Законодавчим визначенням статусу Національної телекомпанії України може зайнятися Верховна Рада

7 Червня 2002
836
7 Червня 2002
13:05

Законодавчим визначенням статусу Національної телекомпанії України може зайнятися Верховна Рада

836
Зовсім недавно “Детектор медіа” повідомила своїх читачів про намагання керівництва НТКУ внести ряд принципових змін щодо своєї діяльності у зв’язку з прийняттям нового статуту компанії. Президент НТКУ звернувся з відповідним листом до Президента України.
Законодавчим визначенням статусу Національної телекомпанії України може зайнятися Верховна Рада
Президент НТКУ звернувся з відповідним листом до Президента України.

Зокрема, мова йшла про:

- можливість внесення змін до ч.2 ст.13 Закону України “Про ТБ і РМ”, в якій визначається, що рішення про заснування НТКУ та НРКУ приймається спільно Верховною Радою і Президентом. Ігорем Сторожуком пропонувалося залишити в цьому переліку тільки Президента.

- перепорядкування НТКУ Кабінету міністрів, через делегування йому Президентом свого права на заснування Національної телекомпанії про виведення НТКУ з-під контролю Держкомінформу, через який зараз йде фінансування діяльності НТКУ і який затверджує статут НТКУ . Останнє не відповідає “Закону про ТБ та РМ”, ч. 13, яка передбачає, що засновується НТКУ Президентом і Верховною Радою, а фінансується через окремий рядок у державному бюджеті - закріплення за НТКУ статусу національного закладу, закріплення статусу Наглядової ради НТКУ як органу, уповноваженого здійснювати контроль за її діяльністю визначення організаційно-правової форми НТКУ як державного підприємства (зараз – бюджетне) .

Повний текст листа І. Сторожука та коментарі експертів ви можете href= «http://www.detector.media/comments/?id=3031”>прочитати тут

Як стало відомо “Детектор медіа” учора народний депутат України Микола Томенко (“Наша Україна”) вніс проект постанови “Про невиконання Постанови Верховної Ради України “Про порядок висвітлення роботи першої сесії Верховної ради України четвертого скликання””.

Серед іншого, у проекті пропонується рекомендувати Нацраді з питань ТБ і РМ “розглянути питання про законність діяльності НТКУ та НРКУ на підставі діючих статутних документів які суперечать законодавству України, та утриматись від ліцензування цих телерадіоорганізацій до приведення їх статутних документів у відповідність до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”.

Також пропонується “доручити Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації в першочерговому порядку підготувати проект Закону України про Національну телекомпанію України та Національну радіокомпанію України”.

Нижче ви можете ознайомитись з повним текстом проекту постанови.

Проект вноситься народним депутатом України

М. Томенком

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

Про невиконання Постанови

Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України четвертого скликання

У зв'язку з невиконанням Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України четвертого скликання" (6-ІУ), Верховна Рада України постановляє:

1. Невідкладно заслухати звіт голови Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення та керівників Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України про причини невиконання Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України четвертого скликання".

2. Відповідно до статті 31 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", протягом місяця заслухати наданий до Верховної Ради України щорічний звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2001 рік в ході якого всебічно проаналізувати причини ухилення від виконання Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України четвертого скликання".

3. Відповідно до вимог Конституції України (254к/9б-ВР), Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" (539/97-ВР), Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, керівникам Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення, Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України вказати на необхідність неухильного виконання Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України четвертого скликання".

4.Рекомендувати Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення розглянути питання про законність діяльності Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України на підставі діючих статутних документів, які суперечать законодавству України, та утриматись від ліцензування цих телерадіоорганізацій до приведення їх статутних документів у відповідність до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (3759-12).

5. Доручити Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації в першочерговому порядку підготувати проект Закону України про Національну телекомпанію України та Національну радіокомпанію України. Розглянути законодавчі ініціативи щодо врегулювання статусу Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України протягом місяця після внесення відповідного законопроекту на розгляд Верховної Ради України.

6. Вказати Голові Верховної Ради України про неприпустимість невиконання Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України четвертого скликання".

7. Контроль за виконання цієї Постанови покласти на Голову Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України

м. Київ
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
836
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду