Без позначки "for sale"

2 Червня 2005
1152
2 Червня 2005
14:55

Без позначки "for sale"

1152
У Сполучених Штатах Америки розпочалося розслідування зловживань прихованою рекламою на телебаченні. З такою ініціативою виступив член Федеральної комісії з комунікацій (ФКК), демократ Джонатан Адельштайн (Jonathan Adelstein), на думку якого, масштаби прихованої телереклами стали загрозливими.
Без позначки "for sale"
Як написала днями газета «Лос-анжелес таймз», ідеться не лише про записні телевізійні передачі, а й про реаліті-шоу в прямому ефірі, де спритні американські рекламодавці наполегливо пропонують автомобілі, мобільні телефони, напої та інші продукти.

Одна з власників газети «Лос-Анжелес таймз», акторка Аманда Бінз (Amanda Bynes) зізнається, що декорації її останньої комедії «Те, що мені в тобі подобається» прердставляли популярні товари. За її словами, цього сезону глядачі бачитимуть, що герої серіалу їдять саме ці чіпси і користуються саме цим шампунем, а наступного вони дізнаються, якими моделями мобільних телефонів герої користуються і на яких марках автомобілів їздять.

«Прихована реклама стала настільки повсюдною, що єдиний спосіб глядачеві врятуватися – це вимкнути телевізор», передає видання слова Адельштайна під час виступу в Інституті медіа у Вашінгтоні. Член ФКК не проти телевізійної реклами як такої, але справедливо вважає, що канали мусять завжди інформувати глядачів, що цей продукт вам показують на правах реклами. Адельшатйн засуджує таку практику як найганебніший прояв сучасної комерціалізації мас-медіа.

Не повідомляючи про наявність реклами, американське телебачення грубо порушує правила Федеральної комісії з комунікацій, які діють в США цілих 78 років. Джонатан Адельштайн випустив стріли критики й на адресу ФКК, яка зобов’язана моніторити весь телерадіопростір, але не є твердою й послідовною у примусі мовників до неухильного виконання правил.

Видання наводить статистичні дані щодо цього дуже розповсюдженого на американському телебаченні явища, як «позиціонування товарів» (product placement), наслідком якої, власне, і є прихована реклама. Рекламодавці полюбили цей маркетинговий метод, оскільки хочуть, щоб їхні товари бачили ті глядачі, які користуються відео- або DVD-рекордерами, які дозволяють оминати рекламні паузи. За прогнозами консалтингової групи з Коннектикуту “PQ Media” ринок такого позиціонування товарів цього року може вирости в США до 4,2 мільярда доларів, порівняно з 3,5 мільярда торік.

Газета «Лос-Анжелес таймз» зазначає, що керівники телеканалів відмовляються від коментарів щодо прихованої реклами, нез»ясованою лишається і позиція інших членів ФКК, які мали б підтримати колегу. Ця тема не може бути не болючою для гравців телеіндустрії, які лише інколи вказують на той чи інший товар (ставлячи напис “for sale”), що демонструється у популярних шоу на правах реклами, тому вона була серед головних дискусійних тем на останньому телеярмарку в Нью-Йорку.

Віктор Коваленко,

спеціально для «Детектор медіа»

Читайте також:

Нерентабельна етика

Скрытая реклама или Самоокупаемые новости?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду