Випуски програми «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», за 17 - 20 вересня 2007 року

21 Вересня 2007
27581
21 Вересня 2007
16:00

Випуски програми «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», за 17 - 20 вересня 2007 року

27581
Випуски програми «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», за 17 - 20 вересня 2007 року

17 вересня 2007

ПІХОВШЕК:

Добрий вечір, в ефірі – Епіцентр на каналі 1+1 і я, телеведучий В’ячеслав ПІХОВШЕК. Тема програми – засідання Конституційного Суду, про яке оголосили сьогодні.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

Завтра, 18 вересня, о 10:00 Конституційний Суд на пленарному засіданні почне у формі невідкладного конституційного здійснення розгляд справи за конституційним поданням Президента щодо відповідності Конституції (конституційності) положень частин дев'ятої, десятої, вісімнадцятої статті 102 (прим.) Закону ”Про вибори народних депутатів” від 25 березня 2004 року № 1665-ІV. Суддя-доповідач у справі – Анатолій Дідковський"

Агентство «Главред», 17 вересня 2007 року.

ПІХОВШЕК:

Про що все це? Чому Президент просить Конституційний суд розтлумачити закон, який він сам підписав? Знову маємо щось безпрецедентне в світовій практиці. Отож, Конституційний СУД має розтлумачити, чи не порушуються Законом про вибори права громадян, які повертаються для голосування з-за кордону чи не мають можливості голосувати 30 вересня за місцем реєстрації, оскільки є у відрядженні, на лікуванні, у родичів. Перше запитання – скільки маємо заробітчан, які – навіть теоретично - можуть проголосувати?

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Після відповідної перевірки встановлено, що загальна кількість записів з номерами паспортних документів громадян, що виїхали за межі України та не повернулись в Україну станом на час надання зазначених відомостей Держкомкордону (орієнтовно на 19.08.2007) складає 3 млн. 323 тис. Громадян (з 2003 по серпень 2007 року)».

Офіційний сайт Департаменту зв’язків з громадськістю України, 17 вересня 2007 року

ПІХОВШЕК:

3 млн. 323 тис. громадян – серйозна цифра. Майже 10 відсотків виборці. Хто вони? В основному - сезонні робітники – на овочах, фруктах. За законом, за три дні до виборів Прикордонна служба повідомляє про них, і списки виборців закриваються. Тобто? Якщо ти в’їхав до України за два дні чи за день до виборів, законного права голосувати не маєш. Ющенко, звичайно, міг застосувати право вето на закон. Чому не застосував?

А є ще не тільки зовнішня імміграція, є міграція внутрішня. Вона чимала – це ті, хто знаходиться не за місцем реєстрації. Що бачимо в законі? Його стаття 43-тя фактично гарантує рівне позбавлення прав. Оскільки - регламентує кількість днів, відведених на реалізацію виборчого права. Про що ця стаття? Менш ніж за два дні я не оскаржив неточність у списку виборців – в суд іти пізно. За три дні не в’їхав не територію України – не маю права голосувати. Менш ніж за п’ять днів не знайшов себе у списках виборців – не можеш оскаржувати. Знаходишся у родичів, у відрядженні, на лікуванні, - проголосувати не можеш, адже відкріпних немає.

Головна політична колізія між поданнями Президента і депутатів. Якщо Президент як виразник волі Нашої України і БЮТ зацікавлений у захисті голосів заробітчан, депутати від коаліції – захисті прав внутрішніх мігрантів. Конституційний суд змушують ставати на чийсь бік – Президента чи депутатів. А це потрібно Конституційному Суду?

Фактично, його, Суд, можуть примушувати вирішити долю виборів. Це не останній прикрий момент за цей рік, коли він опиняється в ролі заручника політичної доцільності. 12 квітня президент Ющенко давав прес-конференцію. Це вже після його першого указу про розпуск парламенту. На прес-конференції я зауважив цікавий епізод.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Роман Крик, Польська Агенція Пресова: «Пане Президенте, я так розумію, що Конституційний Суд прийме або не прийме рішення, ми цього не знаємо. Яка буде Ваша стратегія у випадку, якщо все-таки це рішення буде негативне для Вас? Яка буде стратегія Ваших дій тоді?»

В. Ющенко: «Я відверто Вам хочу сказати, що сьогодні акценти треба робити не на це… Говорити зараз про нюанси ЦВК, Конституційного Суду та інших речей... Я переконаний, що за певних обставин це важливо, але сьогодні найважливіше – сформувати клімат доброї політичної волі по виходу з кризи. Це є суть відповіді. Це питання, яке найбільше належить політикам…»

З прес-конференції «Відповідальність. Законність. Вибір народу.» 12 квітня 2007 року

ПІХОВШЕК:

Висновок однозначний. Ще тоді планувалося дочекатися тільки позитивного для Президента висновку Суду. Коли ж шальки терезів почали схилятися не на його бік, застосували план «Б» - звільнення президентом неконтрольованих ним суддів Конституційного Суду.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Суд паралізовано і деморалізовано. Політичні інтриги зробили свою справу. Суд виявив цілковиту бездіяльність. Більше того, окремі судді були запідозрені в масштабній корупції. Відсутність рішень, бездіяльність суду стала однією з причин нинішньої політичної кризи в державі. Кажу гранично чітко: таке становище ставить під загрозу ваші, шановні співвітчизники, права і свободи, діяльність інститутів влади і стабільність політичної системи країни в цілому. Таку політику і таку роботу я відхиляю. У відповідь на порушення присяги я прийняв рішення звільнити трьох суддів і призначити відповідну заміну.»

Віктор Ющенко, радіопрограма «Акценти Президента» 26 ТРАВНЯ 2007

ПІХОВШЕК:

А ким було паралізовано Конституційний Суд? Це ж треба було додуматися – звільняти суддів, які розглядають конституційність твого Указу! Суддів Станік, Іващенка, Пшеничного було звільнено з офіційним формулюванням – за порушення присяги. Про суддів Станик і Пшеничного пропрезидентські ЗМІ поширили інформацію про їхню нерухомість. В.о.глави СБУ Валентин Наливайченко навіть прес-конференцію щодо Станік давав. Щодо судді Іващенка – чим він порушив присягу – нам так ніхто і не ПОЯСНИВ.

При цьому робилося все, аби Ви не ставили собі запитання: якщо судді порушили присягу колись, чому про це вам повідомляють лише напередодні розгляду конституційності Указу Президента? Не останні в Україні судді аж криком кричали.

Іван Домбровський

«Критикують Президента про звільнення трьох суддів Конституційного суду – факт безпрецедентний, напевно, в історії всього людства, відколи вони існують. Критикують депутати. І тут же за кілька хвилин приймають постанову, ігноруючи те, що вони тільки що казали, що треба дотриматись процедури, треба дотриматись того. Тут же звільняють четвертого. Тепер усі з чистою совістю кажуть, що Конституційний суд себе скомпрометував.»

ПІХОВШЕК:

Парламент 24 травня також показав себе не з найкращого боку, звільнивши призначеного Президентом суддю Петра Стецюка. Президент пізніше його, до речі, поновив. А зараз маємо новий виток ескалації ситуації.

Яким би я бачив логічне і обґрунтоване рішення Конституційного суду? Він може об’єднати подання Президента і депутатів. Вже якщо порушувати права, то порушувати права всіх. Але набагато кращим, таким, що відповідає демократичним стандартам, було б інше рішення Конституційного суду – гарантується право на вільний судовий розгляд. Іншими словами – приїхав за два дні – іди в суд і доводь. Знайшов себе у списках виборців – іди в суд із доказами. Знаходишся у родичів, на лікуванні, у відрядженні – паспорт в руки – і в суд.

Нам потрібні і зміни до закону про Конституційний суд. Чи не допомогла б нам норма, що Конституційний Суд зобов’язаний ухвалити рішення щодо конституційності рішень президента, уряду, парламенту протягом календарної доби з моменту прийняття цих рішень? Можливо, мають рацію мудрі німці, які свій Конституційний суд тримають не в Берліні, а в тихому і затишному Карлсруе, куди столичні політбаталії не докочуються?

Але це – про майбутнє. Найголовніше зараз, щоб Конституційний суд не змінив правила гри під час гри, не зробив одних громадян рівнішими за інших. М’яч на його полі. В ефірі був «Епіцентр» – програма, яка критично ставиться до всіх політиків.

 

18 вересня 2007 року

ПІХОВШЕК:

Добрий вечір, в ефірі – Епіцентр на каналі 1+1 і я, телеведучий В’ячеслав Піховшек.

Із прикрою регулярністю як мінімум двічі на рік Києвом і Україною повзуть чутки: на Чорнобилі знов щось впало, якась стінка, щось бахнуло, але нам правди не говорять, проте люди, які точно знають, нам сказали… І – бачите - недарма дороги від пилюки почали мити.. Люди передзвонюють один одному, перепитують, хвилюються. Доходить до того, що Міністерство у справах надзвичайних ситуацій робить заяви, щоб заспокоїти паніку…

Паніку, корені якої очевидні. «Чорнобильський синдром» - фобія ще з далекого 86-го року, коли нам не казали правди про масштаби трагедії, вигнали на Першоквітневу демонстрацію. Тема програми – вчорашня подія: Україна може почати отримувати гроші на новий саркофаг Чорнобильської станції та на сховище відпрацьованого ядерного палива, як кажуть в народі – могильник. Як повідомляє офіційний сайт глави держави, у присутності Президента в його Секретаріаті відбулося підписання контрактів на проектування, будівництво та введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента об'єкту «Укриття» на Чорнобильській АЕС і контракту на проектування та будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива на майданчику ЧАЕС. Як дізналися журналісти, підписання контракту планували на самій станції, за участю Президента. Приїхати на цю подію зголосився прем’єр. В останню мить секретаріат президента ухвалює рішення провести підписання в резиденції глави держави, тобто, без прем’єра і міністра з надзвичайних ситуацій, якого у таборі Президента вважають відстороненим.

Нестор Шуфрич і Олександр Чалий

"Було би логічно, що цей історичний для України і для чорнобиля контракт був би підписаний в самому, на самій станції. Це було би логічно, це було би правильно. і тут не було би ніякої політики".

Олександр Чалий, заступник глави Секретаріату Президента: "Президент України не випадково сьогодні запросив зробити підписання в Секретаріаті Президента, щоб підкреслити, що українська держава надає цьому проекту в першу чергу державного значення".

ПІХОВШЕК:

Ціна питання - 505 мільйонів доларів на новий саркофаг та ще 200 мільйонів на сховище відпрацьованого ядерного палива. Гроші - Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Саркофаг будуватиме французький концерн Novarka, могильник – американська компанія Holtec International.

Одна ремарка – це дійсно важливі для країни контракти. Чи було наскільки важливо використовувати їх підписання для піару Секретаріату Президента і щоб підкреслити начебто нелегітимність Нестора Шуфрича? Дріб’язково якось все це…

Найважливіше – виділені гроші. Тепер є надія, що вони прийдуть. Зараз грошей ще немає. Є контракт – у 5 тисяч сторінок.

Коротко нагадаю історію питання. З 6 грудня 2000-го третій енергоблок Чорнобиля не давав електроенергії, однак запрошені на урочисту подію високі гості, підписання меморандуму із Францією і Німеччиною про підтримку діяльності міжнародного центру із ядерної безпеки у Славутичі змусили провести її на тиждень пізніше.

Ось архівні кадри прямої трансляції з палацу «Україна» та Чорнобильської станції. 15 грудня о 13 годині 18 хвилин президент Леонід Кучма наказує зупинити енергоблок.

Леонід Кучма

наказую зупинити чорнобильську станцію…

люди в білих халатах: виконано!...

ПІХОВШЕК:

Так Леонід Кучма робить подарунок американському президенту Біллу Клінтону – і його потенційному наступнику, борцеві за екологію Альберту Гору, якому, втім, щедрий подарунок, виграти вибори не допоміг. крім обіцянок, Україна тоді нічого не отримала, залишившись наодинці з чорнобильською бідою.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Як насідав на нас Захід на чолі із США, щоб ми закрили Чорнобильську АЕС! Скільки обіцянок давали! Нові енергоблоки на Рівненській та Хмельницькій станціях для компенсації втрат добудують, з об’єктом «укриття» допоможуть, сім’ї атомників не забудуть… Пшик!»

Леонід Кучма, «Після Майдану», К., 2007 рік, с.297.

ПІХОВШЕК:

Леонід Данилович розказував мені, що американці практично завжди обіцяли нам все – і під час закриття чорнобиля і коли втрутилися у так званий Бушерський контракт – можливості харківського «Турбоатому» заробити на поставках турбін на іранську АЕС в місті Бушер. Річард Морнінгстар, тоді радник президента США, обіцяв, що все компенсують. Компенсацією стали тренінги з бізнесу для працівників Турбоатому.

Захід починає віддавати борги, усвідомивши, що чорнобильська трагедія – планетарного рівня? Можливо, але треба ще вміти брати ці гроші. Один із лідерів Партії зелених Юрій Щербак сказав вчора на телеканалі «Тоніс»: "Ми вчимося на помилках. було зібрано у 98-му році перші 300 мільйонів доларів на будівництво саркофагу. але тоді дуже багато було корупційних дій. Я хочу нагадати, що 36 мільйонів доларів пішло на 32 консультанти".

Захід себе не образить. ось що сказав вчора у нічному випуску ТСН у Наталії Мосейчук Сергій Парашин, екс-директор ЧАЕС, нині заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони – що відбулося із попереднім підрядником робіт по саркофагу.

Сергій Парашин

Понимаете, дело в том, что французы, французская компания Formaton, которую мы сейчас вспоминаем, она начала работу по созданию хранилища отработанного топлива. У нас есть хранилище, оно рассчитано на 30 лет. Это хранилище сейчас в работе, там сейчас 21 тысяча твс хранится. Но срок службы хранилища небольшой, заканчивается, поэтому нужно новое хранилище. По современным нормативам, это нужно хранилище на 100 лет и оно храниться не в воде уже, а в сухом виде, так более долговечно. Поэтому французы приступили, но получилось так, ну, не французы, а французская компания, получилось так, что они не имели достаточно опыта, плюс недостаточно качественное управление с нашей стороны, с украинской. Получился результат неудачный.

ПІХОВШЕК:

І вчорашня подія – підписання контракту на будівництво саркофагу і сховища відпрацьованого ядерного палива, отримала на заході неоднозначну реакцію.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Нині буде витрачено дуже багато грошей на цю залізну арку. Але набагато ефективніше їх було б пустити, приміром, на знезараження забрудненого регіону навколо Чорнобильської АЕС”.

Ребека Гармс, член фракції „зелених” у Європарламенті, «німецька хвиля», 18 вересня 2007 року.

ПІХОВШЕК:

Одна справа – саркофаг, чи як його по-модному називають, конфайнмент, трохи інша – сховище відпрацьованого ядерного палива за 150 кілометрів від Києва.

Будуватиме його відома американська кампанія Холтек Інтернешнл. Та, яку 23 січня 2006 року різко критикувала Юлія Тимошенко – вона заявила, що американський уряд позбавляв Холтек ліцензії на будівництво. Посольство США цю інформацію офіційно спростувало.

У грудні 2005 року навколо теми ядерного могильника був скандал, спровокований словами президента Ющенка.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Президент України заявив, що готовий вивчити і прийняти політичне рішення щодо захоронення на території чорнобильської зони відпрацьованого ядерного палива з інших країн у випадку схвальної оцінки експертів та науковців та після громадського обговорення цієї теми».

Офіційний сайт Президента України, 8 грудня 2005 року

ПІХОВШЕК:

До схвальної оцінки експертів та науковців та громадського обговорення цієї теми не дійшло. А була хвиля критики, і Віктор Ющенко згодом відмовився від цих своїх слів. І вчора ж Сергій Парашин заявив, що розмови про використання сховища відходів ядерного палива для зберігання ядерних відходів інших країн не мають реального підґрунтя. Складуватися буде лише відпрацьоване паливо із самої Чорнобильської АЕС. Банкова зробила уроки з пропагандистських помилок минулого.

Сховище відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні буде, що ясно. І це рішення не могло бути ухвалене тільки Секретаріатом Президента. Свою згоду давали і структури виконавчої влади, політичні опоненти «помаранчевих». Не бачу протестів проти побудови могильника за 150 кілометрів від столиці! Тим більше, що геофізики попереджують: чиновники дурницю зробили, коли почали будувати станцію на тектонічних розламах – і нова дурниця – складувати там відпрацьоване ядерне пальне. Чому мовчить партія зелених? Де акції? Де акції інших партій – згадаймо, що перший мітинг націонал-демократів у києві відбувся свого часу як саме екологічний! Якщо ми вже так впевнені у безпечності контейнерів Холтек, де громадська експертиза і громадський контроль над проектом? Громадянське суспільство в Україні є, воно живе, воно щось збирається щось робити?

При цьому я зовсім не хочу сказати, що нам не потрібен ядерний могильник. Якщо ми вже вирішили бути незалежною державою, маємо і діяти відповідно. Кожна країна сама вирішує проблему відпрацьованого ядерного палива. Але як? Я зібрав інформацію. Виявилися цікаві закономірності. Ось приклади із життя країн-сусідів. Росія складує відпрацьоване ядерне пальне під Красноярськом, у Желєзногорську, під Мурманськом, в Новоуральську свердловської області, на НПО «маяк». До Москви – як від самих окраїн… Казахстан – складує відпрацьоване ядерне пальне в Актау, це далеко від столиці Астани, в горах. Литва – в містечках Апвардаї та Галілаукі – практично на кордоні з Білоруссю, далеко від Вільнюсу. І жодного прикладу, коли могильник закладали за 150 кілометрів від столиці. Таке собі українське ноу-хау? Надія на те, що грім не гримне?

В ефірі був «Епіцентр» – програма, яка критично ставиться до всіх політиків.

 

19 вересня 2007 року

ПІХОВШЕК:

Добрий вечір, в ефірі – епіцентр на каналі 1+1 і я, телеведучий В’ячеслав Піховшек. Тема програми – глобальні зміни на фінансових ринках планети і їхній можливий вплив на Україну. Вчора Федеральна резервна система США знизила облікову ставку одразу на піввідсотка. Цей захід застосували вперше із середини 2003 року. Мета – захистити економіку сполучених штатів від наслідків банківської кризи, викликаної дефіцитом ліквідності в іпотечній системі країни. Американський центробанк відреагував на оприлюднення доповідей, згідно з якими іпотечна криза могла зачепити економіку США в цілому, поставивши під запитання прогнози її зростання. Міжнародний валютний фонд переглянув свій прогноз – тепер він дає американській економіці не 2.8, а 2.2 відсотка. Прогнози зростання Єврозони у звіті МВФ переглянуті не так радикально - з 2.5 до 2.3 відсотка.

Основним депресивним фактором в Європі стала втрата впевненості в стані банківської системи після іпотечної кризи у США і спровокованих нею відголосків у Європі. Весь старий світ обійшли відеокадри черг, які вибудувалися по всій Британії біля відділень банку Northern Rock. Після того, як цей банк, що спеціалізується на послугах іпотечного кредитування, став найбільшою на сьогоднішній день в Великобританії жертвою проблем на кредитних ринках, банк Англії запропонував йому надзвичайне запозичення. Різке зниження доступності кредитів, викликане кризою у секторі іпотечного кредитування у США, позбавило його можливості отримати ринкове фінансування, що призвело до потужного провалу його акцій. Міністр фінансів Великобританії заявив, що уповноважив банк Англії надати банку фінансову підтримку у вигляді короткотермінової кредитної лінії, розмір якої точно не встановлено.

В той же час американська валюта впала до рекордно низького рівня - з моменту введення єдиної європейської валюти євро у 1999 році - 1,39 долара за один євро.

Попередній історичний мінімум був зафіксований 24 липня, коли єдина європейська валюта виросла до показника 1,3852 дол. За євро. Європейські фінансові експерти кажуть, що падіння долара може продовжуватися.

Я, звичайно, не хочу твердити, що існує пряма взаємозалежність між подіями у фінансовому секторі США та Британії – і в Україні, і, тим більше, якось сприяти провокуванні кризи на українському фінансовому ринку. Не треба бігти до банків і забирати гроші. Але тим не менше – українська банківська система є лише частиною світової системи. І ми повинні знати це, так само як і враховувати, як події у світі впливають на нашу банківську систему.

Історично склалося так, що наша гривня прив’язана не до євро і не до російського рубля, а до долара. Це означає, що якщо падає долар, це неминуче відбивається і на гривні. Не претендуючи на вичерпність свого аналіз, скажу лише, що є нині, крім долара, євро і рубля, і така непогана валюта, як китайський юань. З огляду на темпи зростання китайської економіки і торгівельні війни Європи, Китаю і США. Ще один факт війни за долар. Саддам Хусейн свого часу заявив, що хоче перейти до торгівлі нафтою не за долари, а за євро. Потім вибухнула іракська війна.

Знову до України. Наведу приклади недавньої полеміки на найвищому рівні, яка відбулася із цього приводу.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Україна не боїться того, що Росія може перейти на розрахунки в рублях. Рубль зараз є твердою валютою. Якщо ми з доларом маємо проблеми, зараз на наших очах долар девальвував по відношенню до євро майже на 40%, то рубль тільки зміцнився. І якби ми мали достатній запас рублів, то ми б тільки виграли. Рубль за цей час зміцнився більш ніж на 20%. Якщо росія переведе розрахунки в рублі, то Україна створить запас рублів».

Перший віце-прем’єр Микола Азаров, уніан, 8 вересня 2006 року.

ПІХОВШЕК:

Миколі Азарову заперечили.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«у Секретаріаті Президента розцінюють заяву першого віце-прем’єра Миколи Азарова про те, що нацбанк повинен формувати частину своїх золотовалютних резервів у російських рублях такою, що чинить тиск на НБУ і перешкоджає йому у забезпеченні стабільності грошової одиниці України»

Українська правда, 9 вересня 2007 року.

«Невключення російських рублів до складу золотовалютних резервів національного банку на сьогодні відповідає базовим принципам основ грошово-кредитної політики і обумовлено низкою об’єктивних причин. Російський рубль не є міжнародно визнаною резервною валютою. Питома вага російських рублів в операціях на міжбанківському валютному ринку є незначною і коливається в межах 6-9%».

Петро Порошенко, голова ради НБУ, 10 вересня

ПІХОВШЕК:

І тим не менше проблема залишається. Долар може падати і далі. Разом з ним знецінюється і гривня. Може, варто її прив’язати і до долара, і до євро і до російського рубля? Який стане взагалі непоганою валютою, після того, як росіяни реалізують свою ідею про торгівлю нафтою на нафтовій біржі за рублі. Чи не було б це оптимальним кроком уряду професіоналів і національного банку професіоналів – як себе називають ці чиновники? В ефірі був Епіцентр – програма, яка критично ставиться до всіх політиків.

 

20 вересня 2007 року

Піховшек:

Добрий вечір, в ефірі – Епіцентр на каналі 1+1 і я, телеведучий В’ячеслав Піховшек. Тема програми – можливий зрив парламентських виборів.

Про можливий зрив виборів зараз говорять і політики, і політологи. Тему підхоплюють і засоби масової інформації. Про неї не можливо мовчати, адже проблеми із цими виборами, наприклад, недемократичність їх проведення, стане серйозним ударом по репутації України і її керівництва.

Сьогодні спікер Олександр Мороз зробив заяву наступного змісту.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«…сьогодні в Інтернеті з’являється план дій Президента та його Секретаріату щодо можливості зриву виборів. Секретаріат Президента буде відхрещуватися від цього. Але зміст цього документа підтверджується на практиці конкретними діями високопосадовців, і він свідчить про те, що цей план абсолютно конкретний, яким керується сьогодні Секретаріат Президента, адміністрації на місцях і сам Президент. Можна сказати, що сьогодні готуються не стільки вибори, скільки їх фальсифікація та можливість невизнання виборів дійсними.. сьогоднішнє пленарне засідання Верховної Ради є обеззброюванням провокаторів у можливості посилатися на 90 ст. Конституції щодо недієздатності парламенту».

Олександр Мороз, УНІАН, 20 вересня 2007 року

Піховшек:

Сьогоднішня заява Олександра Мороза наклалася на вчорашню – прем’єр-міністра України. Партія регіонів заявила про готовність переглянути свою участь у дострокових виборах у випадку, якщо не будуть припинені провокації з боку її опонентів. Про це заявив прем’єр Янукович - на мітингу в Жовтих Водах Дніпропетровської області

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«…відповідно до інформації, що надходить від членів окружних виборчих комісій, політичні опоненти Партії Регіонів інструктують своїх представників у виборчих комісіях, щоб ті не підписували протоколи голосування по округах, що спричинить визнання недійсними виборів у цих округах і подальші тривалі судові розгляди».

Віктор Янукович, «Українська правда», 19 вересня 2007 року

Піховшек:

Я звернувся до своїх джерел у Партії регіонів. Там навели конкретні приклади. Наприклад, у місті Харкові 10 вересня під час роботи із списками дільничних комісій виявилася відсутність списків із фракції Наша Україна, які вже були зареєстровані у комісії. Виявилося, що заступник голови комісії Герасимчук – він представляє фракцію НУ-НС – віддав списки у свій штаб на доопрацювання.

Один із юристів Нашої України Микола Оніщук заявив сьогодні, що його політична сила радить представникам коаліції звертатися до суду у випадку існування доказів про наміри опозиції сфальсифікувати результати виборів. Це не дуже, на мій погляд, щира позиція - судді адміністративних судів, які розглядають виборчі справи, призначались Президентом України. То ж не важко уявити, чию позицію вони займуть.

Але цікаво, що маса претензій у «регіоналів» - і до соціалістів. За словами джерела, у Миколаївській області член окружної виборчої комісії соціаліст Ковалевський не відвідав жодного засідання, пояснюючи це тим, що він погоджується працювати тільки на керівній посаді, демонстративно ухилився від прийняття присяги і не працює в комісії. У Херсонській області члени комісій від соціалістів демонстративно не співпрацюють із «регіоналами». Все це, звичайно, позбавлене будь-якого сенсу: є відоме кожному юристу рішення Верховного Суду від 16 листопада 2004 року, яке стосувалося знаменитого 100-го виборчого округу на Кіровоградщині. Суть рішення – якщо хтось не хоче підписувати рішення виборчої комісії, це його проблеми, вистачить і підписів тих, хто підписав.

Давайте проаналізуємо ситуацію. У виборах, як відомо, кожен – сам за себе. Тут немає друзів, немає партнерів, є лише опоненти. І є політична боротьба, в якійсь хтось виграє, але хтось і програє. Відкриття сесії парламенту, що Президент, Наша Україна – Народна самооборона вважають незаконним, відбулося. Парламент працює, що засвідчує, повторю те, що якось говорив у минулих програмах, неперервність діяльності законодавчої гілки влади. Але от далі відбуваються речі, які важко пояснити виключно турботою про таку неперервність.

Сьогодні уряд презентував свій проект державного бюджету України. Це робив перший віце-прем’єр Микола Азаров. Депутати Верховної Ради після обговорення проекту прийняли постанову про взяття його до розгляду і доручили створити робочу групу, що має врахувати їхні пропозиції. Депутати від опозиції засідання очікувано проігнорували.

Мені, відверто кажучи, незрозумілий ажіотаж навколо держбюджету – окрім абсолютно очевидного бажання різних політичних сил отримати зрозумілі передвиборчі дивіденди. Тим більше, що спікер Мороз не ставиться до проекту держбюджету якось однозначно.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Згідно із виданою постановою Кабміну, бюджет на 2008 рік можна або прийняти, або відхилити. Все буде залежати від аргументів Кабміну. Незалежно від того, як будуть розвиватися політичні події, нехай ні в кого не виникає сумнівів, що по суті приймати бюджет буде вже новий парламент»

Олександр Мороз, «Главред», 20 вересня 2007 року.

Піховшек:

Проблеми взагалі не існує. За останні роки державний бюджет України приймали у першому читанні вчасно, тобто у вересні дуже мало разів. А в цілому голосували за нього, як правило, у грудні, під Новий рік, є така українська політична традиція. І що? Нічого. Згідно із усталеною в Україні політичною практикою, якщо немає нового бюджету – продовжують діяти норми бюджету попереднього.

З огляду на різні варіанти щодо потрапляння соціалістів у наступний склад парламенту – в їхній нинішній поведінці також можливі варіанти. Соціалісти, яких ці вибори застали до них цілковито непідготовленими, готові попсувати кров і нинішньому Президенту, і своїм колегам по антикризовій коаліції – що, до речі, підтверджується і інформацією джерел з Партії регіонів. І майбутніми судовим позовами щодо результатів виборів – а ми їх побачимо багато, не сумніваюсь. І наполяганням на легітимності діючого парламенту. Я не виключаю, що після виборів ситуація може скластися так, що буде діяти два парламенти, кожен з яких буде наполягати на своїй правомочності.

Є ще одна політична сила, яка може бути зацікавленою у зриві майбутніх виборів. Ось цитата із інтерв’ю Юлії Тимошенко.

НЕСЕКРЕТНІ МАТЕРІАЛИ

«Хоча... хоча ми не можемо щоразу покладатися на випадковість та настрої політиків. Тому ми дуже потужно працюємо над тим, щоб набрати 226 голосів. І я не думаю, що ми надто далекі від цієї мети»

Юлія Тимошенко, «Українська правда», 18 вересня 2007 року

Піховшек:

Резюмуючи. Вибори сьогодні не потрібні Партії регіонів і соціалістам. Партія регіонів – при владі. Соціалісти можуть у парламент не потрапити. Питання виборів – амбівалентне для комуністів. Вони що так, що так в парламенті. Вибори сьогодні потрібні Нашій Україні і БЮТ, але не просто вибори, а переможні вибори. Такі от мотиви ключових політичних гравців.

226 голосів – це звичайно, самопіар Тимошенко, не більше того. А от 151 голос набрати для неї – це питання принципу. Тому що при цьому варіанті Тимошенко зможе зробити так, що будь-які голосування конституційною більшістю – а це – нагадаю – 300 голосів – без неї не пройдуть. Але що якщо Тимошенко набере менше 151 депутатських мандати? Які варіанти її поведінки? Якщо не зрив виборів – то – принаймні – невизнання результатів виборів? Поміркуйте самі. До понеділка. В ефірі був Епіцентр – програма, яка критично ставиться до всіх політиків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27581
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду