Програма "Вибори 2006. Теледебати", 6 квітня 2006 року

10 Квітня 2006
2733
10 Квітня 2006
15:30

Програма "Вибори 2006. Теледебати", 6 квітня 2006 року

2733
Яка парламентська коаліція буде кориснішою для України?
Програма "Вибори 2006. Теледебати", 6 квітня 2006 року
Програма "Вибори 2006. Теледебати", канал "1+1", від 6 квітня 2006 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір, я вітаю наших глядачів в Україні, Канаді та Сполучених Штатах Америки. В ефірі спец проект каналу «1+1» «Вибори-2006». Цього разу ми вирішили залишити його в ефірі поки триватиме формування парламентської коаліції. І власне до визначення нового уряду України та керівництва новообраної Верховної Ради. В центрі нашої уваги результати та наслідки виборів до Верховної Ради України, виборів 2006. Яку коаліцію парламентську насправді обрали собі українці, який уряд буде корисніший для України, якого кольору буде наше з вами майбутнє. На ці запитання будуть відповідати в цій студії політики та експерти. Зокрема сьогодні участь у нашій дискусії братимуть: Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів, Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна», Володимир ПОЛОХАЛО, член блоку Юлії Тимошенко, науковий керівник центру «Соціовимір», Володимир ФІЛЕНКО, він представляє партію «Реформи і порядок», Михайло ПОЖИВАНОВ, блок «Наша Україна», Вікторія ПОДВОРНА, директор центру соціально-політичного проектування, Володимир ФЕСЕНКО, керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента» і Вадим КАРАСЬОВ, директор інституту глобальних стратегій. Вже 11 днів, і зараз так щоб не помилитися майже 25 хвилин країна предметно обговорює варіанти майбутньої парламентської коаліції і лише вчора на думку президента України відбувся початок переговорного процесу по створенню коаліції. Причиною такої заяви стало рішення Ради партії Народний союз «Наша Україна» схвалити протокол про наміри учасників коаліції демократичних сил. Докладніше далі Наталія Гичка.
КОР: Протокол про наміри був ухвалений партією «Наша Україна» вночі 5 квітня, він передбачив створення робочої групи для підготовки тексту угоди про коаліцію НСНУ, БЮТ і СПУ. Не підтримали депутати рішення про те щоб протокол про коаліцію був відкритий для підписання партією Регіонів та комуністами. Згідно з ухваленим проектом протоколу створена коаліція демократичних сил буде реалізовувати програму президента Віктора Ющенка. Сьогодні голова Ради партії НСНУ Роман БЕЗСМЕРТНИЙ наголосив що учасники коаліції не можуть висловлювати одне одному ультимативних заяв, зокрема, які стосуються кандидатур на певні посади в уряді, парламенті та інші.
Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, голова ради партії «Народний союз «Наша Україна»: Перше що привертало до себе увагу це виступи які заперечували проти прем’єрства Тимошенко, але пропозиції які стосувалися названих кандидатур, прізвищ не називалися.
КОР: В свою чергу заступник керівника блоку Юлії Тимошенко Микола Томенко зазначив, що БЮТ підтримає кандидату прем’єр-міністра від НСНУ лише в разі проведення повторних виборів, на яких «Наша Україна» посяде перше місце серед помаранчевих політичних сил.
Микола ТОМЕНКО, заступник керівника БЮТ: Оскільки на сьогоднішній день за результатами виборів найбільшу підтримку серед помаранчевих, причому зі значним відривом отримав БЮТ, то питання про призначення на посаду прем’єра, кандидатури не від Блоку Юлії Тимошенко наразі не стоїть. Тим більше, що прихильники БЮТ, які голосували за нашу політичну силу, вибирали прем’єром Юлію Тимошенко, а не когось іншого.
КОР: Заступник керівника БЮТ припустив що коаліційна угода «Нашої України» була запропонована бізнесовою частиною партії, яка намагається зробити все щоб помаранчева коаліція не була створена і БЮТ від неї відмовився. В свою чергу член виборчого списку БЮТ Сергій ТЕРЬОХІН вважає проект коаліційної угоди, переданий представниками НСНУ не прийнятним.
Сергій ТЕРЬОХІН, член виборчого списку БЮТ: Ця пропозиція повертає нас на два місяці назад.
КОР: Схожу тезу висловив два дні назад і Олександр МОРОЗ, зауваживши, що зміст меморандуму означає спробу «Нашої України» затягнути процес.
Олександр МОРОЗ, лідер СПУ: Відповідь знаходиться в ряді дій, направлених на досягнення небезпечного для країни наміру, - заблокувати політичну реформу, повернути суспільство й держав до диктатури.
КОР: Заступник глави Секретаріату президента Анатолій Матвієнко назвав цю заяву Олександра Мороза демонстрацією неповаги і недовіри. В свою чергу представники партії Регіонів нещодавно висловлювали думку про вірогідність об’єднання із «Нашою Україною».
Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів: Зараз усе йде до коаліції між «Нашою Україно» і партією Регіонів. Ми чітко показали, що готові до роботи в коаліції, готові до серйозних переговорів та до компромісів.
КОР: Керівник виборчого штабу Регіоналів Євген Кушнарьов висловив готовність до діалогу зі всіма політичними силами, а лідер партії Віктор ЯНУКОВИЧ закликав забути про ультиматуми.
Віктор ЯНУКОВИЧ, лідер партії Регіонів: Ми готові розглянути і прийняти ті принципи формування коаліції, головною складовою в котрих буде не дільба портфелів, а підстави для забезпечення економічного зростання країни, для стабілізації.
КОР: Водночас партія Регіонів запропонувала проект коаліційної угоди, який передбачає отримання цією силою посади прем’єр-міністра, першого віце-прем’єра, відповідального за економічний блок уряду та віце-прем’єра з ПЕК. Проте сьогодні на прес-конференції Роман БЕЗСМЕРТНИЙ заявив, що «Наша Україна» не отримувала від партії Регіонів жодних офіційних документів з приводу коаліції. А ряд положень її програми є не прийнятними. Реакцією Юлії Тимошенко та Олександра Мороза на засідання ради НСНУ став відкритий лист до Віктора Ющенка, де лідери політичних парті висловили занепокоєння з приводу затягування процесу створення коаліції і закликали главу держави посприяти пришвидшенню об’єднання. Лідери також заявили, що отриманий ними 5 квітня проект протоколу про наміри щодо коаліції сприймається ними як фактична відмова від підписання узгодженого меморандуму.
ВЕДУЧА: Ну очевидно, що ми будемо починати з цього протоколу, оскільки це головна новина сьогодні. Протокол і реакція на нього. Дещо ми встигли проголосити, дещо очевидно будете додаватися зараз у студії під час обговорення. Перше запитання до Вас Петро Олексійович. Його в формі, критики проголошували сьогодні не одноразово, і повірте що це запитання, яке виникає абсолютно у всіх. Партія Народний союз «Наша Україна», партія очевидно пропрезидентська, вона це декларувала неодноразово, партія помаранчева. Тобто читай - демократична. Скажіть будь ласка. Чому вам знадобилося 10 діб, от реально, о 22 26-го закрилися виборчі дільниці. 10 діб для того щоб фактично задекларувати про наміри, я просто дивлюся на копію протоколу, створити коаліцію демократичних сил, чи ви передбачали інші варіанти і це обговорювалося 10 діб. І до того ж задекларувати  прагнення реалізувати програму президента. 10 діб ми чекали  на речі, які власне були очевидними від вас, принаймні.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Дуже дякую шановні телеглядачі, дуже дякую пані Ангеліна за можливість висловити позицію. Ви знаєте, в мене таке враження що на сьогоднішній день оцей протокол, на який ви зараз послалися не читали ті хто от зараз коментував у вашій заставці вчорашнє рішення Ради. Перше, на що було потрібно 10 діб. 26 березня закінчилися повноваження виборчого штабу, оскільки відбулися вибори. Жодних повноважень  щодо від імені блоку представляти позицію, від імені партії в тому числі Народний союз «Наша Україна» представляти позицію, ні керівники компанії, оскільки їх повноваження сплинули, ні будь які інші особи не мали. Ці повноваження мали бути надані Радою партії, як керівним органом партії. 10 днів готувалися відповідні документи і вчора з 19 до 23 години відбулося засідання Ради. Я прошу вас от той протокол на який ви посилалися…
ВЕДУЧА: Це копія як я маю от щойно…
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Це копія, вона є ідентичною, вона відповідає дійсності. Прочитайте останній абзац, крім одного аркушу паперу, де чітко визначається що представники від імені партії мають право вести переговори виключно і лише в форматі партії Соціалістичної і блоку Юлії Тимошенко і жодних повноважень на проведення переговорів з іншими політичними силами у визначених осіб не існує. Партія запропонувала програмні засади діяльності коаліції, це багато сторінковий документ. Організаційні засади діяльності в коаліції і розподіл сфер діяльності між учасниками коаліції, що є не від’ємною частиною партійного рішення…
ВЕДУЧА: Петро Олексійович, я одразу уточнюю, це важливо для подальшої розмови. Тут сказано, що ви створюєте підготовчу групу з підготовки тексту угоди про коаліцію депутатських фракцій тин-ди-ринь, яка складатиметься з… тобто цей текст угоди. І далі перше, друге, третє.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Абсолютно правильно.
ВЕДУЧА: Це означає що ви свій варіант маєте…
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Це означає що «Наша Україна» розробила, надала, будь ласка, для ознайомлення, тому що чим відрізняється ситуація в якій ми знаходимося зараз, від ситуації в якій ми знаходилися 2 тижні тому, коли наші шановні партнери роблять посилання що вони ніби то кудись там відкинуті. Два і три тижні тому була абсолютно жорстка і публічна позиція нашої політичної сили. Ми пропонували до виборів, за 2, за 3 тижні довиборів, для того щоб не дезінформувати виборців, для того щоб виборці всі почули чіткі гарантії керівництва політичних сил, що після виборів ми будемо разом і ті нападки з яких по… на партію і на блок «Наша Україна» з яких почали наші партнери по коаліції і якими вони завершили, включаючи там транзитний сервер і звинувачення в коаліції з партією Регіонів, вони є не суттєві, не правдиві, тому що в решті решт всі збираються об’єднуватися. І два, і 3 тижні тому категорично підписання цього меморандуму наші партнери по коаліції відмовились. Чому це мав бути меморандум, чому це мав бути меморандум, тому що в умовах цейтноту програмний документ розробити не можливо, коли до виборів залишається там тиждень, декілька днів, і тому це мали бути чіткі запевнення виборців що вони будуть разом і після виборів розроблять угоду. На сьогоднішній день жодного цейтноту не існує. Наша партія чітко виробила програмні засади де є відповіді на всі питання, що робити з реприватизацією, що робити з адміністративними важелями….
ВЕДУЧА: Я Вас зупиню, тому що ми про це будемо докладно трошки пізніше, можна нюанс, от на сьогодні… Дозвольте. Сьогодні сайт «Українська правда» розмістив опис того як відбувалося засідання політради. Ну очевидно я не можу судити про те наскільки це правда, але зокрема є описаний такий момент в цій статті що нібито насправді була спроба провести пункт про те що цей меморандум, або коаліцію ви будете пропонувати підписати і іншим політичним партіям, які були обрані до парламенту. Тобто в даному випадку ідеться про те що була пропозиція розширити майбутнє коло підписантів. Включити туди партію Регіонів і комуністичну партію України. Цей пункт не пройшов, але пропонував його Павло Жебрівський, який в цій статті просто названий вашим бойовим соратником. Скажіть мені будь ласка. Таке було під час засідання? І очевидно Ваше ставлення до цього.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Павло Жебрівський був бойовим соратником всіх помаранчевих сил, і коли Павло Жебрівський очолював захоплення будинку Профспілок для того щоб там розмістити людей, які прийшли на Майдан, то тоді від цього соратника чомусь всі хотіли бути поруч з ним. Павло Жебрівський дослівно запропонував пропозицію, яка була поставлена на голосування, що після завершення формування коаліції і угоди про коаліцію, зро… після завершення і узгодження між трьом, зробити обов’язково припис, що ця коаліція, яка завершена і підписана трьома політичними силами відкрита для підписання і приєднання іншими політичними силами. Не наголошувалось що це тільки ті сили, які пройшли в парламент, що це можливо ті сили, які мають бути з нами і навіть якщо вони не подолали бар’єр і вона була поставлена на голосування і набрала більшість голосів. Коли було пояснення, що ви знаєте, що це може мати подвійне тлумачення, що це може акцентуватися що це саме звернення виключно до партії Регіонів, було поставлене питання на пере голосування і цей абзац був знятий.
ВЕДУЧА: І ви його змінили. Зрозуміло. Між іншим оскільки йшлося про звернення до партії Регіонів я Вас хочу залучити Тарасе В’ячеславовичу. Насправді от Петро Олексійович зараз повинен бути переконливим не тільки для мене але і для вас, аби переконати вас у тому що всі ваші міркування що насправді про щоб не говорилося, а йдеться спокійно і впевнено до коаліції між «Нашою Україною» і Регіонами, те про що ви уже говорите не перший день, що все це насправді помилка політична. Ви розумієте от зараз, що ви помилилися.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Я цього не казав.
ВЕДУЧА: Ви цього не казали, я запитую чи відчув це Тарас В’ячеславович, моє запитання інше.
Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів: Я цього не відчув і я добре знаю, і я дуже добре знаю ціну всіх декларацій і всіх меморандумів. Ми вже бачили як під меморандумами ставляться підписи і вони відкликаються. Ми дуже добре розуміємо політичні обставини коли писався оцей документ, оці пропозиції. Ми бачимо реакцію на них соратників, можливих соратників «Нашої України» по так званій помаранчевій коаліції. Вона негативна. Мені здається що цей документ реально відкидає в невідоме майбутнє може і взагалі створення помаранчевої коаліції, я не берусь тут прогнозувати, у мене таке враження, що цей документ створений тільки для певного кола виборців, яким треба представити свою волю до створення помаранчевої коаліції і знайти фактори, які покажуть що самі можливі соратники виявилися опонентами і не підтримали конструктивну позицію. А тепер трошечки про нас….
ВЕДУЧА: І тоді знайдуть вас? Правильно?
Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів: Ну а тепер я вам скажу, шукати нас не треба. Ми дістали третину голосів виборців, це є дуже багато, у нас буде фракція, як каже ЦВК, ну не ЦВК а аналітики рахують 186 чоловік у Верховній Раді, це є дійсно мегафракція найбільша за всі часи і ми запропонували свою позицію. Ми розуміємо, що політично нам було б сьогодні набагато вигідніше піти в опозицію, набагато, повірте мені. Ця ситуація, яка є сьогодні в економіці, нерозбериха яка є з управлінням, дуже великі проблеми, які прогнозуються з можливими потенційними нашими партнерами по коаліції, проблема не розв’язана з поверненням дефакту а не деюри «Нафтогазу» і «Енергоатому» під контроль уряду з під якогось дивного контролю не відомо кого. Це є ті речі, які нас дуже серйозною пересторогою для нас. Але ми мусимо рахувати одну річ. Хто є виборцями партії Регіонів, це є мешканці індустріальних регіонів, це є люди, які десь працюють на виробництві або живуть в наслідок роботи цих виробництв. Ще один уряд такий який був на початку 2005 року, ще одна коаліція, я тут не можу не процитувати нашого президента, який сказав, що не слід забувати що вже була помаранчева коаліція, ми бачили які були результати і ми зробили висновки. Так от ще одної такої коаліції наші ті регіони, які підтримали партію Регіонів, те виробництво, з якого живуть мільйони людей не витримають і тому ми для себе взяли дуже не легкий вибір, ми заявили, що ми готові іти на створення коаліції і те що ми сьогодні бачимо нас все більше і більше переконує що коаліція буде, як сказав Микола Томенко, прагматична. Коаліція…
ВЕДУЧА: Прагматична, це велика коаліція, або коаліція як? Розшифруйте.
Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів: Прагматична коаліція це коаліція між партією Регіонів і найочевидніше «Нашою Україною». «Наша Україна» зараз мусить говорити що цього не буде, ми це розуміємо, ми поважаємо їхню позицію.
ВЕДУЧА: Єдине уточнення, хвилиночку, зараз вам відповість Петро Олексійович, можна одне уточнення від мене? Скажіть будь ласка, а чому ви власне думаєте що от затягування, на вашу думку, правильно, затягування переговорного процесу, яке відбувається, це насправді заради того аби підписати потім з вами угоду про коаліцію? А можливо це для того аби відбулися перевибори до Верховної Ради? Ви не готуєтесь до такого варіанту?
Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів: Значить перше. Почнемо з того що затягування ніякого не має, 10 травня…
ВЕДУЧА: Тоді я вас не правильно зрозуміла, вибачте.
Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів: Ні, секунду, прогнозують, якщо 10 травня буде перше засідання Верховної Ради, читаємо Конституцію, - коаліцію створюють фракції новообраної Верховної Ради. Не депутати, не новообрані депутати, не партії, а саме фракції, повністю сформовані з підтвердженими повноваженнями. Все. Інших варіантів не має. До цієї дати можна створювати меморандуми, декларації, можна їх відкликати. А тепер щодо загрози розпуску парламенту. Знаєте, мені здається що розуму вистачить у всіх. І в БЮТу, і в Соціалістів, і в «Нашої України» і тим більше у партії Регіонів. Ми дуже розуміємо який буде хаос у випадку якщо парламент відсутній, уряд нелегітимний і недієздатний, президент фактично не може очолити реально виконавчу владу в державі, згідно з Конституцією зокрема також. Уявіть собі що буде, і це приведе до того що навіть якщо ті великі партії не зможуть домовитися між собою, може бути центрисько-ліва коаліція і ми ї почали розглядати, це є коаліція партії Регіонів, Соціалістичної партії і комуністичної партії.
ВЕДУЧА: Ну між іншим Петро Олексійович здається уявив собі що буде, тому що якщо я не помиляюся в останньому інтерв’ю газеті «Аргументи і Факти» ви кажете про те що якби відбулися перевибори, ви знаєте якою була б переформатована політична сила, знаєте як би вона працювала і взагалі  грошей на це в Україні вистачає. Так це чи ні ви будете відповідати на це запитання, але дозвольте мені зробити паузу для реклами, будь ласка і ми вернемося до дискусії. Прошу.
ВЕДУЧА: Петро Олексійович. Так цей протокол і переговори, це насправді відкладення часу, підготовка до перевиборів, до яких ви, судячи з усього готові, оскільки ви сказали що ви проаналізували кампанію, знаєте як переформатувати політичну силу, якою вона повинна бути, як повинна проводитися компанія, що насправді її повторення не зашкодить Україні. Ну або можливо якісь інші міркування. Прошу.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Я би дуже просив щоб не виривали з контексту слова, тому що в статті було сказано, що залишаємося чіткими прихильниками помаранчевої коаліції і це не є позиція партії, а є особиста позиція Петра Порошенка, що якщо буде вибір чи іти в коаліцію з партією Регіонів, чи у випадку провалу переговорів по помаранчевій коаліції, то особисто Петро ПОРОШЕНКО вибрав би перевибори. Але це є надзвичайно відповідальне рішення, це рішення має приймати партія, партія на сьогоднішній день категорично проти, щоб людей лякали на сьогоднішній день кризою в економіці, тому що це брехня, щоб людей лякали будь яким наслідками дивних формувань, лякали перевиборами. Тому що суспільство втомилося вже від цього. Вони хочуть щоб політики нарешті почали працювати, щоб… я вітаю рішення Тараса що вони готові допомогти будь якій коаліції, це я думаю що абсолютно конструктивна позиція партія це робила тому що голосами партія Регіонів і фракція СДПУ(о) була обрана прем’єр-міністр Юлія Володимирівна Тимошенко, голосами партії Регіонів був обраний прем’єр-міністр Юрій Іванович Єхануров, ну ми вважаємо що абсолютно конструктивна позиція може очікувати і позицію партії Регіонів щодо підтримки в голосування і іншого кандидата на посаду прем’єр-міністра від помаранчевої коаліції, але це не означає що вони є учасниками і підписантами помаранчевої коаліції, тому що це є категорично різні речі. Тому що ми ведемо мову в цих документах, я ще раз кажу, про програмні засади діяльності коаліції.
ВЕДУЧА: Із свого боку ви також готові до такої ж конструктивної позиції. Тобто можливо Юлія Володимирівна Тимошенко можливо.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Категорично… Я хотів би чітко сказати, що… прошу щоб шановні телеглядачі побачили з чого починають переговори представники політичних сил. Наприклад блок Юлії Тимошенко чітко заявляє - нічого крім позиція прем’єр-міністра на кандидатуру прем’єр-міністра Юлію Володимирівну Тимошенко. Сьогодні вони кажуть що це є підстави для цього є 22%. В січні місці 2005 року політичний лідер, який загалом набрала, представляла партію з 7% симпатій виборці також претендувала на посаду прем’єр-міністра. На сьогоднішній день представники партії Регіонів стверджують що ні на що інше крім як на посаду прем’єр-міністра для Віктора Федоровича Януковича також, віце- прем’єра, міністра по ТЕКу та інших вони не погодяться. Наша партія чітко заявила, що ми обов’язково сприймемо кандидатуру прем’єр-міністра яка буде внесена президентом. І ніхто не вправі сьогодні забирати цього права у Віктора Андрійовича Ющенка, який отримав підтримку 52% населення. І якщо ми об’єднуємося навколо реалізації програми президента, якщо президент залишається гарантом Конституції і фактором стабільності в державі то це є позиція нашої партії. Як ми бачимо на сьогоднішній день є як мінімум вже 3 або 4, в тому числі Соціалісти також не відмовилися від своїх претензій на владні повноваження. Але це я хотів би заспокоїти, що лише початок переговорного процесу.
ВЕДУЧА: Петро Олексійович, а ви не вважаєте що власне політ реформа вона існує зокрема і для того аби новообрана парламентська коаліція була сформована, правда, у Верховній Раді, могла запропонувати кандидатуру прем’єра абсолютно альтернативно. Яка можливо взагалі не буде подобатися президенту. Такий варіант…
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Якщо ця кандидатура об’єднає політичні сили, я абсолютно не виключаю цього варіанту, але я хотів би наголосити, що це лише початок переговорного процесу і мені наприклад категорично не прийнятно вести переговорний процес по створенню коаліції в стилі як це робив в минулому скликанні пан Пухкал з паном Турчиновим, коли в шапку скидувалися записки з посадами голів комітетів чи міністрів і коли, називалося це алгоритмом часів кучмізма, і коли витягували з шапки посади. Я б хотів би щоб кадрові будь які пропозиції мають бути в кінці переговорів про коаліцію, а базові принципи були задекларовані вчора нашою політичною силою.
ВЕДУЧА: Петро Олексійович, сьогодні під час прес-конференції, Юлія Володимирівна сказала про те що в «Нашій Україні» є хлопці, які готові з’їсти свою руку аби не підписати меморандум згідно з яким БЮТ буде мати право формувати уряд. Як ви думаєте, вона кого мала на увазі.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: У нас визначено переговор… представниками в переговорному процесі Юрія Івановича Єханурова і Роман Петровича Безсмертного я запевняю вас що це є два політики, що це є два політики, які абсолютно толерантно ставляться і останні їх заяви свідчать про це, до будь якого формату коаліції.
ВЕДУЧА: Тарас В’ячеславович, от, одну хвилинку, я хотіла б щоб Володимир Іванович, оскільки ми заговорили про БЮТ. А ви от знаєте кого мала на увазі Юлія Володимирівна. Приєднайтесь до розмови будь ласка.
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: Ні я просто хочу сказати, що Петро Олексійович, як завжди водить в оману і глядачів і всіх присутніх. По перше відносно Конституції. Якщо він живе за старою Конституцією, то це одна річ, тому що стаття 83 Конституції України і стаття 114 вказує, що коаліція депутатських фракцій визначає кандидатуру прем’єр-міністра, подає президенту, а президент технічно виносить це на Верховну Раду. Ні не можна, я ж не закінчив думку, а потім ви скажете. Це для того щоб знали глядачі, що ми живемо по новій Конституції. І там далі читайте по тексту Петро Олексійович. І друге. Я хотів би щоб ми все таки сьогодні були, вже виборча кампанія закінчилася, була надзвичайно чесними, тому що за Юлію Тимошенко, образно кажучи голосувала помаранчева революція, як і за Віктора Ющенка, помаранчева революція. Не було б помаранчевої революції не було б Віктора Ющенка як президента і не було б тут присутнього Петра Олексійовича, як члена «Нашої України», і не було б звісно прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, тому виборці, треба чітко сказати сьогодні, вони не просто обирали там «Нашу Україну», не просто обирали БЮТ, Соціалістів, вони обирали цей формат парламентської коаліції і не тільки це, а й водночас, маючи на увазі, знаючи роль по новій конституції прем’єр-міністра чітко розуміли що вони обирають прем’єр-міністра і не тільки ті хто голосував за БЮТ, а ті хто за «Нашу Україну», засвідчують дані опитувань різних, не заперечували ті хто голосував за «Нашу Україну», соціалісти не заперечували щодо того щоб прем’єр-міністром була Юлія Тимошенко. І це була кампанія з жовтня місяці, з початку виборчої кампанії. І відносно того як там сказано було социал-демократи і Регіони обрали Юлію Тимошенко прем’єр-міністром. Це таке перекручення голосування Петро Олексійович, що просто не втримає жодної критики. Я тепер розумію чому «Наша Україна» отримала з вашою допомогою менше 14% голосів. Тому я хотів би ще одне зробити зауваження, що мені здається треба бути тут відверто чесними. Суспільство втомилося справді, я тут згоден, але воно втомилося від бюрократичної, апаратної гри, принципи, засади, сьогодні послухав президента, Безсмертного, Єханурова раніше, сьогодні, Крючковського по «Ері», Петра Олексійовича, я просто… всі говорять в різні голоси. Тепер от виявляється Петро Олексійович готується до розпуску парламенту, до перевиборів і до нових виборів якщо не буде по «Нашій Україні». І ключовий момент, адже всі нашоукраїнці 26 березня чітко говорили, що та політична сила, яка стане лідером політичних електоральних уподобань, тобто набере найбільше голосів, та і пропонує, і має право моральне, політичне, пропонує кандидатуру прем’єр-міністра.
ВЕДУЧА: Ну серед помаранчевих ви маєте на увазі.
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: Сьогодні вже 6 годин засідала політрада «Нашої України», 6 годин для того щоб в цьому протоколі переписати 4 статті Конституції, тобто 4 пункти. Громадянські права, забезпечення прав і свобод людини, демократичне громадянське суспільство, вільний розвиток бізнесу, ну я думаю для громадян Конституцію не треба переписувати, а мабуть треба чітко сказати сьогодні суспільству як ви плануєте, чи підтверджуєте ви раніше сказані слова, включаючи і Безсмертним 26 березня, який вийшов і сказав - так, ми програли, ми отримали менше ніж інші помаранчеві і тому я думаю, - Безсмертний сьогодні був інший Безсмертний, те саме прізвище, але інший Безсмертний, мабуть змінив діаметрально позицію, і тому я думаю що треба щоб БЮТ іні… БЮТ пропонував кандидатуру прем’єр-міністра.
ВЕДУЧА: Я можу розуміти це як запитання?
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: Ні, і останнє питання до Тараса Чорновола. Я просто вдячний Тарасу В’ячеславовичу, тому що він тут чітко сказав і розкрив оті всі не чутки, а ті всі заяви, які робилися, що насправді, насправді цей протокол про наміри цілком може підписати партія Регіонів, і насправді цей протокол, затягування робиться для того щоб показати - от БЮТ такий впертий, такі величезні амбіції, хоче тільки прем’єр-міністра, от бачте, Петро Олексійович скаже, або давайте нові вибори, або давайте з партією Регіонів. І про це сказав Тарас ЧОРНОВІЛ.
ВЕДУЧА: Будь ласка, ви хотіли прореагувати… все правильно, прошу.
Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів: Дуже коротку репліку. По перше партія Регіонів не ставить настільки жорстких вимог, от 14 сторінок умов які ми ставимо, з них тільки пів сторінки де є попередні передумови для розмов, для консультацій щодо того що ми хотіли б отримати в реальному наступному уряді. І не більше. Оце є основні засади. А тепер основне. Знаєте, я прийшов на цю зустріч і тут я один представляю партію Регіонів, всі решта представляють фактично помаранчеву коаліцію, вибачте, я дивлюся…
ВЕДУЧА: Ну мені здається це перебільшення, принаймні, я дивлюся на присутніх…
Тарас ЧОРНОВІЛ, член політради партії Регіонів: …на це, як на якесь ну колосальне таке трошки словоблудіє, де всі стараються доказати як вони хочуть створити ту помаранчеву коаліцію і всі роблять кроки від неї. Якщо хочете створити, створіть, партія Регіонів  готова працювати в опозиції, я вам ще раз кажу, готова, ми 2005 рік в дуже складних умовах відпрацювали, відпрацюємо і дальше, нас штовхнуло до того, я тільки закінчу думку, до того що все таки іти на створення коаліції, ситуація з економікою, якою ви говорите що це брехня про кризу в економіці, вибачте осінню минулого року ви говорили про брехню щодо угод по газу, які мовляв там все діє до 2009 року, що потім виявилося, перед самими виборами ви говорили про брехню щодо того що будуть підніматься ціни на газ для населення, я можу наводити десятки таких випадків…
ВЕДУЧА: Ну це друге обвинувачення у брехні справді Петро Олексійович на все це треба буде реагувати, але для того щоб не постраждала економіка нашого каналу, ми зараз зупинимося на рекламу і потім повернемося до студії. Будь ласка. Прошу.
ВЕДУЧА: Нагадаю в ефірі спецпроект каналу «1+1» «Вибори-2006», я Вас знову зупинила Петро Олексійович, будь ласка, два обвинувачення в брехні від Володимир Івановича, від Тараса В’ячеславовича. По черзі, або як вам подобається. Реагуйте. Прошу.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Знаєте, я не знаю навіть що мені зараз коментувати. Пан Полохало виступив з палким таким звинуваченням, яке починалося словами «ви знаєте, вибори закінчилися, можна припинити брехати». Це означає що до виборів була кампанія побудована на суцільній брехні, при чому брехні на адресу своїх партнерів, де вони збираються шукати партнерів по коаліції, що партія «Наша Україна» чи блок «Наша Україна» це партія корупціонерів, не професіоналів, хабарників, не чесних людей і саме з ними ми хочемо утворити коаліцію. Це позиція пана Полохало. І пан Тарас зараз буде дивитися, стояти і посміхатися так само як він стояв і посміхався всю виборчу кампанію, тому що вся виборча кампанія блоку Юлії Тимошенко була спрямована проти президента і проти політичної сили з якої він асоціюється. Зараз ви продовжуєте в тому самому стилі. Я бажаю вам успіху пан Полохало і я сподіваюся що не такі люди як ви приймають рішення в блоці Юлії Тимошенко. Коли ви беретеся коментувати документ, який ви не змоглися прочитати, а якщо прочитали то хоча б скажіть про що ідеться в трьох документах, з яких ми почали передачу - програмні засади діяльності коаліції, тому що починати треба не з працевлаштування лідерів. Починати треба, створення коаліції, не з деребану посад, не для цього і не за це голосували виборців. Програма ваша виборів народного прем’єра, коли ви малювали на плакатах дві особистості Віктора Федоровича Януковича і Юлію Володимирівну Тимошенко, - виборці проголосували. Ви програли - переміг Янукович. Якщо ви побудували саме так компанію. Якщо ви далі збираєтеся будувати компанію виключно на вирішенні одного питання як ділити посади, я не знаю, вчора рада прийняла рішення, але прошу - робіть це без Петра Порошенко. Я у Верховну Раду ділити посади не йшов. Якщо ви збираєтесь вести програмну дискусію щодо програмних засад, як бути з адміністративними втручанням в економіку, як бути з реприватизацією, при чому тільки тих олігархів, які сидять напроти, а не своїх? Як бути з чесною позицією ставлення, з конкретними програмними положенням по цифрам ВВП, які мають бути місце в цих програмах, по цифрам інфляції, по цифрам зростання доходу, а не поли ви призиваєте думати серцем? Я закликаю вас думати головою.
ВЕДУЧА: Ну от я вважаю що…
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: І… з вашого дозволу я закінчу, і я впевнений в тому, що не зважаючи на таких політиків, а це вже не політолог а політик, тому що він є обраним народним депутатом як пан Полохало, ми все рівно створимо коаліцію, ця коаліція буде помаранчевою і не треба перекидати з больної голови на здорову, тому що я очолював виборчу кампанію блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» де дивіз був «не словом а ділом». І саме ділами треба вірити. Так от блок «Наша Україна» не створив жодного блоку з партією Регіонів. Шановний пан Полохало. Як ви поясните, що на сьогоднішній день представники блоку Юлії Тимошенко голосували за голову Ради автозаводського району міста Кременчука, представника партії Регіонів і обрали благополучно його, створивши тим самим чином дивну коаліцію в Полтавській області в місті Кременчук. Так от шановні телеглядачі, не словом а ділом, вірте тім хто робить діла, а не тім хто обіцяє і не виконує обіцянки.
ВЕДУЧА: Спасибі, ви очевидно будете відповідати. У мене велике прохання до всіх максимально стисло. Прошу ваша реакція Володимир Іванович, потім Вадим Юрійович. Прошу. Я б хотіла щоб експерти приєдналися до розмови трошки динамічніше.
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: Знаєте я дуже коротко…
ВЕДУЧА: Прошу.
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: …Тому що це просто така якась…
ВЕДУЧА: Ну до вас була репліка, реагуйте.
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: …заява Петра Олексійовича сподіваюсь що це заява не всієї Ради, ну якась істерично емоційна. Но річ не в тім. В мене були конкретні запитання проте ви сказали що як формується президентом, 83 стаття Конституції, що ви не знаєте Конституції хто формує коаліцію. Це по перше.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Ми на Конституцію не посилалися.
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: А по-друге хотів вам сказати…
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Сформулюйте запитання пан Полохало.
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: Почекайте, я відповідаю спочатку на ваші звинувачення, точніше на них можна не відповідати, тому що краща відповідь мабуть це підтримка громадян блоку Юлії Тимошенко. Я хочу вам сказати Петро  Олексійович, просто я не хочу з вами навіть дискутувати, тому що ви є лідером громадської анти довіри. На вашій Вінниччині ви є перший там кому не довіряють громадяни. І тому ви взагалі я думаю що підставляли президента, підставляєте його і збираєтеся його підставляти. Я думаю що таких порадників президенту як ви, такі порадники завели президента в глухий кут. І я думаю це найбільше сьогодні те що має непокоїти суспільство, що ви сьогодні ще впливаєте на вироблення політики президентом України. Більше я нічого не хочу вам сказати.
ВЕДУЧА: Спасибі. Крапка. Максимально стисло по репліці і інші експерти, Петро Олексійович, потім ви Тарас В’ячеславович. Будете реагувати?
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: До пана Полохало я думаю що в мене з ним дискусія закінчена, я думаю що ми можемо…
Володимир ПОЛОХАЛО, науковий керівник центру «Соціовимір»: У мене з вами теж.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Я думаю що ми можемо перейти виключно…
ВЕДУЧА: Тарас В’ячеславович тоді.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: якщо дозволите я хотів би прокоментувати.
ВЕДУЧА: Прошу, прошу.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Дуже дякую вам. Шановні телеглядачі, шановні колеги і опоненти. Я впевнений в тому що на сьогоднішній день ми навчилися вигравати війни. Це сказав Марк Сівець. Але на сьогоднішній день треба збирати каміння. Треба навчитися вигравати мир. І в такий спосіб, як пропонується на сьогоднішній день шукати порозуміння через таку форму діалогу як пропонує пан Полохало це дорога в глухий кут. Я не маю жодної альтернативи як перегорнути, начати з чистого листа і виходити з того про що задекларувала вчора Рада партії Народний союз «Наша Україна». Це створення робочих груп, початок реального переговорного процесу по формуванню угоди про коаліцію, не меморандуму, не пам’ятних записок, не протоколів, а угоди і саме через угоду ми на сьогоднішній день маємо всі підстави, всі можливості для того щоб помаранчева коаліція, можливо без врахування думки мого шановного опоне
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2733
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду