Країна декількох ідіотів

29 Жовтня 2008
26363
29 Жовтня 2008
05:36

Країна декількох ідіотів

26363
Країна декількох ідіотів
Наш нарід одразу відчуває, коли відбувається щось «не те», і починає гомоніти. Тим паче якщо це після запального виступу на фінальному всеукраїнському відборі фестивалю переможця-2007, ворлдфолькової формації «Атмасфера», і якщо це – український вільний нарід живої української музики. Усі помічають, як нервово сіпаються члени журі, перекидаючи відповідальність за фінальне слово сусідові, як промовляють недолугі вибачення і бажають «успіху тим, хто програв», – і бігом зі сцени. Ось ведучий упізнаваним жестом англійського прем’єра (з цидулкою в руці біля трапу літака) піднімає догори жмут пошарпаних паперів – чорним же по білому! А ось – гробова тиша – після оголошення чесного підрахунку всього писаного на тих цидулках. Писаного так званими членами журі!
 
Та арифметика не вимірює запах, на жаль. Навіть імен тих декількох «арифметиків» називати не хочеться (таблиця офіційного голосування – в кінці тексту). До живої української музики вони мають такий самий стосунок, як собаче м’ясо під арабською вивіскою – до традиційної української кухні. У будь-якім разі, на певному місці у цих «арифметиків» «гордо сяятиме» тавро: «член того журі»! (Дирекція укранського GBOB може навіть спецфутболочки їм виготовити.)
 
Одним словом: нашу державу на всесвітньому фіналі змагань молодих рокових гуртів у Лондоні представлятиме така собі пародія на вокально-інструментальний ансамбль «Чорнобривці». щоправда, із досить вправним гітаристом. Не второпали? Ювілейний концерт до десятиліття російського «ЧайФу» бачили? Ну, там, де «Миша Козырев со своими цыплятами “Аргентина – Ямайка пять-ноль”, йоу!». Тепер в України є своє «курчатко» – ніяке, геть посереднє, зате у стилі «йоу»! Ну як би це правильно пояснити не обізнаним у реаліях дрібних вітчизняних збіговиськ? От, приміром, переможцем в африканській країні «Берег слоновой кости» «те» журі призначило блакитноокого улюбленця їх нічних клубів блондина-виконавця коломийок. Не уявляєте? Шкода! Хоча згоден: уявити важко («Таке може бути тільки тут!» – як зреагували ВІА «Світязь»).
 
Дирекція українського відбору оприлюднила-таки на сайті імена тих «членів-героїв» і результати їх плідної роботи, тож мені тим більше немає чого соромитися. Пригадую, подібні відчуття були в мене, коли з’ясувалося, що на «Євробачення» їде Вєрка Сердючка. Але повернімося до сьогодення.
 
26 жовтня 2008 року на голову українських виконавців живої музики вилили цілу діжку лайна. Саме тому й тиша була в залі київського концертного залу «Бінго». У притихлому нічному київському метро проміж купок пасажирів із гітарними кофрами за спинами чулося: «Країна ідіотів!». Та ні, у нас країна, землю якої топчуть лише декілька ідіотів! Відчуваєте різницю? Найголовніше, що згодом про тих «членів» ніхто і не згадає! Емоції (і, на жаль, цілком певні) викликатиме спілкування з дирекцією українського відбору. Сподіваюся, нарешті ці люди (під орудою Олексія Балбека), які буквально «на зубах» щороку гідно витягують цю подію, зрозуміють: потрібні чіткі і жорсткі критерії для суддівства! І зрозумілі не тільки кожному музиканту в цій країні. От тоді не виникатимуть чергові пояснення такого вибору суддів… Треба вже нарешті пояснити суддям, що принцип «вставляє» чи «не вставляє» не для таких конкурсів. Якщо, звичайно, прагнути триматися та загальноукраїнському рівні, а не сидіти по підвалах і в павутинні, інакше й надалі матиме гробову тишу наприкінці фестивалю. І це по-справжньому несправедливо, адже український фрагмент GBOB давно уже вийшов на зовсім інший рівень музичного інтелекту. Той рівень – це «Атмасфера», «Тол», «Оркестр Янки Козир». А тут... Перше місце Tango Tempo?! А Freddy Marx – на другому!!!
 
Фінальний відбір. Бейджики, «напульсники», квитки (в районі 60 гривень). Чай, кава, пиво по 10 гривень. 21 з половиною українська команда з різних міст. Виступ кожної ватаги не більше 8 хвилин. Всього лиш на 36,5 хвилин затягнутий початок. Глядачі, які бажають свого. Різного. Перший масовий крик (що найцікавіше – багатоголосий і дівочий) «Сісєк!», очевидно, мав на меті зорганізувати декілька купок фанів попід сценою. Не зорганізував: хто собі тихенько штовхався, хто клацав цифрою, хто знімав на мобільні.
 
Досить непоганий звук. Мінімалізоване світло. Одразу називаю шістку гуртів «від Зиріна».Чому «шістку»? А тому що за умовами конкурсу шістка найкращих гуртів може взяти участь і в наступному конкурсі наступного року. До слова, практично всі ці команди нагорі і за внутрішнім музикантським рейтингом, і за «офіційними результатами». Отож: «Кораллі» (віртуозний фольковий хард-кор з елементами шоу, цікаві і органічні фронт-мени), Freddy Marx (потужний, цікавий, відверто європейський проект – і де воно береться!), «Анна»(злива потужної енергетики і звуку), «Гапочка» (колись любила дівка Земфіру, але потужніше, різкіше та своє – одна спідничка чого варта!), Merva (вкрай візуалізовано: один барабанщик – цілий відеокліп, гучно, доволі точно і майстровито), Et Cetera (театралізовано і весело: костюми, манекени, дія на сцені).
 
Саме ці колективи виступили стильно, потужно, цікаво, самобутньо. Виступи звучали різною мовою. Найчастіше рідною, іноді англійською, були навіть спроби французькою врізати. Виходило по-різному. Вкотре пересвідчуюся, що наша жива музика існує, росте, нуртує, шліфується творчо і технічно. Хоча, на жаль, і це не потрапляє до слухача і глядача. Масового. Її не має ні в ефірі «наших» радіостанцій, а тим більше в ефірі «їхніх» телеканалів. Іронією прозвучали слова ведучого вечора Влада Ляшенка про те, що от румуни свій конкурс показують в прямому ефірі. Тут потрібно, напевне, додати – навіть румуни!А телеканали вітчизняні (в лапках) і музичні (два рази в лапках!) тітькі Памели та «вікторини» типу «склади слово з літер «й» «х» та «у» та отримай 500 гривень ( з нашими тітьками на фоні) замість... музики нашої показують.
 
Вищеперераховані команди давно вже готові до ефіру. Будь-якого, і не тільки вітчизняного. Вони готові «порвати» не тільки концертні зали, а навіть, якщо купкою, і стадіони. Занотовуючи назви цих команд, я не пригадав жодних іноземних колективів, на які вони були би схожі. Бо ж це найбільша і наймасовіша біда наших молодих колективів – любов до «когось» або «чогось». Любов до музики, манери, стилю, звуку, жесту – але як правило чужих... Хоча «закосити» іноді вдається відверто майстерно! Але то прямий крок до нічних клубів і не далі. Якщо Buzzmonster, Pins, Dalai lаma і, тим більше, Marakesh прагнуть цього – вони на шляху до перших новорічних збіговиськ. Якщо мета сягнути чогось більшого – треба шукати. І довго, марудно та вперто працювати над звуком, стилем, місцем. Чи не половині з учасників фіналу-2008 залишилося зробити лише один крок у потрібному напрямі. Щоправда, пошук напряму для того маленького кроку іноді може тривати роками...
 
Олександр Зирін, український незалежний оглядач
 
P. S. До уваги містечкових борців із расизмом, дискримінацією і так далі: цей текст – про необхідність очищення нашого буття від лайна, а не про те, що ви подумали!
 
Результати голосування з офіційного сайту українського відбору
Кожний із членів журі мав право виставити оцінки тільки 5 гуртам із двадцяти двох. (Відповідно, 10 – за перше місце, 8 – за друге, 6 – за третє,4 – за четверте, 2 бали – за п’яте.)
Фінал The Global Battle Of The Bands'08
 
Склад журі:
 
1. Юрко Зелений (упорядник FDR-вістей)
2. Едуард Лозовий (журналіст, телеканал «1+1»)
3. Олексій Івченко (музикант, бренд-менеджер компанії «РеалМюзік»)
4. Костянтин Дорошенко (журнал «Детектор медіа»)
5. Макс Віхоть (музичний журналіст)
6. Вадим «Deus» (головний редактор порталу Moshpit.ru)
7. Андрій Гулик (директор продюсерської агенції Catapult Music)
8. Птица (незалежний журналіст, екс-редактор журналуХ3М)
9. Вадим Куліков (музичний журналіст, журнали «ТаймАут» та «ШО»)
10. Світлана Кострикіна «SubwaySun» (журналіст, редактор порталу Neformat.com.ua)
11. Міла Кравчук (музичний оглядач порталу Music.com.ua)
12. Володимир Пилипенко (власник продакшн-студії Pilman.tv)
13. Андрій Малигін (саундпродюсер, музикант гурту «Армада»)
14. Борис Таршис (автор, композитор, лідер гурту «Таршис»)
15. Олег «Білий» Шевченко (звукорежисер, власник WhiteStudio, лідер гурту White)
16. Юрій Молчанов (генеральний продюсер телеканалу «Ентер-Музика»)
 
 
З
е
л
е
н
и
й
Л
о
з
о
в
и
й
І
в
ч
е
н
к
о
Д
о
р
о
ш
е
н
к
о
В
і
х
о
т
ь
D
e
u
s
Г
у
л
и
к
П
т
и
ц
а

К
у
л
і
к
о
в
К
о
с
т
и
к
і
н
а
К
р
а
в
ч
у
к
П
и
л
и
п
е
н
к
о
М
а
л
и
г
і
н
Т
а
р
ш
и
с
Ш
е
в
ч
е
н
к
о
М
о
л
ч
а
н
о
в
З
а
г
а
л
о
м
Tango Tempo
-
-
6
10
10
-
-
-
2
8
8
8
-
2
-
8
62
Freddy Marx
-
4
-
-
2
10
6
2
8
10
4
-
8
-
-
6
60
Pins
4
8
8
2
-
-
-
-
-
-
10
6
4
-
-
10
52
Merva
6
2
-
-
4
-
10
8
-
4
6
-
10
-
-
-
50
«Гапочка»
10
10
-
-
-
-
-
-
6
-
-
2
6
8
6
-
48
«Кораллі»
2
-
-
-
8
4
2
10
10
2
2
-
2
-
-
-
42
Dalai lama
-
-
10
6
-
-
8
-
-
6
-
4
-
6
-
-
40
«Анна»
-
-
-
-
-
8
-
4
-
-
-
-
-
10
8
4
34
Marakesh
-
-
-
8
-
6
-
6
4
-
-
-
-
4
4
2
34
«НіагАра»
-
6
-
-
6
-
-
-
-
-
-
-
-
-
10
-
22
«Ет сетера»
-
-
2
-
-
-
-
-
-
-
-
10
-
-
2
-
14
«Небо для себе»
8
-
-
-
-
-
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
12
«Контрабанда
.com.ua»
-
-
4
-
-
2
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
6
Buzzmonster
-
-
-
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
4

 

Читайте також репортаж про подію від Дусі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26363
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мамуля
5663 дн. тому
бедный зырин - безработный, одинокий, в жюри не зовут, только телекритика и печатает. но ничего! настал кризец и скоро таких зыриных будет в сто раз больше! и первый зырин наконец порадуется
kotyfasolko
5663 дн. тому
дивний у Вас топ Коралі -- вторяк, якого у тому ж франківську, як гівна ... Анна -- грає музику вже кілька років неактуальну Гапочка -- порівнюючи з Земфірою, то Ви певно Земфіру наживо не бачили... вокалістка коли опинилася без гітари виглядала УБОГО! а початок першої пісні як бліда копія Земфіриної "нескінченності" Merva -- ще один вторяк і під кого, до речі закосили одні з найоригінальніших в той вечір Buzzmonster та Dalai lаma
Антон
5663 дн. тому
Интересная дискуссия вокруг темы, имеющей очень непрямое отношение к Телекритике. Похоже, комментарии - спор автора заметки с его бывшим партнером. Только зачем это ТК?
Marakesh sucks & You
5664 дн. тому
Такого пыдаркуватого лайна в Лонданє - хоч греблю гати. Так шо підарков ні там ні тут не треба - усохні радужний ти наш. В гетто нах.
KKEF
5664 дн. тому
Не, ну конечно в мухосранске Marakesh пугает. Только финалист в Лондон летит, не в Мухосранск. А ты, КуКуКу, лучче йопаря себе найди и расслабься
ККК
5664 дн. тому
for KKEF Єслі би в жюрі сідєлі запісниє п...аси і утомльонная парашочкамі багєма - то сріблястий малчік-дєвочка конєшно вошол би. І в пятьорку і в грімьорку і куда угодна. Но када унісекс рубіт даже тру-гітарний-рок - ето нє спасаіт ат прабльова. ФТОПКУ
Мальва
5664 дн. тому
Зырин - известный боец с Сердючкой. Его пожалеть надо. Его мнение - всегда из-за клуни
Навуходоносор Вавилонский
5664 дн. тому
Зырин, если вас все время что-то волнует и вы - заметьте - всегда не в дугу с тем, что происходит в стране и мире, может лучше не марать бумагу, а пойти в лес - и все рассказать в дупло.
Влад
5664 дн. тому
Автору. В табличці внизу не побачив згаданих вище Чорнобривців. Якщо це ті, про яких я думаю - щирі афроукраїнські козаки, то дарма їх згадувати в негативі, бо група хороша. Якщо Вам не подобається ( або не роумієте ) такий музичний напрямок, це не означає, що він поганий. До рок-музики в сенсі важкої гітарної, звісно, Чорнобривці мають дуже й дуже непряме відношення. Взагалі, музичні конкурси - річ вельми невдячна. Досвідчені музиканти це усвідомлюють і не оперують категоріями "справедливість-несправедливість". Взагалі-то - участь у конкурсі передбачає, що ти згоден з його умовами, в яких не зазначено, що саме ти будеш його переможцем. Участь у конкурсі - це конформізм. Справжній рок - це бунт. Який же ти рокер, якщо береш участь у такому цивільному заході?
KKEF
5664 дн. тому
Меньше было б в жюри всяких запасных украинцев, типа Зырина, Marakesh бы в пятерку вошел. А так голосуют за шаровары
Гениталия
5664 дн. тому
Было там весело: http://dusia.telekritika.ua/Kultur-Multur/11536 А Зырин просто обзавидовался
Кукринікса
5664 дн. тому
Зирін висловив свої оцінки. Не буду нічого говорити про переможця, бо не знаю їх творчості. А щодо так обсмакованих "Коралів", то цей проект - теж не оригінальний. Так, трембіта - оригінально. Але в цілому команда вже занадто нагадує "постановочних варіятів" гурт "Перкалаба". Пісні драйвові, але під них добре вигоцувати на весіллі чи на опен-ейрі. Такий собі варіант рок-сердючки, товар мейд ін Юкрейн для закордонних бюргерів. Справжню цікаву музику хочеться слухати вдома чи в авто. А під "Перкалабу" чи "Коралі" захочеться просто погоцати. Хоча, після дози горілки піпл витанцьовує під будь-які упци-дріци-тралі-валі. Стосовно цього конкурсу - гімно і профанація! Олексій Балбека просто хоче підзаробити. Пресловута "Янка Козир" теж аж ніяк не могла перемогти в Лондоні. Таку "музику і етно-шоу" на Заході давно вже зїли й висрали. Гурти ,які це розуміють в таких аферах не світяться. Київське жлобство і жидо-гуцули лише спотворюють справжній рок-дух України.
Гліб
5664 дн. тому
не знаю, хто такий Зирін, але він однозначно - лох в музиці. В чому проблема я абсолютно не поняв
антизирін
5664 дн. тому
зирін, нічого ви не тямите в музиці. а ваша злість навіть з монітору пре, піду краще дусю почитаю: http://dusia.telekritika.ua/Kultur-Multur/11536
otar
5664 дн. тому
Ги-ги, вас смішить те, що ми публікуємо позицію, відмінну від позиції нашого колеги? :) Напишіть, що думаєте із цього приводу, і вас опублікуємо.
Ги-ги
5664 дн. тому
Сміх та й годі. Альо "Телекритика" - якого хєра ви прислали у журі не мудрого Зиріна а недолугого Дорошенка. Адже саме цей самовдоволений гуру виставив закарпатським рнбешникам 10-ку!
5664 дн. тому
стиль зиріна виказує в ньому обмежену, нахабну і лайливу людину. такі бачу, як він із піною в роті обпльовує всіх навколо... брррр аж читати огидно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду