Президент НТКУ Олександр Савенко поскаржився Генсеку РЄ на Верховну Раду

4 Червня 2003
1065
4 Червня 2003
18:35

Президент НТКУ Олександр Савенко поскаржився Генсеку РЄ на Верховну Раду

1065
"Апетити" депутатів щодо висвітлення їхньої діяльності продовжують зростати, що однозначно негативно відображається на програмній політиці, рейтингу каналу, який не є і ніколи не був парламентським телевізійним каналом", - йдеться у листі. Конфлікт Президента НТКУ та українського парламенту вчергове загострився після прийняття Верховною Радою України Постанови №535-IV від 20. 02.
Президент НТКУ Олександр Савенко поскаржився Генсеку РЄ на Верховну Раду
2003 „Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання". Як вже повідомляла „Детектор медіа”, цим документом визначено, що НТКУ зобов’язана надавати представникам депутатських фракцій (груп) та позафракційним народним депутатам прямий ефір періодичністю шість разів на тиждень в часовому проміжку між 19 і 20 годиною та загальною тривалістю 4 години 30 хвилин на тиждень. Автори внесених змін до постанови – представники опозиції - наполягали на тому, що на НТКУ діяльність опозиційних політиків не тільки замовчується, а й відверто перекручується. На знак протесту проти такої практики НТКУ представники опозиції навіть вдалися до відомого захвату студії „Новин” НТКУ восени минулого року.

За часу президентства в НТКУ Ігоря Сторожука новий порядок висвітлення діяльності українського парламенту не було прийнято. У кінці травня у Верховній Раді звітували з питання невиконання Постанови ВР Голова Держтелерадіо Іван Чиж та новий президент НТКУ Олександр Савенко. Останній наполягав на тому, що ця постанова Верховної Ради є втручанням у творчу діяльність телекомпанії, що заборонено законом. Про це Олександр Савенко також сказав і у ексклюзивному інтерв’ю „Детектор медіа”. Тоді ж він сказав, що звертатиметься з проблеми диктату законодавчого органу влади до Ради Європи.

Завтра у Верховній Раді відбудеться голосування за результатами звіту чиновників. І Комітет ВР з питань свободи слова наполягає на виконанні НТКУ вищезазначених умов п.3 Постанови про висвітлення роботи парламенту. Відповідаючи на зауваження Олександра Савенка на „Детектор медіа”, голова профільного комітету ВР Микола Томенко заявив, що головною причиною відмови НТКУ від виконання постанови є вплив на телекомпанію Президента України Леоніда Кучми, який, за словами парламентаря, „ніколи не дозволить Першому Національному висвітлювати дискусії представників усіх фракцій у прямому ефірі, як це було прийнято” (постановою ВР. – „ТК”).

А сьогодні НТКУ розповсюдило лист президента Національної телекомпанії Олександра Савченка до генерального секретаря Ради Європи Вальтера Швіммера.

„Детектор медіа” друкує його повністю в оригінальній версії:

„Вельмишановний пане!

Дозвольте мені ще раз звернутися до Вас із виразом глибокої поваги та подяки за ту увагу, яку очолювана Вами Рада Європи приділяє питанням свободи та незалежності засобів масової інформації в Україні. Представниками ПАРЄ в Україні неодноразово відзначалося, що українське законодавство про ЗМІ, яке не повинне суперечити Конституції України, не завжди є належним, як і його втілення. Але недосконалість законодавства не може бути виправданням тиску. Національна телекомпанія України опинилася в становищі, коли журналістів та керівництво компанії спонукають до порушення чинного законодавства, норм етики та заперечують права на об’єктивне висвітлення парламентського життя в країні.

На превеликий жаль, вибіркове застосування Верховною Радою України законів про засоби масової інформації щодо діяльності НТКУ, змушує нас вдруге поінформувати ПАРЄ про ситуацію, що склалася навколо рішень та вказівок з боку Верховної Ради України на адресу НТКУ.

Мій виступ на засіданні Верховної Ради 23 травня містив низку вкрай важливих запитань до народних обранців щодо процедури висвітлення діяльності Верховної Ради України, на які, на жаль, відповіді я не отримав.

У межах своїх повноважень, НТКУ неухильно виконує закон України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні у засобах масової інформації”.

Експерти Ради Європи наприкінці 2002 року у своєму звіті про результати поїздки по Україні відзначили, як негативний момент, збереження в статутних документах засобів масової інформації положень зазначеного Закону, відміну якого ОБСЄ рекомендувала ще у 2001 р. Також було відзначено невнесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» та інших законів у сфері ЗМІ, які не убезпечують ЗМІ від свавільного втручання з боку органів державної влади.

Верховна Рада України обмежилася тим, що у статті 6 зняла норму щодо висвітлення своєї діяльності Національною телекомпанією у межах 3-х відсотків від загального обсягу мовлення, але в статті 19 цього ж документу залишила ті самі 3 відсотки, уже у пропорційному співвідношенні висвітлення діяльності усіх гілок влади: законодавчої, виконавчої та судової. Постанова Верховної Ради України №535-IV від 20 лютого 2003 року містить низку прямих вказівок щодо форми, змісту, обсягів та часового проміжку додаткових прямих трансляцій передач за участю народних депутатів України “з метою більш широкого висвітлення позицій депутатських фракцій (груп)… та позафракційних народних депутатів”, що суперечить чинному законодавству України. Висвітлення діяльності Верховної Ради у загальному обсязі мовлення НТКУ протягом минулого року займало 2%, що в порівнянні з обсягами висвітлення діяльності Президента (0,7%) та Кабінету Міністрів (0,3 %) склало серйозний дисбаланс у сітці мовлення та ввійшло у суперечність закріпленій законодавством пропорційності висвітлення діяльності усіх гілок влади. Протягом першого кварталу 2003 року дисбаланс посилився: висвітлення діяльності Верховної Ради у сітці мовлення зайняло 3,9 % обсягу часу, у тому числі за березень – 4,1 % до загального обсягу.

НТКУ транслює програми, виготовлені Дирекцією телерадіопрограм Верховної Ради України, а саме: “Парламент”, “Щоденник сесії Верховної Ради України” та “Парламентський вісник”. Окрім зазначених програм, власними силами НТКУ продукуються сюжети творчого об’єднання “Новини”, транслюються засідання сесії Верховної Ради України, Парламентські слухання, День Уряду у Верховній Раді України. З метою висвітлення позицій усіх суб’єктів політичного процесу щодо реформи політичної системи держави започатковано програму “Наголос”. Збільшення обсягу висвітлення діяльності Верховної Ради України, як того вимагає Постанова, (мабуть за рахунок квоти інших гілок влади - ?) призведе до порушення законодавства України, втрати Першим Національним каналом аудиторії та різкого падіння рейтингу Першого Національного. На зборах Профкому НТКУ, що відбулися 15 травня (№ 11), прийнято заяву, в якій зазначалося, що Постанови Верховної Ради України про порядок висвітлення роботи сесій Верховної Ради України, численні заяви посадових осіб не враховують інтересів глядачів НТКУ та самої телекомпанії. “Апетити” депутатів щодо висвітлення їхньої діяльності продовжують зростати, що однозначно негативно відображається на програмній політиці, рейтингу каналу, який не є і ніколи не був парламентським телевізійним каналом.

“Просимо депутатів у своїй законотворчій діяльності захищати ЗМІ, захищати журналістів та працівників телерадіоорганізацій і не втручатися в творчу та програмну політику каналу, що заборонено законодавством України” – звернулися до парламентаріїв члени профспілкового комітету НТКУ.

Я переконаний, що окремі види інформації не можуть стати обов’язковими для поширення з примхи деяких політичних сил чи посадовців, органу державної влади, який є засновником чи співзасновників засобу масової інформації. Обов’язкова інформація визначається Законами України. За умов тиску і своєрідної цензури з боку парламенту щодо єдиного державного телевізійного каналу стає неможливим створення засад громадського телебачення в Україні на базі Національної телекомпанії.

Саме це спонукає мене, як Президента Національної телекомпанії України, звернутися до Вас з проханням своїм авторитетом сприяти розв’язанню ситуації, яка виникла між Верховною Радою України та системою державного телебачення, а також дати правову оцінку застосуванню законодавства та важелів впливу Верховною Радою України.

Ще раз прийміть, вельмишановний пане, мої свідчення щирої поваги.

Президент

Національної телекомпанії України Олександр Савенко”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду