"Своїх" і тих, хто добре платить, - не кривдити

11 Листопада 2005
1637
11 Листопада 2005
14:13

"Своїх" і тих, хто добре платить, - не кривдити

1637
Огляд Харківського медіа-простору. Жовтень 2005.
"Своїх" і тих, хто добре платить, - не кривдити
Медіа–ринок Харкова досить багатий для того, щоб задовольнити навіть самі вишукані інформаційно-пізнавальні потреби жителів нашого міста. Можна спостерігати неймовірну кількість «привезених» видань, котрі заманюють своїми глянцевими обкладинками потенційних покупців, але тільки наші «рідні» газети можуть усипати усі свої сторінки інформацією про Харків і харків'ян. Те ж саме можна сказати про регіональне телебачення і радіо.

Огляд ЗМІ

Можна по-різному класифікувати найбільш впливові або тиражні xарківські ЗМІ. Ми це зробимо за принципом впливу на них місцевих політиків та бізнесменів, партій, державних структур.

1. На сьогоднішній день багато харківських ЗМІ тісно переплітаються з ім'ям діючого губернатора Харківської області Арсена Борисовича Авакова. Будучи президентом АТ «Інвестор», він свого часу почав вкладати гроші в регіональні ЗМІ різного ступеня популярності, а саме: РТК «Тоніс-Центр» – одна з перших недержавних регіональних телекомпаній. АТ «Інвестор» належить половина акцій 7 каналу. Проте, Арсен Борисович не так завзято бере участь у творчому процесі, чого не можна сказати про його партнера по каналу. Геннадій Адольфович Кернес, депутат Харківської міської ради, є автором і ведучим програми «Без купюр», що виходить у прямому ефірі на РТК «Тоніс-Центр».

АТВК – не дуже популярний канал. Після того, як у процесі переділу власності Олександр Бандурка, народний депутат України, відійшов від медіа–бізнесу, у партнерство з Олексієм Ліпчанським і Олександром Коваленком вступив А.Б. Аваков. Співзасновникам Арсена Борисовича, не дивлячись на те, що власниками вони є наполовину, право на керування належить цілком. Крім АТВК, до володінь Ліпчанського і Коваленка можна віднести також харківські канали «Фаворит» і «Фора». Останній постійно транслює новини Нового каналу.

Агенція телебачення «Новини» (АТН) булa заснована в серпні 1993 р. Основна ідея – це виробництво регіональних новин для місцевих каналів і інформаційних репортажів і програм для загальнонаціональних каналів. На початку АТН робило новини для регіональної телекомпанії «SIMON», у 1995 ще один харківський телеканал, «Оріон», замовив виробництво новин в АТН, а в 1997 році АТН одержало ліцензію на 6 годин мовлення на 7 телеканалі - одному із самих популярних телеканалів міста. Таким чином, до 2000 року АТН робило місцеві новини для трьох харківських телеканалів.

Радіо «Нова Хвиля», чергове придбання нашого губернатора, користується популярністю у харків'ян щотижневим радіозверненням Харківського міського голови В.А. Шумілкіна. У «медіа-холдингу» А.Б. Авакова є й інші FM-станції – «Зроблено в СРСР» і LFM.

Газета «П'ятниця», засновником якої є ТОВ «Робінзон і Ко». Цей суспільно-іронічний щотижневик виходить у Харкові з 1 квітня 2003 р. З абсолютною іронією до усього, що відбувається, журналісти описують усі події, що мають місце в нашому, і не тільки нашому місті.

Через фірму «Інвестор» були також зроблені значні інвестиції в акції АТ «Телерадіокомпанія SIMON» (другим за значимістю телеканалом Харкова), президентом якого є Олександр Давтян – один із популярних персонажів харківського медіа-простору. ТРК SIMON займає значні позиції на рекламному ринку Харкова. Не дивлячись на те, що А. Давтян є давнім опонентом (а, скоріше – просто недругом) Геннадія Кернеса, значну частку рекламної продукції на 7 каналі (здавалося б, своїм головним конкурентам) зроблено рекламним агентством ТРК «SIMON».

2. В свою чергу, у керуванні Олександра Давтяна також знаходяться три радіочастоти, на яких виходять дуже популярні «Русское радио», «Шансон» і «Хіт-FM», а також дві нерейтингові радіостанції. Однак найбільш видатним надбанням Давтяна можна вважати медіа-групу «Об'єктив» і її керівника Зураба Аласанiю – найбільш яскравого персонажа в новітній історії харківських ЗМІ. ТОВ Медіа-група «Об'єктив» була зареєстрована 31 серпня 2000 року. Співзасновниками МГ «Об'єктив» стали президент ТРК «SIMON» Олександр Давтян і керівник інформаційної служби ТРК «SIMON», журналіст Зураб Аласанiя, який і очолив нове утворення.

Небагато пізніше, 16 жовтня 2000 року, МГ «Об'єктив» заснувала суспільно-політичне видання «Щотижневик «Об'єктив - НО». В даний момент щотижневик виходить обсягом 24 смуги, форматом А-3, у четвер - тиражем 5 000 екземплярів.

Концепція видання передбачає не тільки визначення проблем у статтях газети, але і конструктивний аналіз із указівкою конкретного алгоритму рішення, телефонами відповідальних чиновників, у чию компетенцію входить вирішення питання.

Не зупиняючись на досягнутому, 14 грудня 2001 року харківська ТРК «SIMON» і київська ТРК «ТЕТ» створили спільне підприємство ТОВ «Телерадіокомпанія S-TET». В даний момент ТРК «S-TET» веде технічне мовлення на 5-метровому каналі в харківському регіоні. Творча і технічна складова ТРК «S-TET» працює на базі Медіа-групи «Об'єктив».

Між МГ «Об'єктив» і ТРК «SIMON» укладені договори на виробництво новин теле- і радіоформатів. ТРК «SIMON» розміщує «Об'єктив - Новини» у режимі прямого ефіру на частотах «Російського радіо», «Радіо Шансон», «Радіо Хіт-FM» (щогодини, 9.00-21.00, по черзі російсько- і україномовні випуски), і на телевізійних частотах «5 М» (ТРК «S-TET») і «28 ДМ» (ТРК «Simon») (випуски в 17.45, 20.30 і 23.30, понеділок-п'ятниця). В даний момент працюють он-лайн версії всіх продуктів Медіа-групи «Об'єктив». Робота журналістів у режимі «квадро-медіального ньюз-рума» (теле- радіо- інтернет-газета) дозволяє досягти максимального ефекту при одержанні і поширенні інформації.

Безперечним фактом є те, що журналістський колектив «объєктивщиків» славиться професіоналізмом, що не залишив без уваги А.Б. Аваков. Ставши губернатором, з «Об'єктива» Арсен Борисович «забрав» Наталю Стативко (у минулому - головний редактор щотижневика «Об'єктив - НО», сьогодні – керівник прес-служби Харківської обласної адміністрації), і Зураба Аласанію, що сьогодні займає 2 керівні посади – керівника МГ «Об'єктив» і генерального директора Харківської обласної телерадіокомпанії за контрактом, що був підписаний на рік. Зураб Аласанія, що одержав імідж правдошукача, незалежного і безстрашного журналіста, не погодився цілком змінювати місце роботи з приватного на державне ТВ. Його головною метою є круто змінити застиглий ще 50 років тому ритм життя на «Харкові», перевести, тим самим, його в розряд сучасних ЗМІ.

3. На початку літа 2004 р., на 39–ому каналі, почав виходити в ефір ТРК «Регіон», засновником якого є Олександр Когановський, зять колишнього губернатора Харківської області Євгенія Кушнарьова. «Регіон» потіснив своїм вечірнім ефіром ХОГТРК «Харків». Але ТРК «Регіон» - це не єдиний медіа-проект Кагановського. Одна із самих впливових у місті газета «Вечірній Харків», що, у свій час, числилася за Є. Кушнарьовим, сьогодні теж знаходиться під його патронатом.

4. Ще одна не менш популярна газета «Время» сьогодні контролюється народним депутатом, куратором партії «Батьківщина» у Харківському регіоні, відомим Харківським бізнесменом і меценатом Олександром Борисовичем Фельдманом. Російськомовне видання було засноване 10 січня 1938 р. як орган Харківського обкому компартії України. У 1991 р. газета стала ЗАТ і змінила назву з «Красного знамени» на «Время». На даний момент серед суспільно-політичних видань «Время» має найвищий тираж (СБ. – 27-28 тис., ВТ. і ЧТ. – 26 тис.). З листопада 2001 р. нерегулярно виходить «Спецвыпуск Время», що активізується паралельно з політичними подіями і поширюється безкоштовно. На сьогоднішній день вже вийшли 51 номер, останній з якиx, у 500 тис. екземплярів, був виданий під гаслом «Партій багато – «Батьківщина» одна. Разом зможемо все!». З літа цього року «Время», як ніхто інший, активно інформує своїх читачів про правдолюбиву партію «Зелених», що намагається «захистити» Харків від зайвих бензозаправок.

Редакція «Время» має ряд дочірніх видань, таких, як «50+», «НЕП» (нова економічна політика), «Бомба» - видання для молоді. Усі перераховані вище видання поширюються безкоштовно.

«Моя Батьківщина» - це всеукраїнське видання Асоціації національно–культурних об'єднань України, президентом якої є А.Б. Фельдман, юридично не входить у медіа–холдинг «Время». Але дуже тісно зв'язані один з одним. Редакція даного видання знаходиться на території редакції «Время», а головний редактор «Моєї Батьківщини» - заступник головного редактора газети «Время».

5. Газета «Слобода» - це комунальне видання Харківської міської ради, існує з 1991 р. і з тих часів дуже сильно змінилася. Завдяки субсидії Міськради, з пільговою підпискою для ветеранів, роздрібною ціною не більш 40 копійок, «Слобода» дуже доступна. Хоча, за словами головного редактора Маслова Євгенія, низька ціна – це великий мінус, тому що газета не користається великою популярністю у реалiзаторів, як інші комерційні видання, з продажу яких вони можуть одержати «швидкий» прибуток. Про збільшення ціни не може бути і мови, тому що вона повинна (!) бути дешевою.

«Слобода» славиться своєю рубрикою «Гаряча лінія», у рамках якої 3 дні на тиждень по годині харків'яни мають можливість подзвонити в редакцію і поставити запитання "головному персонажу", минаючи велику кількість «дверей і коридорів». Високим рейтингом користаються «Гарячі лінії» за участю Харківського мера В.А. Шумілкіна – це головна визначна пам'ятка рубрики. За 3 роки існування цієї рубрики, вона перетворилася з відділу скарг у відділ пропозицій.

6. Ще одне комунальне видання, цього разу Харківської обласної адміністрації, «Слобідський край» – єдина україномовна газета нашого міста. Була заснована обласною радою в 1917 р. як партійне видання, і до 1992 р. змінила три назви. Під час виборів-2004 газета «Слобідський край» не підтримувала провладну сторону. І це у «прокучмівському» Харкові помітно вдарило тоді по її тиражах. Колектив редакції, з метою прорвати інформаційну блокаду В. Ющенка на сході України, випустив також російськомовну газету «Схід – Захід+», що проіснувала дев'ять місяців. Через те, що це видання позиціонувало себе як суспільно–політичне, а не партійне, за півтора місяця до другого туру виборів-2004 фінансування було припинено.

Сьогодні, напередодні нової передвиборчої кампанії, у Харкові ситуація ускладнюється тим, що помітного відриву між політичними блоками немає – усі позиції сильні. Виходячи з цього, у редакції «Слобідського краю» є припущення, що «рекомендації» зверху будуть. А поки що редакцією підписуються комерційні угоди з усіма політичними партіями на рекламу їхніх передвиборних кампаній. Таким чином, газета рятує своє нелегке фінансове становище, тому що найчастіше немає чим платити зарплату журналістам, а державних грошей чекати іноді приходиться дуже довго.

7. Одну із старих назв «Слобідського краю», «Соціалістична Харківщина», для свого відомчого видання взяв осередок соціалістичної партії. У силу сформованих традицій, газета у більшому ступені орієнтована на жителів Xарківської області (порядку 90%). Не дивлячись на те, що газета займає свою визначену нішу, вона відчуває конкуренцію з малобюджетними «побратимами», а особливо - із знову активізованою безкоштовною підпискою на партійні видання.

ЗМІ і вибори

Напередодні передвиборчої кампанії–2006 у Харкові повним ходом йде «іміджева» кампанія кандидатів. Про це свідчать намети, молодь у «фартухах» з «роздавашками», на яких вимальовуються логотипи партій. Відновилися злегка забуті конкурси, змагання, подарунки сиротам і ветеранам від партійних лідерів. Сьогодні повідомленнями подібного роду забиті місцеві ефіри, за принципом – «своїх» і тих, хто добре платить, - не кривдити. І це, відповідно, буде продовжуватися ще довго, тому що комерційні відділи харківських редакцій не сидять без роботи, вони запрошують і приймають усі партійні структури, що бажають висловитися на сторінках газет і на екранах телевізорів. Одне із самих популярних інформаційно–розважальних харківських видань - «Окна», на сторінках якого вкрай рідко можна зустріти новини політики, але, проте, вони там є. В одному з перших жовтневих номерів вийшла стаття з назвою «До виборів – будь готов!», що оповідає про ініціативу Дзержинської районної ради, яка запропонувала 70 зареєстрованим політичним партіям піти в народ, щоб донести свої ідеї. Це був той рідкий випадок, коли непримиренні супротивники (22 політичних партій) зібралися в одному місці і поводилися мирно, без зіткнень і бійок.

Отже, на сьогодні харків'яни щодня одержують чималу частку політінформації – у поштовій шухляді на них чекає «Товариш», «Народна» чи «Соціалістична Харківщина» тощо. При виході з метро дають одразу 5-6! екземплярів «Вместе вперед!». А для того, щоб читач, який, приміром, не є прихильником даної партії, не викинув «подарунок» у найближчу урну, - там є програмка, гороскопи і кросворди.

Сьогодні виходить більше 15 партійних видань, а саме: «Третя сила» (ХООПП «Третя сила»), «Слобожанська Батьківщина» (ХОПОВО «Батьківщина»), «Новий година» (ХООППВГО «Громада»), «Зелений дозор» (ХООП Зелених України), «Нація і держава» (ХОО Конгресу українських націоналістів), «Вместе вперед!» (ХООПП «Нова демократія»), «Народна», «Сільска година» (ХОО «НПУ»), «Волю не спинити!» (ХООП «Реформи і порядок»), «Демократичний Україна» (ХООПППУ), «Новій стиль» (Партія право захисту), «Подія» (ХООРПУ), «Іскра» (Українська партія Справедливості – Союз ветеранів, інвалідів, чорнобильців, афганців), «Харків - Собор» (ХООУРП «Собор»), «Схід - Захід» (ХООУНП), «Право знати», «Адам та Єва» (ХООП «Християнство – Демократичний Союз»).

Що стосується реакції харківських ЗМІ на нову редакцію Закону про вибори, вони його характеризують як «безглузду помилку». Журналісти стурбовані новими змінами, і відносяться до них вкрай негативно.

За словами головного редактора газети «Слобода» Є. Маслова, «що, нам всім потрібно закриватися і на вибори не реагувати»?!. «Слобода» погано відноситься до нової редакції Закону про вибори, і вважає, що неприємності нездоланні. Якщо з відомчими або партійними газетами всі зрозуміло (кожна рекламує свою партію), то незаангажовані повинні йти за принципом договірних відносин, але не висловлювати ніяких суджень! – це безглуздість.

Редакція газети «Время» дуже сподівається на те, що парламентарії скасують нововведення. «Якщо не можна коментувати, то не можна і писати, а якщо не можна писати, те що ж нам робити?».

Ставлення до нової редакції Закону не викликає у журналістів газети «Вечірній Харків» ніяких особливих емоцій – «Будь що буде, адже ми нічого не можемо змінити. Головне, професійно і грамотно подавати читачам те, що відбувається в країні, і, зокрема, у харківському регіоні».

За словами Зураба Аласанія, генерального директора Харківської обласної державної телерадіокомпанії, нова редакція Закону про вибори виглядає катастрофічно. Але, на його думку, строгість Закону компенсується слабістю його виконання: «Я не думаю, що будуть переслідувати за кожне слово, що там прописано, а також, що вони будуть устигати відслідковувати всі порушення».

Микола Пахнін, головний редактор суспільно-політичного мовлення РТК «Тоніс-Центр», вважає, що норми повинні пройти апробацію в Парламенті, і, зрештою, Закон повинен бути переглянутий.

В цілому ж, Помаранчева революція поки що не спричинила якихось крутих змін на харківському медіа-ринку. Можливо, все переноситься на березень?

Читайте також:

Ограничивая права СМИ на выборах, власть ограничивает права избирателей

Официально представлен новый руководитель Харьковской областной телерадиокомпании

Директором Харківського обласного ТБ став автор та ведучий політичних програм

Нужно вовремя дать отпор, когда журналистов опять попытаются "ввести в стойло"

Единственное в харьковском телеэфире политическое ток-шоу закрыли накануне приезда Ющенко

Медиа-олигархии харьковского масштаба

В Харькове создается крупная медиа-корпорация

Зураб Аласания: «Против учредителя медиа-группы «Объектив» откровенно работают городская и областная прокуратуры»

Зураб Аласания: «Новая власть борется за самосохранение открытыми способами. Пока что»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Харків, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1637
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду