право Президента країни, ніде знайти не вдалося. Думаю, в Кабміні і ВР це ще згадають.

Що в цій ситуації треба робити? По-перше, Віталій Докаленко має отримати публічні гарантії того, що в його роботу ніхто не втручатиметься. По-друге, потрібно терміново перепідписати „Угоду про взаєморозуміння”, згідно із якими Кабмін і ВР зобов’яжуться не втручатися у редакційну політику. По-третє, треба шукати знакову людину, яка очолить інформаційну політику каналу. Адже це  - єдине, що приваблює на ньому вітчизняну політичну еліту. Нарешті, потрібно реформувати державне мовлення в суспільне. Але писати про це вже якось і незручно – таке враження, що ти читаєш Подерв’янського глухим  від народження. Відповідно – чекаємо, коли проріжеться слух.

Олег Панюта, креативний продюсер ранкового розважального проекту телеканалу „Інтер”, обійняв посаду віце-президента НТКУ одночасно з призначенням Іванеска директором ТВО «Новини». Ось як він прокоментував новину про перехід колишнього колеги у Кабмін: «Денис Іванеско добре знає телевізійну специфіку, редакторську роботу. Очевидно, що журналістам, телевізійникам зокрема, з ним буде комфортно працювати. Якщо ми, звичайно, будемо говорити про ідеальні стосунки, ідеальний формат роботи. Для нього самого, думаю, це досвід, можливість якісно іншого рівня власної кар’єри».

На запитання, хто, на його думку, посяде місце директора «Новин», Олег Панюта відповів: «Визначати, хто саме займе його місце в НТКУ - це прерогатива президента Національної компанії. Єдине, на що я сподіваюся – що це буде людина високопрофесійна, що вона буде розуміти, що таке телевізійна журналістика на державному каналі, і не йти на поступки інтересам корпоративних груп чи політичних партій. Це людина, яка в першу чергу повинна розуміти, якою має бути українська телевізійна журналістика, і чітко дотримуватися цих стандартів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30577
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду