Пекло і GGI Висоцького

29 Листопада 2011
42527
29 Листопада 2011
14:07

Пекло і GGI Висоцького

42527
У Києві відбувся допрем’єрний показ картини «Висоцький. Спасибі, що живий»
Пекло і GGI Висоцького

1 грудня фільм Петра Буслова «Висоцький. Спасибі, що живий» («Высоцкий. Спасибо, что живой») вийде в світовий прокат. Глядачі України, Росії, Казахстану, Прибалтики і низки європейських країн оцінять художню біографічну розповідь про Володимира Висоцького, підготовка якої тривала кілька років.

 

У Києві стрічку представили сценарист і продюсер, син барда Нікіта Висоцький, актор Андрій Смоляков та продюсер з української сторони, генеральний директор групи компаній «1+1» Олександр Ткаченко.

 

Сюжет фільму - п'ять днів із життя Володимира Висоцького. На знімальному майданчику вони стали п'ятьма годинами добірного матеріалу для кіно, з яких залишили тільки дві, зосередившись на промовистих сценах із життя Володимира Семеновича за рік до його смерті. Перед глядачем бард постає в період життя, коли проходить випробування славою, визнанням, грошима, наркотиками, творчою втомою і клінічною смертю.

 

За сюжетом, тоді, у 1979-му, він хоче поїхати до Парижа, однак на шальках терезів важчими виявляються гастролі до Узбекистану, де герой проходить сім кіл свого персонального пекла. Серед них - тяжка для передінфарктного стану артиста спека, перебої з морфієм, перебування на гачку у кадебістів.

 

Творці картини відтворюють реальність СРСР на всі 12 мільйонів бюджету картини. І ця епоха перед очима глядача пропливає величавими пейзажами та помітною могутністю країни без жодного натяку на розпад. Атмосферу тих часів знято за допомогою раритетних об'єктивів, які оператор фільму Ігор Грінякін збирав по всьому Союзу. П'ять лінз закріпили на сучасних кінокамерах, і життя кінця 1970-х глядач спостерігає крізь анаморфічні «окуляри».

 

Учень Абдарашитова Петро Буслов торкається спорохнявілого в очах сучасників соціального устрою тих часів - їхніх героїв і їхніх принципів.

 

Кадри зі знімального майданчика фільму

 

 

 

 

 

Достовірність образу Висоцького для творців фільму стала принциповою. Актора, прізвище якого, за задумом, не вказується, гримували з використанням кількох силіконових і пластикових частин обличчя, а саме зображення Висоцького обробляли за допомогою технологій GGI, що застосовуються у цифрових мультфільмах.

 

Гример Ігор Горшенін, архітектор за освітою, каже, що творча група картини поставила перед ним завдання надзвичайної складності: зазвичай кількагодинний пластичний грим за участі кількох спеціалістів застосовують у кіно рідко і для епізодичних зйомок. «Висоцького» ж доводилося гримувати мало не щодня - мало який епізод картини обійшовся без його участі. Однак створена за сотнями фотознімків Висоцького «маска» не позбавила виконавця головної ролі необхідності напружуватися: за словами Горшеніна, в цьому випадку робота актора є ще складнішою.

 

Озвучував головного героя Нікіта Висоцький, голос якого від природи дуже подібний до батькового.

 

Картина відрізняється сильним сценарієм (Нікіта Висоцький) та потужною акторською роботою.

 

Найбільш дискусійним вибором для кіноманів стала виконавиця збірного образу коханих жінок Висоцького Оксана Акіньшина. Дещо відсторонена за амплуа, з суворими рамками ролі (сценарій не передбачав жодних поцілунків із Висоцким), Акіньшина є особливо несподіваною і нерадянською ноткою сюжету. Вона радше схожа на європейку, аніж на російську жінку, яка ладна і «літак на ходу зупинити», і переконати полковника КДБ.

 

До речі, і в багатьох інших моментах старий і моральний за своєю атмосферою фільм виконано за правилами сучасного комерційного кіно, що не раз зауважать кінокритики. Загалом у картині задіяно 850 осіб (акторів і фахівців), не рахуючи масовки.

 

Тепер цікаво, як розвиватиметься прокатна доля стрічки. Як зауважив Нікіта Висоцький, творці картини побоюються, що «Висоцький» може виявитися надто серйозним для молодого глядача, що складає переважну більшість аудиторії кінотеатрів. Як би там не було, російські ЗМІ підрахували, що в прокаті картини задіяно близько півтори тисячі екранів кінотеатрів.

 

Фільм стартує 1 грудня одночасно в Україні, Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Берліні, Прибалтиці і в інших країнах. «Не пам'ятаю, щоби прем`єра картини виробника з пострадянського простору охопила одночасно стільки країн. Це серйозна заявка», - сказав Нікіта Висоцький.

 

Нікіта Висоцький

 

Продюсерами фільму в титрах фільму вказано три прізвища: Анатолій Максимов, Костянтин Ернст і Олександр Ткаченко («1+1» - власник ексклюзивних прав на дистрибуцію картини в Україні).

 

Олександр Ткаченко

 

«Детектор медіа» поцікавилася в Олександра Ткаченка, які обов'язки він виконує як продюсер. Він лаконічно зазначив, що «"1+1" є продюсером фільму», і розповів, що з часом планується телепрем'єра і телеверсія фільму. «І все це відбуватиметься на "1+1". Ми раді тому, що канал практично відновив історію участі в кінопроектах і першою такою участю став фільм "Висоцький"», - сказав Олександр Ткаченко.

 

 

Андрій Смоляков, Нікіта Висоцький, Олександр Ткаченко

 

Також він зазначив, що фільм має великі шанси бути затребуваним найширшою аудиторією: «Висоцький у кожного різний. Фільм є цікавим: вже сам факт доторку до легенди викликає реакцію. Зокрема, з цікавістю картину сприймає молоде покоління. І це явище складно переоцінити».

 

Андрій Смоляков

 

Андрій Смоляков поділився з журналістами враженнями від роботи над роллю полковника КДБ Віктора Михайловича Бехтєєва, з яким за ходом розвитку сюжету відбуваються дивні, майже поетичні метаморфози. Ми поцікавилися, на якому етапі актор відчув, що у його персонажі є багато позитивного. Смоляков відповів, що він збагнув це ще під час ознайомлення зі сценарієм: «Від початку я бачив, що він нормальна професійна людина і просто виконує свій обов`язок. Верещагін - чесний, саме тому він відпускає Висоцького. Принаймні, ми не хотіли створити опереткового кадебешника, який би закатував когось до смерті, а тоді впився горілкою і погано кінчив».

 

Також творці фільму «не хотіли» багато іншого: надто оповідати про особисте життя Володимира Висоцького, ідеалізувати кумира епохи, приховувати від його поціновувачів сколоті шприцами жили і вибухи гніву.

 

Загалом, вони створили видовищну картину для широкої аудиторії. І приклад Людини: багатьох сучасників «Висоцький» може шокувати різницею між нинішніми й тодішніми героями. Володимир Семенович був саме таким - засвідчено Нікітою Висоцьким. Коли автівка з його сім`єю застрягала в багні, поет знімав пальто і кидав під колеса. От тільки чи так уже сподівалися глядачі, що живого актора в його ролі замінить «комп'ютер»?

 

Фото Павла Довганя та www.visotsky-film.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42527
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Красівенний читач
4523 дн. тому
Прийшла, побачила... буква до буковки, кома до крапочки... (дєвочькі, не забудьте прописати мені цифру у гонорарній відомості!!!) А я піду далі гледіти-споглядати ... А рецензенти нехай собі хліб шукають на інших сайтах. Умниє очєнь!!!
ф-1
4523 дн. тому
Олено.Дійсно добре , що Ви не мій викладач і , тим більше , не моя мама. Бо довелось би все життя мучитись Вашою загадкою про "П'ять лінз закріпили на сучасних кінокамерах , і життя кінця 1970-х глядач спостерігає крізь анаморфічні <<окуляри>> ".Даруйте , що знову прийшлось Вас цитувати.
gliadach
4523 дн. тому
украинское? А что у нас есть украинское? Напомните хотя бы один достойный фильм за 10 лет? Вот и обсуждаем российское. Спасибо, что оно есть. А украинское кино в одном месте. Спасибо телеканалу 1+1 что принимает участие в таких проектах. А те кто с пеной у рта защищают украинское кино - пусть сами его смотрят и обсуждают
Олена Коркодим
4523 дн. тому
Ф-1, за жанром цей матеріал - і близько не рецензія, а більше розповідь про картину. Рецензувати будуть кнознавці і кнокритики, і зовсім не в трьох абзацах. В даному ж випадку, коли подається перша, оперативна порція інформації про картину та про її презентацію, суб`єктивна оцінка - трохи не з цього жанру (і не зовсім у форматі таких матеріалів видання, до речі). А про все, що Ви не зрозуміли, - даруйте, я не викладач і не Ваша мама:)
Для САРМАТКИ
4523 дн. тому
Уважаемая и возмущенная! В своем отклике вы допустили ошибку. Не "хохлы" юродствуют при имени Высоцкого. А так называемые еще с времен Киева 10-12 веков "жидовствующие" (читайте летописи). Кроме таланта Высоцкий имел и имеет одну существенную фишку - он иудейского происхождения. Наш (их) кинематограф давно оккупирован "нашими" актерами и "нашими" режиссерами. А пиплу остается заглатывать раздутые "наши" авторитеты. 1+1 - тоже продукт "наших", а Ткаченко яркий представитель деградирующего славянства.
Г.Б.
4523 дн. тому
Высоцкий, как и много чего хорошего и достойного - ВЧЕРАШНИЙ ДЕНЬ. Двадцатилетним нынешним он "по-барабану". Его современники, помнящие нерв Высоцкого и свои реакции, уходят постепенно. Творчество барда полноценно звучало в ту эпоху. ХОРОШО, ЧТО ВЫСОЦКИЙ НЕ ДОЖИЛ ДО НАШИХ ДНЕЙ! Если бы фильм создавали без коммерческих планов на прибыль, хотя бы, на окупаемость - возможно, что Высоцкого сыграл бы действительно актер-личность, а не силиконовая маска с искусственным голосом и спрятанным подальше собственным именем. ЦИРК!!! Лубочную свою копию Володя мог задушить собственными руками. И был бы прав.
САРМАТКА
4524 дн. тому
Прикро, що українські продюсери, медійники не переймаються станом української культури, мистецтва, а завпадають перед абсолютно чужим й низько-примітивним.. згадайте хоча б оцінку самих російських діячів про "роль і місце " цього "генія".. І тільки хохли можуть так блазнювати перед чужим ..Так "розкручується", наче б то це справді щось визначальне чи хоча б позитивне.. розчарована дуже самим ткаченком - думалося, з віком подорослішає, визріє "громадянськи".. Проявив би таку зацікавленість до долі наших, справжніх героїв, а не цієї шантропи..
ф-1
4524 дн. тому
Олено.Хотілося б почути від Вас більше особистої оцінки , а не компіляції з інтернету та простого переказу слів з пресконференції. Проте , дуже вдячний Вам та всім іншим присутнім на перегляді журналістам за те , що ЖОДЕН НЕ ХРУМТІВ І НЕ ПЛЯМКАВ ПОПКОРНОМ під час перегляду . На відміну від деяких представників з запрошеної "еліти" , які після попереднього фуршету поперлася на перегляд з відрами попкорну.І ще- зовсім незрозумілий останній абзац і , тим більше , останнє речення з нього .А як розуміти: "До речі , і в багатьох інших моментах старий і моральний за своєю атмосферою фільм виконано за правилами комерційного кіно , що не раз зауважать критики" ? Хай і невеличка і не дуже глибока рецензія на гарний фільм про ПОЕТА вимагає більш тонкого і високого слова.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду