Яйцем - по іміджу

27 Вересня 2004
1426
27 Вересня 2004
17:51

Яйцем - по іміджу

1426
Запитання „Детектор медіа”: - Яку роль може зіграти відеокадр з кинутим у Віктора Януковича яйцем у політичній ситуації України? Скільки у використанні цього кадру маніпуляцій, а скільки – суто репортерського викладу подій?
Яйцем - по іміджу
Відповідають: Володимир Полохало, Іван Лозовий, Андрій Охрімович, Олександр Мартиненко, Сергій Дацюк. Запитання „Детектор медіа”: - Яку роль може зіграти відеокадр з кинутим у Віктора Януковича яйцем у політичній ситуації України? Скільки у використанні цього кадру маніпуляцій, а скільки – суто репортерського викладу подій?

Відповідають: Володимир Полохало, Іван Лозовий, Андрій Охрімович, Олександр Мартиненко, Сергій Дацюк.

Володимир Полохало, шеф-редактор журналу «Політична думка»: - Суттєво, що «напад яйцем» стався саме в Івано-Франківську, а не в Луганську, Донецьку чи навіть якомусь обласному центрі Центральної України. Те, що Івано-Франківськ є одним з найбільш прихильних Віктору Ющенку міст, було використано з метою відведення суспільної уваги від реальної загрози його життю. Натомість, її намагалися спрямувати в напрямку фізичного стану і загрози його головному конкуренту. Це справжня знахідка для політтехнологів, що працюють на штаб Віктора Януковича, що й було використано повною мірою в електроних мас-медіа.

В даному випадку йдеться і про формування іміджу Януковича як гуманної людини: він дав вказівку звільнити хлопця, що кидав у нього яйцем. Прикметно, що молодий чоловік ще не є виборцем, йому ще не виповнилося 18-ти. В багатьох південних регіонах висвітлення цієї події центральними телеканалами дало можливість регіональним штабам В.Януковича провести контр-агітаційні кампанії проти «Нашої України» і В.Ющенка. Хоч ні він, ні його штаб не мали жодного стосунку до історії з яйцем. Сам по собі випадок – ганебний, він характеризує агресивну атмосферу виборчої кампанії. Але значною мірою вона сформована політтехнологами, що обслуговують керівні політичні еліти. Відбувається свідоме намагання підвищити температуру агресивності кампанії. В цих умовах, звичайно, можуть знайтися юнаки, які максималістськи сприймають цю штучно відтворювану реальність.

Сам кадр влучання яйцем – безперечний приклад маніпуляцій. Мітинги, що проводилися невдовзі після події в Сімферополі та Дніпропетровську, показали: у них взяли участь дуже агресивно налаштовані люди, заведені історією в Івано-Франківську, які до кінця не знають всієї інформації і які сприйняли кинуте яйце як реальну небезпеку життю Віктора Януковича. Хоч заяви МВС повідомляють, що жодної подібної небезпеки не було. Інформаційні реціпієнти не були повністю поінформованими. Маніпуляція полягає у відтворюванні критичного протистояння, далі стається згаданий випадок, який сприяє його подальшому нагнітанню. Банальний і примітивний механізм маніпулювання, який, тим не менш, спрацював. Багатьма яйце сприйнялося як бомба, такий собі образ терору.

Культурна людина не може сприймати будь-які жбурляння – яйцем, гнилими овочами чи чимось іншим. Пригадайте Джорджа Сороса, якого облили майонезом «братчики» Корчинського, і який продемонстрував більше цивілізованості, культури і розуміння провокативності, якщо хочете, ніж В.Янукович. Сорос не звинуватив у цьому ні Кучму, ні шефа його адміністрації, які нагнітали атмосферу істерії. Я не захищаю Сороса, але його коментарі не спрямовували «гнів народний» проти влади, Кучми і Медведчука, з якими активно співпрацюють «братчики» і які виконують їхні замовлення. Сорос повівся як людина із зовсім іншого культурного світу. Тим часом, В.Янукович прямо заявив, що має питання до В. Ющенка. Це, по суті, був нічим недоведений закид, без жодних підстав. Спочатку ця заява мала бути висловлена не по телебаченню, Янукович мав би зателефонувати Ющенку. Спіч прем’єр-міністра по телебаченню спровокував подальше нагнітання атмосфери в суспільстві і порушення тієї стабільності, якою так переймається сьогодні влада.

Іван Лозовий, президент Інституту державності і демократії:

- Унікальна нагода для кампанії В.Ющенка. Маємо образ, чітко зафіксований відео-камерою: кандидат від влади, високий, потужний чоловік, грубо кажучи, зомлів, коли у нього вцілили яйцем. Хоч на ньому була щільна куртка. Дуже контрастує з випадком, який показав «5 канал»: коли у Юлію Тимошенко теж кинули яйцем, приблизно у те ж місце. Невисока на зріст жінка продовжувала говорити і осудила людей, які кидали і яким за це платять гроші. Потенційно, відео з яйцем в Івано-Франківську – це суспільна і політична вибухівка. У добре налагодженому суспільстві, де працюють механізми вільної преси, дія такого кадру була би подібною до ядерного вибуху. Це відразу могло би дискредитувати Віктора Федоровича як кандидата в президенти. Тут не йдеться про симпатію чи несимпатію до нього.

Для порівняння можна подивитися відеоряд кандидата в президенти США, Майкла Дукакіса. Відео зняла його команда, Дукакіс сидів у танку і наче б то ним керував. Це короткий чоловік з обличчям університетського професора. Все вийшло настільки комічно, що ті кадри, можливо, й вирішили його долю: Дукакіс гучно програв президентські вибори. Не кажу, що у нас буде саме так, але така можливість існує. Мене дивує, що цього не розуміють в команді Віктора Януковича чи в президентській Адміністрації. Явно було зроблено вказівку телеканалам: повторно показувати обличчя Віктора Ющенка, коли він виступав з трибуни Верховної Ради, щоб представити його хворою людиною, що не підходить на президента. Це повністю спрацювало як бумеранг, в 90% людей викликаючи симпатію до В.Ющенка. Більше того, чітко вказувало, хто у нас є праведним чи правильним. Бо тільки його «мочить» влада. Якщо відеоряди з Ющенком працюють на його користь, то повтор кадрів, на яких наче б то сильно пошкодили чи поранили Віктора Януковича, працюють з точністю до навпаки. У своїй кампанії він робить ставку на те, що робить діло, конкретний чоловік, який «пахає», незважаючи на обставини. І тут зомлів від одного яйця, обстежується у Феофанії. На мене це наводить думку, що він, можливо, має певні сумніви стосовно виборчої кампанії, які випливають з інших обставин. Неузгодженість з його так званим керівником виборчого штабу, коли той говорить, що Віктор Федорович має йти у відпустку, а той відверто роздратовано це відкидає. Інші речі, як-от розвал парламентської більшості... Можливо, це час і для того, щоб подумати – чи варто йти далі, чи ні. Допускаю, що цілком щиро В.Янукович втратив свідомість, хоч дехто вважає, що все це було підлаштовано. Це не має значення, але яйце вдарило безпосередньо по іміджу Віктора Януковича як сильного керівника. Якби це розкрутили в нормальному медіа-середовищі, важко переоцінити, наскільки потужний ефект це справило б на хід виборчої кампанії. У нас є своя специфіка, але відео вже зіграло певну роль, люди будуть до цього повертатися, вже ходять анекдоти. Тобто навіть у нас нормальні речі хоча б частково сприймаються.

Кадр використовується «за» і «проти» Януковича. Сам кадр, далі - інтерв’ю з Віктором Федоровичем у лікарні, він скривджений і бідолашний, пробачає хлопцеві, що кинув яйцем, нарікає на вождів, що все це влаштували. Тут є елемент маніпуляцій, але є і вільна зона для медіа. Тобто, суто об’єктивно представляти таку подію неможливо, але хтось представляє одну сторону, хтось – іншу, ще хтось – ще одну, тобто має бути плюралізм маніпуляцій, серед яких дорослі люди обирають і вирішують, на чиєму вони боці.

Безумовно, була маніпуляція і на «5 каналі» - показати відео-ряд з В.Януковичем, як він впав, і показати відео-ряд з Ю.Тимошенко, яка теж отримала яйцем. Але головне, щоб маніпуляція була вільною. Скажімо, завтра я хочу представляти третю версію, і маю право, щоб вона існувала. Тоді люди вибирають. Це називається дуже просто – свобода.

Андрій Охрімович, продюсер програм Радіо „Свобода”:

- Прес-секретар Януковича, заявляючи на всіх перехрестях про те, що на Україну гряде „залізний господар”, жодним чином не могла передбачити, що цей „господар” впаде від одного удару яєчка. В креативної команди Януковича є один величезний недолік – вони недооцінюють народ. Тобто, перший недолік – це їх власна тупість, а другий – це те, що вони думають, що народ тупіший од них. Це абсолютна неправда. І це, безперечно, прокол в передвиборчій кампанії цього кандидата.

Янукович як лідер надзвичайно слабкий, на мою думку, і про це говорить його оточення. Є класичний вислів: „Оточення робить короля і, навпаки, король робить оточення”. З цього яєчка „вилупилось” одразу кілька моментів. Передусім, це транспоранти на мітингу в Дніпропетровську (те, що глядач побачив на Першому національному каналі). Вони вже мають дати Януковичу привід для певних висновків. Ті лозунги, які там були („Революция не пройдет!”, „Национализму - нет!”, „Восстания не будет!” тощо) та, відповідно, ряд інших фактів, говорять про те, що влада готується до тривалого сценарію.

До цих, звісно заготовлених, лозунгів і „яєчні” можна підв’язати, до речі, і відставку Марчука, який є „непевною” людиною, в той час, коли потрібно бути таким „рішучим” і „прицільним”, як Кузьмук. (Навряд чи Марчук, з його „рефлексуючим мозком”, влучив би ракетою в Бровари).

Щодо другого питання, то прикладом маніпуляції може служити сюжет про цю ситуацію, підготовлений російським каналом РТР. Там уже виявився „важкий, гострий предмет”. Очевидною була спроба абсолютно анекдотичний, кумедний, „а ля Гашек”, факт подати, як серйозну аналітику, із з’ясуванням питання “хто за цим стоїть?” У РТР в Україні є своя публіка, тобто „5 колона”, яка, безумовно, активно підхоплює такі ситуації.

Взагалі-то, без маніпуляцій не обійшлося й на жодному з українських каналів. Репортерські об’єктивно, по гарячих слідах, намагався подати події „5 канал”, а все решта – вже маніпуляції.

Олександр Мартиненко, генеральний директор агентства "Інтерфакс-Україна":

- Мені здається, що цей інцидент не впливає на відношення виборців до Віктора Януковича. Виборам передуватиме ще багато подій. В контексті нинішньої передвиборчої боротьби, сама особистість прем"єр-міністра, в силу його характеру, не відіграє вирішальної ролі, а умовно розподіл електорату йде за двома типами – за владу чи проти влади.

Щодо другої частини запитання - чи є у використанні цього відео маніпуляції, - мені сказати важко, оскільки я не був присутній на місці події. З іншого боку, цю плівку важко змонтувати, тому я це сприймаю як реальність. А акцент, який робився чи робиться каналами при демонстрації відеоряду можна вважати технологією, але навряд чи маніпуляцією.

Сергій Дацюк, медіа-експерт, корпорація „Гардаріка”:

- Принципово новим в цій ситуації є суспільна роль висвітлення в ЗМІ. Інформація стала публічною, тому що хтось один, наприклад, опозиційний "5 канал", на відміну від решти телерадіокомпаній, зумів зберегти відеоінформацію про цю подію і не віддати тим службам, які забрали усі зйомки. Таким чином це відео стало доступним громадськості. . Саме відео події було викладено в Інтернеті. Це принципово нова технологія для встановлення істини. Не те, що воно в принципі нова, а просто раніше нею так масштабно не користувалися для спростування маніпулятивного обману.

Окрім того, що я дивився відеосюжет про подію по "5 каналу", я скачав цю інформацію у тому форматі, в якому це було викладено в Інтернеті, і провів за своїм комп'ютером домашній візуальний аналіз. Цей аналіз дозволив мені подивитись відео покадрово. Ті речі, що можна бачити, не ховаються за пікселями. Тобто, більш чітке зображення не зможе показати об’єкт більший за яйце, бо на відео чітко видно саме воно.

І тепер я можу абсолютно точно довести, це навіть може бути аргументом у суді, що в Януковича вцілило тільки одне яйце, і ясно видно, що воно вцілило в праву руку і розтеклося між правою рукою і тулубом. Таким чином, нічого страшного з прем'єром не трапилось. Коло в нього було п'ять охоронців, причому двоє з них не відчули ніякої реальної загрози, тому що якби вони її відчули, то затулили б собою Януковича. Тому у відсутності реальної загрози один з охоронців бере прем'єра за руку, інший його обіймає за спину. Далі той, хто брав за руку, відпускає її, а Янукович хапається за місце удару яйцем і починає падати.

Це було несподівано для охоронців, вони не розуміли, що відбувається, думали, що, можливо, хтось вистрелив в прем'єра, тому підібрали його і за руки супроводжували весь процес падіння. Отже, Янукович не вдарився головою об асфальт.

Абсолютно точно, з експертною компетенцією, я можу зазначити, що окрім яйця, відеозйомки не зафіксували більш нічого.

Є дві можливі інтерпретації цієї події: або це симуляція, або переляк. Можливо, прем'єр подумав, що в нього ще й поцілили кулею, а мокре місце – то кров.

Ще один момент, який би я хотів засвідчити на основі відеосюжету, – в цій ситуації були задіяні різні люди. Передусім – численні охоронці, 5 з яких були безпосередньо біля прем’єра, і було видно, що вони чогось подібного очікували. Також були ще сценаристи, які, очевидно, це розробили, або спонукали Януковича до такої поведінки.

Історія знає багато випадків жбурляння у публічних осіб яйцями, тортами, томатами, навіть майонезом. Але мало хто від цього втрачає свідомість.

Давайте порівняємо цей „напад” з фактом отруєння Ющенка. В отруєнні Ющенко звинувачував владу, у випадку з яйцем Янукович мав звинувачувати людей. Але одна справа - спроба замаху на життя кандидата з боку влади, і інша справа - спроба кидати яйця з боку виборців. Це принципово різні символічні групи змісту.

У першому випадку мова йде про механізми роботи влади на виборах. У випадку з прем'єром мова йде про невдоволення людей, які виявляють його через жбурляння яєць. Тобто, мова йде про виборців. Не важливо: за Ющенка вони чи ні.

Отже, символічні змісти, які тут використовуються, не є симетричними і не є вже такими прихованими, як це було раніше. Сучасні технології дозволяють повністю викрити маніпуляцію.

Реакції прес-служби Кабміну та інших органів влади, які подавали таку інформацію, свідчать про розгубленість - не було єдиної адекватної інтерпретації. Тобто сценарій був розроблений, а "темники" надіслати не встигли. Різні органи влади робили різні заяви: хтось казав, що це було яйце, хтось казав - „важкий тупий предмет”, хтось казав - „важкий гострий предмет”. Звідки взялися всі ці предмети? Адже Янукович, після того, як в нього поцілили, виступав, давав оцінку і на його обличчі нічого не було видно – ні подряпини. Також не повідомлялося ні про які травми грудної клітки. Про який тоді гострий та тупий важкий предмет йдеться, а, до речі, саме так повідомляли в російських ЗМІ, якщо немає ніякого сліду від удару? Тобто, це абсолютно непрофесійна маніпуляція.

А от тепер, як це можна розцінювати. В масових масштабах працюють соціологічні принципи, мова не йде про чиюсь окрему точку зору. Тобто, якщо є брехня, то не обов'язково всі мають сказати, що це брехня, але соціологічно це має відобразитися. Приведу приклад: якщо ви задасте питання „скільки буде 2*2”, то що це дорівнює 4 скажуть 96%, 5 – 2%, решта 2% дадуть відповідь, що не знають. Тобто завжди є диваки, завжди є люди з нестандартною думкою.

Так само й тут, ніхто не скаже, що це інсценування стовідсотково, але люди, які це бачать і відчувають брехню, будуть реагувати на неї відповідно. Саме тому наголошую, що ті сценаристи, що зараз намагаються за рахунок інсценування та маніпуляційних сценаріїв додати рейтингу Януковичу, прораховуються як професіонали. Тому я вважаю, що потрібно ці сценарії згортати, це неефективно в соціальному плані. Я навіть не кажу про мораль – тільки про ефективність з точки зору виборчої кампанії. В своїй більшості люди не ведуться на маніпуляції. З точки зору розвитку політики і політичних технологій - це є глухий кут. Не можна за рахунок інсинуації виграти вибори.

Мені здається, що Янукович виглядав просто розгублено, і з точки зору енергетики його промова після події була провальною. Я можу порівняти його виступ з виступом Ющенка з паралізованим обличчям, який був набагато більш енергійний і точний, його слова доходили до серця. Виступ Януковича взагалі ні за що не чіпав. Тобто, можна зімітувати падіння, але не можна зімітувати емоції, не можна зімітувати енергетику. Можна написати сценарій поведінки під сильне сприйняття, але жоден сценаріст не зіграє замість невмілого актора.

В цьому сенсі обидві події матимуть вплив на сприйняття кандидатів виборцями. А чи додасть це голосів, чи ні - мені не цікаво. Тому що я думаю, виграти кампанію не є принциповим механізмом для розвитку демократії в країні. Я розумію, що цієї думки дотримуються не багато людей. Для мене в цій кампанії є принциповим не виграш Ющенка чи Януковича, а виграш громадськості, бо саме вона повинна перестати боятися і навчитися знаходити правду навіть в ситуації маніпуляції.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Данькова, для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1426
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду