Права журналістів під час голосування, підрахунку голосів та встановлення результатів виборів

27 Вересня 2007
28502
27 Вересня 2007
16:16

Права журналістів під час голосування, підрахунку голосів та встановлення результатів виборів

28502
Складена Асоціацією медіа-юристів довідка стане у пригоді кожному журналісту, який висвітлює виборчий процес.
Права журналістів під час голосування, підрахунку голосів та встановлення результатів виборів
Складена Асоціацією медіа-юристів довідка стане у пригоді кожному журналісту, який висвітлює виборчий процес.
 
права журналістів відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів»

 Представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами - п.4 ст. 13

 
Представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день виборів - п.4 ст. 13
 
Виборчі комісії, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування,
посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень надавати їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів - п.4 ст. 13
 
Представники засобів масової інформації мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення на засіданні Центральної виборчої комісії - п. 2 ст. 34
 

Представники засобів масової інформації мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення на засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів у приміщенні, де проводиться голосування - п. 3 ст. 34

 

 Законом України «Про вибори народних депутатів України» гарантовано безперешкодний доступ журналістів і медіа на всі публічні заходи, пов’язані із виборами. Члени виборчих комісій в межах своїх повноважень і компетенції надають представникам засобів масової інформації всіх форм власності необхідні їм відомості щодо підготовки та проведення виборів. Доступ до інформації в інших установах, організаціях відбувається на підставі Закону «Про інформацію».

 
Відповідно до статті 34 Закону “Про вибори народних депутатів України” представники засобів масової інформації мають право без дозволу або запрошення бути присутніми:
 
на засіданнях виборчих комісій усіх рівнів;
у приміщенні, де проводиться голосування;
під час підрахунку голосів;
під час встановлення результатів голосування.
 
Єдина вимога Закону - кількість представників від одного ЗМІ обмежується двома особами, але законодавством не передбачена акредитація журналістів в дільничних та окружних виборчих комісіях – тільки при ЦВК.
 
Документами, які підтверджують статус журналіста є: редакційне посвідчення, посвідчення журналіста, видане Національною Спілкою журналістів України або незалежною медіа-профспілкою.
 
Виборча комісія може позбавити журналіста права бути присутнім на її засіданні виключно у разі, якщо цей журналіст протиправно перешкоджає проведенню такого засідання. Відповідне рішення приймається на засіданні комісії двома третинами від складу комісії і не може бути прийнято одноособово будь-яким членом виборчої комісії незалежно від посади, яку ця особа у комісії обіймає.
 
Під час проведення засідання виборчої комісії, у тому числі під час підрахунку голосів та під час встановлення результатів голосування присутні журналісти мають право проводити фото- , кінозйомки, аудіо- та відеозаписи. Виборча комісія своїм рішенням, офіційні спостерігачі, довірені особи кандидатів не можуть заборонити проведення журналістами таких зйомок або записів.
 
Фрілансери – мають такі ж права, як і штатні журналісти
 
У Законі про вибори вживається термін не «журналіст», а:
«представник засобу масової інформації»
«творчий працівник засобів масової інформації»
 
Практика минулих виборів свідчить, що у фрілансерів не виникало проблем з ідентифікацією їх як представників ЗМІ. Як правило, фрілансери мають посвідчення якогось ЗМІ, але і з посвідченнями професійних журналістських об’єднань таких як Національна Спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України проблем не виникало. Питання членів виборчих комісій у раз пред’явлення їм посвідчення НСЖУ або НМПУ про те, яке ЗМІ ви представляєте є законним і відповідь на нього є обов’язковою. Адже Законом чітко встановлено, що на дільниці дозволяється присутність не більше 2 представників ЗМІ від одного ЗМІ. Тож, якщо ви працюєте одразу на кілька ЗМІ, то зорієнтуйтесь від якого з них вам краще представитись, щоб не перешкоджати ні собі, ні своїм колегам.
 
У разі необхідності надати докази відповідності вашого статусу посилайтесь на Закони України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки», «Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення».
 
Нагадаємо, що відповідно до Закону «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» професійний творчий працівник - це фізична особа, творча діяльність якої становить її основне заняття, що завершується створенням і оприлюдненням творів або їх інтерпретацією в галузі культури та мистецтва і є головним джерелом її доходів, незалежно від того, має вона чи не має будь-які юридично оформлені трудові відносини. До професійних творчих працівників відносяться і журналісти.
 
Відповідно до Закону «Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні» журналістом редакції друкованого засобу масової інформації є творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації та діє на підставі трудових чи інших договірних відносин з його редакцією або займається такою діяльністю за її уповноваженням.
 
Відповідно до Закону «Про телебачення і радіомовлення» телерадіопрацівник - штатний або позаштатний працівник телерадіоорганізації, який за характером своєї професійної діяльності бере участь у створенні та розповсюдженні телерадіопередач та програм.
 
Отже, фрілансери, як і інші представники ЗМІ мають право під час виборчого процесу:
отримати акредитацію у Центральній виборчій комісії України;
отримати безперешкодний доступ на всі публічні заходи пов’язані з виборами. При цьому окружні та дільничні виборчі комісії не проводять акредитацію журналістів, а зобов’язані без будь-яких дозволів надати можливість перебувати на своїх засіданнях.
отримувати інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів від виборчих комісій, органів виконавчої влади (Кабінет Міністрів України, державні адміністрації), органів місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські, обласні, районні ради, їх виконкоми). Інформацію також зобов’язані надавати посадові і службові особи цих органів.
перебувати без дозволів чи запрошень у приміщенні де проходить голосування, на виборчій дільниці у день виборів, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування.
 
Якщо ж журналісту необхідна інформація, наприклад, про кількість виборців, які звернулися до суду в день виборів, то доступ до такої інформації регулюється ст.9, 10 Закону «Про інформацію» та ст.26 Закону «Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні», ст.38 Закону «Про телебачення і радіомовлення». Журналіст має право, а органи державної влади (до яких відносяться і суди) та органи місцевого самоврядування зобов’язані інформувати про свою діяльність та прийняті рішення.
 
Як діяти у разі порушення прав журналістів під час виборів
 
Найчастіше права представника засобу масової інформації порушують члени виборчих комісій. Їх дії або рішення можуть бути оскаржені під час виборчого процесу, тобто за процедурою передбаченою для виборчих спорів, тільки офіційними спостерігачами від громадських організацій або партій (блоків). Журналісти можуть оскаржити неправомірні дії щодо себе у загальному порядку, тобто вже після виборів.
 
Але навмисне створення перешкод представникам засобів масової інформації у праві бути присутнім під час проведення голосування на виборчій дільниці у приміщенні, де проводиться голосування, на засіданні виборчої комісії при підрахунку голосів, встановленні результатів голосування на виборчій дільниці, а так само неправомірне недопущення їх у приміщення для голосування може призвести до прийняття рішення окружною виборчою комісією про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним, відповідно до частини 2 пункту 15 статті 92 Закону України «Про вибори народних депутатів України».
 
Тож, серед багаточисельних офіційних спостерігачів ви обов’язково знайдете того, хто буде зацікавлений допомогти вам зафіксувати порушення, склавши акт і звернутися зі скаргою до виборчої комісії або до суду.
 
Витяг з Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо прав журналістів і офіційних спостерігачів
 
Стаття 13. Публічність і відкритість виборчого процесу
1. Підготовка і проведення виборів депутатів здійснюються публічно і відкрито.
2. Виборчі комісії:
1) інформують громадян про свій склад, місцезнаходження та режим роботи, про утворення територіальних виборчих округів і виборчих дільниць, про місце і час голосування виборців, про основні права виборців, у тому числі про право оскарження неправомірних рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій та їх членів, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових та службових осіб;
2) забезпечують можливість для ознайомлення суб'єктів виборчого процесу зі списками виборців, з виборчими списками партій (блоків), з передвиборними програмами партій (блоків), відомостями про кандидатів у депутати, порядком заповнення виборчих бюлетенів;
3) роз'яснюють виборцям порядок голосування, а також порядок заповнення виборчих бюлетенів;
4) оприлюднюють підсумки голосування і результати виборів депутатів;
5) надають іншу інформацію у випадках та в порядку, передбачених цим Законом.
3. Рішення виборчих комісій, а також рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, що стосуються виборів депутатів, доводяться ними до відома громадян через друковані засоби масової інформації або, у разі неможливості, оприлюднюються в інший спосіб.
4. Засоби масової інформації зобов'язані об'єктивно висвітлювати хід підготовки і проведення виборів. Представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день виборів - на умовах, визначених частиною третьою статті 34 цього Закону. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень надавати їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів.
5. Дипломатичні та інші офіційні представництва, консульські установи України, при яких утворені закордонні виборчі дільниці в державах, де проживає значна кількість громадян України, які мають право голосу, забезпечують опублікування в місцевих засобах масової інформації відомостей про час і місце голосування, про місцезнаходження відповідних виборчих дільниць, про порядок та строки звернення до дільничних виборчих комісій, зокрема з питань включення виборця до списку виборців на закордонній виборчій дільниці.
 
Стаття 34. Право присутності на засіданні комісії
1. Представники партій (блоків) у Центральній виборчій комісії беруть участь у засіданні Центральної виборчої комісії з правом дорадчого голосу.
2. На засіданні Центральної виборчої комісії мають також право бути присутніми без дозволу чи запрошення:
1) кандидати у депутати та уповноважені особи партій (блоків) в загальнодержавному виборчому окрузі (разом не більше двох осіб від однієї партії чи блоку);
2) офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій;
3) представники засобів масової інформації.
3. На засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише такі особи:
1) члени виборчих комісій вищого рівня;
2) кандидати у депутати, уповноважені особи партій (блоків), офіційні спостерігачі від партій (блоків) - суб'єктів виборчого процесу (разом не більше двох осіб - кандидатів у депутати,
уповноважених осіб чи офіційних спостерігачів - від однієї партії чи блоку);
3) офіційні спостерігачі від громадських організацій (разом не більше трьох осіб від різних громадських організацій);
4) офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій;
5) представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).
4. Інші особи, крім зазначених у частині третій цієї статті, можуть бути присутніми на засіданні виборчої комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні виборчої комісії. Перебування осіб, не передбачених частиною третьою цієї статті, на виборчій дільниці під час проведення голосування, а також на засіданні виборчої комісії при підрахунку голосів та встановленні результатів   голосування забороняється.
5. Виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданні осіб, зазначених у частинах третій та четвертій цієї статті, якщо вони протиправно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається двома третинами від складу комісії.
6. Працівники правоохоронних органів можуть здійснювати охорону правопорядку в день виборів та при підрахунку голосів лише поза межами приміщення для голосування. У випадку виникнення фактів порушень правопорядку голова, заступник голови чи секретар комісії може їх викликати виключно для вчинення дій з відновлення правопорядку і на час, необхідний для таких дій.
Виборчим законодавством гарантований безперешкодний доступ журналістів і медіа на всі публічні заходи, пов’язані із виборами. Члени виборчих комісій в межах своїх повноважень і компетенції надають представникам засобів масової інформації всіх форм власності необхідні їм відомості щодо підготовки та проведення виборів.
 
Стаття 74. Офіційні спостерігачі
1. У виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від партій (блоків) - суб'єктів виборчого процесу. Офіційний спостерігач від партії (блоку) є самостійним суб'єктом
виборчого процесу.
2. Офіційні спостерігачі від громадських організацій здійснюють спостереження за ходом виборчого процесу в порядку, визначеному цим Законом.
3. Офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій можуть вести спостереження за ходом виборчого процесу.
4. Повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією у порядку, передбаченому цим Законом, і припиняються після встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів.
5. Виборча комісія, яка зареєструвала офіційного спостерігача, може достроково припинити його повноваження у разі порушення ним законів України. Про дострокове припинення повноважень офіційного спостерігача приймається мотивоване рішення.
 
  
Представники ЗМІ можуть бути присутні на будь-якій виборчій дільниці: за законом немає «закритих» виборчих дільниць. Наводимо рішення 2004 року щодо неправомірності перешкоджання журналістам перебувати на виборчій дільниці у виправній колонії.
 
РІШЕННЯ
Хмельницького міськрайонного суду від 22 листопада 2004 року
Судді Болотов Є.В., Фанда В.П., Фурик Ю.П.,
за участю адвоката Вагіна Д.С.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хмельницькому справу за скаргою Ненцінського Анатолія Йосиповича, Петровського Леонтія Антоновича, Сковрун Марини Петрівни на неправомірні дії адміністрації Райковецької виправної колонії № 78 щодо недопущення журналістів на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу,-
встановив:
21.11.2004 року Ненцінський А.Й., Петровський Л.А., Сковрун М.П. звернулись в суд із скаргою на неправомірні дії адміністрації Райковецької виправної колонії №78 посилаючись на те, що їх не було допущено на 227 виборчу дільницю 192 виборчого округу під час проведення виборів Президента України.
В судовому засіданні скаржники та їх представник вимоги скарги підтримали та суду пояснили, що їх недопущення на виборчу дільницю з боку адміністрації є неправомірним та таким, що не відповідає чинному законодавству.
Представник суб’єкта оскарження – Райковецької виправної колонії № 78 проти скарги заперечив та суду пояснив, що надання спеціального дозволу на відвідування установи для представників засобів масової інформації не відноситься до компетенції адміністрації колонії та має видаватись посадовими особами обласного управління виконання покарань.
Заслухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали скарги, суд вважає, що скарга підлягає задоволенню.
Згідно ч.9 ст.28 Закону України «Про вибори президента України» №1630-ІV, в редакції від 18.03.2004 року на виборчій дільниці в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії, в тому числі і представники засобів масової інформації.
Відповідно до ч.2 ст.24 Кримінально-виконавчого кодексу України представники засобів масової інформації та інші особи можуть відвідувати установи виконання покарань за спеціальним дозволом адміністрації цих установ або органами управління зазначеними установами.
Судом встановлено, що 21 листопада 2004 року представники друкованих засобів масової інформації Ненцінський А.Й., Петровський Л.А., Сковрун М.П. звернулись до адміністрації Райковецької виправної колонії № 78 з проханням допустити їх на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого процесу по виборам Президента України.
Однак, в наданні спеціального дозволу на відвідування виборчої дільниці адміністрацією колонії їм було відмовлено.
Оцінюючи встановлене, суд вважає, що надання спеціального дозволу представникам засобів масової інформації входить, в тому числі і до компетенції адміністрації Райковецької виправної колонії № 78, а тому відмову адміністрації колонії у видачі даного дозволу скаржникам на відвідування виборчої дільниці слід визнати неправомірною.
Керуючись ст.ст. 15, 15-1, 30, 62, 243-10 ЦПК України, ст.ст. 28, 96, 98 Закону України «Про вибори президента України» №1630-ІV, в редакції від 18.03.2004 року, ст.24 Кримінально-виконавчого кодексу України,-
вирішив:
Скаргу Ненцінського Анатолія Йосиповича, Петровського Леонтія Антоновича, Сковрун Марини Петрівни на неправомірні дії адміністрації Райковецької виправної колонії № 78 щодо недопущення журналістів на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу задовольнити.
Дії адміністрації Райковецької виправної колонії № 78 щодо недопущення журналістів Ненцінського Анатолія Йосиповича, Петровського Леонтія Антоновича, Сковрун Марини Петрівни на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу визнати неправомірними.
Копію рішення направити до відома Райковецької виправної колонії № 78.
Рішення може бути оскаржене протягом двох днів до апеляційного суду Хмельницької області з дня, наступного після дня одержання копії рішення.
 
Судді                                                                                        підписи
 
УХВАЛА
Апеляційного суду Хмельницької області від 25 листопада 2004 року
Судді: Ніколова Б.Ю., Матковська Л.О., Ніколаєва В.М.
за участю адвоката Вагіна С.Д.      
розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу №22- 2427 за апеліційною скаргою Райківецької виправної колонії № 78 на рішення Хмельницького мыськрайонного суду від 22 листопада 2004 року справу за скаргою Ненцінського Анатолія Йосиповича, Петровського Леонтія Антоновича, Сковрун Марини Петрівни на неправомірні дії адміністрації Райковецької виправної колонії № 78 щодо недопущення журналістів на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу.
                Заслухавши доповідача, пояснення заявника Петровського Л.А., його представника та представників Райківецької виправної колонії № 78, виступ адвоката, перевіривши матеріали справи, ознайомившись з доводами апеляційної скарги, апеляційний суд
в с т а н о в и в:
                Позивачі Ненцінський А.Й., Петровський Л.А., Сковрон М.П., звертаючись в суд вказували, що в день виборів Президента України – 21 листопада 2004 року вони як представники засобів масової інформації не були допущені адміністрацією Райківецької виправної колонії № 78 на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу. Тому просили визнати незаконними ці дії адміністрації колонії та зобов`язати останню допустити їх у приміщення зазначеної дільниці.
                Під час розгляду справи заявники відмовились від своїх вимог щодо зобов`язання адміністрації установи допустити їх в приміщення виборчої дільниці.
                Рішенням Хмельницького міськрайонного суду від 22 листопада 2004 року скаргу Ненцінського А.Й., Петровського Л.А., Сковрон М.П. на незаконні дії адміністрації Райківецької виправної колонії № 78 щодо недопущення заявників на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу задоволено.
                Дії адміністрації Райківецької виправної колонії № 78 щодо недопущення журналістів Ненцінського А.Й., Петровського Л.А., Сковрон М.П. на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу визнано неправомірними.
                В апеляційній скарзі Райківецька виправна колонія № 78 вважає рішення суду неправильним, просить його скасувати, посилаючсь на порушення судом норм матеріального та процесуального права. На думку суб’єкта оскарження судом не враховано, що спеціальний дозвіл відвідування зазначеної установи представниками обласних та районних ЗМІ надається лише після письмового погодження з начальником регіонального (обласного) управління Департаменту відповідно до вказівки Державного департаменту України з питань виконання покарань від 28 вересня 2001 р. № 5/1-2865/лв. Також посилається на те, що вимоги заявників суперечать положенням п. 55 Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань від 25.12.2003 р., зареєстрованих в Мінюсті України 31.12.2003 р.
Апеляційна скарга підлягає відхиленню з таких мотивів.
                Судом правильно встановлено дійсні обставини, дано їм належну оцінку, а його висновки про доведеність вимог заявників узгоджуються з матеріалами справи, відаповідають закону.
Відповідно до п.2 ст.28 ЗУ «Про вибори Президента України» на виборчий дільниці в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії представники засобів масової інформації.
Встановлено, що 21 листопада 2004 року заявники Ненцінський А.Й., Петровський Л.А., Сковрон М.П. як представники засобів масової інформації звернулись до адміністрації Райківецької виправної колонії № 78 з проханням допустити їх на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу, що розташований на території даної установи, для висвітлення виборчого процесу по виборах Президента України. Проте в наданні спеціального дозволу на відвідування виборчої дільниці адміністрацією колонії їм було відмовлено.
Ці обставини підтверджуються матеріалами справи.
                Враховуючи наведене та оцінюючи докази в їх сукупності, суд дійшов правильного висновку, що надання спеціального дозволу представникам засобів масової інформації входить до компетенції адміністрації Райківецької виправної колонії № 78, а тому підставно визнав дії адміністрації цієї установи щодо недопущення журналістів Ненцінський А.Й., Петровський Л.А., Сковрон М.П на 227 виборчу дільницю 192 територіального виборчого округу неправомірними.
                Відповідно до п.2 ст.24 Кримінально-виконавчого кодексу України, представники засобів масової інформації та інші особи можуть відвідувати установи виконання покарань за спеціальним дозволом адміністрації цих установ або органів управління зазначеними Установами. Тому доводи апеляційної скарги про те, що такий дозвіл може надаватися лише управлінням Департаменту, не можна визнати обгрунтованими.
                Рішення суду постановлене з дотриманням норм матеріального та процесуального права, підстав в межах доводів апеляційної скарги для його скасування не вбачається.
                Керуючись ст.ст. 305, 306, 313, 317 ЦПК України, апеляційний суд,
у х в а л и в :
Апеляційну скаргу Райківецької виправної колонії № 78 відхилити.
Рішення Хмельницького міськрайонного суду від 22 листопада 2004 року залишити без змін.
Ухвала набирає чинності негайно.
Судді (підписи)
 
 
Агітація чи інформація: день виборів
 
Яку інформацію ТРК може подавати в день виборів і чи можна оприлюднювати інформацію про результати голосування.
Відповідно до ч. 25 ст.71 Закону України „Про вибори народних депутатів України” в день виборів забороняється оприлюднення результатів опитування виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до його закінчення. Однак, у відповідності до ч.4 ст.13 вказаного закону засоби масової інформації мають не лише право, а й обов’язок висвітлювати хід підготовки та проведення виборів. Тому можна оприлюднювати інформацію, яка стосується організації проведення виборів на виборчих дільницях, інформацію про кількість виборців, що прийняли участь у голосуванні на певну годину тощо. По закінченні голосування о 22 годині можна подавати інформацію про результати екзит-полів та обробки виборчих бюлетенів
 
Чи є агітацією висвітлення в ефірі інформації про недопущення на виборчу дільницю представника однієї з партій - суб’єкта виборчого процесу.

Інформація про порушення виборчого законодавства, яким є недопущення на виборчу дільницю представника однієї з партій - суб’єкта виборчого процесу, не є агітацією. Це є інформація про хід виборчого процесу.
 
Чи можна транслювати прес-конференції з участю кандидатів у народні депутати?
Проведення прес-конференцій з участю кандидатів в народні депутати в день виборів не заборонена законодавством України. Однак, проводячи такі прес-конференції, ЗМІ повинні попередити учасників про неприпустимість передвиборчої агітації до закінчення голосування, тобто до 22 години 26 березня. На таких прес-конференціях можуть обговорюватись та висвітлюватись, наприклад, хід голосування, інформація про порушення виборчого законодавства тощо.
 
Чи можна поширювати в ефірі інформацію, за кого проголосував мер міста, якщо він оприлюднив її в інтерв’ю журналістам на виборчій дільниці?
Згідно з частиною 25 статті 71 Закону України „Про вибори народних депутатів України” в день виборів забороняється оприлюднювати результати опитування виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до його закінчення. Способи проведення таких опитувань повинні забезпечувати збереження таємниці голосування опитаного виборця.
В той же час, у відповідності до частини 4 статті 13 та частини 3 статті 34 засоби масової інформації зобов’язані об’єктивно висвітлювати хід підготовки і проведення виборів.
 
Чи дозволено журналістам проводити фото-, відеозйомку на виборчих дільницях?
Закон про вибори передбачає, що виборчий процес проходить в умовах публічності і відкритості ( ст.. 13). Законом передбачено для журналістів права безперешкодного доступу на всі публічні заходи, пов’язані з виборами, а також на виборчі дільниці у день голосування. ( п. 4 ст. 13, п. 3 ст. 34). Знаходження на виборчій дільниці передбачає, що журналіст повинен не просто знаходиться, а виконувати свої обов’язки – висвітлювати хід виборчого процесу. Ст.. 26 ЗУ „Про друковані ЗМІ (пресу)” передбачає, що журналіст при виконанні своїх обов’язків має право використовувати будь-які технічні засоби, в т.ч. фото-, відеокамери.
 
Чи зобов’язані посадові особи виборчих комісій надавати журналістам інформацію про хід виборів на виборчій дільниці (скільки виборців проголосувало на даний момент)?
Згідно з п. 4 ст. 13 ЗУ „Про вибори народних депутатів” виборчі комісії, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень надавати їм інформації щодо підготовки і проведення виборів депутатів.
 
Знімальна група одного з ТРК знімає сюжет на виборчій дільниці, на питання журналіста відповідає голова виборчої комісії. Чи зобов’язаний журналіст узгоджувати з головою комісії текст, який подається в ефір?

Очевидно, що в даному випадку ми маємо справу з висвітленням виборчого процесу, зокрема, висвітленням діяльності виборчої комісії, а не інтерв’ю. Тому вимога попереднього погодження повідомлень та матеріалів, які поширюються ЗМІ, заборона поширення повідомлень і матеріалів у ЗМІ з боку посадових осіб держаних органів не допускається відповідно до ст.. 2 ЗУ „Про друковані ЗМІ (пресу)” та ст.. 5 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення».
Відповідно до пункту 4 статті 13 Закону України «Про вибори народних депутатів» виборчі комісії, їх посадові і службові особи зобов’язані в межах своїх повноважень надавати ЗМІ інформації щодо підготовки і проведення виборів депутатів. Відповідно до статті 34 Конституції України, статей 9, 10 Закону України «Про інформацію» журналісти та редакції мають право отримувати інформацію, а органи влади зобов’язані надавати інформацію про свою діяльність та прийняті рішення.
 
В даному випадку журналіст, ставлячи питання, говорячи юридичною мовою, звертається до голови виборчкому з усним інформаційним запитом, той, в свою чергу, задовольняє інформаційний запит. На відміну від інтерв’ю, під час підготовки якого є спільна творча праця, в даному випадку йдеться про реалізацію професійних прав журналістів.
Відповідно до статті 1 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні ЗМІ» висвітлення діяльності органів державної влади – одержання, збирання, поширення, використання інформації про діяльність органів державної влади, задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб про роботу цих органів.
 
Чи потрібно журналістові реєструватись на виборчій дільниці?

Чи може журналіст зайти на виборчу дільницю під час підрахунку голосів?

Згідно п. 4 ст. 13 ЗУ „Про вибори народних депутатів” представникам ЗМІ гарантується безперешкодний доступ на засіданні виборчих комісій у день виборів. Відповідно до п. 3 ст. 34 представники ЗМІ мають право бути присутніми без дозволу та запрошення на засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування.
 
Зайти під час підрахунку голосів на виборчу дільницю представникам ЗМІ, так само як і будь-кому іншому, не дозволяється, оскільки відповідно до п.1 ст. 85 ЗУ „Про вибори народних депутатів” відразу після закінчення голосування дільнична виборча комісія розпочинає підсумкове засідання, яке проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання протоколу.
 
Журналіст може залишитися на виборчій дільниці під час підрахунку голосів, але не зможе вийти з дільниці до моменту, поки виборча дільниця не буде відкрита.
 
Поширення результатів екзит-полів до завершення голосування є порушенням
Поширення в Інтернеті результатів екзит-полів до завершення голосування є порушенням виборчого законодавства України, а саме частини 25 статті 71 Закону України „Про вибори народних депутатів України”, відповідно до якої забороняється оприлюднення в день виборів результатів опитування виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до його закінчення.
 
Необхідно зауважити, що положення цієї статті поширюються не тільки на засоби масової інформації, а стосуються всіх осіб, які можуть здійснювати передвиборну агітацію. Надання цієї інформації у мережі Інтернет може безпосередньо спонукати виборців голосувати „за” певні політичні партії, а також шляхом непрямого тиску перешкоджати вільному волевиявленню виборців.
 
Цілодобово у день виборів журналісти можуть звернутися по допомогу:
 
8-044-235-3331
8-044-234-2357
8-050-688-64-38
 
Юристи  Координаційного центру допомоги журналістам під час виборів працюють у київському офісі та у всіх обласних центрах України з 12.00 до 14.00 години.
 
Довідка «ТК»
Асоціація медіа-юристів об’єднує професійних юристів з усіх регіонів України, які надають юридичну підтримку засобам масової інформації і журналістами та ставить перед собою завдання інформувати журналістів про їх професійні права та можливості; забезпечувати ефективний юридичний захист цих прав; сприяти утвердженню принципу свободи слова в Україні; та адаптації українського законодавства до міжнародних угод.
 
Юристи, об’єднані Асоціацією працюють у цій царині з 1998 р. За цей час ними надано допомогу більше ніж у 1000 справах по захисту преси. Асоціація є єдиною організацією в Україні, яка отримала членство у всесвітній мережі організацій, що опікуються свободою доступу до інформації. Готує експертні висновки щодо законодавчих можливостей та практики їх реалізації в Україні. Бере участь у всесвітніх та європейських дослідженнях. Засновники Асоціації починали свою роботу в Програмі Правового захисту та освіти ЗМІ IREX Pro-Media. За час існування Програми ними було проведено більше 50 тренінгів для журналістів, що надало можливість вивчити їх проблеми, систематизувати їх та знайти шляхи вирішення. Юристи Асоціації мають 8-річний досвід проведення семінарів (тренінгів) для юристів та суддів.
 
Юристи АМЮ, координатори Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України у день виборів працюють цілободово. Юристи АМЮ також працюють в усіх обласних центрах України.
 
Асоціація медіа-юристів має досвід роботи під час виборчих кампаній 2004 та 2006 років. Наші юристи працювали в Координаційному центрі, створеному Програмою правового захисту та освіти ЗМІ IREX U-Media. А за допомогою наших регіональних юристів було успішно надано 458 консультацій та проведено 23 судових процесів під час парламентських виборів 2006 року.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Асоціація медіа-юристів
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28502
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду