Давид Жванія-Євген Кушнарьов: хто використовує адмінресурс?

20 Лютого 2006
17780
20 Лютого 2006
16:47

Давид Жванія-Євген Кушнарьов: хто використовує адмінресурс?

17780
Читайте відредаговану версію інтернет-дебатів на тему «Адмінресурс та чорний PR у виборчій кампанії 2006 року»
Давид Жванія-Євген Кушнарьов:  хто використовує адмінресурс?

20 лютого на сайті «Детектор медіа»  відбулися інтернет-дебати   на тему «Адмінресурс та чорний PR у виборчій кампанії 2006 року»
Учасниками інтернет-дебатів   були політики:  Давид Жванія, виборчий блок «Наша Україна»,
Євген Кушнарьов, Партія регіонів.

У дискусії в чаті  також  брали участь журналісти та представники громадських організацій:
Сергій Гармаш, редактор інтернет-сайту "Остров", Донецьк;
Олександр Міщенко, Агентство журналістських розслідувань, Донецьк;
Андрій Богатирьов, кореспондент газети "Наше місто", Дніпропетровськ;
Володимир Притула, голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, Сімферополь;
Алла Тютюнник, президент Херсонського обласного фонду милосердя та здоров'я, шеф-редактор газети "В Гору", Херсон;
Юрій Ісаєв, Керівник проектів та програм Інформаційної групи "Жовта газета", Полтава;
Зураб Аласанія, Харків;
Отар Довженко, незалежний журналіст, Львів.
 Також за нашими інтернет-дебатами спостерігав  в он-лайні: Іван Годарський, ОБСЄ/БДІПЛ, Місія спостереження за виборами до Верховної  Ради України 2006 р.

Доброго дня, шановні гості та учасники чат-конференції!

Я Наталя Лигачова, головний редактор «Детектор медіа». Я буду сьогодні модерувати нашу чат-онференцію. Тема чат-конференції: «Адмінресурс та чорний PR у виборчій кампанії 2006 року».

До участі у чат-конференції запрошені політики: Давид Жванія, виборчий блок НСНУ. Євген Кушнарьов, Партія регіонів. Запрошені також журналісти та представники громадських організацій:

Сергій Гармаш, редактор інтернет-сайту "Остров", Донецьк. Олександр Міщенко, Агентство журналістських розслідувань, Донецьк. Андрій Богатирьов, кореспондент газети "Наше місто", Дніпропетровськ. Володимир Притула, голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, Сімферополь.

Алла Тютютнник, президент Херсонського обласного фонду милосердя та здоров'я, шеф-редактор газети "В Гору", Херсон.

Юрій Ісаєв, керівник проектів та програм Інформаційної групи "Жовта газета", Полтава.

Зураб Аласанія, керівник обласної ТРК, Харків.

Отар Довженко, незалежний журналіст, Львів.

Також за нашою чат-конференцією спостерігають в он-лайні: Іван Годарський, ОБСЄ/БДІПЛ, Місія спостереження за виборами до Верховної Ради України 2006 р.

Метою нашої чат-конференції є виважена та аргументована дискусія, яка дозволить всім нам отримати факти та їх оцінки з боку представників двох політичних сил-опонентів. Щоб зробити нашу дискусію максимально ефективною, я прошу всіх дотримуватись одного правила: протягом чату висловлюватися виключно по темам, які будуть пропонуватися модератором. Наприкінці чат-конференції у всіх учасників буде можливість поспілкуватися у довільній формі.

- Отже, нашу дискусію ми побудуємо кількома блоками. На початку я задам кілька запитань нашим шановним гостям - політикам, а також - окремо - учасникам конференції з регіонів, і зарубіжним спостерігачам.

Відповіді на мої запитання цих обох груп учасників конференції, напевне, дадуть привід для взаємних коментувань. Після обміну думок в цьому раунді я розпочну другий блок чат-конференції. Під час нього наші регіональні журналісти матимуть можливість задати запитання політикам і отримати на них відповіді. Нагадуємо, ці запитання мають стосуватися теми нашої чат-конференції.

Третій блок – наші політики задають запитання регіональним учасникам чат-конференції, а ті на них відповідають.

І, нарешті, у четвертому блоці ми спробуємо підвести риску під нашою дискусією. Для цього кожний з учасників має коротко висловити власне резюме дискусії.

Орієнтовний час проведення чат-конференції – півтори-дві години.

Розпочинаємо ПЕРШИЙ БЛОК.

Перше запитання буде однаковим і для політиків, і для журналістів з регіонів: - На вашу думку, чи застовуються зараз різними політичними силами інструменти тиску на виборців з метою примусити голосувати за ту чи іншу політичну силу? Якщо так – то ще це за інструменти? Чи є тиск володарів або менеджменту приватних та державних підприєств? Чи є тиск чиновників місцевих адміністрацій та місцевих органів самоврядування? Чи є тиск на журналістів з боку політиків або володарів ЗМІ-прихильників тієї чи іншої політичної сили? Тощо. Наведіть, будь ласка, конкретні приклади.

 [Ісаєв] Лигачова> А чим пояснюється саме такий вибір запрошених політиків?

 

[Кушнарьов] Звичайно, застосовується. Причому, влада та провладні політичні сили роблять це зухвало. Ми можемо говорити про тотальне використання владою адміністративного ресурсу, нашими опонентами – чорного піару, відвертої брехні, наклепницьких матеріалів, мета яких – представити у негативі лідерів нашої партії та ПР у цілому. Згадаємо, що ЦВК вже неодноразово реагувала на дії представників керівної ланки виконавчої влади, які безсоромно використовують своє становище. Прізвища усім відомі. А чи не є використанням адмінресурсу те, що більшість міністрів, включаючи й в.о. прем”єра увійшли до виборчих списків партії влади, але не збираються йти у відпустку. Фактично вони використовують увесь наявний адміністративний ресурс для просування на виборах своїх політичних сил. А прикладів використання цього ресурсу, чорних технологій проти ПР можна навести безліч. Ось лише деякі, з останніх повідомлені

 

[Жванія] Приветствуем всех журналистов, которые принимают участие в чат-конференции. Рады общению с ними. И господина Кушнарева, и наблюдателя от ОБСЕ

[Жванія] Властью не используются никакие механизмы административного ресурса. А как раз господин Кушнарев задействует админресурс. Он был эффективно использован на прошлых президентских выборах, на протяжении этого года. основные задачью бывшей власти являлось уджержать в своих руках все инструменты админресурса, которые были ими наработаны годами и использованы.

 [Лигачова] Прошу відповідати активніше і всіх журналістів. Пане Кушнарьов, ви можете відповідати на запитання яким чином ваша політична сила протидіє або збирається протидіяти таким діям ваших опонентів?

[Кушнарьов] Так, дякую за Ваше запитання. Ви знаєте про Кодекс честі, який прийнято учасниками виборчих перегонів від ПР. А головне - ми відкрито говоримо про факти використання владою адмінресурсу, чорного піару, тиску на виборців.

 [Кушнарьов] Так-от, приклади. 15 лютого у с.Нижні Сирогози у к.т. "Комсомолець голова Херсонської облдержадміністрації під виглядом звіту проводив відверту передвиборчу агітацію за НСНУ. У Миколаївській області народному депутату М.Круглову довелося реагувати на неаргументовані випади голови облдержадміністрації Садикова. У Херсонській області роздаються листівки "За кого будемо голосувати?". У них містяться недостовірні дані-порівняння діяльності екс-губернатора, члена ПР та нинішнього, від НСНУ. Повторюю, фактів, на жаль, безліч. Я вже давав з цього приводу кілька коментарів, говорив про це під час зустрічей з журналістами

[Лигачова] Прошу всіх активніше наводити конкретні факти!

[Кушнарьов] Щодо реплік пана Жванії - вони виглядають дуже несерйозно. Це - намагання наліпити ярлики, без фактів, як це й роблять "оранжеві"

[Жванія] Наблюдать использование админресурса можно в восточных регионах. Как раз там они сконцентрировали основные свои силы. И в Крыму. Приведу конкретные примеры. Луганськ. Используя облраду, все территориальные комиссии были сформированы тремя политическими силами: Партия регионов, Не так, и Блок Витренко. Все другие члены были не допущены. Псоле того, как политические партии обратились в суд, конкретно НСНУ, Ленинский суд города Луганска не принял иск на рассмотрение с формулировкой, что обласная рада и политическая партия Наша Украина являются хозяйствующими субъектами

[Жванія] Иск был обжалован в апеляционном суде. Апеляционный суд вернул дело опять на первую инстанцию. Суд первой инстанции выносит идентичное решение. На протяжение этого года вместо того, чтобы воспользоваться тем шансом, который был предоставлен Партии регионов - быть оппозицией, и вести политичческую борьбу в рамках цивилизованного государства, и в рамках Украины, Партия регионов выбрала для себя два пути. Первое - сделать все возможное для того, чтобы оставить за собой механизмы админресурса. А второе - использовать активно российский фактор.

[Кушнарьов] Не хотілося б спілкуватися з паном Жванією за відомим принципом з класичної радянської книги. Мовлялв, сам такий. Зверну лише увагу, що ПР знаходиться в опозиції, тож, про який адмінресурс з боку ОПОЗИЦІЇ взагалі можна говорити? Перед нами чергова агітка "№оранжевих" на кшталт "10 кроків назустріч людям", "5 млн. нових робочих місць", або ж країни"де пенсіонери не шукають їжу на смітнику"

[Довженко] За 35 днів до виборів безпосередній тиск на виборців ще не почався, бо зарано. У Львові навряд чи можливе масштабне застосування адмінресурсу, оскільки для цього найбільш придатні підприємства з великим штатом, яких тут немає. Поки що політики діють піаром і пряником, а не батогом.

[Довженко] Що стосується тиску на журналістів, то він відбувається безперервно, власне, він і не припинявся. Це тиск як з боку власників (переважно місцевих політиків - представників НУ і БЮТ), так і з боку чиновників ОДА. Але за останній рік цьому тиску навчились успішно протистояти, а реальних механізмів здійснення цензури не залишилось.

[Кушнарьов] Дякую Валентині Довженко, яка згадала про Львів. Нашими представниками вже подано три судові позови на дії місцевої влади за тиск та використання адмінресурсу. Зараз буде ще 17 подібних позовів. Повторюю, таких прикладів зухвалого використання адмінресурсу "оранжевими" владами безліч

 [Жванія] Кушнарьов> Евгений Петрович, не путайте Отара Довженко с Валентиной Довженко.

 [Ісаєв] Як не дивно, на Полтавщині сопартійці двох наших запрошених політиків майже не бєспрєдєльнічають у співпраці із ЗМІ. Інколи дії влади видаються за здобутки НСНУ. Але потроху будується соціалізм в окремо узятій губернії. Пан Бульба(за незрозумілою "квотою" область віддана соціалістам) напряму використовує районні газети для пропаганди ідей СПУ. У відпустку не йде. Хоча присутній у прохідній частині СПУ до ВР. Одночасно лобіюються бізнес-інтереси сопартійця(Рудьковського) у нафтовій сфері. Нині проведений "великий набір" серед бюджетників та керівників великих підприємств до соцпартії. тобто, нічого, принаймні на Полтавщині не змінилося у відношенні використання т.зв. адмінресурсу.

[Аласания] Как ни парадоксально это звучит, но "админресурс" сейчас во многом работает не только и не столько на действующую власть. Отмечены несколько случаев по Харькову, когда управленцы очччень среднего звена, пользуясь служебным положением, навязывали подписи "за" ПР. Работники ЖЭКов разносили по квартирам агитационные материалы. По городу "распостраняется" (бесплатно, по квартирам разносят) книга Юрия Рогозы "Убить Юлю". И т.д.

 [Андрей_Войцеховский] Евгений Петрович! Кто непосредственно давал указания в 2004 году нападать на журналистов (в том числе и на меня) , запугивать агентства новостей, топить в фонтане видеокамеру, подкладывать в машину бомбу… Это делали Вы лично или Ваш помощник Кривцов?

[Жванія] Кушнарьов> Использование админресурса в восточных регионах, а также в Крыму. И конкретные примеры - закрытие ТРК Черноморская в Крыму, монополизация средств массовой информации в Луганске, Донецке. В остальных регионах - журналисты сами прокомментируют, как вы используете админресурс.

[Жванія] Кушнарьов> Расскажите, как вы "зачищаете" СМИ на Востоке и в Крыму?

[Кушнарьов] Пан Жванів, як завжди, демонструє не тільки свою "толерантність", але й високий "професіоналізм". Маубть листівки "про зачитски" та інша подібна макулатура - це чий витвір? Або брехливі пасквільні листівки, начебто від імені ПР. Запитання Жванії - такого ж гатунку

[Ісаєв] Кушнарьов> А як ви поясните, що містом Полтавою чотири(!) роки керує незаконно(не хоче залишати крісло мера) ваш однопартієць і нардеп Анатолій Кукоба?

[Андрей_Войцеховский] Кто из Вашего штаба заплатил деньги харьковским бомжам, чтобы они совершили нападение на агитационную палатку Народного Союза «Наша Украина»? Один из задержанных нападавших прямо сказал, что он получил за это деньги.

[Кушнарьов] Методы, о которых говорит господин Войцеховский - явно не из арсенала ПР. Не по адресу вопрос

[Андрей_Войцеховский] Кушнарев> Что касаемо палатки: Палатка находилась в районе бывшего маг. «Океан» (ост. тр. Ком. Уборевича), Агентство Телевидения Новости показало сюжет где нападавший в эфир говорит прямо об этом.

[Андрей_Войцеховский] т.к. я Вас знаю давно, еще с времен КПСС, это именно Ваши методы, Ваш почерк...

[Аласания] Андрей_Войцеховский> справедливости ради, Андрей - он говорил, что заплатили - но он не говорил - кто именно, или от имени кого.

[Андрей_Войцеховский] Аласания> В частно беседе он назвал людей...

[Аласания] Андрей_Войцеховский> ну, ежели в частной беседе - тады ой <�Ơ�춬瘡鷠Ү䦐Ү>

[Довженко] Треба відзначити безпосередній тиск голови Львівської обласної ради, представника БЮТ Сендака, на комунальне підприємство Львів-ТБ. За його розпорядженням телекомпанія, практично, не може мовити далі, поки облрада не затвердить "план мовлення". Це вже не перша спроба "заткнути рота" телекомпанії, директор якої балотується до міськради за списком НУ.

[Гармаш-донецк] На мой взгляд, админресурс сейчас опустился на уровень мэров городов и руководителей предприятий, которые имеют политические интересы, либо симпатии. Так в Донецке можно привести примеры такого ресурса и со стороны власти и со стороны нынешней оппозиции, которая на уровне мэров осталась властью. Яркий пример, когда почти все директора угольных шахт - неожтиданно стали членами НСНУ. После этого в СМИ и оппозиционные политпартии стали приходить письма от рядовых шахтеров, что их насильно загоняют в партию Ющенко. Я считаю это прямым админресурсом со стороны министра Тополова и его подчиненных директоров, которые работают с министерством по контракту. Партия регионов тоже имеет свой админресурс...

[Гармаш-донецк] Продолжу о Партии регионов. Ситуация в Артемовске. практически те же люди в комиссиях, которые с подачи горисполкома годами там сидят и обслуживают инетересы определенной партии и определенных людей. То есть, партии оказались про сто не готовыми к пропорциональной системе выборов. Недавно там вывел и из состава комиссии члена от НСНУ за то, что тот поднимал вопрос о нарушениях по регистрации нынешнего мэра. члена ПР Ревы.

 [Жванія] Кушнарьов> Пан Кушнарьов не відповів на запитання про закриття ТРК Чорноморська, про "зачистку", яку вони запроваджують в Криму.

[Жванія] Пане Кушнарьов. Я прошу Вас відповідати на запитання, а не перетворювати чат на арену взаємних образ

 [Кушнарьов] Дуже приємно, що, виявляється, пан Жванія добре знає українську мову. Повторюю - зачистка - це те, чим "оранжева" влада займається рік. Про економічну ситуацію сьогодні говорити не будемо. А щодо звернень ПР до судів - то це прояв демократичного реагування на наклепи та недостовірну, викривленну інформацію

 [АЖуР] на мою думку ще зарано говорити про використання адмінресурсу на регіональному рівні. А ось елементи чорного піару вже присутні. В основному це стосується виборів міських голів. в Донецьку, наприклад, вже деякі кандидати заявили про застосування чорного піару з боку опонентів проти себе. Цікаво, що звинувачення адресуються без огляду на політичну приналежність. так регіонал Бешуля "наїжджає" на однопартійців, які працюють на регіонала Лук"янченка. Нашоукраїнець Поживанов звинувачує лідерів міського та обласногоосередків НУ. Чи не здається Вам, що подібна персоналізація, а не партійність кандидатів знову будуть домінуючими і визначальними?

[Ісаєв] Мені здається, що місцеві ради після виборів нагадуватимуть в мініатюрі Верховну раду: створяться такі собі місцеві клуби за інтересами. Бізнес-інтересами. ..Якісь ідеї, політичні програми - річ вже другорядна.

[Жванія] Админресурс также четко демонстируется в списках Партии регионов. Пискун - № 96. Прокурорский админресурс, особенно на Востоке и в Крыму. Прокуроры этих областей не были заменены. Они будут прикрывать тех, кто будет на местах фальсифицировать выборы в пользу Партии регионов. Вы это тоже будете отрицать?

[Жванія] Джига - №56. Милицейский админресурс. Не зачищенная в регионах милиция. Господин Кушнарев отдает себе отчет, что он работает на Партию регионов или тоже будет отрицать?

[Жванія] Притыка - №68. Высший хозяйственный суд. Алчевский пимер - почему отказывает суд общей юрисдикции и называют облраду и партию НСНУ хозяйствующими субъектами. Этот факт Вы тоже будете отрицать?

[V.Prytula] Пане Кушнарьов, хотілося б почути внятний коментар по Чорноморській ТРК. Найбільша, найстаріша і найпопулярніша у Криму телекомпанія буде закрита за формальними ознаками. Бо від інших ТРК в Криму за способами подачі інформації про перебіг виборів вона не відрізняється.

[V.Prytula] Додам, що у Криму ПР і формально і реально є правлячою партією - уряд, парламент і місцеві органи влади під її повним або частковим контролем. Звідси - і залежність суддів.

[Кушнарьов] Пан Жванія, на жаль, перекидає з хворої голови на здорову. Й репліка "я прошу Вас відповідати....", що якось випадково з"явилася - свідчення використання й зараз у чаті відповідних політтехнологій. Так саме, як намагання замилити факти, наведені нами, й зараз зокрема. Напрниклад, щодо майже повного складу Кабміну у списках провладних сил тощо

[Жванія] Кивалов - Кидалов №27. Знаток пидрахуйства, который отлично знаком с технологиями нужного подсчета голосов. 33 человека из корпорации Рината Ахметова в списке, которые по сути владеют всеми крупными предприятиями Донецкой области. Всему остальному Донецку принадлежат максимум ларьки. И это тысячи людей, которые в принудительном порядке будут голосовать за Партию регионов.

 [Андрей_Войцеховский] Кушнарев> Как Вы относитесь к газете Гремучая Смесь, которая систематически печатает о Вас материалы (из старых архивов), к примеру статья "Меньше пены, Евгений!" - http://gs.sloboda.net/arhiv-2006-6.htm#МЕНЬШЕ_ПЕНЫ,_ЕВГЕНИЙ!

[Ісаєв] Кушнарьов> І все ж таки, пане Євгене, щодо 97-го номеру вашого списку до ВР? Пан Кукоба нині керує Полтавою у дистанційному режимі, одночасно поповнюючи ряди ПР залежними від нього чиновниками й бізнесменами. Цікавий приклад використання адмінресурсу біло-голубими на "помаранчевій території"!

 [Ratushny] Я кілька днів тому був у Запоріжжі. На власні очі бачив стоси місцевих газет, які переповнені замовними текстами – щодо перебування у місті з виборчими поїздками Мороза, Медведчука, це такі газети, як «Іскра», «позиція», «Острів свободи», «Горожанин», «Истеблишмент»…

[Ratushny] Але найбільш брудною кампанія є щодо виборів мера – перш за все з боку Володимира Кальцева, висуванця Партії регіонів і самовисуванця, чинного мера Євгена Карташова. Кальцев заповнює всі газети місцеві замовними матеріалами.

[Ratushny] Карташов «нагинає» різні підприємства, колективи – лікарів, спортсменів, які пишуть листи на його підтримку. Напирклад, було повідомлення, що разом з документами на реєстрацію подано 140 тисяч підписів на підтримку Карташова – що явно є використанням адмінресурсу.

[Гармаш-донецк] Кушнарева и Жванию нужно было пригласить в одну студию. Было бы веселее.

[Аласания] Гармаш-донецк> Харьковский телеканал ОТБ, пользуясь случаем, немедленно приглашает господ Жвания и Кушнарева в эфир "PRO&CONTRA"!

[Жванія] Гармаш-донецк> )) Я бы с удовольствием в одной студии с ним вступил бы в дискуссию. Предлагаю Кушнареву обсудить время встречи. На любом канале, в любом формате. Чтобы не вышло так, как на Свободе слова, когда партия регионов отказалась принимать участие в дебатах.

[Кушнарьов] Спасибо за приглашение на Ваш канал. С удовольствием воспользуемся. Вы же знаете, что в Киеве нам на телеэкран пробиться сложно. То находятся причины для отказа, то по техническим причинам размагничивается кассета с нашими комментариями. Думаю, это тоже проявление откровенной борьбы против ПР

 [Кушнарьов] Мне очень неприятно, что господин Жвания, призывая к толерантности, и сейчас высказывается в подобной манере. Хотя - это еще одна яркая характеристика "оранжевых". Навешивание ярлыков на оппонетнов и жалкие попытки оправдать свои провалы за год при власти - вот их стиль. Думаю, большинство наших граждан уже разобралось, что к чему. И 26 марта вынесут свой "вердикт" "оранжевой" власти

[Жванія] Проголосов в зале за неприкосновенность депутатов всех уровней, Вы защитили в первую очередь тот КРИМИНАЛЬНЫЙ АДМИНРЕСУРС, который вы пытаетесь эффективно использовать на предстоящих парламентских выборах. Это показывает концентрация криминатлитета в списках на местных выборах в Крыму, Донецке. Луганске, Харькове. Вы как руководитель штаба должны знать, кого Вы набрали. Вы опять планируете "мукачевский" сценарий, чтобы потом пугать народ криминальным беспределом якобы со стороны власти?

[Жванія] Кушнарьов> Евгений Петрович. Вам не нужно строить из себя обиженного. Просто отвечайте на вопросы, которые Вам ставят и журналисты, и я. Всего лишь.

[Кушнарьов] Мне даже уже неинтересно читать господина Жванию - какой примитивный набор "оранжевых" штампов. "Бандитам - тюрьмы". Каждый политик из "оранжевого" стана - и прокурор, и судия одновременно. Это мы слышим давно. Уже просто оскомину набило

[Кушнарьов] Господин Жвания требует отвечать на его вопросы,но, что интересно, так и не ответил ни на один из тех, которые адресуются в адрес его политической силы. Как и не опроверг даже те факты, которые приводит ПР. Как говорится, крыть нечем

 [Довженко] Здається, нас намагаються загітувати.

[ [V.Prytula] Претензії є і до кримського НСНУ - чому досі не відреагували на тиск на Чорноморку? Чи не тому, що її власники балотуються від БЮТ? Чому Наша Україна мовчить про масований потік "джинси" на Державній телерадіокомпанії "Крим"? Адже це теж один з проявів адмінресурсу?

[Жванія] V.Prytula> Считайте мой ответ реакцией. В скором времени политсовет НСНУ дасть оценку этому явлению.

[Гармаш-донецк] народ, не сбивайтесь с темы. Давайте говорить об админресурсе как технологии. Я например, сегодня проанализировал газету Донецкого облсовета "Жизнь". В этом году там ни разу не было такого словосочетания как "Президент Ющенко". Или Ющенко или президент. Хотя не думаю, что это установка чверху, скорее установка журналистов, но поскольку газета облсовета, то такие вещи недопустимы.

[Жванія] Кушнарьов> У Вас не ответы, а рефлексия. Успокойтесь, пожалуйста

[Андрей_Войцеховский] отвечайте по существу

[Ісаєв] Мені здається, що чат-конференція перетворилася на "Сам такий" між п.Жванією та Кушнарьовим. Напевне, нехай поспілкуються окремо між собою, а не "забивають" чат власними розбірками!

[Жванія] Что касается того, как наша сила будет реагировать на админресурс со стороны других партий. Наша политическая сила на протяжение всего года демонстировала толерантность и действовала только в рамках закона. По луганському примеру мы добьемся в судебном порядке довести дело до конца для того, чтобы справедливость восторжествовала и все политические силы имели равные права для участия в территориальных комиссиях. Второе. Мы не будем применять те же методы, которые применяла прошлая власть и политическая Партия регионов, обходя закон и заводя всю страну в безответственную систему. Если партия власти может нарушить закон.  

[Жванія] Поэтому мы будем действовать только в рамках закона. Даже Турчинов в последнем интервью Главреду - а его заподозрить в симпатиях к Нашей Украине сложно - заявил, что єта власть, наша власть, даже не умеет пользоваться админресурс. Не потому, что мы "дурные", а потому, что мы действуем только в рамках закона.

[АЖуР] КушнарьовЗ урахуванням того, що влада на Донеччині залишилася регіональною (мери, ради і більшість у виконавчих структурах), слід говорити про використання адмінресурсу з боку ПР, а не їхніх опонентів. Пане ображений владою Кушнарьов, чи Ви з цим не згодні?

[Лигачова] Чи можуть наші політики-учасники чату - стверджувати, що ваша політична сила не застосовує таких методів - в тому числі і на місцях? А якщо хтось застосовує - то які засоби боротьби з цим розробив ваш центральний штаб? Чи є вже приклади покарання за подібні дії власних однопартійців?

[Кушнарьов] У виборчих штабах ПР немає даних про порушення з боку наших активістів. Але якщо таке виявиться, то наша реакція буде принциповою

[V.Prytula] А хто скаже - це адмінресурс чи політтехнологія: минулого тижня віце-прем"єр Уряду Криму Микола Колісниченко (член ПР, балотується до ВР Криму) на урядовій нараді, де він головував, ЗАБОРОНИВ говорити українською мовою ветеринарному лікарю автономії, який родом з Полтавщини. А кримському народу це нравіца, по телевізору показуть, який він молодець - защітіл кримчан від бандерівця

[Лигачова] Запитання регіональним учасникам чату: Яким чином протидіють подібним прикладам, якщо вони є в вашому регіоні, інші політичні сили, а також - ГРОМАДСКІСТЬ?

[Жванія] Лигачова> Повторяю: наша сила не будет применять админресурс. И во всех действиях штаба есть прямые указания отслеживать все нарушения. И это наша принципиальная позиция. Международные наблюдатели, средства массовой информации, которые сегодня, в отличие от вчерашнего дня, обладают полной свободой слова, - вот гарантия недопущения админресурса и борьба с админресурсом вчерашним

[Лигачова] Яким чином реагує на прояви адміністративного або політичного тиску місцева влада? Правоохоронні органи?

[Аласания] А никто и никак не реагирует. Вон, выше Евгений Петрович упомянул иски - но пока ни слуху, ни духу. Между тем, на одном из городских каналов в Харькове идет программа "Защита" - откровенный черный пиар, лупят действующегог мэра и НСНУ - и тишина.

[Гармаш-донецк] Я тоже думаю, что никто никак не реагирует. Каждый хочет побороть админресурс противника собстьвенным админресурсом. В этом особенность нынешних выборов - стороны примерно равны и по возможностям и по "чистоте" помыслов.

[[Ісаєв] Щодо партій-опонентів, то я цілком згоден із Гармашем. ані сьогоднішея влада, ані опозиція не схочуть віддавати "свої" регіони. тому всі методи згодяться у них!

 Аласания] Гармаш-донецк> особенно по "возможностям" - деньгами грузят "все что шевелится" - какой еще нужен админресурс?

Жванія] Довженко> Согласен с Вами. Ваша работа, международных наблюдателей - это то, что может остановить судебный беспредел.

[Жванія] Кушнарьов> 96-й номер вашего списка Пискун возбуждал против Вас уголовное дело, довел Вас до больницы, до ишемической болезни сердца, нестабильной стенокардии. И теперь он в списке Регионов. Как, за что? Как Вы с ним общаетесь? Или Вам нужен все-таки прокурорский админресурс? Пожалуйста, не обижайтесь, это просто серьезный вопрос.

[Довженко] У Львові залишилась численна і досить мобільна система молодіжних громадських організацій, готових протестувати у разі будь-якого адмінресурсу. Зокрема, були проведені успішні акції з метою "люстрації" освітян, замішаних у фальсифікаціях. Думаю, якщо представники місцевої влади, незалежно від партійності, ризикнуть застосувати тиск - вони про це дуже пошкодують

[V.Prytula] Про нездатність (чи небажання?) НУ застосовувати адмінресурс у Криму свідчить той факт, що Держтелерадіокомпанія "Крим" активно використовується переважно ПР, "Нетаком", Блоком Литвина, НДП (Куніцин) у своїй передвиборчій кампанії

 [Андрей_Войцеховский] Евгений Петрович! Вы и Ваши коллеги систематически приезжаете в Харьков для встречи с избирателями. Вам свободно предоставляют места для встреч и прямые эфиры на всех телеканалах Харьковской области. Никто Вас не приследует. Я помню отлично период Президентских выборов, обставнока была (благодаря Вам) диаметрально противоположной....

[Аласания] Андрей_Войцеховский> что верно, то верно.

[Андрей_Войцеховский] Я об этом говорю Зурик

[Ісаєв] Головною умовою протидії "подібним прикладам", як не дивно, є повна незалежність ЗМІ. Аби власник чи топ-менеджер не був політично заангажованим. Плюс потрібно мати юриста або оперативну кваліфіковану юридичну допомогу.

[Жванія] Ісаєв> Именно за это мы стояли на Майдане. За то, чтобы СМИ были свободными и говорили даже то, что многим не нравится. Мне тоже многое не нравится. Но я знаю, что такое свобода и свободные СМИ. И возврата к прошлому не будет. Спасибо Вам, Полтаве.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17780
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду