Нове бачення національного телебачення

11 Квітня 2005
1033
11 Квітня 2005
19:45

Нове бачення національного телебачення

1033
Нова профспілка НТКУ 11 квітня в режимі прес-конференції провела презентацію своєї власної концепції „Нове бачення національного телебачення”.
Нове бачення національного телебачення
Мар’яна Ангелова, голова Нової профспілки НТКУ, визначила концепцію як переговорний майданчик, що буде існувати і розвиватися . Авторами концепції є члени творчого колективу НТКУ , які, маючи на меті визначення місця Національної телекомпанії у медійному просторі України, запропонували механізми реформування компанії у суспільнозначимий, прибутковий та рейтинговий канал.

Олександр Зорка, директор Дирекції програм - акцентував на величезному досвіді державного телебачення взагалі і Національної телекомпанії зокрема, підкресливши, що Національна телекомпанія України вже давно і наполегливо виконує у суспільстві роль громадського телебачення. За словами п.Зорки, в НТКУ є творчий виробничий потенціал, а телебачення - це „щоденний марафон, в якому спринтерам нічого робити.

На прес-конференції також були присутні медіа-експерти Олександр Зирін, який, як відомо, виступає з власною концепцією реформування Національної телекомпанії та Наталія Лигачова, шеф-редактор Інтернет-видання та журналу „Детектор медіа”, яка представляла Коаліцію громадських організацій «Суспільне мовлення». Н.Лигачова погодилася з тим, що за кількістю власного телепродукту, а також, деякою мірою, за різноманітною адресністю своїх програм, НТКУ справді могла б претендувати на звання суспільного мовника. Але – наголосила Н.Лигачова – справжній суспільний мовник не міг під час виборчої кампанії транслювати в своєму ефірі рекламні ролики на кшталт «Громадянської війни» у виконанні Кобзона та робити новини по «темникам» від Адміністрації Президента. Також у справжнього суспільного мовника не може бути такої якості продукту, такого низького рівня технічного оснащення і такої поганої ситуації з кадрами. Для перелому ситуації, за словами Наталії Лигачової, має, перш за все, бути запропонована система прозорого фінансування Національної телекомпанії, що і має відбутися у процесі її реформування в Суспільного мовника. На думку Лигачової, не має сенсу поки що відмовлятися від бюджетного фінансування, бо більш важливо не те, хто фінансує, а хто контролює витрачання коштів та редакційну політику. Тож ця система фінансування має контролюватися суспільством, кошти, які зараз йдуть у особисті кишені деяких керівників за рахунок розгалуженої системи прихованої реклами, мають працювати прозоро у якості офіційної комерційної обмеженої реклами, також треба у систему фінансування Суспільного мовлення заводити український бізнес. Програмна сітка суспільного мовника має будуватися виключно на конкурсній основі, а фінансуватися виключно під конкретні проекти.

В той же час Олександр Зирін розповів про свою концепцію, головна ідея якої полягає у залишенні державного мовлення поряд зі створенням суспільного. На думку О.Зиріна, на базі Національної телекомпанії, у якої є потужний потенціал, можна „швидко, якісно, ефективно» створити „ чотири потужних каналів. Для цього, на його думку, „ перед колегами просто треба поставити завдання”.

На прес-конференції також виступив Тарас Стецьків, президент НТКУ. Пан Тарас схвалив напрацювання Коаліції «Суспільне мовлення», концепції Олександра Зиріна та Олександра Ткаченка, хоча, на його думку, багато деталей ще потребують опрацювання. Покладає пан Стецьків великі надії на парламентські слухання у ВР 13 ,вважаючи, що вони стануть своєрідним зрізом ситуації, і показником того, як політики, професіонали, громадськість реагують на ті чи інші ідеї щодо реформування НТКУ, але саме головне, як до цих ідей ставиться нова влада. На думку п. Стецьківа, альтернативи в Україні суспільному мовленню нема, навіть якщо процес трансформації державного телебачення в громадське буде дуже болісним. Але всі зміни можливі тільки за умови підписання відповідних публічних документів між владою і керівництвом суспільного мовлення щодо невтручання останньої у редакційну політику. Успіх парламентських слухань, на думку п. Стецьківа, полягатиме у знайденні консенсусу між представниками різних політичних та суспільних сил, підтримці органами державної влади концепції трансформації державного ТБ у суспільне, та розгляді і прийнятті ВР відповідного закону щодо Суспільного мовлення у першому читанні вже у травні-червні 2005р.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ "Детектор медіа" публікує за підтримки МВФ "Відродження"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду