Програма "Вибори 2006. Теледебати", канал "1+1", 9 березня 2006 року

10 Березня 2006
3015
10 Березня 2006
18:21

Програма "Вибори 2006. Теледебати", канал "1+1", 9 березня 2006 року

3015
Кому і навіщо потрібна прослушка, особливо перед виборами в Україні? І яким є вплив правоохоронних структур на перебіг виборчого процесу?
Програма "Вибори 2006. Теледебати", канал "1+1", 9 березня 2006 року

ПРОГРАМА "ВИБОРИ 2006. ТЕЛЕДЕБАТИ" ВІД 9 БЕРЕЗНЯ, "1+1"

ВЕДУЧА: Добрий вечір! В ефірі – спецпроект каналу «1+1», присвячений перебігу виборчого процесу в Україні, «Вибори-2006». Кому і навіщо потрібна прослушка, особливо перед виборами в Україні? І яким є вплив правоохоронних структур на перебіг виборчого процесу? На ці запитання сьогодні спробують дати відповідь політики і експерти. Зокрема в дискусії братимуть участь:
– Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу Блоку Юлії Тимошенко.
– Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна».
– Володимир ФІЛЕНКО, народний депутат України, керівник виборчого штабу громадянського блоку «ПОРА-ПРП».
– Володимир ФЕСЕНКО, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента».
– Андрій ЄРМОЛАЄВ, директор Центру соціальних досліджень «Софія».
– Володимир СІВКОВИЧ, народний депутат України, член політради Партії Регіонів.
– Андрій ШКІЛЬ, народний депутат України, член виборчого блоку Юлії Тимошенко.
– Володимир СТРЕТОВИЧ, голова парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, член виборчого блоку «Наша Україна».
– Олександр ЧЕРНЕНКО, прес-секретар Комітету виборців України.
– Олександр ПАЛІЙ, політолог, експерт Інституту політики.
– Олег МЕДВЕДЄВ, шеф-редактор групи сайтів «Obozrevatel».
Я нагадаю, шановні, всім присутнім і нашим глядачам, щоб будь-які дії, вчинені з метою спонукати виборців голосувати за, чи проти суб’єктів передвиборчого процесу визначається законом України «Про вибори народних депутатів України», як передвиборна агітація. І в цій студії під час громадської дискусії є забороненою. А тепер, власне, про привід до цієї дискусії. Інтерв’ю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, – останнє, – «Дзеркалу тижня» знову спричинило хвилю розмов про прослухування Службою Безпеки України вищих посадових осіб і навіть міждержавних переговорів. В скандалі задіяні відомі політики, учасники виборчих перегонів. Докладніше про війну цитат або війну заяв – далі Наталія Гичка.
КОР.: Як заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, за наявною у нього інформацією, Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за фактом прослухування посадових осіб в часи керівництва Службою безпеки Олександром Турчиновим.
ЦИТАТА «Дзеркало тижня» 4-10 березня 2006 року, Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України: «Як мені відомо, працівники Служби безпеки прослухували і мої розмови, і писали по них аналітичні записки».
КОР.: Впродовж минулого року тема прослухування виникала неодноразово з подачі різних політиків. У лютому щільно зайнятися масштабним незаконним прослухуванням пообіцяв щойно призначений голова СБУ Олександр ТУРЧИНОВ.
ЦИТАТА 17.02.2005 року, Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: «Попереджаємо, найближчим часом  відкриватимуться кримінальні справи про незаконне прослухування».
КОР.: Вже за місяць спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що прослушки можливі і тепер. Ті, хто йде у владу, мають бути готові до прослухування. Влітку звинувачення у прослухуванні торкнулися міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого звинуватив у цьому його ж заступник Олександр Фокін. З приводу того, що в Україні прослухують, висловив жаль і посол США в Україні Джон Гербст. Генеральна прокуратура навіть порушила кримінальну справу за фактом незаконного прослухування телефонної розмови посла із тодішнім генеральним прокурором Святославом Пискуном. Про те, що прослушка телефонних розмов правоохоронними органами продовжується, восени заявляє і лідер соціалістів Олександр Мороз. Неодноразово незадоволення тим, що у державі досі займаються прослухуванням, висловлював президент. В листопаді ж глава держави відзначив, що правоохоронні органи витрачають лише чотири відсотки прослушки на доказову базу під час розслідування кримінальних справ. Інші ж 96% – формат політичного прослухування. Сьогоднішні заяви міністра внутрішніх справ про прослухування чиновників екс-голова СБУ Олександр ТУРЧИНОВ назвав маячнею, відвертою брехнею і передвиборчою провокацією.
ЦИТАТА УНІАН 05.03.2006 року, Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрально штабу БЮТ, колишній голова СБУ: «Я не дозволю брехливим стукачам принижувати честь і гідність офіцерів СБУ, які сумлінно виконували свій професійний обов’язок. Тому подаю відповідний позов до суду щодо пана Луценка».
КОР.: В свою чергу керівник виборчої кампанії блоку «Наша Україна» Роман Безсмертний стверджує, що бачив стенограму прослухувань окремих посадовців за головування в СБУ пана Турчинова.
ЦИТАТА УНІАН 05.03.2006 року, Роман Безсмертний, керівник виборчої кампанії блоку «Наша Україна»: «Я знаю не більше, ніж з тих матеріалів, про які говорили в кабінетах влади, і зачитували ці фрагменти, де були матеріали прослухування Зварича, Порошенка і окремих послів... Ці матеріали ходили по кабінетах, ходили вони дуже довго».
КОР.: Екс-міністр юстиції Роман ЗВАРИЧ обіцяє у випадку підтвердження прослухування його розмов  наполягати на статусі потерпілого. В той час, як екс-голова  РНБО Петро ПОРОШЕНКО такий статус у справі про прослухування, за його словами, отримав два місяці назад.
Петро ПОРОШЕНКО, член політради блоку «Наша Україна»: Близько двох місяців тому був запрошений до генеральної прокуратури в якості свідка, де мені було надана можливість ознайомитись і авторизувати змістовну частину роздруківок моїх телефонних розмов з керівництвом Міністерства внутрішніх справ, з керівництвом парламенту, з керівництвом Секретаріату президента. І я дійсно підтверджую, що ці розмови були дослівно записані. Абсолютна більшість матеріалів по цій справі має гриф «Цілком таємно». І я думаю, що всі просто мають дати свідчення для того, щоб встановити, і притягнути до відповідальності тих, хто давав вказівки. Я думаю, що на сьогоднішній день багато з оточення нинішнього керівництва БЮТ можуть мати неприємності в цій справі.
КОР.: Генеральна прокуратура будь-які коментарі на тему прослухування надавати відмовляється.
ВЕДУЧА: Ну, тут для мене важливо зауважити, що, очевидно, ми зверталися до міністра внутрішніх справ України з проханням бути присутнім на сьогоднішній розмові, і до Міністерства внутрішніх справ, як такого, надіслати до нас представника, і з аналогічним проханням зверталися до Служби Безпеки України. Шкода, але ці установи сьогодні не представлені. Проте, ми залишаємо для них право на відповідь і на участь в нашому наступному випуску, можливо, в наступний четвер. Пане Романе, я почну з Вас! Мені відомо, що Ви зараз до нашої студії приїхали просто з Генеральної прокуратури. Отже, Ви там були, бачили розмови, Ви їх авторизували, як зараз про це розповідав Петро ПОРОШЕНКО? Чого власне Вас викликали? Чи є справа? От, що найголовніше!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Так! Справа є за номером сорок дев’ять тире сімнадцять шістдесят чотири. Вона порушена по двох статтях кримінального кодексу. Це є частина друга 163-ої статті кримінального кодексу, де мова йде про перевищення службових повноважень. Хочу підкреслити, що якраз у преамбулі самої постанови про відкриття, впровадження кримінальної справи мова йде про службових осіб Служби Безпеки України.
ВЕДУЧА: Хвилиночку! Це – важливий нюанс! Справа порушена за фактом?
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Поки що за фактом, звичайно! 
ВЕДУЧА: За фактом! Ніяких прізвищ немає? Правильно?
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Ми зараз... Немає! Ми зараз знаходимося на стадії досудового слідства. Але вона порушена в зв’язку із фактом, який встановлений, прослуховування на рівні Служби Безпеки України. Це – факт!
ВЕДУЧА: Йдеться про перевищення службових повноважень, і ще про що Ви говорили?
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: І друга... друга стаття, частина третя 424-ої статті кримінального кодексу, яка називається «Порушення таємниці телефонних розмов». Я був викликаний до Генеральної прокуратури в якості свідки... свідка. Я покинув приміщення Генеральної прокуратури вже в якості потерпілого.
ВЕДУЧА: От, Ви хотіли отримати цей статус, і казали, що він дасть Вам можливість захищати свої права! Я, очевидно, як, – думаю, – і велика частина наших глядачів різниці не розуміє! Поясніть, будь ласка! В чому? Які Ви маєте тепер права для захисту?
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»:Відповідно до кримінально-процесуального кодексу, потерпілий, який так виступає в контексті кримінальної справи, може заявляти клопотання, може брати участь у судовому процесі, може, для прикладу, ознайомлюватися з певними фрагментами кримінальної справи, зокрема тими фрагментами, які стосуються нанесеної шкоди щодо нього. Щодо мене, тут немає матеріальної шкоди, вона – виключно моральна! В контексті Конституції України, зокрема статті 31-ої, яка гарантує конфіденційність телефонних розмов.
ВЕДУЧА: Виключно, моральна? Тобто там не було ніяких державних таємниць? Правильно? Ніяких інших речей, які б могли засуджувати...
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Ні! Розмови, я Вас скажу відверто... По-перше, давайте так! Звичайно, я не можу порушувати таємниці слідства, тому я не можу говорити про подробиці! Але я точно можу сьогодні констатувати, – хоча я мав сумніви перед тим, як я  йшов до Генеральної прокуратури, – сьогодні можу абсолютно чітко констатувати, що ті матеріали, з якими я познайомився, вони могли б виключно бути... ну, збережені в Службі Безпеки України. Іншого я просто не... не передбачаю!
ВЕДУЧА: Тобто, це прослухування Служби Безпеки України?
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Службою Безпеки були прослуховування... було... відбувалося...
ВЕДУЧА: Службою Безпеки? Саме Службою Безпеки, – я зрозуміла!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Саме так!
ВЕДУЧА: Два чи три дні тому, якщо я не помиляюсь, от ще до сьогоднішнього візиту в Генеральну прокуратуру, Ви сказали про те, що, в принципі, прослухування, ну, от про які Вам відомо, – Ми далі ще будемо про це говорити, – могли відбуватися тільки з особистої санкції пана Турчинова. Це Вам належить! От, Ви наразі перебуваєте в цій думці, чи ні?
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Ну, я говорив про керівника Служби Безпеки, бо мова йде...
ВЕДУЧА: Ви назвали прізвище!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Я розумію! Я власне говорив про пана Турчинова в якості його колишньої посади, що він колись був головою чи керівником Служби Безпеки України.
ВЕДУЧА: Зрозуміло!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Оскілки дата цих прослуховувань співпадає з тим етапом, коли пан Турчинов був на посаді.
ВЕДУЧА: Олександр Валентинович, тепер до Вас! Почнемо з найпростішого запитання, напевне, але найважливішого! Починаючи... Виправте мене, якщо я з датами помилюся! ...З шостого лютого... Правильно?
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Угу!
ВЕДУЧА: З шостого лютого 2005 року і завершуючи восьмим вересням... Правильно? ...Дві тисячі п’ятого  року Ви особисто давали наказ, або санкцію, або в якійсь іншій формі, стимулювали прослухування? Це, очевидно, не Генеральна прокуратура, але це важливо!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ви знаєте, Служба Безпеки дійсно проводить деякі оперативно-технічні заходи! Но я можу Вас запевнити, що за часів мого керівництва Службою Безпеки всі ці заходи проводилися виключно в межах закону і Конституції. А те, що відбувається сьогодні, це – погано відрепетована вистава, яка, фактично, має назву «Передвиборча провокація»! Типова! Я нагадаю, що вже сім місяців не очолюю Службу Безпеки України. І за два тижні до виборів вдруг пан Зварич відчув себе потерпілим, як і пан Порошенко. При чому, подивіться, – в суботу дає інтерв’ю Луценко, при чому бридке, настільки непрофесійне! Я хочу сказати, що, мабуть, прапорщики в Службі безпеки більш юридично освічені, ніж той, хто називає себе міністром внутрішніх справ сьогодні. І Ви знаєте, зразу наступного дня відповідне інтерв’ю дає пан Безсмертний. При чому взагалі, Ви знаєте... Ну, я  розумію, що в нас... нас бачать опонентів! Я розумію, що вони нервують, що у нас авторитет зростає...
ВЕДУЧА: Хвилиночку!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: І наш вплив зростає! Но...
ВЕДУЧА: Тільки не про передвиборчі рейтинги, – я попереджаю!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Це для того, щоб насолити Блоку Юлії Тимошенко, для того, щоб звинуватити мене, вони, фактично, компрометують нашу Україну з Вами! Вони говорять, що Служба Безпеки... вже Безсмертний говорить...
ВЕДУЧА: Вони, – Ви це про кого? Це Ви поіменно всіх, кого згадали?
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ну, я за Безсмертного... За Безсмертного, за Луценка, за тощо!
ВЕДУЧА: Одразу кажу, – всі відсутні! Будь ласка! Можуть сказати! Вибачте!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Можна, єдине... Пані... Ну, Ви ж не так допомагали виступати пану Зваричу! Щоб я також міг думку закінчити! Тобто, вони починають розповідати про міждержавне прослуховування, даже не уявляючи, як це робиться! Вони починають розповідати про прослуховування посольств! А це – міжнародний скандал! Тобто вони не гребують знищенням авторитетом держави, нашої держави тільки, щоб нам насолити! При чому, жодного аргументу! Я Вам хочу сказати... Знаєте, от чому мені дійсно образливо оце все чути? Тому що, дійсно, коли я прийшов в Службу Безпеки України, перше... ну, одна із перших задач, які себе поставив, це – припинити незаконне прослуховування. Саме за моєю ініціативою була відкрита кримінальна справа в Службі Безпеки щодо незаконного прослуховування політичної опозиції!
ВЕДУЧА: Зокрема, Тимошенко і Ющенко, якщо я не помиляюся!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: І Тимошенко був, і Ющенко, і багато хто...
ВЕДУЧА: А чим вона закінчилася... ця справа?
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ви знаєте, ми передали всі матеріали... В зв’язку з тим, що там проходили офіцери Міністерства внутрішніх справ... А відповідно, до них Служба Безпеки не має права проводити розслідування! То і відповідно до закону, ми передали справу в Генеральну прокуратуру. І треба запитати у Генеральної прокуратури долю оцієї справи, якій уже понад рік! Це – по-перше! По-друге, я Вам хочу сказати... До речі, Ви знаєте, у мене дуже багато аргументів з цього приводу. При чому більше все... Ну, більше всього дивує, от нахабство, з яким це  робиться! Сім місяців пройшло! За цей час можна було провести слідство! Так чи ні? Не просто сказати «Фактова справа», тобто по факту тих матеріалів, які, мабуть, в  тому ж штабі «Нашої України» і були зроблені! Не було допитано... Досі не були допитані ті самі офіцери Служби Безпеки України! При чому багато з них викликали чільні керівники, і змушували давати на мене покази, і обіцяючи  звільнити, і погрожуючи! До речі, багатьох звільнили! І я пишаюсь тим, що в Службі Безпеки працюють чесні і прекрасні люди! Я пишаюсь тим, що офіцери... не ті, яких призначив Порошенко там керувати Службою, або інших! Я пишаюсь, що чесні і порядні офіцери, вони не пішли на провокацію! І вони чесно відпрацювали тоді! І, я сподіваюсь, чесно працюють зараз!
ВЕДУЧА: Олександр Валентинович, одне зауваження тільки для того, аби Ви не бачили в мені ворога! Будь ласка, якщо можна, згадуйте якомога менше тих, хто... ну, просто зараз тут відсутній! Я просто Вам буду вдячною! Мені дуже важко весь час повторювати...
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ви знаєте, я дуже хотів би, щоб були присутні... Без проблем!
ВЕДУЧА: Але це – мій обов’язок, – повторювати, що ми готові надати ефір всім, кого ми згадаємо, але кого немає тут! Я от зараз це зроблю ще раз! Для того щоб потім Вас не перебивати, інших учасників програми не переривати! Але це – важлива річ! Ви повинні її розуміти! До Вас запитання, якщо Ви не проти!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Будь ласка!
ВЕДУЧА: Насправді, Ви, коли зреагували на заяву і пана Луценка... От бачите, я сама згадала! Змушена це зробити! Але Ви сказали, що Ви будете подавати позов, аби захистити честь та гідність чесних офіцерів СБУ.
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Безумовно!
ВЕДУЧА: Просто для того, щоб зрозуміти, практично, як Ви збираєтесь це зробити?
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Тому що коли керівництво СБУ не може сьогодні це робити, то я буду це робити!
ВЕДУЧА: Це є якась аргументація, якісь інші речі? Що власне? Ну, я не знаю, в даному випадку докази які-небудь треба пред’являти... Як Ви бачите механізм?
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Я зрозумів Вас! Без проблем! Ви знаєте, що, дійсно, сьогодні, як стало відомо від пана Луценка, який є речником, я так розумію, і Служби Безпеки, і Генеральної Прокуратури, і Міністерства внутрішніх справ разом! Є фактова справа! При чому, давайте... Щоб Ви розуміли, що таке фактова справа, да! Наприклад, хтось хоче Вас скомпрометувати, і пише лист, що пані Безулик з’їла мого чоловіка. І пан Луценко відкриває кримінальну справу по факту того, що є Безулик людожерка. Розумієте! І після цього виходить на прес-конференцію: «Ви знаєте, у нас є справа. Генеральна прокуратура підозрює, що отака є проблема». І через місяць, через два, коли вибори пройдуть, і пан Безулик вже буде народний депутат...
ВЕДУЧА: Пані! Ну, давайте хоча б стать збережемо!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: ...Або буде провідним журналістом України, вони даже вибачитись перед Вами забудуть! Розумієте! Скажуть: «Та, що там... Не той того з’їв! Ну, буває!». До речі, як на ТСН сьогодні...
ВЕДУЧА: Я Вам вдячна! Давайте... давайте не про мене! Переді мною часто забувають вибачатись!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ну, щоб Ви відчули ситуацію!
ВЕДУЧА: Зрозуміло! Тепер Ви зреагуйте, будь ласка, пане Романе! Оскільки до Вас були закиди також. Це гра? Це, насправді, частина передвиборчої стратегії? Вона чітко вибудовується! Дивіться, заява пана Луценка, коментарі пана Безсмертного, ваша заява, і виклик в СБУ... Генеральну прокуратуру. Перепрошую!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Напередодні передачі, до речі, да?
ВЕДУЧА: Ну, от сьогодні, просто зараз!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Ну, по-перше, будучи посполитим громадянином, думаю, що тут було би смішно навіть аргументовувати, що я можу вплинути на Генеральну прокуратуру, зокрема щодо часу, коли вони мене викликають! Найбільше я боявся цього, коли я йшов до Генпрокуратури сьогодні, що, якраз, це буде використано, як аргумент, щоб... ну, якось не надавати цій справі відповідної ваги. Хочу нагадати, про що іде мова! Я абсолютно відповідально зараз і авторитетно говорю, – мої розмови, коли я ще був міністром юстиції, тобто висока посадова особа нашої держави, прослуховувалися... Вони прослуховувалися Службою безпеки України.
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ:  А на чому базується ваша впевненість, пане Безсмертний... Ой, пане Зварич?
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Я не можу... Я не... Пане Олександре, Ви добре знаєте, що я не можу говорити про таємницю слідства. Я буду просто говорити про те, що ті документи, які я... ті матеріали, які я сьогодні побачив, дають мені абсолютно стовідсоткову впевненість в тому, що це було у Службі Безпеки України! І іншого немає, не дано! Я не можу просто розголошувати ці речі! От, але факт залишається фактом, що я сьогодні побачив такі розмови... мої, які абсолютно не мали жодної ваги щодо національної безпеки України. І, як свідок, я запитав тоді слідчого, чи була санкція на проведення такого прослуховування. Я маю це право, як свідок! Він мені відповів, що такої санкції не було. І, до речі, так, як були укладені аналітичні записки... по цих прослуховуваннях... Тобто там ще були аналітичні записки, вони були укладені так, щоб ніхто не міг їх бачити, крім високого керівництва Служби Безпеки України. Оце викликало, як раз, мою реакцію! І не треба приховуватися, Олександр, офіцерами Служби Безпеки України, бо... Ну, давайте будемо зараз абстрагувати від того, що ми є опоненти у виборчому процесі.
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ:  Без проблем!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Ми є все ж таки друзі! Олександре, ти добре знаєш, що ти міг до мене звернутися з будь-яким запитанням. Я був завжди готовий тобі дати абсолютно відверту і щиру відповідь. Зараз ми не повинні власне приховуватися... офіцерами України, і говорити про те, що Ви їх будете захищати! Треба, щоб Ви, як раз, також доклали всіх зусиль, щоб ця справа була розкрита. Єдина причина, чому б Ви не мали інтересу цього робити, якщо б Ви були якось задіяні. Я не хочу вірити в це! От, але тому я дуже... Я, дійсно, дуже боявся того, що це може бути, якраз, використане у виборчому контексті.
ВЕДУЧА: Панове, от, Ви знаєте, я зараз...
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Я тільки ще одне хочу сказати, бо мене викликають в прокуратуру вже півтора місяці. Я вагався іти! Сьогодні я отримав такий визов, який я не міг... на який я не міг реагувати. Тобто я був вимушений... до Генеральної прокуратури сьогодні прийти. Якщо хтось може мені сказати, що це є дуже така високоталановита режисура, що якраз напередодні сьогоднішнього... сьогоднішніх теледебатів мене викликають в Генеральну прокуратуру... Ну, тут тільки треба мати дуже буйну фантазію!
ВЕДУЧА: І, тим не менше, панове, от Ви обидва, насправді, розумієте певну двозначність ситуації. З одного боку, Романе Михайловичу, Ви впевнено кажете, що у Вас є підстави стверджувати, що прослушка була, і санкціонована була на найвищому рівні. З іншого боку, абсолютно серйозно і ясно, що не безпідставно, посилаєтесь на таємницю слідства. Ви повинні її дотримуватися! Тобто доводити нічого не треба! З іншого боку...
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Ні, я цього не казав...
ВЕДУЧА: ...Ви, Олександре Валентинович...
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Да!
ВЕДУЧА: Зараз! Дозвольте, я закінчу! ...Ви, з вашого боку, очевидно, збираєтесь захищати офіцерів, і Вам дорікають, що це лише гасла! Це знову перетворюється на передвиборчі гасла!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Це не гасла! Ви знаєте...
ВЕДУЧА: Продовжуйте, будь ласка! Двозначність цієї ситуації Ви розумієте в виборчому контексті, який створює...
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ніякої двозначності! Ситуація дуже зрозуміла! І я шкодую, що, до речі, СБУ відмовилось прислати свого представника. І я шкодую, що пана Луценка нема! Я обіцяв, що в будь-якому прямому ефірі я йому в обличчя доведу, що він стукач, брехун і провокатор! Я повторюю, користуючись нагодою, ще раз, – я його запрошую до прямого ефіру! Тепер, що стосується ситуації, про яку говорить пан Зварич достатньо впевнено, на його погляд. Справа в тому, що будь-який спеціаліст Служби Безпеки Вам пояснить, що коли проводиться офіційно, скажімо, з’йом інформації, – за рішенням суду, за санкцією відповідною, і так далі, – нема ніякого маркування, що «Made in SBU», да! Що це – СБУ, і будь-який взяв і прочитав, – да, оце служба безпеки, і прослуховує. Тому, коли говорять, що він подивився і побачив, – да, це СБУ, – це просто смішно! Це – по-перше! По-друге, я Вам хочу сказати, що в СБУ нема якогось «великого вуха», да, яке слухає всіх, да, що ж там хто говорить! Є конкретні офіцери, які працюють на своїх посадах, і які слухають, да, коли є, наприклад, в прокуратури, чи у «Нашої України» якісь підозри, да, що їх там хтось слухав. Більше того, там Порошенко бачив разом із Зваричем роздруківки, які, мабуть, самі ж і друкували. Вони можуть взяти, да, час... час...
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Самі друкували? Саня, ну, Ви що?!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Я думаю, що саме так!
ВЕДУЧА: Всі зреагують! Але я прошу, будь ласка, по черзі!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Я вибачаюсь!
ВЕДУЧА: Прошу! Прошу!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Вони взяти час, коли пан Зварич, да, за його інформацією, мав таку розмову, взяти час, коли хто працював в Службі Безпеки в цій час, який оператор знімав інформацію... Раз підозрюваний, і уже конкретно не фактова справа, а конкретна, – проти конкретної особи. Далі, хто твій керівник? Йди сюди! Далі, хто тобі давав наказ?.. І так до голови Служби Безпеки. Я хочу Вам нагадати, що я не маю ніякого депутатського статусу. І коли... у Вас є хоч дрібні підстави звинувачувати, я беру на себе відповідальність за те, що робила Служба Безпеки, коли я нею керував. Будь ласка, давайте мені звинувачення, і арештовуйте! У мене немає, повторюю, депутатського захисту! Я не є депутатом сьогодні! Я склав свої депутатські повноваження! Не можете пред’явити звинувачення, припиніть брехати, припиніть ганьбити власну країну!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Можна репліку тоді?
ВЕДУЧА: Одну репліку!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Сім місяців у Вас було!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Олександре, я нікого не звинувачую! Я би просив, щоб ми це зараз розуміли! Я би дуже не хотів, щоб нашу...
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: А треба звинувачувати? Ви звинувачуєте!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: ...Наші теледебати перетворилися в якесь... моє звинувачення тебе.
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ні, ні! Пане Романе, тут сховатися не буде де! Тут не вийде сховатись!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Бо я все ж таки залишуся твоїм другом! І я буду далі співпрацювати з тобою! Мова йде сьогодні про проблему...
ВЕДУЧА: Романе Михайловичу, ну, сьогодні ж було! Петро Олексійович сказав, що будуть неприємності в оточенні керівництва БЮТ!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Я зараз про себе говорю!
ВЕДУЧА: Я розумію, що не хочеться нести за це відповідальність!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Я зараз про себе говорю!
ВЕДУЧА: Але ж можуть бути!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Я зараз про себе говорю!
ВЕДУЧА: Будь ласка!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: І це не є те місце, де ми можемо такі речі говорити! Я, тим більше, не є прокурор, що можу висловлювати якесь звинувачення. Я просто говорю про те, що сьогодні я побачив матеріали справи, які мене дуже сильно затурбували. Вони, дійсно, свідчать не... ну, просто настільки переконливо про те, що відбулося... відбувся факт прослухування вищих посадових осіб нашої держави, – чи з санкції керівника Служби Безпеки, чи з санкції якогось іншого заступника, чи щось подібного. Я не знаю! Я не можу це говорити! Але факт залишається незаперечним фактом!
ВЕДУЧА: За вашим відчуттям, крапка в цій справі... Тобто суд і результат суду буде до виборів чи після виборів?
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Та, звичайно, що... Я переконаний в тому, що він буде після виборів...
ВЕДУЧА: Після виборів, – зрозуміло!
Роман ЗВАРИЧ, перший заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Але, знову ж таки, яке це має значення?
ВЕДУЧА: Отже, у Вас будуть неприємності, чи ні? На це запитання Ви відповісте, і підключаться експерти і інші учасники розмови одразу після реклами. Нагадаю, Ви дивитесь спецпроект каналу «1+1» «Вибори-2006». І ми повернемося до розмови, але за декілька хвилин! Будь ласка!
ВЕДУЧА: Нагадаю, що в ефірі – спецпроект каналу «1+1» «Вибори-2006». Олександре Валентиновичу, до Вас була моя остання репліка. Прокоментуйте Ви, будь ласка, оцю фразу про неприємності! Як Ви це зрозуміли?
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ну, знаєте, головна їх мета – це скомпрометувати наш блок, – Блок Юлії Тимошенко.
ВЕДУЧА: З блоком... Ну, без блоку! Ну, спробуйте інакше!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Я кажу за ту мету, яку вони перед собою ставлять. Що стосується неприємностей, я сам писав рапорт... І сказав президенту, що не готовий працювати під його керівництвом. Тому що він, відправивши Тимошенко у відставку, фактично, поставив перед серйозною проблемою, перед серйозною кризою всю країну! І єдина проблема є, безумовно, у офіцерів, які залишилися у службі, над якими, скажімо, продовжують деякі режисери, – в лапках, – ставити політичні експерименти. Але ж, я думаю, вони гідно ці експерименти переживуть. Тому що залишилось цим експериментаторам не дуже довго, – десь менше місяця!
ВЕДУЧА: От, я зараз вольову крапку просто! Тому що хочу, щоб інші також поговорили! Прошу, ваш коментар, пане Володимире! І, можливо, запитання, до основних опонентів. Прошу!
Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова партії «Християнсько-Демократичний Союз»: Це до кого?
ВЕДУЧА: До Вас, пане Стретовичу!
Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова партії «Християнсько-Демократичний Союз»: Прикро напередодні демократичних виборів, – перших демократичних, оголошених, – знаходитись в студії, де ми говоримо про ганебне явище, як втручання у приватне життя, тим паче, високопосадовців! Але, як казав філософ, і це мине! Ну, давайте думати про перспективу, – як викоренити це зло. Хочу сказати, що закон передбачає профілактику подібних явищ! Закон про організаційно-правові начала боротьби з організаційною... організованою злочинністю написано, що кожні півроку комітет, який я очолюю, слухає всіх керівників... Да! Я не роблю реклами, повірте! Але...
ВЕДУЧА: В який спосіб просто?
Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова партії «Християнсько-Демократичний Союз»: Але слухає!
ВЕДУЧА: Враховуючи контекст нашої розмови, хочеться пожартувати!
Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова партії «Християнсько-Демократичний Союз»: Але я хочу Вам сказати, чому!
ВЕДУЧА: В який спосіб слухає?
Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова партії «Християнсько-Демократичний Союз»: Заслуховує керівників правоохоронних органів, – МВС, СБУ, прокуратури, – про дотримання законодавства щодо дотримання прав і свобод громадян при проведенні оперативно-розшукових заходів. Це – щодо підслуховування і підглядування в щелину, і проникнення в житло там, вкриття пошти і так далі.
ВЕДУЧА: А як давно передбачає це закон? Вибачте!
Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова партії «Християнсько-Демократичний Союз»: З 95-го року!
ВЕДУЧА: У-у-у!!!
Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова партії «Християнсько-Демократичний Союз»: І ми перші у цьому скликанні довели, що ми регулярно слухали це питання! І коли стався скандал... Якщо Ви пам’ятаєте, вперше президент на початку червня сказав, що ганебна практика прослуховування йде. І я тоді задумався, – звідки така інформація! Вона десь просочилася в канали... І ми вирішили послухати на комітеті, бо уже півроку минуло. І запросили керівництво СБУ, МВС і прокуратури. Але, на диво, ні один із керівників проігнор... не прийшли. Вони проігнорували це засідання комітету! Не було що слухати!
ВЕДУЧА: При чому, всі три керівники?!
Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова партії «Християнсько-Демократичний Союз»: Да! Це липень місяць був! Зрозуміло, жара! Ну, що там парламентський комітет, – свої, начебто люди, – що вони там хочуть! Ми повторили це засідання у вересні місяці, і знову не приходить керівництво СБУ, МВС... Приходять перші заступники. Але по плану ми його слухаємо. Так от, там дивна картина спостерігається, – за цими дозволами, які надаються, яка система... Слухають! Але дві області, наприклад, да, – Тернопільська і Хмельницька. Тернопільська область в 2005-му році бере 570 голосів на прослуховуванні... Вибачте! Хмельницька! А Тернопільська – 260, в два рази менше. Висновок? Оці дозволи на прослуховування, які беруться сьогодні, вони, фактично, покрити свою безпорадність в проведенні оперативно-розшукових заходів. Тому включають, – треба чи не треба, – це прослуховування! У мене запитання... до Вас, Олександр! Коли Ви прийшли до керівництва Служби Безпеки, знаючи, що проблема в державі існує з прослуховуваннями, – синдром майора вітає в нашому суспільстві, – і нелегальних підслуховувачів у масах. Скажіть, яких заходів Ви вжили, як голова Служби Безпеки для того, щоб це припинити і поставити край! Тому що головне, – центр, – саме технічне і найсучасніше знаходиться у Службі Безпеки України!
ВЕДУЧА: І про це більш докладніше!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Сережа почав про це говорити... По-перше, коли ми знайшли факти, які були в минулому, ми відкрили кримінальну справу. При чому, конкретну кримінальну справу. Там були конкретні прізвища... А не так, що, знаєте, десь хтось щось чув! Це – перше! Друге, я все зробив для того, щоб Служба Безпеки виконувала виключно вимоги Конституції і закону! Тобто жодної спроби щоб не було незаконного втручання, скажімо, в інформаційне поле, щоб не було незаконного прослуховування, зняття інформації. Більше того, був розроблений наказ і інструкція. Що стосується цього наказу, він пройшов візування всіма керівниками Служби Безпеки всіх регіонів. Ми створювали систему, яка даже, коли хтось бажає... Ну, скажімо так, да, з якихось мотивів це зробити, він не міг! Тому що дуже довгий ланцюг, до речі! І від керівника Служби Безпеки до низової ланки, яка безпосередньо знімає інформацію. І щоб на будь-якому рівні не було можливості, скажімо так, незаконного втручання, саме цей наказ передбачав. Нажаль, нажаль, досі цей наказ не підписаний, хоча він пройшов всі візування і так далі. Буквально, там двох діб, мабуть, не вистачило, щоб його... це зробити! І наступне, наступне, – ми вважали, зокрема це була моя позиція, що не може займатися прослуховуванням кожна структура! У нас сьогодні Міністерство внутрішніх справ має свої можливості. До речі, в тому числі слухати і пана Зварича... Я один цікавий епізод розкажу, коли буде час, з цього приводу. Далі, прикордонні служби мають механізми, державна податкова адміністрація має їх, – податкова міліція, – технологію зняття інформації. Тобто не може бути так, щоб десять в державі структур можуть знімати інформацію. Це неможливо проконтролювати! Саме тому я пропонував президенту сконцентрувати це виключно в Службі Безпеки України. І був би один тоді відповідальний. І тоді будь-яка проблема, яка б виникала, – дійсно, можна було б тоді звинувачувати Службу Безпеки України. Тобто повинен бути один відповідальний в державі за з’йом інформації...
ВЕДУЧА: Але і один керівник! Ви розумієте нюанс!
Олександр ТУРЧИНОВ, керівник центрального штабу БЮТ, екс-голова СБУ: Ну, для цього, для цього, до речі, ми пропонували і громадський контроль з цього питання... Ми звернулися, до речі... І пан Стретович, Ви повинні це підтвердити! ...Офіційно написали листа в комітети Верховної Ради, на голову Верховної Ради, з пропозицією створити громадську групу з депутатів, яким би ми дали дозвіл в будь-який час, – вдень, вночі, – перебувати в Службі Безпеки, і перевірят

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3015
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду