„Річ, яку слід запам’ятати щодо публічного телерадіомовлення США, – ним керують гроші”

28 Лютого 2005
1092
28 Лютого 2005
21:38

„Річ, яку слід запам’ятати щодо публічного телерадіомовлення США, – ним керують гроші”

1092
Нотатки на тему публічного телебачення Америки.
„Річ, яку слід запам’ятати щодо публічного телерадіомовлення США, – ним керують гроші”
Бюджетні витрати на публічне телебачення США (Пі-Бі-Ес) у 2006 році можуть бути обрізані на 92 мільйони доларів. Так записано у проекті федерального бюджету США на наступний рік, що надійшов до Конгресу на початку лютого. Причина у бюджетному дефіциті, через який скорочуються витрати не лише на публічне мовлення, а й на Пентагон і новий Офіс внутрішньої безпеки. Левова частка „обрізаної” суми (82 млн. дол.) призначалася на переведення публічних станцій на „цифру”, а на виробництво програм Пі-Бі-Ес не дорахується 10 мільйонів доларів. Крім цього, у проекті федерального бюджету обмежено і фінансування в частині спільних проектів публічного телерадіомовлення з Міністерством агрополітики і Міністерством комерції.

Зараз, коли 85% американців передплачують комерційне кабельне чи комерційне супутникове телебачення, дитячі програми, історичні кінофільми і програми про природу від Пі-Бі-Ес не можуть конкурувати з комерційними „Хісторі ченнел”, каналом „Діскавері”, каналом „Нешнл джіогрефік”, каналом британського суспільного мовника „Бі-Бі-Сі Америка”, дитячим „Нікельодеон” та освітнім „Льонін ченнел”. Публічний мовник Сполучених Штатів змушений вступати в альянси з комерційними каналами, як наприклад – показ телесеріалів Ейч-Бі-Оу.

Публічному мовнику також дуже складно підняти популярність своїх новинних програм. Останній рік представники консервативних політичних кіл критикували інформаційну програму Білла Моєрса, і як наслідок – він нещодавно звільнився. Резонанс викликали і дитячі передачі Пі-Бі-Ес, де в одній з останніх кролик Бастер ходив у гості до сім’ї лесбіянок. Обурення громадськості, політиків і комерційної преси було настільки потужним, що скандал охрестили „Бастергейтом”. І як тільки міністр освіти США Маргарет Спеллінг заявила про намір обрізати фінансування подібних дитячих програм, авторка сценарію кролячих серій 62-річна міс Мітчелл мерщій відмовилася від подальшого виробництва. Щоправда, в інтерв’ю журналістам вона сказала, що на неї не чинили жодного тиску, це було винятково її рішення.

Спонсори з року в рік дедалі менше фінансують Пі-Бі-Ес, агентам з пошуку спонсорів дедалі рідше вдається вибити гроші на програми, через що публічний мовник потрапляє в сильнішу залежність від офіційного Вашингтона (фінансування з федерального бюджету), а там члени республіканської партії критикують програми публічного телебаченні за елітарність і лібералізм.

"Найбільша проблема – наша структура", – заявив нещодавно профільному виданню „Бродкастінг і кейбл тудей” Альберто Ібаркен, голова правління Пі-Бі-Ес і одночасно видавець газети „Маямі геральд”. "Ми маємо велике бюджетне фінансування, багато витрачаємо на піар і ні з ким не конкуруємо. Та зараз фінансування скорочується, обрізаються витрати на піар – і в цьому велика проблема...” Згідно з фінансовими звітами Пі-Бі-Ес, виробникам програм платили – а це фінансують з бюджету безпосередньо і цифри враховуються в фінансових документах Пі-Бі-Ес – у 2001 році $221.9 мільйона (найбільше за останні 5 років), у 2003 р. менше – $179.4 мільйона, і торік усього $184.3 мільйона.

Зараз представники Пі-Бі-Ес оббивають пороги Конгресу і Білого Дому, домагаючись збільшення бюджетних асигнувань на 2006 рік. Щоб відшукати альтернативні шляхи фінансування, Пі-Бі-Ес висунула ідею виставити на продаж свій аналоговий частотний ресурс, щоб його купили комунікаційні компанії для безпровідної передачі даних. Частину із зароблених таким чином мільярдів доларів можна накопичити у якомусь Фонді публічного телерадіомовлення, ухваливши окремий закон про цей фонд. На думку ідеологів проекту – двох сенаторів-демократів Крістофера Додда і Олімпії Сноув – фондом має опікуватися незалежне агентство на кшталт агентств, що адмініструють Національну наукову фундацію чи Національний інститут охорони здоров’я США. Та деякі критики з консервативних кіл, такі як Тім Грехем з Центру медіа-досліджень, проти надання Пі-Бі-Ес незалежного фінансування. „Це буде імперія, непідзвітна ні Конгресу, ні народу. Консервативні кола не хочуть виділяти додаткові гроші платників податків публічному мовнику, який критикує їхню ідеологію”, – заявив він.

Минулого тижня у Вашингтоні відбулось засідання круглого столу, зібране таким собі громадським комітетом „Ініціатива цифрового майбутнього”. Там якраз обговорювали, як має бути організовано Фонд публічного телерадіомовлення. Член цього комітету і член наглядової ради Пі-Бі-Ес Норман Оренштайн вважає, що такий фонд може оплачувати соціально-корисні телепрограми, хоча зібрати туди кошти буде непросто.

17-го лютого в газеті „Нью-Йорк Таймз” вийшла стаття під назвою „Консерватори і прихильники тиснуть на бідне публічне телерадіомовлення”. Автори Джон Тьєрні і Жак Штейнберг. Вони пишуть: „Публічний мовник (Пі-Бі-Ес) переживає глибоку кризу і її спричинила далеко не лише заява його президента Пета Мітчелла про намір наступного року піти у відставку. Нові керівники Пі-Бі-Ес – яких призначили за згоди Білого Дому – кажуть, що публічний мовник займається невдячною справою і управління підрозділами в регіонах далеке від ідеалу. Кажуть, що хто б не очолив Пі-Бі-Ес, йому не вдасться конкурувати з кабельною і супутниковою телеіндустрією, що працює за передплатою”.

Пі-Бі-Ес, у новому керівництві якого є призначенці з Білого Дому, хоче запустити нові програми, серед яких ток-шоу із консервативним коментатором Такером Карлсоном. Кажуть, що це винятково для того, щоб збалансувати сітку мовлення. Один з менеджерів Пі-Бі-Ес на умовах анонімності пояснив газеті „Нью-Йорк таймз”, що нове керівництво має на меті покінчити з ліберальною програмною політикою і таким чином подолати кризу бюджетного недофінансування. "Річ, яку слід запам’ятати щодо публічного телерадіомовлення США, – ним керують гроші”, – зізнався анонімний менеджер Пі-Бі-Ес. "Такого ніколи не було, та зараз, в умовах жорсткої конкуренції, так є”.

Для довідки: У Сполучених Штатах налічується 356 публічних телестанцій. Станом на кінець січня 2005 р. 100 з них ведуть цифрове мовлення у кабельних мережах. Для цього публічні мовники на початку року уклали відповідну угоду з кабельниками. Такого рішення досягли з огляду на непевні обіцянки уряду надати публічним станціям ліцензії на власні цифрові частоти і профінансувати їхній перехід на цифру.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МВФ „Відродження”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1092
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду