Луканово посміхаючись: Коаліційні розборки: і чого вони ото сваряться?

14 Квітня 2006
5380
14 Квітня 2006
14:10

Луканово посміхаючись: Коаліційні розборки: і чого вони ото сваряться?

5380
Відчуття дежа вю муляє душу. Це було в далекому 92-му незабаром після виборів глави держави. Своєрідною Юлією Тимошенко в той час став В’ячеслав Чорновіл.
Луканово посміхаючись: Коаліційні розборки: і чого вони ото сваряться?
Оця метушня навколо коаліції, як мені здається, на багатьох вплинула дуже погано. Не те, щоби на здоров`я, але на загальний моральний стан – дуже може бути. Ну ось, наприклад, візьмемо міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Раніше його згадували на всіх телеканалах. І хто? Люди, близькі до найвищих ешелонів влади – Турчинов, Колесников тощо. Донецький глава облради навіть з артистом Крамаровим Луценка проасоціював. Правда, при цьому скромно промовчав про те, з ким же з артистів він асоціює власну особу – з Тихоновим-Штірліцем чи, може, Бабочкіним-Чапаєвим? А тепер хто Луценка згадує? Якийсь нещасний Володимир Марченко, який разом з Наталією Вітренко пролетів повз парламент, як фанера над Конотопом. І як це Луценку пережити? Одним словом, всі забули про Луценка і міліцію, в усіх на вустах одне – „коаліція” ,”коаліція”, „коаліція”.

 Про Луценка це я так згадав, для прикладу. Бо ж багато хто з політиків сьогодні через ту кляту коаліцію залишився на, як тепер люблять казати, маргінесі громадської уваги. Одні подейкують, що вона, ця сама коаліція, скоро таки утвориться. А інші вважають, що хоч і нескоро, але таки вона побачить світ. От тільки ніхто не може второпати, яка саме вона буде – помаранчево-малинова чи більш широка - разом з регіонами? Словом, без міліції ніяк не розберешся. Тільки нова влада принципово не звертається до міліції, так само, як і до СБУ з прокуратурою. Її, владу, за це хвалять, мовляв, вона в нас - молодець. Вона діє по-новому, на демократичних засадах.

А мені все відчуття дежа вю муляє душу. Шкода, що нинішньому нетаківцю, а колись Президенту України Леоніду Кравчуку сьогодні після поразки не до спогадів, а то він би розповів про справді демократичну боротьбу без участі силовиків. Правда, тоді йшлося про єдність в рамках однієї політичної сили, тому ніхто не вживав слова «коаліція» - отож, це порівняння певною мірою умовне. Але безумовна схожість полягає в тому, що й тоді всі, як і сьогодні, балакали про єдність і про історичний вибір, який має зробити політична еліта. Це було в далекому 92-му незабаром після виборів глави держави. Новообраний Президент звернувся тоді до Народного Руху з пропозицією, що він бере на озброєння його програму, а Рух стає його політичною опорою. Ой, і сварки ж тоді в Русі почалися! Майже вся рухівська еліта виступала за те, аби прийняти пропозицію Кравчука. Своєрідною Юлією Тимошенко в той час став В’ячеслав Чорновіл. Він казав щось подібне: Кравчук, як був компартфункціонером – так ним і залишиться, і намагатиметься розчинити демократичний народний Рух у своїх компартійних кадрах. Чорновіл вважав, що треба йти в опозицію, виховувати власні кадри і боротися за владу, й у цьому його підтримувала більшість обласних організацій. Сварилися дуже довго і врешті утворили своєрідну коаліцію у рамках Руху. Компроміс полягав у тому, що обрали трьох співголів – Чорновола, Гориня і Драча.

З висоти сьогоднішнього дня ті сварки виглядають більш ніж комічно. Бо, поглянувши назад, не можна не поставити запитання: а за що, власне, сварилися? Адже теоретичні постулати ніхто не втілював у життя, власні кадри фактично не виховувалися, а боротися за владу Рух відмовився. 1994 року він взагалі не виставив свого кандидата на президентських виборах, а 1999 – виставив апріорі непрохідного Геннадія Удовенка. Чим Рух закінчив, мабуть, нікому нагадувати не треба.

Нині теоретичних постулатів так само звучить більше, ніж треба. Я стежу за цим процесом, і чомусь виникає відчуття, що незабаром будемо ми згадувати оці коаліційні перипетії, чухатимемо собі потилицю і гадати: а за що вони сварилися?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5380
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду