Сучасне кіно в руках у молоді

9 Січня 2012
14481

Сучасне кіно в руках у молоді

14481
У Києві відбувся ІІІ Міжнародний Кінофестиваль студентського кіно «10 муза». Усі охочі змогли ознайомитися з новими подіями та іменами сучасного кіно 5-9 грудня. Кінофестиваль «10 муза» - це не лише перегляд фільмів, а й можливість поспілкуватися з однодумцями, відвідати семінари та майстер-класи відомих кінематографістів та спробувати себе у якості режисера, актора, оператора, фотографа, гримера, продюсера або в будь-якій іншій кінематографічній діяльності.
Сучасне кіно в руках у молоді

Наше кіно

 

Останнім часом часто доводиться чути про повну відсутність в Україні кіно як жанру та інші нарікання на це мистецтво у його сучасному вигляді. Звичайно, можна дуже довго дискутувати на цю тему, шукаючи винуватих. А можна спробувати у темряві відшукати промені надії і прямувати на їх світло. Щороку в Україні молоді кінематографісти знімають свої фільми, що і покликані бути цими променями. Деякі із них можна було побачити на кінофестивалі «10 муза». Особливістю цього фестивалю є знайомство українського глядача з новими іменами вітчизняного кінематографу, а також його раннім періодом та маловідомими фільмами, які заслуговують на увагу. Крім того, «10 муза» пропонує молодим кінематографістам та усім відвідувачам семінари від фахівців українських кіностудій, які розкажуть і продемонструють, як на практиці застосувати теорію, почуту в кіновишах, і, чи застосовується теорія в нашому сучасному українському кінематографі взагалі. Семінари читають саме українські фахівці, оскільки тільки їм, а не фахівцям інших країн з іншим законодавством, відомо, як реалізувати свій талант на території України.

 

Розваги і навчання : приємне з корисним

 

Міжнародний кінофестиваль молодіжного кіно «10 муза», організований Союзом молодих кінематографістів України за підтримки Міністерства культури України та Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка (що була місцем проведення події), запросив глядачів до своїх пенатів уже втретє. Також велику допомогу цій кіноподії надала група компаній «Star Мedia». Як і його основна аудиторія, фестиваль - молодий і розрахований, в першу чергу, на майбутнє покоління кіно- та телеіндустрії. Свої твори представляли студенти з чотирьох вищих навчальних закладів: Київського міжнародного університету, Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, Київського національного університету культури і мистецтв та Інституту екранних мистецтв імені І. Миколайчука. Але наявність відповідної освіти не є визначальною, фестиваль радий вітати і непрофесіоналів. Головне - любов до кіно, прагнення розвивати інтелектуальний смак до сучасного кінематографу та бажання навчатися новому. Саме з цією метою організатори «10 музи» серйозну увагу приділили освітній діяльності.

 

Під час кінофестивалю були проведені майстер-класи і семінари. До молодих кінематографістів завітали кінорежисер, сценарист, кліпмейкер та продюсер Володимир Лерт, що дав цінні поради режисерам-початківцям, відома українська акторка театру і кіно Римма Зюбіна, яка поділилася своїм досвідом з молодими акторами, кінознавець, кінорежисер, оператор-документаліст Федір Лєбєдєв, який провів семінар з операторської майстерності і підводної зйомки за участі операторської групи підводних зйомок «Срібна акула». Вони відповідали на питання, спілкувалися з аудиторією та всіляко руйнували стереотип про вчителя як суворого ментора, що зневажає своїх учнів. На фестивалі панувала атмосфера дружби, взаємодопомоги та спільної творчості.

 

Також на фестивалі відбувся кінофорум, де можна було дізнатися про кінематографічні професії, оволодіти ними, знайти знімальну групу та поспілкуватися з цікавими людьми. У кінофорумі взяли участь компанія «Com Tel» (професійне обладнання та аксесуари для зйомок), авторська школа візажу та гриму Наталії Найди (грим сучасних казок), продюсерський центр «Eurasia vision art» (проведення кастингів та поповнення акторської бази), фотостудія «Reactor», фото група Першої Національної Школи Телебачення та художня студія «Talant Club».

Урочисте відкриття «10 музи» відбулось 5 грудня у приміщенні Київського академічного Молодого театру. На його сцені гості фестивалю могли переглягнути виступи, кожен з яких символізував окрему кінематографічну професію. Скрізною лінією концерту були натхненні танці дев'яти муз. Зі сцени лунали зворушуючі звуки живої музики від учасників проекту «Україна має талант» та запальні пісні від театру мюзикла «Сomme il faut». Також глядачам була представлена приголомшуюча художня анімація на піску у виконанні учнів навчально-розвивального центру КУЛ, яскрава міні-вистава театру тіней «Teulis» та невеличке театральне дійство за участі театру-школи «Образ» та Союзу молодих кінематографістів України. Своє слово під час відкриття кінефестивалю мали і члени його журі.

 

Цього року членами журі кінофестивалю були представники Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка і виробничої та дистриб'юторської медіа компанії «Star Мedia». Від НКФХ імені Довженка виступили Ігор Слобідський (актор театру і кіно, заслуженний артист України), Олесь Янчук (кінорежисер та продюсер, народний артист України), Віктор Гресь (режисер, сценарист, актор, народний артист України), Михайло Шаєвич (кінорежисер, член Національної спілки кінематографістів України). Компанію «Star Мedia» представляли Юрій Мінзянов (голова журі, генеральний продюсер групи компаній «Star Media», яка співпрацює з Союзом молодих кінематографістів України і допомагає кінофестивалю, режисер за освітою, закінчив ВГИК), Марина Врода (молодий український режисер, що у травні 2011 р. за свою стрічку «Крос» отримала «Золоту пальмову гілку» на Канському кінофестивалі у номінації «Кращий короткометражний фільм»), Антон Пугач (генеральний директор мережі кінотеатрів «Мультиплекс-холдинг»), Володимир Лерт (режисер, кліпмейкер, сценарист, продюсер, автор фільму «Відторгнення»), В'ячеслав Лазарєв (кінооператор) та Максим Черних (редактор та журналіст).

 

Всього на фестивалі було десять номінацій. Переможці отримали цінні та корисні призи, які можуть допомогти кінематографістам у їх подальшій творчості. Переможець у номінації «Краща режисура» Олена Звірик за фільм «Трофей» отримала 17-дюймовий РК-телевізор, приз за «Кращу роботу оператора» - професійні світлофильтри - здобув Дмитро Пшец за фільм «Гендерна теорія» (реж. Дмитро Помєтньов), переможець у номінації «Кращий сценарій» Ангел Ангелов отримав принтер-сканер-ксерокс за фільм «Сила тяжіння», де він виступив і режисером. Два призи за «Краще звукове рішення» (професійний двоканальний рекордер) та «Краще зображувальне рішення» (напівпрофесійний фотоапарат) виграв фільм «Сердцедер» (реж. Оксана Несенко). Приз за «Кращу анімація» - планшет для малювання -  отримав фільм «Inside» (реж. Олена Потьомкіна). Переможці у номінаціях «Краща чоловіча роль» Максим Стецков за роль у фільмі «Дивні люди» (реж. Кріс Вудс) та «Краща жіноча роль» - Діана Пенькова за фільм «Надія» (реж. Оксана Артеменко) здобули тачфони Нокиа та Самсунг. Приз від НКХФ ім. Довженко за Кращий фільм - 17-дюймовий РК-телевізор - отримала стрічка «Абордаж» (реж. Іван Рутковський), а приз від журі Стар Медіа - тачфон - дістався анімаційному фільму «Царевич і таємниця чарівної жабки» (реж. Наталя Скрябіна). Також переможці отримали спеціальні статуетки «10 муза». Крім того, ще одній стрічці дісталося спеціальне згадування - фільму «Маленькі дурниці заради великого кохання» (реж. Ярослав Балло). Всього на фестивалі було представлено 40 конкурсних ігрових та анімаційних короткометражних фільмів. У позаконкурсній програмі були продемонстровані фільми уже відомих українських кінорежисерів.

 

Майбутнє залежить від тебе!

 

       Якщо в тебе є бажання працювати у кінематографі, ти прагнеш розвиватися у цій сфері, то можеш починати вже зараз. Голова Союзу молодих кінематографістів України Олена Фурдуй називає основною метою кінофестивалю «10 муза» - «надання можливостей реалізувати себе творчим людям у кіно». «Також ми хочемо підвищити рівень культури в України. Наш фестиваль - ніби  підсумок роботи Союзу протягом року, на якому ми хочемо показати, що в Україні є молоді талановиті кінематографісти. І ми раді, що Міністерство культури України, Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка та компанія «Star Media» дають їм шанс бути поміченими. Тому що, насправді, нашій країні є ким пишатися. Велика подяка тим, хто підтримував нас: Олегу Коротенку (кінокомпанія "Cartocci"), Володимиру Вишнєвському (піротехнічна компанії "Пірошоу"), Сергію Разводовському (екс-генеральному продюсеру Київнаукфільму),  Чміль Ганні Павлівні (екс-главі Служби кінематографії України), Наталії Лигачовій (шеф-редактор журналу "Детектор медіа"), Титаренко Любові Викторівні (театр «Браво»), Кохану Тимофію Григоровичу (зам. Міністра культури України), Русаліні Людмилі (керівник комапнії Петрус), Грушку Андрію Мирославовичу (зам. генерального директора НКХФ ім. Довженко), Павлюченкові Олегу Ігоровичу (директору кінокомпанії «Technomedia»), Мінзянову Юрію Аглямзяновичу (режисеру, генеральному продюсеру компанії «Star Media»), Лавроненко Олесі Миколаївні (завідувачу сектора інтелектуальної власності та просування фільмів державної служби кінематографії)», - додає Олена.

 

Організація кінофестивалю повністю лежить на плечах молодих людей, багато з яких лише починають шлях у своїй професії або взагалі не мають кінематографічної освіти. Члени організаційного комітету фестивалю:  Бєлова Олена, Бондар Марина, Бєлялова Сабіна, Бондар Ірина, Іванова Олександра, Карпань Світлана, Кравчук Марія, Кривдюк Ольга, Любима Ірина, Малінніков Андрій, Муханьков Сергій, Скрипкіна Олександра, Шляхова Олена. Усі вони увійдуть до знімальної групи майбутнього фільму, що створюватиметься Союзом молодих кінематографістів України, а також організовуватимуть наступний, четвертий, фестиваль «10 муза». Підготовка до нього уже почалася. Кожен охочий також може долучитися, і займатися улюбленою справою та самостійно впливати на якість та рівень українського кіно. Тому що майбутнє - справа молодих!

                                                                                           

Для більш детальної інформації звертайтеся на офіційний сайт кінофестивалю: www.10musa.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Кравчук, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14481
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду