Останній телевізійний двобій між Джорджем Бушем і Джоном Керрі

15 Жовтня 2004
1229
15 Жовтня 2004
13:19

Останній телевізійний двобій між Джорджем Бушем і Джоном Керрі

1229
Американські мас-медіа оцінили президентські дебати 2004 року як успішні: виборці отримали доволі вичерпне уявлення про політичні переконання кандидатів і мають багато приводів для роздумів.
Останній телевізійний двобій між Джорджем Бушем і Джоном Керрі

Віктор Каспрук, для „Детектор медіа” Треті дебати між президентом-республіканцем Джорджем Бушем і сенатором Джоном Керрі, котрі відбулися 13 жовтня в університеті міста Темпе у штаті Арізоні, стали останнім телевізійним двобоєм між двома кандидатами у президенти напередодні вирішального для всієї дня Америки – виборів 2 листопада. За оцінками американських мас-медіа, президентські дебати 2004 року варто вважати успішними, оскільки вони дали виборцям хороше уявлення про політичні переконання кандидатів і надали їм багато приводів для роздумів.

Традиційно американські мас-медіа приділяли велику увагу теледебатам та їхнім впливам на корекцію політичних вподобань виборців. Згідно з опитуваннями, котрі провели провідні американські телемережі ABC, CNN, CBS, Джону Керрі вдалося виграти треті поспіль теледебати. Так, за оцінками каналу CNN, після третіх теледебатів сенатора Керрі підтримує 52% респондентів, а президента Буша – 39%. Однак, якщо після других теледебатів за опитуванням, проведеним телеканалом ABC, 44% респондентів підтримали сенатора Джона Керрі і 41% президента Джорджа Буша, то після третіх у Джона Керрі було лише 42% прихильників, а у Джорджа Буша – 41%. Проте опитування телеканалу CBS фіксує значно вищий розрив між кандидатами: Керрі далеко випереджає Буша – 39% респондентів підтримали сенатора і лише 25% є прихильниками діючого президента.

Звісно, можна сказати, що ці цифри є досить умовними, і бліцопитування – це скоріше виплеск емоційного настрою телеглядачів після півторагодинного споглядання політичного протистояння обох політичних опонентів. Втім, не дивлячись на те, що під час останнього раунду теледебатів обидва кандидати вели себе надзвичайно по-джентльменськи, це не завадило їм викласти дві перспективи майбутнього курсу країни, котрі різко відрізняються одна від одної.

Республіканець Джордж Буш багато говорив про необхідність визволити американців від гніту державного регулювання, про приватизацію програми соціального страхування та про своє прагнення скоротити податки. Демократ Джон Керрі представив свою стратегію створення справедливого, економічно збалансованого суспільства та гарантування безпеки американців. Однак, хоча Буш говорив досить переконливо, Керрі вдалося краще змалювати реальні проблеми, котрі стоять перед американським суспільством. При тому, що США є надзвичайно економічно розвиненою і добробутною країною, проте занадто багато американців живуть нижче межі бідності, втрачають робочі місця і не мають медичної страховки.

Сенатор Керрі звинуватив президента у зменшенні робочих місць за роки його перебування у Білому домі. “Це перший президент за останні 72 роки, за якого Америка загубила 1 мільйон 600 тисяч робочих місць. Єдиний, за останні три роки правління якого доходи сімей американців упали. Скоротився експорт, при якому зараз найнижчий рівень ділових інвестицій. А я зміню цю ситуацію. Ми відновимо фінансову дисципліну, яка існувала в 90-х роках. Кожен план, який я окреслив – у сфері охорони здоров`я, освіти, у сфері надання позик і навчання, мав точні викладки щодо того, звідки брати гроші. І ми почнемо з того, не зупиняючись на цьому, скасувавши ті податкові знижки, які надав найбагатшим американцям президент Буш. У шести президентів-демократів і п’яти президентів-республіканців були війни, були рецесії, були великі складності. Але у жодного з них не було такої втрати робочих місць”.

У свою чергу президент Буш сказав, що його план зменшення податків допоміг американським родинам середнього класу і став причиною відродження економіки. “Люди прекрасно розуміють і відчувають вигоду зменшення податків. Якщо у вас є дитина – ви платите менше податків, Якщо ви одружені – ви платите менше податків. Будь-які податки у вас менші, ніж були раніше. Але мій опонент виступав проти цього”. Очевидно, що кандидатам вдалося переконати глядачів у тому, що Джон Керрі є лібералом і що за час перебування Джорджа Буша у Білому домі робітникам довелося затягнути пояси. Результат нинішніх виборів буде залежати від того, чому віддадуть перевагу американці – лібералізму Керрі, чи консервативній політиці Буша.

Якщо під час других теледебатів сенатор Керрі заявляв, що республіканська адміністрація президента Буша привела країну до нинішнього бюджетного дефіциту – “прийшовши до влади, нинішній президент одержав від свого спадкоємця бюджетний профіцит у $5,6 трильйони. Зараз наш бюджетний дефіцит складає $2,6 трильйони. Це найбільший поворот назад в історії країни” – то під час третіх теледебатів він знову продовжив цю тему. Зокрема Джон Керрі заявив, що за нинішньої адміністрації “затрати пересічного американця на охорону здоров`я виросли на 64%, плата за навчання – на 35%, на бензин – на 30%, внески на медікер – на 15%, рецептурні ліки – на12 %. І що ж ви думаєте, американці? Ваша платня зменшилась. Ті робочі місця, які створюються в Аризоні, приносять на $13 тисяч менше, аніж раніше. А президент закриває очі. Фактично він зменшив фінансування професійної освіти на $1 мільярд”.

Політтехнологи з команди Джорджа Буша щосили намагалися “зліпити” з нього найбільш народного і зрозумілого для простих американців лідера нації. Але популізм іміджу простецького і доступного для народу президента Буша спростовує журнал Newsweek: “замість того, щоб знайти засоби для його більшого спілкування з потенційним електоратом, оточення зробило з нього найменш доступного президента за останні сімдесят п’ять років і відрізало від реальності”. Хоча сама реальність третіх теледебатів була такою, не завжди президент Буш і сенатор Керрі давали на поставлені їм запитання прямі і зрозумілі відповіді. Це було особливо помітно, коли було задане питання про майбутнє федеральної програми соціального страхування, котра знаходиться в досить жалюгідному стані.

Хоча, як зазначив сенатор Джон Керрі, “цей президент спиною повернувся до стану здоров`я американців. Системи немає. Фактично вона розвалюється через те, що немає повного охоплення американців. Ось проблема. Неповнолітні у нас поза системою. Ми, найбагатша на планеті держава, – єдина індустріалізована країна, яка цього не робить. У мене є план охоплення всіх американців. Ми зробимо систему доступною. Ми дозволимо всім американцям купувати такі програми, як сенатори і конгресмени”.

У третьому раунді теледебатів обидва учасники знову і знову зачіпали проблему війни проти міжнародного тероризму і конфлікт у Іраку. І це не дивно, бо врешті саме це питання, скоріш за все, і вирішить результат майбутніх президентських виборів.

Говорячи, зокрема, про проблему тероризму, президент Буш зазначив: “Ми можемо бути в безпеці, якщо ми будемо боротися з терористами й надалі. Якщо ми будемо розповсюджувати по світу свободу, ми цього досягнемо. У мене є повністю цілісна стратегія, щоб знищити терористів з “Аль-Каїди”, де б вони не були. Ми досягли певного поступу в цьому, три чверті лідерів “Аль-Каїди” вже постали перед судом. І ті країни, які приховують терористів, повинні за це відповідати. І це також безпека для нас. Ми позбавили народ Афганістану від Талібану. Свобода крокує вперед. Для того, щоб досягти безпеки ми повинні мати цілісний, повний план. І на цьому тижні ми вже казали про те, як тероризм можна скоротити до рівня, скажімо, проституції або азартних ігор, які дозволені законом”.

Опонуючи з цього питання Джорджу Бушу, сенатор Джон Керрі наголосив: “Коли у президента була змога схопити або знищити Осаму бін Ладена, він чомусь втратив пильність і доручив цю справу афганським польовим командирам. І в результаті бін Ладен утік. Через шість місяців після того як, за його словами, бін Ладен мав би бути вже схоплений, живим чи мертвим, президента спитали – де бін Ладен? А він каже – не знаю, це мене не так цікавить. Нам потрібен президент, який не відволікатиметься від справжньої війни проти тероризму”.

На телеекранах і президент США, і сенатор мали досить переконливий вигляд, і після трьох раундів телевізійних дебатів питання політичного лідерства обох кандидатів залишається відкритим. Сьогодні Буш і Керрі йдуть пліч-о-пліч у штатах Флорида, Колорадо, Айова, Огайо, Вісконсін, Пенсільванія. Втрата попередньо завойованих до початку теледебатів політичних позицій є серйозним викликом для Джорджа Буша. Погані новини для республіканців почали просочуватись уже після перших теледебатів, а другі і треті лише зміцнили позиції кандидата-демократа. Внутрішня ситуація в США не є такою райдужною, як її хотів би змалювати для американського електорату президент Джордж Буш. Так, у вересні рівень безробіття складав 5,4%, а уряд США для того, щоб оплачувати свої рахунки, має позичати щодня $1 мільярд.

Перші і другі теледебати між Джорджем Бушем і Джоном Керрі подивилися відповідно 63 і 47 мільйонів телеглядачів. Наразі кількість тих громадян Америки, котрі дивились треті дебати, може бути значно меншою, тому, що час їхньої трансляції якимось дивним чином співпав із показом суперпопулярного бейсбольного матчу між нью-йоркською командою “Yankees” та бостонською “Red Sox”. І зрозуміло, що значна частина телеглядачів надала перевагу найпопулярнішому в Сполучених Штатах виду спорту, проігнорувавши останні телевізійні дебати.

Очевидно, що команда Буша спіткнулась і об треті теледебати. Джону Керрі таки вдалося виграти усі три раунди. Проте чи зможе він перемогти на виборах в США, враховуючи той факт, що попри всю демократичність і прозорість американських президентських виборів, вони є фактично непрямими, і остаточне рішення може у підсумку виявитись, як і у 2000 році, за колегією виборщиків? Явно архаїчна і застаріла система виборів знову може призвести до ситуації, за якої Джордж Буш програватиме у листопаді Джону Керрі, як і 4 роки тому Альберту Гору, за загальною кількістю голосів виборців, здобутих по всій країні, а колегія виборщиків, з незначною перевагою, присудить перемогу Джорджу Бушу-молодшому.

Віктор Каспрук, для „Детектор медіа”

Читайте також:

Керри выиграл и третьи, решающие, теледебаты

Буш-Керрі: нюанси першого телевізійного зондування виборців

Опрос Эй-Би-Си: теледебаты в США выиграл Джон Керри"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1229
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду