Журналістів продовжують викрадати невідомі

17 Березня 2006
23444
17 Березня 2006
19:19

Журналістів продовжують викрадати невідомі

23444
Головного редактора тижневика «Київщина – мала Батьківщина» утримували в увязненні протягом доби.
Журналістів продовжують викрадати невідомі

15 березня  у Броварах був викрадений шеф-редактор аналітичного тижневика «Київщина – мала Батьківщина» Леонід Харченко. Невідомі утримували журналіста в увязненні протягом доби, а далі відпустили, за словами голови Незалежної медіа-проспілки Сергія Гузя, з порадою не займатися більше журналістикою.

Про деталі дня викрадення для «ТК» розказав Сергій Гузь:
«Коли я дозвонився до нього десь між 22 і 23 годиною, то він видав як автомат: «Я вже вдома, зі мною все гаразд, я ні до кого претензій не маю». Я спробував зясувати чи дійсно з ним трапилась ця пригода, але він не  дуже хотів про це говорити телефоном. Було зрозуміло, що наїхали на нього здорово», - зазначає Гузь, – «Ситуація виглядає дуже дивно:  абсолютно очевидно, що журналіст потрапив в досить складну ситуацію, і з якихось причин або не може, або не хоче всю інформацію розкривати про те, що з ним трапилось».

На думку Сергія Гузя в цій ситуації «найбільш ганебно» вели себе правоохоронні органи. Оскільки, за його словами, коли в вечері співробітники профспілки почали телефонувати в міліцію, СБУ для того, щоб зясувати, що відбувається, виявилось, що міліція, яка ще раніше отримала заяву про зникнення журналіста, ще нічого не зробила, а черговий служби безпеки сказав, що він так само  нічого не знає – «Телефонуйте зранку».

«Зник редактор газети, а  черговий СБУ просто ігнорує звернення профспілки! А якби журналіста вбили? І це демонструють правоохоронні органи. Пан Луценко, який сам є журналістом, міг хоча б проінструктувати своїх підлеглих про те, що журналіст просто так в халепу не потрапляє, і взагалі, якщо людину викрали, то треба вжити негайних заходів», - стурбовано наголошує Гузь.

Пов’язано це з виборами чи ні, наразі ще не відомо, але без політики очевидно не обійшлося. Оскільки тему викрадення активно підіймає броварська міська організація партії «Єдність». В її прес-релізі, який надійшов до «ТК» , йшлося про те, що журналіста могли викрасти через розміщення в газеті «Київщина – мала Батьківщина» політичної реклами кандидата на посаду мера від партії «Єдність» В. Антоненка. Зараз профспілка намагається провести розслідування, щоб з’ясувати чи існує між цим якийсь звязок. Сергій Гузь теж не знає чи може ця пригода з журналістом якимось чином стосуватися виборів, але переконаний, що це стосується професійної діяльності Харченка: «Очевидно комусь не сподобалась позиція газети, тому що в розмові з нашим представником Харченко зазначив, що йому порадили не займатись більше журналістикою». Також він додав, що профспілка вимагатиме розслідування від правоохоронних органів, якщо воно не буде розпочато: «Я розумію, що зараз Харченку важко. Але проблема в тому, що якщо ми журналісти дозволимо, щоб з нашими колегами так поводились, то завтра нас почнуть вивозити в ліс».

Сам Леонід Харченко в коментарях «ТК», ще раз повторив, що немає ніяких претензій до викрадачів: «Я нічого заявляти не буду там серйозні люди. А те, що мене там протримали добу, я можу це лише підтвердити». Своє викрадення він назвав звичайною подією, і зхапропонував поговорити про це пізніше. «ТК» намагатиметься поговорити з журналістом і з’ясувати деталі ситуації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23444
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду