Перспективи коаліції

27 Березня 2006
17112
27 Березня 2006
13:11

Перспективи коаліції

17112
Нова парламентська більшість може виявитися антинатівською?
Перспективи коаліції

Попередні результати виборчої кампанії, відомі на цей момент, дають підстави прогнозувати створення в майбутньому парламенті оновленої коаліції «помаранчевих» сил. Отже, прихильники Майдану в Україні можуть зітхнути з полегшенням, – анонсованого реваншу опозиції, скоріше за все, не буде. Проте вже зараз очевидними стають труднощі переговорного процесу між БЮТ, «Нашою Україню», СПУ, іншими вірогідними переможцями виборів з однієї сторони та Президентом України з іншої. До того ж, узгодження принципів внунтрішньої та зовнішньої політики між партнерами також викличе масу проблем.

Першим, але далеко не єдиним каменем спотикання,  є кандидатура майбутнього прем’єр-міністра. З високою долею вірогідності можна прогнозувати, що «НУ» буде  погоджуватися  на прем’єра від БЮТ, але не з прізвищем Тимошенко. Принаймні,  на це натякала в ефірі каналу ICTV чильна представниця «НУ» Ксенія Ляпіна. Вимога ж БЮТ щодо першого крісла в Уряді для свого лідера буде, можна не сумніватися, «залізобетонною». Цілком вірогідно, що вирішальною тут виявиться позиція третьої сторони – соціалістів, можливо, - інших партнерів.

По-друге, на порядок денний ще не створеної коаліції вже виноситься «газове» питання. Юлія Тимошенко після оголошення результатів екзит-полів заявила, що скасування газових домовленостей і є, власне, одним з мотивів формування нової парламентської більшості. Як в цій ситуації БЮТ буде знаходити спільну мову з  «Нашою Україною»  і Президентом, які вважають підписану 4 січня угоду з «Газпромом» якщо не своїм досягненням то, беззаперечно, успіхом, відповісти доволі складно.

Очевидно, що будь-яке з означених питань здатне розвалити майбутню коаліцію, чи, як мінімум, суттєво ускладнити її створення. 

Але не тільки труднощі переговорного процесу дають сьогодні поживу для роздумів.

Коаліція БЮТ-НУ-СПУ ще має виробити спільні принципи економічної політики. У всіх на пам’яті різні підходи цих політичних сил до вирішення кількох енергетичних та продовольчих криз, реприватизації, вступу до СОТ тощо.

Що ж не викликає сумнівів – це те, що політика нового уряду внесе зміни у відносини із зовнішньополітичними партерами. Зокрема, з високою долею вірогідності можна прогнозувати, що зазнає корекції політика України щодо НАТО.

Сьогоднішній міністр оборони Анатолій Гриценко зробив чимало для інтеграції України у Північноатлантичний Альянс. Озвучена навіть дата можливого вступу України – 2008 рік.

Проте більшість у можливій коаліції БЮТ-НУ-СПУ складатимуть представники політичних сил, що декларують або обережне, або й негативне ставлення до інтеграції України у цей військовий  блок.

Соціалістична партія неодноразово заявляла, що виступає за позаблоковий статус України, хоча і є прихильником вступу нашої держави в ЄС.

Представники БЮТ зі свого боку озучували тези щодо того, що в Україні ще треба провести роз’яснювальну кампанію з цього питання (Микола Томенко), що НАТО саме в недалекому майбутньому зазнає змін (Дмитро Видрін). До того ж,  в інформаційному просторі вперто курсує інформація, що Юлія Тимошенко має певні домовленості з Володимиром Путіним, однією зі складових яких є заморожування вступу України до НАТО.  До речі, явно позитивне ставлення деяких  «речників Кремля» (як то, наприклад, відомого московського політолога Сергія Маркова) у вчорашніх телеефірах  до другого місця БЮТ у  виборах (за даними екзит-полів)  кидалося у вічі… 

Отже, нова «помаранчева» більшість, як це не парадоксально звучить сьогодні, може виявитися антинатівською. І це, вірогідно,  не єдиний сюрприз, який принесе нам ця виборча кампанія.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17112
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду