„Мовчання ягнят”, НТКУ у процесі чергової реорганізації

7 Жовтня 2002
794
7 Жовтня 2002
20:01

„Мовчання ягнят”, НТКУ у процесі чергової реорганізації

794
Загальних зборів ТО "Новини" Першого національного за участю президента НТКУ, що відбулися у понеділок в Національній телекомпанії України, її працівники очікували з недобрими настроями.
„Мовчання ягнят”, НТКУ у процесі чергової реорганізації
Минулого понеділка на „літучці” було оголошено, що у зв’язку з реорганізацією в компанії з деякими журналістами, напевно, розпрощаються. Цього тижня керівництво пообіцяло оприлюднити списки тих, кого чекає звільнення з роботи. На 7 жовтня якраз випав день виплати заробітної плати, очевидно, тому для декого вона могла б стати останньою.

У колективі, що умовно розколовся на людей „старого” та „нового” керівництва, поповзли недобрі чутки. Одні казали, що просто готують штатні місця для працівників, яких привело з собою нове керівництво НТКУ Артем Петренко та Андрій Омельченко. Інші стверджували, що „викинуть” тих, хто намагається хоч якось опиратися „генеральній лінії” керівництва НТКУ.



Врешті й збори почалися, фактично, з обговорення конфлікту у самому колективі, суть якого, за думкою багатьох працівників, у зневазі нового керівництва НТКУ до „старого” колективу.



Те, що атмосфера гнітюча, на зборах було особливо помітно: і з ремарок одних і інших, і по тону висловлювань та претензій. Самі ж журналісти вголос про це не говорять, тільки за спинами колег огризаються на зауваження: з нами теж так розмовляють...



Журналісти запитували про проблеми загадкового зникнення касет з архіву НТКУ, про оперативність та організацію роботи новоствореного інформаційного відділу, про якісь проблеми місцевого значення і зовсім мало, власне, майже не запитували про саму реорганізацію. Президента НТКУ Ігоря Сторожука це теж дратувало: „За поставлених проблем можна оцінити фаховий рівень обговорення”, - зауважив він.



І все ж на зборах колектив НТКУ почув відповідь, якої чекав: звільнень не буде. Директор ТО „Новини” НТКУ Артем Петренко уточнив, що реорганізація НТКУ спрямована на „створення більш зрозумілої та ясної структури”. Проблема заключається в тому, що в ТО ”Новини” числиться 396 чоловік. Реально працюють – десятки, не кажучи вже про ведучих. „Такої кількості працівників у новинах не потрібно, - сказав на зборах Сергій Білоус, перший віце-президент Національної телекомпанії України. – Люди опинилися у штаті з різних причин. Наприклад, зникали якісь творчі об’єднання, і люди опинялися у новинах. Але не всі можуть працювати в інформаційному жанрі”.

Акценти були зроблені й на тому, що багато хто з працівників компанії доріс до рівня авторської журналістики.



Причину зміни свого рішення керівники НТКУ пояснили коротко: „Звільнень не буде. Це погано. Але зараз проводити скорочення недоцільно”.

Не будемо дошукуватися справжніх причин такого рішення. Можливо, не останню роль у цьому зіграли й події у журналістському середовищі минулого тижня, що спричинили створення профспілки та страйкому. Щоб не піднімати на цьому фоні зайвих хвиль навколо НТКУ, вирішили не робити різких кроків й у кадровому питанні.



Не відбулося й обіцяне „таврування” особисто запрошених на збори працюючих на УТ-1 підписантів відомого „Маніфесту українських журналістів з приводу політичної цензури”.





„Психологічно, мені легше було механічно скоротити штат ще у січні. – Пояснив свою позицію Ігор Сторожук. – Та згідно законодавства, від механічного звільнення нічого не зміниться: ми не зможемо підвищити зарплати тим, хто залишиться.



За словами Ігоря Сторожука, на Першому національному складно не тільки з новинами, а й з жанровими, цикловими програмами теж. „Попри те, що НТКУ має цілісну ліцензію, ми можемо втратити дві години мовлення, - говорить Ігор Сторожук. – Згідно рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, планують ці дві години віддати обласному держтелебаченню”. Це – одна з головних причин відмови від виробництва щогодинних оперативних новин. УТ-1 закидають і те, що „Новини” залишені без аналітики та коментарів. Президент НТКУ вважає, що аналітика „персоніфікує погляд на подію”. Тому у новинах її не буде. А коли саме з’являться аналітичні програми, президент НТКУ не уточнював.



В кінці зборів Ігор Сторожук намагався звести проблеми політичної цензури у „Новинах” до профнепридатності журналістів чи суто проблем редагування текстів.

Наприклад, щодо звернення кореспондента "Новин" Олександра Піддубного до Громадської Ради з питань свободи слова з приводу цензорських вирізок у його сюжеті до програми від 10.07. 2002 р. Ігор Сторожук зауважив, що журналіст у „Новинах” займався „халтуркою”. Сказав, що закриє програму „Енергетичне поле”, яку веде О.Піддубний. До речі, ця програма виходить в ефір на комерційних умовах.



Зауваження президента НТКУ, крім того, що „нелогічно притягувати політику до своїх фахових помилок”, стосувалися ще й того, чому журналіст у такому випадку залишив під сюжетом своє прізвище, чому не відмовився від оплати?

„Детектор медіа” наприкінці цього матеріалу публікує роздруківку тексту цього сюжету О.Піддубного,щоб читачі могли самі пересвідчитися, які саме то були „редакторські” правки, а не цензорські, як то стверджує керівництво НТКУ. На наш погляд – слово „редакторське” можна тут взяти тільки до кавичок.



Що ж до відмови журналістів від оплати за сюжети - то цікаво виходить. Журналіст створює професійний сюжет (а саме так, на наша погляд, і було у випадку О.Піддубного), з дотриманням усіх критеріїв професійності – тобто, представлення різних точок зору, мотивів, протиріч, які існують у дійсності. Потім редактор-цензор все це йому „чикрижить”, а журналіст при цьому має ще й страждати не тільки морально, а й матеріально? До речі, ось вже і готова пропозиція щодо можливих парламентських слухань з політичної цензури в Україні: захист матеріальних інтересів журналіста при застосуванні до його продукту цензури. А також – в свою чергу – і відшкодування збитків за рахунок тих, хто цензуру здійснює!





Між тим, умови роботи на державному телебаченні знову змінюються. Керівництво запросили творчих працівників, які не знайшли можливостей для самореалізації реалізованих у „Новинах”, подавати заявки на авторські жанрові програми. За тиждень їх надійшло аж дві. Але... Навряд чи усі навіть вдалі проекти будуть підтримані. За словами Артема Петренка, разом із описом проекту варто подавати і пропозиції до фінансування програми. Якраз цей пункт зустріли скептичним смішком. Артем Петренко: „Чому ви смієтеся? От коли я працював на ICTV, це було нормою. Це – бізнес. Чому хтось повинен комусь щось так просто давати?”.

За словами журналістів, запустити власний проект на НТКУ без великих грошей важко. І, як вже писала „Детектор медіа”, іноді треба ще й додатково доплатити – „такса” – 4-5 тисяч доларів, - щоб твоя програма вийшла в ефір. (До речі, чи це твердження журналістів відповідає дійсності, „Детектор медіа” поцікавиться безпосередньо у Ігоря Сторожука під час обіцяного нашому виданню інтерв’ю з проблем реорганізації компанії).



Втім, під час зборів спочатку висловлену було умову обов’язкового пошуку спонсорів довелося пом’якшувати. За словами президента НТКУ, держзамовлення не гумове, але про обов’язковість пошуку спонсорів не йдеться, як, відповідно, і про збільшення заробітної плати. Тобто не знайдуться спонсори - журналісту залишиться лише гарантована дербюджетом зарплата. Правда, ще на НТКУ знайшли можливість трохи підвищити оплату праці - виплачують додаткову зарплату – теж гривень 200. Але не всім. Про критерії додаткових виплат ніхто не знає. Це теж колектив нервує, однак, ці питання стараються не підіймати. На всяк випадок...



Та й план реорганізації наразі до кінця неясний. Хоч „сьогодні-завтра” його обіцяли надати для обговорення та пропозицій у колективі. І все ж за словами І.Сторожука, яким чином будуть працювати журналісти, чи у складі творчих груп, чи повернуться до старої практики створення тематичних редакцій, поки що не вирішили. План реорганізації НТКУ, за законодавством, має затверджуватися в органах влади, а колектив має бути з ним ознайомлений не пізніше, ніж за два місяці. Колектив, схоже глибоко в душі, сподівається, що так і станеться.

.



Оксана Лисенко, „Детектор медіа”


PS: Як стало відомо "Теелкритиці" у понеділок ввечері, після зборів колективу, Ігор Сторожук виконав свою погрозу й усунув Олександра Піддубного від ведення програми "Енергетичне поле".





Роздруківка сюжету О. Піддубного у програмі „УТН”, яка увійшла до документів, підготовлених Громадською Радою з питань свободи слова до круглого столу „Політична цензура в українських ЗМІ” синім кольором позначено редакторські скорочення):





УКРАЇНСЬКІ ТЕЛЕВІЗІЙНІ НОВИНИ Створено: 10.07.02 17:59 Надруковано: 26.07.02 16:27

НАЗВА: ПАРЛАМЕНТ - БІЛЬШІСТЬ

Автор: Олександр Піддубний Оператор: Олексій Якушев

ТИТРИ: СТЕПАН ГАВРИШ, лідер фракції "Демократичні ініціативи" БОГДАН ГУБСЬКИЙ, лідер депутатської групи "Народовладдя" МИХАЙЛО СУХИЙ, народний депутат України, СДПУ(о) ЮРІЙ КОСТЕНКО, народний депутат України, "Наша Україна" АДАМ МАРТИНЮК, народний депутат України, фракція КПУ



ВЕД: Тим часом поки парламент допрацьовує останній сесійний тиждень перед відпусткою, у стінах Верховної Ради України створюють нову більшість. За її основу мають стати провладні сили: блок "Єдина Україна" та соціал-демократи об'єднані. Наразі у парламенті збирають підписи обранців, які хочуть приєднатися до нової більшості, але значна частина депутатів досить скептично оцінюють її шанси, зважаючи на темпи якими вона створюється.

ВМЗ



























































































Кор.з/к. До кінця тижня парламент матиме свою більшість і число їх буде, як мінімум 250, - такі плани проголошують вихідці із "Єдиної України", таку конфігурацію хочуть бачити соціал-демократи об 'єднані . Саме останні стали ініціаторами нового парламентського утворення і до підписантів документу вже увійшли СДПУ(о) та вихідці .із "Єдиної України".
Титр: Губський С/Х.(кас.1) 20' 56" Я за те, щоб 226 підписів за більшість щонайменше - бажано 250-270, було вже зібрано до закінчення нинішньої сесії. Я думаю можна і 300 зібрати.
Кор.з/к. Депутати із провладних блоків наразі активно спілкуються із членами "четвірки" і кажуть, що більшість таки буде.
Титр: Сухий С/Х. 27' 24" Но я видел этот список в нем фамилии нардепов УкраиньІ из других фракций, в том числе которые себя называют опозиционньые. - "Наша Украйна"? - Наша Украина в том числе.
Кор.з/к. Нашоукраїнці свою причетність до нової більшості відкидають. Вони кажуть, що-соціалдемократи розпочали свою гру на випередження оскільки "Наша Україна" трудовики і аграрії близькі до порозуміння.
Титр: КостенкоС/Х. ЗО' 05" Інша більшість - це, на мій погляд, це лише є спроба заблокувати той процес який розпочала "Наша Україна".
Кор.з/к; Офіційна пропозиція приєднатися до чинної влади надійшла і "Демократичним ініціативам" Степана Гавриша, але відповіді нема і навряд чи вона надійде до п'ятниці.
Титр: ТавришС/Х. 06' 55" Група не погодилася із основними принципами які закладені в документ запропоновані для того щоб ми могли створити таку більшість. Ми зараз створили спеціальну групу яка працює над пропозиціями, якщо ці пропозиції будуть сприйняті, то група підпише документ про входження до більшості.
Кор.з/к. Не погоджуються на пропозиції влади, принаймні привселюдно, і комуністи. Вони знайомі із планами гіпотетичної більшості, зокрема позицій, що стосуються коаліційного уряду.
Титр: МартинюкС/Х04' 08" Коаліційний уряд для того щоб поставити треба внести досить серйозні зміни до Конституції передовсім. Це перше, друге - участі в коаліційному уряді ми брати не будемо, принаймні така позиція на сьогоднішній день і навряд чи хто запропонує комуністів взяти участь у такому уряді.
Кор.з/к. Тим часом ініціатори нового парламентського плану коаліційний уряд створювати хочуть, але розуміють, що для цього необхідні зміни у Конституції, а для них потрібна більшість вже не прОста, а конституційна - триста багнетів. Представники провладних блоків кажуть, що не перейматимуться якщо у п'ятницю більшості не буде - у будь-якому випадку кількість однодумців покаже чи вірний вони шлях обрали чи ні.


КІНЕЦЬ ВМЗ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
794
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду