Для студентів – тільки школа

26 Березня 2008
9499
26 Березня 2008
08:35

Для студентів – тільки школа

9499
Ярмарок вакансій «Медіа-кар’єра» вкотре підтвердив, що для випускників без досвіду роботи місця на ринку праці немає.
Для студентів – тільки школа
25 березня в Київському палаці спорту відбувся ярмарок вакансій у сфері медіа «Медіа-кар’єра», організований Індустріальним телевізійним комітетом і виданням «Медіабізнес».
 
Участь у ярмарку взяли 13 компаній: холдинги «Сегодня Мультимедиа», «Едіпресс Україна» й «Український Медіахолдинг», телеканали СТБ, ICTV й «Інтер», рекламні агенції «МПГ Україна» й «АДВ Група», журнал «Власть денег», газета «Жизнь», фахові видання для медійників «Телерадіокур’єр» і «Медіабізнес», а також Індустріальний телевізійний комітет. Причому реальні вакансії пропонували лише 10 із них. ІТК і «Телерадіокур’єр» презентували лише свої інформаційні стенди, а «Медіабізнес» збирав резюме відвідувачів для бази медійних вакансій на своєму сайті.
 
«Медіа-кар’єра» проходить під одним дахом й одночасно з весняною виставкою компаній роботодавців «День кар’єри». Утім, організатори заходів – різні. Співпрацювали вони лишень у промоушені: розповсюджували напередодні спільні флаєри.
 
Оргкомітет ярмарку вакансій головною метою заходу називав організацію зустрічі й спілкування молодих спеціалістів і студентів з потенційними працедавцями. Справді, головними відвідувачами виставки були без п’яти хвилин випускники медійних навчальних закладів. І вкотре вони збагнули, що без досвіду роботи місця на ринку їм немає.
 
«Що у вас є для студентів?», – запитувала молода дівчина в представників каналу СТБ. «Для студентів – тільки школа», – розводила руками «роботодавець». Розчаровані молоді люди тинялися поміж стендів, без надії сподіваючись знайти хоча б одну компанію, яка зможе їм запропонувати справжню оплачувану роботу, а не безкоштовне навчання чи непостійний фріланс.
 
Після ознайомлення з попитом на ринку праці в медійній сфері «Детектор медіа» з’ясувала, що телеканалам насамперед потрібні оператори, інженери, адміністратори, дизайнери, сценаристи і режисери. Натомість друковані видання хоч і пропонують місце журналістам різної тематичної спеціалізації, але найбільше їм бракує менеджерів з реклами, програмістів і маркетологів. Менеджер з персоналу «Українського Медіахолдингу» Олександра Тиховод каже, що ці вакансії завжди відкриті й актуальні.
 
Як відомо, журналістів, режисерів, сценаристів і адміністраторів у департамент власного виробництва шукає телеканал СТБ, який запускає нові проекти. СТБ навіть проводить спеціальну рекламну кампанію. Зі слів менеджера з управління персоналом СТБ Тетяни Скрипки, щойно в ефірі оголосили про наявність вакансій, повалив нескінченний потік телефонних дзвінків і листів. «Багато дзвінків і листів від неадекватних людей, –журиться пані Тетяна. – Це неспеціалісти, які, проте, завжди хотіли потрапити на телебачення. Їх можна зрозуміти, оскільки для багатьох телебачення – це рожева мрія. Для них вакансій, на жаль, немає».
 
СТБ відкрив власний аналог «Інтер-школи». Там випускників телевізійних або журналістських вишів «перековують» у бажані кадри. Перепрофілювання можуть пройти й журналісти-«писарі», які хочуть змінити сферу діяльності на телевізійну. Протягом трьох місяців слухачів курсів безкоштовно навчають режисури, драматургії, написання телепроектів і телепрограм, їм показують, як правильно знімати. «Детектор медіа» запевнили, що найкращі випускники справді працевлаштовуються на каналі.
 
У ICTV поки що немає власної школи, але там і не практикується добір працівників з курсів СТБ. Утім, керівник прес-служби каналу Станіслав Пільтяй каже, що ніхто не забороняє випускникам шкіл «Інтера» чи СТБ направляти резюме на інші канали. Представники ICTV шукали на «Медіа-кар’єрі» не лише технічних працівників, а й репортерів. Для знайомства з потенційними колегами на ярмарок вакансій приїхали топові обличчя ICTV: Оксана Соколова, Олена Фроляк, Ігор Мірошниченко, Андрій Ковальський. Знімальна група «Фактів» навіть робила сюжет для вечірнього випуску новин.
 
«Інтер» на виставці замінив телезірок їхніми муляжами: відвідувачів стенду телеканалу зустрічали картонні Савік Шустер, Ганна Гомонай і Руслан Сенічкін. У такий спосіб на «Медіа-кар’єрі» була представлена вся медіагрупа «Інтер». Відвідувачам роздавали анкети для заповнення, аби згодом вони потрапили до бази вакансій холдингу. Хоча найвірогідніше, на що можуть розраховувати кандидати, – участь у масових зйомках телепроектів.
 
Ясна річ, резюме, направлене в бажану компанію, не означає, що ви вже там працюєте . Реальному працевлаштуванню передує співбесіда з HR-менеджером або потенційним керівником. Але й цьому етапові у великих компаніях передує процес природного добору. Наприклад, фахівці холдингу «Едіпресс Україна» після отримання резюме надсилають кандидатам на посаду три тестові завдання. Журналіст має написати пробну статтю на 3 тисячі знаків у відповідному тематичному форматі, відредагувати невеличкий текст і придумати текстівку до фотографії або кілька варіантів заголовку до матеріалу. За результатами виконаних завдань людей запрошують на особисте інтерв’ю.
 
«Детектор медіа» окреслює ідеального кандидата на роботу в медіасфері: молода людина (до 40, а часто – до 30 років), з вищою освітою й обов’язковим досвідом роботи за обраною спеціальністю від 1 року, бажано – знавець іноземних мов. Аби підтвердити відповідність кандидата вільній посаді, роботодавці вимагають портфоліо з творчим доробком.
 
Фото з сайту «Медіабізнес»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9499
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
***
5939 дн. тому
А тем, кто посчитает количество упоминаний СТБ в, простите, статье, приз от ТК будет?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду