Невизначеність у питанні блокування знизила рейтинги «Нашої України», -

27 Березня 2006
12688
27 Березня 2006
19:21

Невизначеність у питанні блокування знизила рейтинги «Нашої України», -

12688
- підтверджує соціолог Ірина Бекешкіна. Ключовим стало інтерв’ю Віктора Ющенка каналу «1+1» 23 березня.
Невизначеність у питанні блокування знизила рейтинги «Нашої України»,  -


Соціологи вважають, що невизначеність у питанні блокування знизила рейтинги «Нашої України» напередодні виборів. Передбачалося, що максимальний розрив між БЮТ та «Нашою Україною» буде не більше 2-3%.

Про це повідомила науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна в телефонній розмові з кореспондентом «ТК».

«Власне, результати виборів стали несподіванкою для соціологів, оскільки останні дані, які вже не можна було оприлюднювати, але які були отриманні за тиждень до виборів,  показували, що рейтинги блоку «Наша Україна» та блоку Юлії Тимошенко практично зрівнялися, - розповіла  пані Ірина.  - Тобто, головна інтрига була в тому, хто все-таки випередить, і думали, що відмінність буде десь в межах 2-3% - не більше. Але за останній тиждень трапились якісь події, які надзвичайно сильно знизили рейтинг «Нашої України». Якщо проаналізувати те, що трапилося, я думаю, що найбільше вплинула політика «Нашої України » щодо блокування, оскільки помаранчевий електорат дуже чутливий до того, з ким будуть блокуватися в майбутній Верховній Раді помаранчеві політичні сили. І вони абсолютно не припускали, як показують результати соціологічного дослідження -  ані електорат Юлії Тимошенко, ані електорат «Нашої України» - блокування з «Партією Регіонів», вважаючи це зрадою. Тому інтерв’ю Віктора Ющенка 23 березня на «1+1», де було прямо поставлено питання, з ким «Наша Україна» буде блокуватися, і його,  практично,  ухильна відповідь, з якої можна було зрозуміти, що він готовий  блокуватися з «Партією регіонів»,  надзвичайно знизило рейтинг «Нашої України». І, навпаки, це те, що підвисило рейтинг Юлії Тимошенко, оскільки вона публічно, і багато разів говорила, і навіть підписала відповідний документ, що вона не буде блокуватись з «Партією Регіонів», і якщо «Наша Україна» буде блокуватись з «Партією регіонів», то вона піде в опозицію. А, власне, Віктор Ющенко практично підтвердив ці підозри».

Другою, але не такою вагомою, причиною втрати рейтингів «Нашою Україною»  соціолог назвала пасивність лідерів партії щодо проведення передвиборчої агітації. «Наша Україна» виборчу кампанію,  практично,  не вела. Оскільки головні лідери партії – ті, що на перших позиціях у списку – займалися своїми посадовими обов’язками, не пішли у відпуску, і вони, власне, не мали права агітації. А Юля Тимошенко весь час, особливо в останній  період, проводила по чотири зустрічі на день. Тобто, дуже активно намагалася підібрати невизначений електорат західного регіону, якого там було найбільше», - вважає   Ірина Бекешкіна.

Щодо лідерства «Партії регіонів» соціологи не мали сумнівів. «Ця партія протягом кількох місяців вже займала перші місця, починаючи з розколу помаранчевої команди: з жовтня вона тільки набирала відсотки, але зростання рейтингу практично зупинилося в останні пару місяців. І те, що вона набере 30-32%, в нікого не було сумнівів», - сказала пані Бекешкіна.

Також виправдалися  прогнози соціологів щодо інших партій. «Власне, щодо соціалістів, то не було сумнівів, що вони пройдуть. Що стосується комуністів, Блоку Вітренко та Блоку Литвина, то вже протягом останнього місяця постійно соціологи говорили, що вони в межах ризику. В межах ризику вони і зараз. Соціологічні опитування похибку більше, ніж 1%,  не дають».


Галина Ширшик, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12688
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду