Парламентські теледебати в Італії

16 Березня 2006
13978
16 Березня 2006
15:36

Парламентські теледебати в Італії

13978
Колишнього главу Європейської комісії Романо Проді визнано переможцем перших теледебатів із прем’єр-міністром Сильвіо Берлусконі.
Парламентські теледебати в Італії

Колишнього главу Європейської комісії Романо Проді визнано переможцем перших теледебатів із прем'єр-міністром Сильвіо Берлусконі. З такими оцінками вийшли більше половини італійських газет, і так висловлюються деякі політичні оглядачі напередодні виборів, що відбудуться в Італії 9-10 квітня. Вони відзначають, що Проді виглядав упевнено й переконливо, тоді як Берлусконі захищався, нервово усміхаючись в об'єктиви.

Упродовж 90-хвилинних дебатів, які дивилися 17 млн. виборців (третина електорату), політики не виголошували нових гасел, але Проді домінував стилістично й змістовно. Він активно жестикулював і посміхався, тоді як Берлусконі був налаштований на негативний тон і тицяв пальцем у папірці. Проді невимушено пускав стріли в старого опонента. "Після 5 років в уряді, ви висловлюєтесь, ніби опозиція", - сказав він після того, як Берлусконі поставив під сумнів легітимність кабінету. "Що ви робили 5 років в уряді? Відстоювали тільки свої інтереси?", - допитувався екс-глава Єврокомісії. Опонент, який очолює правоцентристську коаліцію, впродовж ефіру досить часто був змушений тримати удар і кілька разів перевищував часовий ліміт відповідей, за що діставав попередження від модератора. Насамкінець Берлусконі пожалкував, що правила дебатів дуже жорсткі й не дають говорити прямо та повністю пояснити ситуацію. "Мені здається, жоден із нас не є тут переможцем, принаймні у тому, щоб дати італійцям те, що вони хочуть знати", - промовив на завершення.

Щоденна ліва газета "Уніта" пише, що Проді переміг, представивши себе справжнім урядовцем, говорив авторитетно, наповнив ефір серйозністю, яку італійці встигли призабути. Такої ж думки загальнонаціональна "Стампа" та столична "Мессаджеро", яка додає, що Проді "в атаці", Берлусконі "в обороні". Провідна національна "Кур'єре де ла серра" дотримується відстороненості, зауважуючи, що жонглювання термінологією на дебатах не забезпечує симпатій, один політик пробував грати у переконливість, але грубувато, інший тримався чудово, але непереконливо. На думку газети, жоден з них не змусив італійців замріятися.

Агентство "Франс прес" навело дві оцінки телеефіру. За словами політолога Ренато Маннгеймер, Проді представ ефективнішим і простішим, іронізує щодо витрат держбюджету, тоді як Берлусконі "завів стару платівку" проти лівих. Керівник моніторингової групи держтелебачення RАІ Паоло Джентілоні відзначив, що Проді поводився як наступний прем'єр, представляючи плани і проекти, а чинний глава уряду аргументував переліком наявних звершень.

Колишній лівоцентристський прем’єр Массімо Далєма не без задоволення заявив агентству "Рейтер": "Це ще один крок до поразки Берлусконі". А віце-прем'єр Джанфранко Фіні щодо свого шефа і чільника правлячої коаліції був ще критичнішим в інтерв'ю британському агентству: "Він створив враження, що все добре, ніби це принесе перемогу. Та так не можна, адже багато виборців, які не визначилися, знають, що суспільство має проблеми". На його думку, після таких дебатів право-центристам доведеться коригувати агіткампанію, щоб наголошувати на планах і перспективах, аби привертати пересічного громадянина.

Передвиборча ситуація для італійського прем’єра не райдужна. Днями його вкотре звинуватили у корупції, і він поспішив дистанціюватися від Франческо Стораце, якого було відправлено у відставку з посади міністра охорони здоров'я внаслідок шпигунського скандалу. До того ж, Берлусконі тиждень тому влаштував скандал під час запису студійного телеінтерв’ю, звинувативши журналіста в прихильності до лівих, тому йому не дали відповісти на запитання.

Слід нагадати, що під час виборчої кампанії 1996 року Проді і Берлусконі двічі приходили на теледебати й обидва рази там домінував перший, додаючи балів своїй коаліції. Цього разу ситуація повторюється. Згідно з результатами соцопитування, опублікованого нещодавно газетою "Кур'єре де ла серра", коаліція Проді лідирує в симпатіях в межах від 1,2-7%, щоправда не визначилася ще чверть виборців (24%). Наступні теледебати в Італії пройдуть 3 квітня на державному телебаченні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13978
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду