“Справа Калашнікова”: лохотрон для журналістів

27 Липня 2006
3022
27 Липня 2006
15:21

“Справа Калашнікова”: лохотрон для журналістів

3022
Чи, пам‘ятаючи долю Александрова, журналісти самі не дуже хочуть пхати носа туди, де їх не хочуть бачити новітні “дони”?
“Справа Калашнікова”: лохотрон для журналістів

Ні, все ж таки помаранчеві часи розслабили нас усіх. Скажуть якісь Ч. чи Г. перед камерою і мікрофоном тележурналістів, що депутата від Партії регіонів Олега Калашнікова за брутальні дії під час інциденту зі знімальною групою каналу СТБ виключили і з партії, і з фракції, і ми вже повірили. Хоча минула діяльність Ч. та Г. наштовхує на висновок, що вірити їм не можна у жодному разі, навіть тоді, коли йдеться, здавалося б, про речі самоочевидні. От і зараз: Борис Бахтєєв у статті “Перемога журналістів і поразка суспільства” як про доконаний факт веде мову про виключення цього депутата з фракції та партії, правда, зазначаючи, що реальних правових наслідків таке виключення не має, Калашніков і далі залишається депутатом і членом фракції ПР.

А тим часом ніякого виключення взагалі не було. Ось текст рішення політради ПР, узятий з її офіційного сайту (правопис оригіналу збережений):

Заслухавши та обговоривши інформацію про інцидент, який мав місце в наметовому містечку біля Верховної Ради між членом Партії регіонів, народним депутатом України Олегом Калашніковим та журналістами телеканалу СТБ,

Політрада Партії регіонів вирішила:

1. Заяву О.Калашнікова до Політради Партії регіонів взяти до відома.

2. Суворо засудити поведінку народного депутата України О.Калашнікова.

3. Об'явити члену Партії регіонів О.Калашнікову сувору догану.

4. Рішення Політради направити в усі первинні партійні організації для обговорення з метою недопущення будь-якого тиску на свободу преси збоку членів Партії регіонів.

5. Членам Партії регіонів забезпечити ставлення до засобів масової інформації, до журналістів, яке б грунтувалося виключно на принципах прозорості, відкритості та вільного доступу до інформації.

6. Рішення Політради Партії регіонів направити телеканалу СТБ та оприлюднити у засобах масової інформації”.

Усе! Жодного виключення. І коли депутати Ч. та Г. говорять, що політрада не може, мовляв, виключити з партії, оскільки це сфера повноважень партійного з‘їзду, а відтак за якийсь час Калашнікова на ближчому з‘їзді виключать з ПР. Перепрошую, але ж політрада має право рекомендувати з‘їзду партії накласти те чи інше покарання на члена партії. А оскільки такої рекомендації немає, то депутати Ч. та Г. просто грають свої ролі в операції “окозамилювання”, однією із жертв якої став навіть завжди скептичний і прискіпливий Борис Бахтєєв.

Ще хитріше з членством у фракції. У списку членів фракції ПР на сайті фракції Калашнікова немає. Виключили? Але ж немає і документу, в якому б ішлося про його виключення з фракції. Ось така нестиковочка вийшла – не подумала про це високооплачувана обслуга “регіонерів”. А от на офіційному веб-сайті Верховної Ради (а це документ) Олег Калашніков, як і раніше, станом на 26 липня включений до фракції ПР, і ця фракція налічує, як і раніше, 186 осіб.

Ось так. “Сувора догана”. У радянські часи її накладали, коли член рядовий партії раптом розлучався з ідейно вивіреною дружиною і брав шлюб з якоюсь міщанкою й вертихвісткою, а колишня дружина скаржилася на ідеологічні збочення колишнього благовірного до парткому. Через рік, якщо колишня вгамовувалася, а шукач пригод не одружувався втретє, догану знімали. А от для номенклатурника будь-якого рангу сувора догана означала або пониження в посаді, або пересування на іншу, менш вагому роботу. І знов-таки, через рік у разі більш-менш прийнятної поведінки сувора догана знімалася, і можна було сподіватися повернутися на рівноцінну втраченій посаду. Іншими словами, тоді сувору догану оголошували, коли треба було зразково-показово покарати члена партії, але водночас не втратити цінного кадра. Видається, у ПР радянські традиції успішно збережені й примножені.

У тому числі – і щодо роботи з мас-медіа. Чи могла виникнути подібна ситуація – з суворою доганою – за брежнєвських чи сталінських часів? Тільки у разі, якщо хтось із низових номенклатурників дозволяв собі брутальне поводження з журналістами, котрі (чи їхні шефи) мали вихід “нагору”. В усіх інших випадках винними виявилися б журналісти, котрі й зазнали б кари. Та чи були б вони, ці “інші випадки”? Один на мільйон чи десять мільйонів. Журналісти, в тому числі й телевізійники, знали своє місце, і самі не пхалися владі під ноги, тим більше, не намагалися відзняти її у якомусь нестандартному ракурсі. А якщо ракурс раптом виходив незвичний, для цього існувала цензура. Та все ж таки головною була самоцензура, добровільне самообмеження журналістів, які потім відводили душу у тісній компанії за гранчаками й огірками. Ті ж одиниці, які не приймали правил гри, або змінювали професію, або емігрували, або йшли у дисиденти.

Схоже на те, що невдовзі саме така тріада знову постане перед українськими журналістами. Особливо телевізійниками – бо дописувачам друкованих чи Інтернет-видань все ж легше, їхні мас-медіа значно важче контролювати, що наочно засвідчує досвід сучасних Білорусі та Росії. В тому числі – і стосовно “загадково” зниклих чи вбитих у цих країнах журналістів. Мішенями ставали передусім знані працівники ЗМІ, “засвічені” на телеекранах, і тільки в другу чергу – “чисті” газетярі. Хоча, втім, останнім від того було не легше...

Що спонукає до такого висновку? Насамперед перебіг подій навколо “казусу Калашнікова”, тобто окозамилювання з боку ПР, незначна кількість підписантів вимог до “регіонерів” (дев‘ять сотень журналістів на всю Україну – це мізерія), угодницька позиція керівництва каналу СТБ (яке задовольнилося вибаченнями Олега Калашнікова та ПР, фактично зрадивши цим журналістів, які підписали вимоги), нарешті, безуспішні спроби дійти істини у справі Александрова, яку було спробували – і безуспішно – реанімувати останніми днями. А ще – плин загальнополітичних подій, коли ледь не щодня парламент України знущається з Конституції, регламенту і здорового глузду. У цім парламенті Василь Джарти, який заявляв, що журналісти СТБ самі себе побили задля гонорару, залишається заступником голови фракції ПР, а до зали засідань, усупереч усім правилам безпеки, за очевидного сприяння служб Верховної Ради потрапляють стороні особи, котрі беруть активну участь у депутатських бійках на боці “регіонерів”. одну з таких осіб, Арсена Клінчаєва з Луганська, сфотографували журналісти; щодо інших, то тут варто дослухатися до депутата Леся Танюка: “На моє місце у сесійній залі прибіг бритоголовий. Думаю, він сидів років 15, бо таких матюків я ще раніше не чув не від кого... Я спробував зайняти своє місце, але цей бритоголовий почав пояснювати мені, що повиколює очі. В цей момент інший депутат з Партії регіонів вдарив мене в живіт. Я давай дивитися, хто це, але він почав ховати обличчя і тікати... У перерві до мене підійшов Клюєв, почав вибачатися, мовляв, "наши ребята погорячились". Я почав питати Клюєва, хто мене вдарив, але він сказав, що прізвищ не знає...” А ще Танюк розповів, що частина депутатів ПР заходить у залу засідань озброєною. Що цікаво: наскільки мені відомо, жоден телеканал, навіть 5-й, не почав з цього приводу неминуче у будь-якій демократичній державі зі справді незалежними ЗМІ журналістське розслідування. Чи з усіма вже провели “профілактичні бесіди”? Чи, пам‘ятаючи долю Александрова, журналісти самі не дуже хочуть пхати носа туди, де їх не хочуть бачити новітні “дони”?

А ще зверніть увагу: лише двійко галичан з фракції ПР розуміє, що треба хоча б зайнятися окозамилюванням щодо “казусу Калашнікова”. І вони цим успішно займаються. Інші ж, з їхнім донбаським чи кримським досвідом, певний час узагалі не могли зрозуміти, що зроблено промах, що до часу, поки гасло “Усьо будєт Донбасс!” ще не втілене в масштабах України, треба бодай позірно давати задній хід. Що ж, ще один лохотрон для наївних журналістів створений. Задній хід позірно даний. Але насправді йдеться тільки про небажання передчасно “засвітити” в масштабах країни ті форми “співпраці” зі ЗМІ, які вже успішно відпрацьовані в певних регіонах України і в сусідній Білорусі.

А от остаточний висновок Бориса Бахтєєва: “Про громадянське суспільство антикризова коаліція мови не веде. Прикро, але й журналісти за своїми корпоративними вимогами не побачили суспільного зрізу цього конфлікту. Проте, якщо суспільство стане невільним, навряд чи в ньому знайдеться місце для вільної журналістики та для корпоративної солідарності журналістів”, - можна тільки підтримати. І посилити: антикризова коаліція постійно веде мову про добробут, соціальні гарантії та економічне зростання, натомість поняття свободи з‘являється тільки тоді, коли на “антикризовиків” починають тиснути, як у випадку з Калашніковим. А найвищі соціальні гарантії без політичних та світоглядних свобод – це тоталітаризм, за якого журналістика не потрібна людям, а відтак автоматично перетворюється на прислужницю правлячої партії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Заступник головного редактора журналу “Сучасність”, для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3022
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду