Американські вибори 2004: Хілларі Клінтон підтримує кандидата-демократа

30 Вересня 2004
835
30 Вересня 2004
14:58

Американські вибори 2004: Хілларі Клінтон підтримує кандидата-демократа

835
Президентські вибори у висвітлені американських мас-медіа виглядають справжнім політичним полем битви. Провідні американські телеканали CNN, ABC, FOX, NBC, CBS, PBS і найбільш впливові в США газети The New York Times, USA Today, The Washington Post, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, The Washington Times, The Christian Science Monitor, Chicago Tribune та The Boston Globe приділяють багато уваги наближенню доленосного дня 2 листопада.
Американські вибори 2004: Хілларі Клінтон підтримує кандидата-демократа
Закономірно, що велика увага приділяється опитуванням громадської думки. За менше аніж шість тижнів до президентських виборів президент Джордж Буш має невелику перевагу над сенатором Джоном Керрі. Однак, як показує останнє опитування, виборці підтримують кандидата-демократа в питаннях підвищення оплати праці і зменшення безробіття. За опитуванням, котре провела газета The Wall Street Journal та телеканал NBC, 51% респондентів не підтримують економічної політики республіканської адміністрації Джорджа Буша, котру вони розглядають як найбільш важливу проблему їхнього вибору. Опитування, проведене на веб-сайті газети The Wall Street Journal, засвідчило про 48% голосів за Буша і 44% – за Керрі.

Приблизно 48% виборців віддали перевагу Джону Керрі в питаннях зайнятості і зменшення безробіття, тоді як Джордж Буш набрав тут лише 32% голосів. У питанні тероризму і захисту батьківщини президент отримав аж 54% підтримки, тоді як сенатор-демократ – лише 28 %.

Опитування показало, що 28% зареєстрованих виборців думає, що найбільш важливою проблемою, котра вплине на вибір 2 листопада, є стан економіки, 23% вважають, що це боротьба з тероризмом, а 20% назвали у цьому ряду війну в Іраку.

Цікаво, що погляди виборців щодо стану економіки – дуже суворі. 36% переконані, що економічна ситуація за останні 12 місяців погіршилася, водночас 33% упевнені, що це трапилося місяць тому. При цьому лише 29% виборців думають, що за останні 12 місяців відбулося економічне зростання.

Сторони політично протистояння використовують будь-які форми пропаганди за свого кандидата. Так. днями сенатор від Нью-Йорка Хілларі Клінтон розіслала електронною поштою лист-звернення до прибічників Джона Керрі, в якому зокрема говориться:

“Дорогі прихильники,

Покажімо їм, з чого ми зроблені. Кампанія Буша і стратеги з Республіканської партії тримають парі, що ми, демократи, є не настільки твердими і відданими, щоб згуртувавши наші ряди напористо просувати нашого кандидата до перемоги. Можливо, вони цього не зрозуміють доти, поки не отримають свої голоси у листопаді. Однак, ви і я знаємо це тепер.

Послідовно ми наближалися до мети, але зараз кампанія виходить на фінішну пряму. 30 вересня – кінець місяця – є критичним крайнім терміном. Це точка відліку, з якої Демократична партія, концентруючи всі свої ресурси, повинна протягом останнього місяця докласти зусиль для перемоги Джона Керрі і Джона Едвардса. Це нескладне рівняння. Чим більше ми матимемо ресурсів, тим сильніше зможемо конкурувати за можливість перемоги, котра може стати найважливішим вибором у нашому житті.

Зробіть свій внесок, відвідавши сайт https: // www.democrats.org/support/kerry.html? dsc=NETA566

Щоб завдати поразки Джорджу Бушу і вигравати в гострій конкуренції, останні сім днів повинні стати унікальними. Зробімо це. Надсилаймо хвилю за хвилею пожертвування, наповнюючи фонд штабу Демократичної партії до 30 вересня. Починаючи просто зараз – просто у цю саму хвилину.

Протягом усього жовтня ми будемо бачити, як швидко змінюється ситуація до завершення дня виборів. Безумовно суттєво, як ми надаємо нашу енергійну підтримку Джонові Керрі та іншим кандидатам у гонці з добре фінансованими і надактивними противниками. Аби перемогти, ми маємо йти крок в крок із Джорджем Бушем і Республіканською партією на цьому шляху.

30 вересня – крайній термін для Демократичної партії – є також днем перших дебатів між Джоном Керрі та Джорджем Бушем. Надаймо Джону Керрі історичний шанс, знаючи, що у дні, котрі залишилися до 30 вересня, віддані прихильники надішлють до штабу партії докази історичної підтримки. Напружена боротьба наближається до фінішної прямої. Діймо з пристрастю і не відкладаючи, адже нас до цього закликає цей відповідальний момент у житті нашої нації.

До перемоги,

Хілларі Родхам Клінтон”


Очевидно, що Демократична партія на останньому передвиборчому перегоні вирішила запустити “важку артилерію” в особі Хілларі Клінтон, авторитет якої серед виборців-демократів є незаперечним. Сьогодні Джон Керрі дійсно йде крок в крок з висуванцем республіканців Джорджем Бушем, і від зміни ситуації у жовтні, останньому місяці напружених американських передвиборчих змагань, фактично може залежати, кому ж дістанеться президентське крісло.

Між тим сенатор Джон Керрі продовжує критикувати політику адміністрації Джорджа Буша в Іраку. Так, він звинуватив президента Буша у тому, що той обманом ввів країну у війну з Іраком та допустився історичних прорахунків. На думку Керрі, Ірак не становив неминучої загрози, і його окупація перетворила цю країну на поширювача тероризму по всьому світу, що є великою небезпекою для Сполучених Штатів. Керрі заявив, що в разі його обрання президентом, його метою буде вивести з Іраку всі американські війська за чотири роки, починаючи від літа 2005.

Іракська проблема стане основним козирем під час перших теледебатів між Джоном Керрі та Джорджем Бушем 30 вересня, котрі відбудуться у Маямі. Ціллю Керрі є, виходячи із критичної ситуації в Іраку, переконати виборців у тому, що якщо Ірак – це лінія фронту у війні з тероризмом, як це любить повторювати Буш, то президентська зовнішня політика повинна бути оцінена як невдала. “Саддам Хусейн був жорстоким диктатором, котрий заслуговує на своє персональне місце у пеклі, – підкреслив Джон Керрі, – але це не було само по собі причиною розпочинати війну. Сатисфакція від його усунення від влади не може приховати факту: ми обміняли диктатора на хаос, що є більшою небезпекою для Америки”.

Те, що президентська кампанія у Сполучених Штатах виходить на фінішну пряму, видно і з того, що вже минулого тижня у п'ятьох ключових штатах Америки почала працювати команда міжнародних спостерігачів, котрі контролюють підготовку до листопадових виборів президента. У своїй роботі група із 20 осіб має намір зосередитися на трьох головних питаннях, які викликали суперечності під час голосування у Флориді на виборах-2000: ймовірності виключення деяких груп виборців з виборчих списків чи недопуску їх до голосування; сумнівах у надійності електронного голосування; перевірці фінансування передвиборчих кампаній.

Після закінчення цієї роботи спостерігачі з Європи, Латинської Америки, Австралії, Індії та Філіппін опублікують доповідь, у котрій вкажуть, на які моменти вони рекомендують звернути особливу увагу. Минулого тижня спостерігачі працювали у штатах Аризона, Флорида, Міссурі, Джорджія та Огайо.

Крім того, під час нинішніх президентських виборів демократи і республіканці як ніколи активно намагаються залучити на свій бік американських виборців, котрі знаходяться за кордоном, вважаючи, що їхні голоси можуть стати вирішальними на майбутніх виборах. І боротися є-таки за кого. Так, більше аніж півмільйона американців проживають у Мехіко і у місті Сан-Мігель де Аллєнде. Двічі консульським працівникам доводилося замовляти додаткові анкети, щоб задовольнити попит.

Те, що партії надають великої значимості закордонному голосуванню, доводить і той факт, що і Джордж Буш, і Джон Керрі посилають своїх родичів за кордон для залучення голосів виборців. Так, племінник президента Сполучених Штатів Джорджа Буша, Джордж Прескотт Буш, у серпні провів у Мексиці 4 дні, агітуючи за свого дядька. А сестра Джона Керрі Діана також побувала у Мексиці, намагаючись залучити на бік свого брата голоси співчуваючих Демократичній партії. Наразі обидві партії створили добре організовані групи для координації виборців не тільки в Мексиці, але і в багатьох інших країнах.

Між тим, у обох кандидатів на президентську посаду ще є у запасі чимало “прихованих резервів”. Можна, зокрема, пригадати, що напередодні минулих виборів 2000 року за Джорджа Буша були готові проголосувати 53% представників сильної статі. А взагалі тоді в останні дні перед виборами намітився поділ електорату за статевими ознакам, жінкам-виборцям більше подобався Альберт Гор, а чоловікам – Джордж Буш. Не виключено, що ця тенденція може повторитися на виборах 2004 року.

Очевидно, що “битва за голоси” між Джорджем Бушем і Джоном Керрі триватиме до останніх днів. Також для обох претендентів надзвичайно важлива підтримка афроамериканців та іспаномовної меншини в США. Велике зрушення у передвиборчих симпатіях може відбутися після перших теледебатів між Джоном Керрі і Джорджем Бушем. Телевізійні дебати настільки популярні в Америці, що в жовтні 2000 року за першими дебатами між Джорджем Бушем і Альбертом Гором, за підрахунками телекомпанії CNN, стежили аж 75 мільйонів телеглядачів...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
835
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду