Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 16 вересня 2007 року

17 Вересня 2007
20485
17 Вересня 2007
12:45

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 16 вересня 2007 року

20485
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 16 вересня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Я Павло Кужеєв і це програма "Майдан". Рівно два тижні залишилося до дати дострокових парламентських виборів і ми маємо повне право підвести принаймні попередні висновки цієї брутальної гонитви за виборцем. Чого навчила нас ця історія і які висновки зробили з цього політики – про це будемо сьогодні говорити. А говорити будемо з гостями нашої програми. Володимир Філенко, блок Юліі Тимошенко. Добрий вечір Вам.

Володимир Філенко, БЮТ: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Олег Тягнибок, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Добрий вечір.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Ар’єв, блок "Наша Україна – Народна Самооборона". Добрий вечір.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: А також Юрій Болдирєв, він представляє партію Регіонів. Добрий вечір Вам.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: А також не першу виборчу кампанію спостерігають також наші шановні експерти, а це саме Сергій Рахманін, Діана Дуцик, Олесь Бузина і Євген Копатько. Їх ми теж долучимо до нашої розмови. Нагадаю, що партнер програми – це компанія "Імпульс". "Імпульс" – провідний виробник меблів на вітчизняному ринку. "Імпульс" – яскравий зразок сучасної епохи. На Хрещатику у Києві разом з Яною Конотоп зібралися ті, хто 30-го вересня піде голосувати, тож їх ми також залучимо до нашої розмови трохи згодом. Запитуємо у наших небайдужих телевізійних глядачів: що нового відкрили нам і вам у цей сезон політики? Якщо правду – дзвоніть першим номером телефону, якщо сказали, заявили про самих себе – дзвоніть другим, а якщо ж це нічого – дзвоніть третім номером телефону. А якою передвиборну кампанію побачили журналісти "П’ятого каналу" – про це нам розкаже Ольга Сніцарчук. (Показ сюжету). Знову повертаємося на наш цікавий майданчик. Нагадую глядачам наше інтерактивне опитування: що нового ви побачили від цих політиків? Якщо вони показали правду, дзвоніть першим номером телефону, якщо це був компромат – другим, а якщо взагалі нічого нового ви від них не дізналися, дзвоніть третім номером. Отже, ми починаємо. І, мабуть, все ж таки, питання першому до пана Ар’єва, як колишнього журналіста і як кандидата в депутати. Що нового дала ця виборча кампанія в сенсі тому, що наскільки Ваша сила ефективно використала той час, який був відведений саме на агітаційну кампанію?

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую, Павло. Перед тим, як я буду відповідати на це питання, я би хотів запропонувати усім, хто сидить в студії, сьогодні сьома річниця зникнення нашого колеги, Георгія Гонгадзе, і я просив би всіх вшанувати його пам'ять хвилиною мовчання. (Хвилина мовчання).

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую вам. Власне…

ВЕДУЧИЙ: І по суті, так.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Повертаючись до наших баранів, да? До політичної ситуації. Ну, чесно кажучи, як журналіст, я побачив зсередини досить багато незвичайних моментів для себе і найголовніше – що я побачив досить-таки стриману реакцію людей на абсолютно всі політичні сили.

ВЕДУЧИЙ: Стриману чи байдужість?

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, не байдужа. Байдужості немає, тому що люди розуміють, що якщо ти не цікавишся політикою, політика зацікавиться тобою. Але саме стримана реакція уже, в жодній області, я об'їхав уже більшу частину України, абсолютно всі регіони. І в жодній області немає такого піднесення, як було, наприклад, у 2004-му році. Тобто, це не означає навіть те, що люди перестали сприймати політиків, просто вони перестали бути настільки закоханими в них. Вони уже більше ставляться до них з прагматичної точки зору, тобто, що політики дійсно можуть зробити. Певним чином, є недовіра, адже абсолютно всі політичні сили, які прийшли в парламент, не до кінця виконали, або взагалі не виконали свої програми. Можна казати про те, що було мало часу, але, власне, у людей уже з'явилася певним чином така пересторога у ставленні до всіх політичних сил, причому я спілкувався не тільки з прихильниками блоку "Наша Україна – Народна Самооборона", я спілкувався і з комуністами, і з соціалістами, і з "регіоналами". І всюди спостерігається абсолютно таке, прагматичне ставлення до політики, тому що, чесно кажучи, уже просто людям набридло сліпо вірити, вони хочуть реальних дій.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І питання до пана Тягнибока. Ми бачили і рекламу "Регіонів", і блоку Юлії Тимошенко, і "Нашої України – Народної Самооборони". Якось ви уже мало Були представлені в телеефірах і на парканах не бачили ваших листівок так уж занадто, як з іншими політичними силами.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ну, звичайно, "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" як позапарламентська партія, не має абсолютно жодних можливостей на рівних конкурувати, в першу чергу, в фінансовому плані з так званими…

ВЕДУЧИЙ: Але ж парламентські амбіції є?

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Звичайно, що є. В доброму розумінні амбіції, зрозуміло, що є. Ми розраховуємо подолати трьохвідсотковий бар’єр і на це є сьогодні всі підстави. Отже, конкурувати в фінансовому плані з трьома кольоровими мега-блоками, які, власне, зараз узурпували всю владу в державі і вже запропонували українцям вибір без вибору, зомбуючи їх вже задовго перед виборами, що, мовляв, нічого все одно не зміниться, все одно тільки наші три політичні сили пройдуть і більше ніхто. Вони під себе зробили закон, який унеможливлює, скажімо, нам, позапарламентським партіям, бути представленими в Центральній Виборчій Комісії, окружних виборчих комісіях, навіть в дільничних виборчих комісіях. Вони в тому ж законі відмінили, скажімо, декларацію про доходи для кандидатів в депутати. Багато речей таких, які просто-напросто не дають можливості нам на рівних вести конкурентну боротьбу власне в цей період. В тому числі, це є ізоляція засобами масової інформації, хоча останніми буквально днями "Свободі" буквально, скажімо, саме через нашу активність вдалося прорвати інформаційну блокаду. Але ці вибори, мені здається, якраз особливими є, і я, звичайно, погоджуюся з колегою Ар’євим, що є шалене розчарування людей саме через невиконання обіцянок, через те, що люди перестали вірити тим політикам, які є при владі. Але парадокс в чому полягає? Вони їм не вірять, але вони ж говорять, що за них будуть знову-ж таки голосувати. По-друге, пригадуєте, на минулих виборах, все-таки, це були трошки ідеологічні вибори. Бо ось ці кольорові мега-блоки, конкуруючи між собою, я маю на увазі, БЮТ, "Нашу Україну" і "Партію Регіонів", хоча би ще мали якісь світоглядові протиріччя, спекулюючи на темі мови, НАТО, там, і чогось іншого. Сьогодні всі вони однаковісінько пропонують аукціон соціальних гарантій, хто більше загарантує якихось соціальних обіцянок для людей. І найцікавіше…

ВЕДУЧИЙ: Ну, марафон у допомозі на дитину ми бачили.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Так. Найцікавіше, всі ці соціальні обіцянки, вони навряд чи будуть реалізовані будь-ким з них. Тим більше, що якщо врахувати, що якщо сумувати, скільки ж вони будуть витрачати на виконання тих соціальних, так званих, обіцянок, ну, це будуть буквально десятки річних бюджетів. Тобто, вони фактично починають зараз впливати не на ідейного виборця, а вони впливають на виборця, формуючи суспільство споживачів в того, можна так сказати, мозок якого знаходиться в шлунку. Тобто, ось це, десь, є, скажімо, така особливість цієї виборчої компанії.

ВЕДУЧИЙ: От до пана Болдирєва питання. Якраз про те, що ваша сила при владі. Ми почули, що ви не дотримуєтесь обіцянок, а також ви самі запропонували найвищу суму у виплаті на дитину. Це теж передвиборче гасло? Це теж реклама, чи ні?

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Понимаете, у нас же здесь происходит не отчет по политических партиях, о проделанной работе, а происходит спектакль, в результате которого Вы, как режиссер, хотите представить нас, актеров, таким образом, как это выгодно Вам, как заказчику, правильно? Поэтому, если Вы хотите, чтобы я давал ответы на приятные Вам вопросы и в приятном тоне – то это один спектакль, а если Вы хотите, чтобы я сказал то, что я думаю или то, что хочет сказать моя партия – то это другой спектакль.

ВЕДУЧИЙ: Я не Ваш драматург, тому я не можу писати Вам відповіді, тому я до Вас і звертаюся. Скажіть, будь ласка, ми почули закиди про допомогу на дитину і закид про те, що ваша сила не виконує свої обіцянки і ми чули розчарування у владі. Ваша сила при владі. Тому я Вас і питаюся.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Ну, если ответить на эти короткие вопросы, то я отвечу просто: "неправда, нет, да". А я бы хотел поговорить о другом. Я бы хотел поговорить о том, откуда вообще возникли эти выборы и как они будут проходить. И вот это мой спектакль, а в этом случае Вы будете актером. Как, согласны?

ВЕДУЧИЙ: Я Вам продам контрамарку на свою виставу. Будь ласка.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Отлично.

ВЕДУЧИЙ: Так. Так ось, по суті.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Итак. Я бы хотел сказать, что эти выборы, которые состоятся 30-го сентября, нужны были только одному человеку. Только Ющенко, и больше никому. И ожидать, что он затеял этот спектакль для того, чтобы проиграть, наверное, будет наивно. В то же время мы знаем, что все социологические опросы показывают, что Юлия Владимировна на их общем поле очень резко обыгрывает "Нашу Украину" и если все было бы по-честному, то, по всей видимости, "Наша Украина" со своих 89-ти мандатов скатилась бы мандатов, примерно, до 50-ти. А всю эту разницу прибавила бы Юлия Владимировна. Вопрос. Так что же будет? Действительно будут честные выборы и Юлия Владимировна обыграет Ющенко, а мы останемся при своих, так как и были? Ответ. Конечно нет. В чем же дело? Зачем затеяны выборы? Какие технологии будут использоваться? Выборы затеяны для того, чтобы провести массовые фальсификации…

ВЕДУЧИЙ: Але ж ви берете участь у цих виборах. І ваші білл-борди висять, і ваші ролики крутяться.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Да это внешняя сторона. Выборы-то, как говорил вождь всех народов Иосиф Сталин, "неважно, кто голосует, важно, кто считает". Выборы будут фальсифицированы на участках, потому что президент Ющенко превратил всю систему исполнительной власти, все абсолютно администрации, районные и областные, в свои избирательные штабы. За деньги социальной рекламы делается кампания. Все главы районных администраций превратились, по сути дела, в глав районных штабов НСНУ.

ВЕДУЧИЙ: А голови обласних рад і місцевих?

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Це зараз була сказана відверта неправда. Всі, хто бере участь у виборчій кампанії на боці Ющенко з адміністрацій…

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Прошу прощения. У нас режиссер дает слово или актеры сами по себе, без сценария его берут?

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, якщо Ви вважаєте себе актором…

ВЕДУЧИЙ: Якщо Ви можете…

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Нет, я Вас считаю актером. Я вас считаю актером, причем актером, который во время, в 2004-м году, в декабре месяце, на всю страну приводил в качестве доказательств отравления Ющенко какой-то телефонный разговор двух неизвестных людей. Я тоже могу сделать такую запись, двух людей по телефону, которые друг с другом разговаривают о том, что Арьев убийца. И, более того, после того, как убил девочку четырех лет, съел ее печень.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Да, і член "Алькаїди", да?

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Да.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Член "Алькаїди" я, там, терорист. Да-да-да.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Значит, то есть, Вам говорить, Вам говорить о честности, господин Арьев, после того, что Вы демонстрировали в этой своей передаче в декабре или январе 2005-го года, Господь с Вами, помолчите.

ВЕДУЧИЙ: Хотілося б обмежити нашу розмову цими трьома місяцями. Так.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, по-перше, ці записи були залучені до кримінальної справи…

ВЕДУЧИЙ: Давайте ми зробимо окремий ефір "Ар’єв і Болдирєв" і будете між собою потім сваритися.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Нет-нет-нет. Мы должны говорить…

ВЕДУЧИЙ: А про рекламну кампанію цих дострокових виборів. Ми зараз оцінюємо ефективність, плюси і вади того, що ми бачили, те що людям пропонувалося. Те, що взагалі рекламується навкруги. Ваша політична сила, наскільки їй добавило це плюсів?

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Понимаете, ребенок зреет в утробе матери девять месяцев. И требовать от женщины отчетности за пять месяцев, когда она его еще не родила, было бы, мягко говоря, неправильно. Поэтому, конечно, нам сложно отчитываться по тому, что мы не провели еще референдум по невступлению в НАТО, мы еще не сумели провести референдум по русскому языку. Более того, мы даже не сумели собрать 300 голосов большинтва для того, чтобы сделать это чисто парламентским путем, решить вопрос и по НАТО, и по языку. А когда мы пытались это сделать, то наши политические оппоненты испортили нашу игру. Но во всех остальных смыслах нам есть что предъявить избирателю. Есть что предъявить избирателю. Зарплаты росли, пенсии росли. Новый пенсионный закон зарегистрирован, не принят. Почему? Потому что, опять же, они нам не дали этого сделать, заблокировав работу парламента. Так что, что ответить избирателю, нам есть. И нам это ясно и наш избиратель, уверяю вас, слышит нас, верит нам и будет за нас голосовать. А вот то, что касается Ющенко, то здесь никуда не денешься от того, что он…

ВЕДУЧИЙ: Та не про гаранта Конституції зараз мова, а стосовно… Пане Філенко, до Вас питання. Ми щойно почули репліки представника "Партії Регіонів" про те, що і ефективна реклама, і виборець за ними піде. А навіть, якщо би тієї реклами не було, то взагалі, було таке шалене зростання, що навіть реклама не потрібна була. Наскільки всі знають, ваша політична сила зовсім іншої, полярної думки.

Володимир Філенко, БЮТ: Ну, Павле, з Вашого дозволу, перед відповіддю на питання, все-таки, декілька загальних сентенцій, загальних речей. І дуже гарним тлом прозвучало те, що я почув зараз в студії. Ну, питання перше. Дострокові вибори були справедливі і потрібні не тільки Ющенкові. Ви знаєте, що наша політична сила, блок Юлії Тимошенко, домагалися цього, можливо, найактивніше. Ці вибори потрібні, перш за все, українському народу і, Юрій, "Партія Регіонів", яка повернулася до влади і почала зрізати соціальні програми, думала, що прийшла на п’ять років. Ви через губу почали на людей плювати. Для вас ці вибори були неочікувані, як грім серед ясного неба. Це так само правда. І те, що ви зараз пробуєте заховатися за рік і два місяці своєї нинішньої влади, це спроба так вигідно відмазатися від попереднього прем’єрства Януковича, відмазатися від того, що ви були одною командою з Кравчуком і з Кучмою. Що ви були при владі з 16-ти років незалежності України 14 з половиною років. Ви там щось розповідаєте про негаразди "помаранчевої" команди, а чому ви відсахнулися від того, що робилося в Україні після проголошення незалежності? Ви зараз називаєтесь "Партією Регіонів", а люди ті ж самі. Це одна і та ж сама політична команда. І перше, що ми стверджуємо, що вибори потрібні всьому народу України як шанс повернути до влади демократичні сили, які були зовсім мало при владі, але були надзвичайно ефективними. Це перше. Друге – я думаю, що дуже позитивним моментом є те, що хотіли ви того чи не хотіли, і ви, і ми – всі знову повинні повернутись до виборців, згадати про них. І тепер іти щось говорити. І те, що ви розказуєте, як ви підвищити життя – люди не вірять. І те, що ви розказуєте, як ви їх нагодуєте завтра – люди теж не вірять. І те, що Олег, ти говорив, раніше була мова і НАТО – так вони ж знову це витягли, як останній патрон. Як останній патрон, знов витягли. Нічого сказати, як люди живуть, давайте знову поговоримо про мову і про НАТО. А з приводу реклами, Павле…

ВЕДУЧИЙ: Ефективність…

Володимир Філенко, БЮТ: Так.

ВЕДУЧИЙ: "Український прорив", "Зробила тоді – зробить зараз", "Поверніть нам Юлю".

Володимир Філенко, БЮТ: Абсолютно справедлива реклама. Вона чесна, тому що, дійсно, влада БЮТу, семимісячне прем’єрство Тимошенко, було ефективним. Одну цифру тільки називаю – за сім місяців бюджет збільшується на 67% через закриття цілої купи воровських схем. І те що зробила тоді і зробить зараз – ми в цьому переконані. Ви знаєте, люди цьому вірять. І те що, хоч Юрій говорить, що там перерозподіл в "помаранчевому" таборі – нічого подібного. Нічого подібного. Є велике розчарування діяльністю "Партії Регіонів", і значна частина виборців не вірить вам, а починає вірити в нас, от і все. І тому, і тому ви злитесь, і тому ви знову, дійсно, витягли мову й НАТО, бо вам ні про що говорити, ви бачите, що рейтинг блоку Юлії Тимошенко невпинно зростає і зростає дуже серйозно. Я думаю, що якщо ми не в спину дихаємо…

ВЕДУЧИЙ: В п’ятницю опівночі закінчився термін, коли можна оприлюднити і говорити про соцопитування і так далі.

Володимир Філенко, БЮТ: А я цифр не називаю, я тільки кажу загальні речі. Якщо ми раніше в спину дихали, то в мене таке відчуття, що ви скоро будете пилюку глотати. От і все.

ВЕДУЧИЙ: У пана Тягнибока репліка є.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Я, власне, хотів сказати, що те, що зараз "Партія Регіонів" почала знову-ж таки піднімати тему мови, якби, навантажуючи ситуацію, що в листопаді вони проведуть референдум, це їхній просто такий технологічний, політтехнологічний хід. Тому що вони, напевне, швидше за всіх трьох відчули, що треба щось робити, тому що всі з соціальними однаковими обіцянками виглядають однаково. І через то вони, а це ще й доказує, власне, гнилість тої ситуації, от їхній хід якраз це і доказує. Мене інше цікавить. Мене цікавить, власне, те, що пан Болдирєв, якби, тут закидав представнику "Нашої України" про адмінресурс і фальсифікації, які вони будуть робити на виборах. Це що це так буде, навіть можете не сумніватися. Пан Ар’єв вже збирають голів сільрад, вже їм, не зважаючи ні на що, говорять, як голосувати, і що голосувати. Але ж ви то саме будете робити. Ви вже то робите. Ви що, хочете сказати, що ви на Сході і на Півдні фальсифікувати не будете?

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Исполнительная власть не в наших руках, к сожалению, на местах.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Та навіть тим, що ви зробили з тим переїздом людей, які на Заході працюють…

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: К сожалению, все администрации "Нашей Украины", а не "Партии Регионов".

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Пане Болдирєв, знаєте, звинувачувати…

Володимир Філенко, БЮТ: Від коаліції в кожній комісії шість…

ВЕДУЧИЙ: Давайте по черзі, щоб ми почули одне одного.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Дозвольте мені думку завершити.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Отже, звинувачувати можна тоді, коли з вашої сторони такого нема. Це я маю право звинувачувати і вас, і їх в том, що ви обоє рябоє, що ви обоє фальсифікуєте. Тому що я не є при владі, і я просто зі сторони бачу, і ви проти мене всі троє зараз налаштовані. Але вам разом звинувачувати один одного – це є просто смішно.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Ну, тут есть другая коалиция, вы все трое против меня. Потому что я один только из бело-голубого сектора, а вы все оранжевые. Что касается сообщения, который сделал уважаемый коллега Филенко. Интересно, как это вы интерпретируете нахождение Юлии Владимировны у власти как успешное? При правительстве Януковича со 2002-го по 2004-й год рост ВВП был, в конце периода, был 12 процентов.

Володимир Філенко, БЮТ: Люди не чули вашого ВВП.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: А сейчас…

Володимир Філенко, БЮТ: Вашого ВВП абсолютно…

ВЕДУЧИЙ: Пане Філенко, Вашу відповідь і ми, і наші глядачі, почуємо після рекламної паузи. (Рекламна пауза). Повертаємося знову на наш майданчик. Нагадуємо нашим глядачам наш інтерактивний дослід про те, що нового ви відкрили у політиків у сезон дострокових виборів. Якщо вони вам відкрили себе, дзвоніть першим номером телефону, якщо це був компромат – номер телефону другий, а якщо ж взагалі нічого про себе не заявили, дзвоніть третім номером. І, пане Філенко, Ви маєте змогу відповісти на репліку пана Болдирєва, яка пролунала перед рекламною паузою.

Володимир Філенко, БЮТ: Та ні, ну все дуже…

ВЕДУЧИЙ: Стосовно прем’єрства Тимошенко і…

Володимир Філенко, БЮТ: Ну, все дуже просто. Я не хотів сьогодні багато цифр називати. Я вже сказав, за сім місяців бюджет збільшено на 67%. Мінімальна – взяли 193, через сім місяців здали 323. І ми не говорили, що "денег нет, нечего их проедать". Те, що зароблялося – віддавалося людям. І це не тому, що з’явилися заводи, фабрики запрацювали. Закрита була ціла купа ваших воровських схем.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Так фабрики остановились, но деньги появились.

Володимир Філенко, БЮТ: Звичайно. Бо…

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: А сколько вы отдали по вкладам населения?

Володимир Філенко, БЮТ: Бо ваші стали менше красти.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Сколько вы отдали по советским вкладам, пока были при власти?

Володимир Філенко, БЮТ: А це цікаво, я дякую за це запитання. Уряд Тимошенко дозволив комунальні платежі проплачувати з спалених коштів, оплачувати навчання дітей.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Это что, ее…

Володимир Філенко, БЮТ: Повернувся уряд Януковича – і знову все було обрізано.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Это что, ее находка? Это было и до нее.

Володимир Філенко, БЮТ: Ви нічого не повернули, при тому ваші люди, які зараз у вашому уряді, були тоді, коли ці вклади пропали. Вони ще при Кравчукові були.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Но…

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я можу сказати…

Володимир Філенко, БЮТ: Якщо хто й мав би віддавати, то це ваша команда повинна була віддавати.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Офіційно існує статистика, що у 2004-му році на погашення знецінених вкладів виділялося 650 млн гривень, а за часів "помаранчевих" урядів, Тимошенко і Єханурова на цей, на ці цілі було виділено два мільярди 800 млн гривень, 60% з яких пішло на погашення комунальних послуг ще старих, а не тих, які з'явилися…

ВЕДУЧИЙ: Ми зараз загрузнемо в цих всіх цифрах.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Коммунальные платежи…

ВЕДУЧИЙ: Я перепрошую.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Да.

ВЕДУЧИЙ: До Вас питання. Скажіть, будь ласка, на Вашу думку, все ж таки, ми говоримо про агітацію і пропаганду. З якого такого дива "Партія Регіонів" перехопила вашу ініціативу про скасування депутатського імунітету і сама виголосила це все і навіть піднімала це все під куполом парламенту?

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, насправді це лише свідчить про брак ідей власних у "Партії Регіонів", тому що ще у червні місяці в інтерв’ю виданню "Дзеркало тижня", точніше, у статті, Янукович писав, що було б непогано, якби недоторканність розповсюджувалася також на міністрів, членів кабінету міністрів, і його самого. Але за два місяці він різко змінив свою орієнтацію. Справа в тому, що в них просто немає з чим іти до людей. З депутатською недоторканністю – ну не вийшло у них довести, що вони дійсно за скасування депутатської недоторканності, тому що "Партія Регіонів" – це партія, яка найбільше користується тим, тому що там найбільше багатіїв.

ВЕДУЧИЙ: Як незадоволений пан Болдирєв від Ваших слів.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Тепер, я хочу продовжити. Тепер вони говорять, знову піднімають ті питання, які не є серед найважливіших для українців за результатами опитування тих же самих громадян України. Це питання вступу до НАТО, яке сьогодні абсолютно не на порядку денному в країні. Це питання російської мови. Я вам однозначно, чітко хочу сказати. Ніколи "Партія Регіонів" не зробить нічого для того, щоб російська мова стала другою державною, тому що інакше їй потім нема з чим буде іти до людей. Єдине, що вони це роблять, це вони намагаються знову збурити розділення країни, замість того, що блок "Наша Україна – Народна Самооборона" і блок Юлії Тимошенко, ми разом зараз намагаємося об'єднати країну. Робимо все для того, щоб люди подумали перш за все про розвиток країни, а не про те, що її розділює.

ВЕДУЧИЙ: Брак ідей у "Партії Регіонів", ми таке почули.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Ну, начнем с того, что погашать коммунальные платежи за счет советских вкладов начали еще при правительстве Пустовойтенка, это во-первых. Во-вторых, значит, цифры погашения вкладов в этом году – это 443 миллиона, к Вашему сведению, при правительстве Януковича.

Володимир Філенко, БЮТ: Два з половиною мільярди за півтора року.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Значит, нет. Минуточку, минуточку.

ВЕДУЧИЙ: Зайдіть на сайт статистики, комітету статистики.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Хорошо, ладно. Дальше. Что касается относительно идей. Мы проголосовали за закон об изменении конституции, которая снимет недоторканность с депутатов и президента, мы еще и судей проголосуем, безусловно, для того, чтобы показать идейное убожество, как раз, "Нашей Украины". Потому что "Нашей Украине" вообще нечего предъявить избирателю. Вся страна заполнена плакатами о скасовании этой самой недоторканности. И больше ничего нет.

Володимир Філенко, БЮТ: Юра, а чому зараз, а не тоді, коли у вас була більшість у Верховній Раді? Чому зараз, перед виборами?

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Да это, подожди.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: У легітимному парламенті.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Володя, ну ты-то был депутатом, в отличие от… Ты же понимаешь, что это пустой вопрос? Это пустой вопрос абсолютно. Значит, просили снять иммунитет с Тризны, он сбил мотоциклиста, и просили снять иммунитет с Рудика, потому что СБУшники и таможенники хотели на него сделать искусственное уголовное дело, и им не дали. А на всех остальных давали. Так дали, сняли иммунитет со Звягильского, а потом, когда, и он был вынужден убежать. А потом, когда вернулся, ему дали "Героя Украины". Ему дали "Героя Украины"? Дали?

Володимир Філенко, БЮТ: Да. Да-да-да.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Значит, выяснилось, что его незаконно преследовали? Разве не так?

ВЕДУЧИЙ: Пане Тягнибок, слово Вам. Слово пану Тягнибоку. Прошу, прошу, прошу. А потім будемо слухати думки наших експертів.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Поэтому это пустой вопрос, недоторканность, это просто, это просто для того, чтобы возбудить людей.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Власне, я думаю, що наші глядачі…

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: И мы проголосовали…

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Навіщо ж ви тоді спеціально збирались, якщо це порожнє питання?

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Да мы проголосовали для того, чтобы выбить у вас последний ваш козырь.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: А, ну так…

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Вам же больше нечего сказать.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Я думаю, що якраз зараз…

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Хто давав "Героя України"?

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Что?

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Хто й коли давав "Героя України"?

ВЕДУЧИЙ: Пан Тягнибок, прошу.

Володимир Філенко, БЮТ: Якраз зараз наші телеглядачі якраз і побачили ось ту всю суть. Тому що, дійсно, депутатська недоторканість – це смішно про то говорити. Я маю моральне право про то говорити. Бо в травні 1998-го року, майже десять років тому назад, коли я вперше став народним депутатом України, разом з пані Славою Стецько, покійною, і ще з одним депутатом, ми вийшли на трибуну Верховної Ради і зняли з себе депутатську недоторканість. Це був на юридичний крок, це був моральний крок. Але де всі ті герої були десять років? Чому вони, та разів десять, напевне, в парламенті за той час ставилося питання на голосування. Чому ж вони тоді, ті герої, які ставлять недоторканість на біг-бордах, а потім у Верховній Раді, перепльовують один одного, ви дивіться, люди, вони боряться між собою, це є шоу. Вони не про вас думають, вони думають про такі речі, які абсолютно нічого не важать. Рік тому назад була знята депутатська недоторканість для депутатів місцевих рад. Що вони кричали? Вони кричали: "Ура, нарешті. Ми корупцію поборемо серед депутатів місцевих рад". За рік вони стільки землі вкрали по всій Україні, за рік вони стільки заграбастали майна, і не маючи депутатської недоторканості. Систему влади треба міняти. Тому що депутатська недоторканість тут є ні при чому. Сьогодні в Україні чиновник найнижчого рівня – він вже є недоторканий. Його ні міліція не цапне, ні прокуратура, бо вони діляться з ними. Ні суди. І це є все фікція. Це є, власне, демонстрація маніпулятивних технологій по відношенню до людей.

ВЕДУЧИЙ: Це були ваші думки. Давайте послухаємо наших експертів. Даруйте. Євген Копатько, прошу.

Євген Копатько,

політичний експерт: Действительно, приходит такая первая мысль на ум, что эти выборы бессмысленны и беспощадны, как были, как русские бунты. И вот это, наверное, подтверждает, я как в алаверды Юрию Александровичу хочу сказать, действительно, слушая. Депутатская неприкосновенность, тут мы совпадаем с этими моментами. Я считаю, что та политическая борьба, которая сейчас ведется, она, действительно, малоинтересна. Вот когда сейчас, в перерыве сказали, что как-то драйву не хватает, все, действительно, народ устал. Я задаю себе вопрос сейчас, вот, за две недели до выборов, действительно, в очередной раз, кому нужны эти выборы были?

ВЕДУЧИЙ: Сергій Рахманін.

Сергій Рахманін, політичний оглядач, "Дзеркало тижня": Ну, насправді компанія така, дуже млява, якщо бути абсолютно відвертим, нецікава. І на превеликий жаль, на превеликий жаль, її підсумок відомий наперед. Але що є повчального в цій кампанії, з моєї точки зору, як на мене, вона остаточно переконала в тому, що в нас треба змінювати законодавство, тому що нинішня кампанія не є змаганням партійних програм. Вона є конкуренцією облич. У нас немає політичних партій і ці вибори остаточно загнали останнього цвяха в дошку домовини. Тому я думаю, що треба, щонайменше, скасовувати в законодавстві норму про блоки, тому що зараз вийдіть на вулицю і запитайте, хто в блоку Литвина крім нього самого? І вам не назвуть. Або у блоці Тимошенко, на превеликий жаль. Тому я думаю, що треба змінювати законодавство, щонайменше змінювати, я думаю, що треба змінювати відсотковий поріг, хоча це суперечлива теза, але те, що треба відмовлятися від блоків – сто відсотків. І треба змінювати законодавство щодо політичних партій, бо інакше у нас партій не залишиться в принципі.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. І Олесь Бузина, прошу.

Олесь Бузина, політичний оглядач, "Сегодня": Ну, вот я позволю не согласиться с Сергеем. Потрясающе интересная кампания начиная с самого начала. Почему? Потому что она началась с того, что президент попрал эту девяностую статью, подтерся ею просто, и если говорить строго в рамках закона, то у нас совершенно незаконные выборы. Тот, кто думает, что, вот, 30-го сентября кризис закончится – он 30-го сентября еще больше разгорится. Он начался вот там, в 2004-м году. А может даже в 1991-м. А может быть, в 1917-м. но если говорить, я совершенно не согласен, что нет конкуренции идеологий между партиями. Почему? Вот, господин Арьев говорил, что якобы надуманные все эти вопросы по НАТО, по русскому языку. Вы знаете, я как избиратель, не чувствую. Вот, меня заводит, когда говорят про НАТО и про русский язык, потому что лично я, я, Олесь Бузина, за надання російській мові державного статусу, щоб Ви знали. Другого, такого принизливого другого державного статусу.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, це Ваша особиста думка.

Олесь Бузина, політичний оглядач, "Сегодня": Так вот, меня, как избирателя, это заводит.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але Ви не можете розписуватися за всю Україну.

Олесь Бузина, політичний оглядач, "Сегодня": И массу, массу людей это заводит точно также, отнюдь не одного Олеся Бузину, поверьте. Вот, когда, пока вы там спорили между собой, сколько вы больше дадите за ребенка, мне было плевать. Я своих рожаю без вашей помощи. Зачинаю, точнее, а жена рожает.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Бажаю успіху в такій важливій справі.

Олесь Бузина, політичний оглядач, "Сегодня": Я вообще думал, черт возьми, для кого эта кампания, или для инвалидов, или для каких-то там, значит, улучшателей демографической ситуации типа нашего президента, чтоб детей было побольше. Когда заговорили про русский язык, я понял, о, это для меня. И если "Партия Регионов" не откажется от этого лозунга, кстати, я бы за то, чтобы вы, все-таки, приняли…

ВЕДУЧИЙ: А окрім російської мови і НАТО що ще побачили в агітаційній кампанії?

Олесь Бузина, політичний оглядач, "Сегодня": Массу забавнейших глупостей.

ВЕДУЧИЙ: Наприклад?

Олесь Бузина, політичний оглядач, "Сегодня": Вы понимаете, вот, последняя инициатива Юлии Тимошенка. Она просто меня вывела, я хохотал. Отменить призыв в армию с Нового Года. Знаете, это примерно как бред Снегурочки пьяной, честно вам говорю. Вот, с другим сравнить невозможно. Вот, если она, я просто очень хочу, чтоб она пришла к власти…

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо ти бачив п’яну Снігуроньку, то можна порівняти, звичайно.

Олесь Бузина, політичний оглядач, "Сегодня": Да. Чтоб она пришла к власти и это воплотила. И с Нового Года пустые казармы и румыны, которые высаживаются на острове Змеиный. Да? Вот, кто пойдет служить в эту армию? Ну абсурд. Но, тем не менее, Юлия Владимировна рассчитывала, что есть ребята, потенциальные дезертиры, которые не хотят идти служить в армию. А вдруг они за меня проголосуют?

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: (Смеется).

Олесь Бузина, політичний оглядач, "Сегодня": А у этих потенциальных дезертиров есть же мамочки, которые хотят, чтобы эти прохиндеи вечно валялись в своих колыбельках, чтобы им пустышку туда вместо автомата совать вообще, да? Давай, ну может хоть полпроцентика, ну может хоть процентик. Ну глупость полная, но тем не менее, да? Вот, забавненько так вообще получилось. И так вот на всех этапах вот эта забавность была. То есть, я не знаю, я получил от этого как зритель большой драйв. Кино у нас не снимают, да, телесериалы у нас дурацкие, там, только вот про буржуя какого-то выдуманного, а тут такой телесериалище идет с утра до вечера. С красивой женщиной, там, с Януковичем, с просыпающимися регионалами постепенно. С Ющенко, который там щось, про закон один для всіх. Постоянно нарушает закон и рассказывает про закон один для всіх. И даже, я скажу честно, мне вот единственное, что разочаровывает – это партия "Свобода" Тягнибока. Ну, такой имидж же у них страшный, ну, бендеровцы, там, да, вообще. Я жду, когда они выйдут, наконец, на улицы и столкнутся с витренковцами. Нет, не сталкиваются. Грустно, драки нет.

ВЕДУЧИЙ: Ну, мабуть, хтось має бути розумніший.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Я зараз, дозвольте мені відповісти.

ВЕДУЧИЙ: Діана Дудко, прошу. В мікрофон.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Дозвольте мені відповісти. Ну, я думаю, що…

ВЕДУЧИЙ: Зараз-зараз-зараз, секунду, зараз буде можливість у вас відповісти на всі закиди. Пане Олеже, я Вас прошу.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Всім разом, нам зараз всім разом, і глядачам, нам би зараз влаштувало вийти на Хрещатик, де більше ніж десять тисяч членів всеукраїнського об'єднання "Свобода" проводить марш українців, який завершиться на майдані Незалежності. І я вас всіх запрошую, якщо тут є українці, які вболівають за то, щоби ми могли жити дійсно в українській державі, щоб українець був господарем на своїй землі, зараз ми маєм бути на майдані Незалежності і провести протест проти тої антиукраїнської влади, яка на сьогоднішній день знищує все українське.

ВЕДУЧИЙ: Давайте, якщо так, то нехай…

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Це я щодо вашого закиду, щодо того, "Свобода" на вулицях. Сьогодні "Свобода" на вулицях була в Харкові, такий захід був, в Чернівцях і по інших містах України. А щодо вашої позиції, то…

ВЕДУЧИЙ: Я глядачів закликаю все ж таки залишитися на "Пятому" і дивитися нашу програму. А можливо хтось і захоче вийти на вулиці і приєднатися.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: А ми ж будем пряму трансляцію зараз показувати, вони будуть іти там.

ВЕДУЧИЙ: А зараз послухаємо Діану Дуцик. Прошу, Діано.

Діана Дуцик, політичний журналіст: Ну, я б хотіла сказати, що мені ця кампанія особисто драйву жодного не додає і я можу не погодитися з Олесем, який отримує багато кайфу від цього. Я особисто спостерігаю за політикою з 1992-го року і, ви знаєте, кайфу жодного, тому що нічого нового. Зовсім нічого нового. Усі політики, які сидять тут у студії, вони є передбачуваними абсолютно. І так само ті політичні сили, які сьогодні є основними, вони також є передбачуваними. І тема російської мови не є новою, і мені дуже шкода, що журналісти, які довго в журналістиці, отримують кайф від того, що хтось вчергове експлуатує цю тему, на жаль. Тому що вчергове ділиться суспільство навпіл або на дрібніші частини, і це є дуже погано. Я не буду говорити за чи проти я зараз статусу російської мови другого, це тема іншої програми. Насправді, якщо можна, можливо, там, я не знаю, як далі буде розвиватися програма, я б хотіла почути від кандидатів, від шановних кандидатів в депутати, тому що я думаю, всіх цікавить не те, як закінчиться ця кампанія, тому що насправді результати уже достатньо, якби, зрозумілі, так? І всім зрозуміло, які основні сили будуть основними гравцями в парламенті. Дуже цікаво, що буде далі. От, що буде першого жовтня. Що буде після того, як будуть оголошені результати. Що будуть робити ваші політичні сили, коли…

ВЕДУЧИЙ: Я гадаю, що… Дуже стисло, прошу.

Діана Дуцик, політичний журналіст: По референдуму, от наприклад, мене цікавить, от знайдуть ваші політичні сили, БЮТ пропонує свій референдум, президент пропонує свій референдум, "Партія Регіонів" пропонує свій референдум. Мені цікаво, ви будете проводити три референдуми, п’ять референдумів, десять?

ВЕДУЧИЙ: Відповідь ми від наших учасників обов’язково почуємо, так само як і почуємо те, що думають наші глядачі з майдану. Але це буде вже після реклами. (Рекламна пауза). Багато цікавого почули від наших експертів і, мабуть, все ж таки почнемо низку відповідей від блоку Юлії Тимошенко, те, що почули зокрема від Олеся Бузини на адресу вашої рекламної кампанії.

Володимир Філенко, БЮТ: Ну, я не зовсім би хотів коментувати Олега Бузину.

Голос із залу: Олеся.

Володимир Філенко, БЮТ: Олеся, вибач. Олег тут поруч сидить. Олесь, вибач. Тут справа ось в чім, я розумію певний скептицизм, який є в експертів, він є і в суспільстві. Але коли ми кажемо, що нічого нового, ми вже привикли до таких див, які відбуваються в Росії. Там ніхто не знає, хто буде наступним прем'єром. От кого там витягли, той і є. І це ще не факт, що він буде наступним президентом. Там може купка людей порадитись і призначити іншого президента.

ВЕДУЧИЙ: Даруйте, але в нас йде меморандум і коаліція утворюється посеред ночі за закритими дверима, а журналісти ночують під порогом.

Володимир Філенко, БЮТ: Ну, тим не менше, дякувати Богу, що в нас є вибір. Це перша ситуація. І все-таки, люди сьогодні будуть обирати. І екзамен перед людьми проходять всі політичні партії, всі політичні сили і це є нормально. І те, що можливо, це до певної міри скучно і без драки, як Олесь хоче, можливо, це якраз і є нормально.

ВЕДУЧИЙ: Декорація...

Володимир Філенко, БЮТ: Так, можливо, це якраз і є нормально, що йдуть спокійно вибори, люди дивляться, хто, що зробив, хто, що зробить і обирають. Це один момент. Другий момент, що я впевнений... От Діана запитувала: "Які будуть наслідки виборів?". Я думаю, що будуть... Для демократичних сил мають бути добрими наслідки. І коаліціади вже ви не побачите піврічної чи трьохмісячної. Між нами, між БЮТом і "Нашою Україною" є абсолютно чіткі принципові домовленості. Ми надзвичайно швидко запустимо склад уряду і пройдемо всі відповідні процедури. І все це буде нормально.

Голос із залу: Ви просто Кашпіровський.

Володимир Філенко, БЮТ: І все це буде нормально, все буде нормально.

Голос із залу: Якщо це правда.

Володимир Філенко, БЮТ: Ніякої ширки не буде. Скільки би, там, умовно "Партія Регіонів" через своїх політологів розпускала слухи, що буде ширка, не буде ніякої ширки, все буде нормально, бо є...

ВЕДУЧИЙ: Здається, від вашої лідерки ми почули про те, що ведуться таємні перемовини між НУНС і "Партією Регіонів"?

Володимир Філенко, БЮТ: Правильно. І ми говоримо, що можливо, окремі представники, якщо там і ведуть переговори, то блок Юлії Тимошенко і його лідерка стоять на захисті демократії України. Ніякої ширки ми не допустимо. Все буде нормально. Ми не дозволимо всім олігархам об'єднатися проти збіднілого, зубожілого народу України.

Голос із залу: Мир хатам, війна палатам, так?

ВЕДУЧИЙ: Можна мені сказати? Я перепрошую.

Володимир Ар'єв: Можу одне сказати чітко, що в нас абсолютно узгоджені дії з блоком Юлії Тимошенко зараз намітилися. І навіть, якщо десь хтось проводить зустрічі, то я цього, наприклад, не знаю, але я можу чітко абсолютно сказати, більшість, переважна більшість блоку "Наша Україна, народна самооборона" включно з керівництвом, вони розглядають тільки один варіант коаліції - це з блоком Юлії Тимошенко, з нашими партнерами. І іншого варіанту бути просто не можу. Навіть було питання Діани щодо...

ВЕДУЧИЙ: Майбутнього 1-го жовтня і референдуму, так.

Володимир Ар'єв: 'Щодо референдуму. Щодо референдумів можна сказати одне, що блок "Наша Україна, народна самооборона" та блок Юлії Тимошенко узгодять ці питання і винесуть їх на референдум спільно. І перш за все...

Володимир Філенко, БЮТ: Я вибачаюсь. Олег, вибач. 30 секунд. Ще один важливий зовсім акцент. Я впевнений, що після виборів, які б не були результати, вже в парламенті депутати з фракції в фракцію бігати не будуть. І це можливо, найбільший результат, бо за що й розігнали Верховну раду, бо спаплюжено волевиявлення. Почали купувати готових депутатів. Голосуйте, як завгодно, а оскільки в Ахмедова грошей найбільше, то в нього буде найбільша фракція. Це ж не вибори. І ці вибори мають підвести риску і від цим. А потім будемо робити наступні позитивні дії.

ВЕДУЧИЙ: А от пан Тягнибок вважає якось інакше, так? Позапарламентським силам дамо слово. Давайте дамо слово позапарламентським силам.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Те, що вони між собою домовляються - це є однозначно. І ті домовляються з "Регіонами", і ті домовляються з "Регіонами". Те, що вони між собою не будуть дружити - це так само є зрозуміло для всіх. Але висновок з тієї всієї дискусії є теж однозначний і відомий - вам, шановні, БЮТ і "Наша Україна", вам листівки за нас треба клеїти, а не проти нас зараз виступати. Тому що тільки присутні "Свободи" в парламенті, як санітари лісу в певній мірі, буде гарантувати відсутність будь-якої широкої коаліції із "Регіонами". Ми вам не дамо в Верховній раді з ними йти ні на які переговори, тому "Свобода" мусить бути зараз в парламенті.

Голос із залу: Та, ми без вас не підемо.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Та, не підете ви? Ви вже йдете, ви вже домовляєтеся.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, пане Бондик...

Володимир Ар'єв: Але в даному разі... Як мені не прикро це критикувати, але ви зараз, саме витягуючи голоси у блока Юлії Тимошенко і блока "Наша Україна, народна самооборона", ви граєте...

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ми не підтягуємо...

Володимир Ар'єв: Ну, по-чесному.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Ви від нас відтягуєте голоси.

Володимир Ар'єв: Наші голоси, які мають бути представлені в парламенті.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Дозвольте, я прореагую, пане Ар'єв, прореагую. На минулих виборах, статистика, на минулих виборах проголосувало 25,5 мільйонів.

ВЕДУЧИЙ: Буквально ще 40 секунд і потім слово Вам.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: 40 секунд. 25,5 мільйонів голосувало людей. Обрало 450 депутатів. Один депутат коштував 56339 голосів. Ви мали разом, помаранчева коаліція, 243 депутати. 76 з 243 перебігли до них. Це є 4300000 голосів тих, які раніше голосували за помаранчевих. Оце є голоси зраджених людей. Була би "Свобода" в парламенті, в житті би ми з ними ніякої справи не мали і не дали би вам це зробити.

Володимир Ар'єв: Олег, ну, Ви ж були в 2004-му році.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Я один був. То що я з ними хіба спілкувався? То що я з ними пішов на коаліцію? Я з ними меморандуми підписував? Чи я універсали з ними підписував?

Володимир Ар'єв: Так, добре, що очистили...

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Це ви це робили, це ви зрадили тих людей, які стояли на майдані. А тепер ви розказуєте... Отже, висновок є один - "Свобода" має бути в парламенті, щоб не допустити широкої коаліції з "Регіонами".

ВЕДУЧИЙ: Пане Болдирєв, я Вас прошу, Ваш час.

Юрій Болдирєв: Значит, мне очень скучно присутствовать на этом междусобойчике помаранчевых сил. И я бы хотел обратиться непосредственно к зрителям, которая моя камера.

Голос із залу: Нічого собі междусобойчик!

Юрій Болдирєв: Которая моя камера. Значит, уважаемые телезрители, я хочу вам сказать совершенно ответственно, что по всем не купленным, а по всем настоящем соцопросам, которые уже сейчас нельзя объявлять, но они были сделаны к 15-му числу, у нас, у "Регионов", больше избирателей, чем у них у всех вместе взятых, и поэтому вот это все, весь вот этот гипноз, который они к вам применяют сейчас - это просто, ну, вроде, как Кашпировский, Чумак собрались тут и вас гипнотизируют. На самом деле, у нас больше голосов, чем у них у всех вместе взятых.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Не слухайте його, люди, не слухайте того.

Володимир Ар'єв: Автотренінг - дуже добре справа, я вас розумію.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимир, прошу Вас.

Володимир Філенко, БЮТ: Ну, Юра, я думав, Кисільов може говорити про Кашпіровського, ну, ти ж... Ну, і ти про Кашпіровського. Справа не в тому. Значить, я хочу відштовхнутися від...

Юрій Болдирєв: Если по-честному... Минуточку, Володя, секунду. Если по-честному, то конечно, вы не Кашпировский. Вы - это белое братство, или может даже, куклус-клан, потому что у вас же во фракции, у вас же во фракции, как в тоталитарной секте, дисциплина такая, как в тоталитарной секте.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Який жах!

Юрій Болдирєв: Приходили и жаловались, те, которые потом от вас все убежали, они все жаловались приходили.

Володимир Філенко, БЮТ: Я якраз про це хотів сказати. Я хотів відштовхнутися від того, що сказав Олег. Я представляю партію "Реформи і порядок". Ми в цьому розігнаному скликанні не були, дякувати Богу, пронесло. А в тому, де ми були з вами разом, з 28-ми чоловік від нас ніхто ні вліво, ні вправо не пішов. Це справедливо, так же? Друге - і зараз ніхто не піде. А те, що хтось, там, десь пішов, я хочу "Партії Регіонів" і особисто Януковичу, і особисто Ахметову подякувати, що вони зробили велику санітарну роботу, підібрали всіх, хто впав. І от це з в цих, хто впав... Отепер таскайтеся з ними, Юра, ще... То інша справа. Тепер ми міцні, як ніколи. Ми очистились від зрадників. І дійсно, все буде нормально.

ВЕДУЧИЙ: Євген Копатько. Пане Євгене, ні?

Володимир Ар'єв: Дозвольте, будь ласка, все ж таки, сказати, ну, пане Болдирєв, не Вам говорити про куклус-клан, тому що, хто, як не Ви минулого року 30-го жовтня заявили, що мешканців Житомирської, Волинської областей треба пересилити у Сибір і на далекий схід для того, щоб покращити демографічну ситуацію в Росії, і щоб вони зрусифікувалися. Є офіційні повідомлення. Так от, я Вам скажу, вже було колись переселення. І всі знають, чим це закінчилося. Ви смієтеся, але тоді від Ваших слів пахло фашизмом.

Юрій Болдирєв: Да, ну, смеюсь над Вами. Вы, якобы, когда-то были журналистом. Вы бы изучили первоисточник. Говорил я совсем не это, а... Да, ну, то, что Вы говорите, да...

Володимир Ар'єв: Інформаційні агенції написали не так, як є.

Юрій Болдирєв: Значит, таки журналисты, как Вы есть во всех информационных агентствах и они слышат...

ВЕДУЧИЙ: Добре. То скажіть, як Ви сказали тоді?

Володимир Філенко, БЮТ: Спростуй, Юра.

ВЕДУЧИЙ: Спростуйте тоді. Ви сказали це в програмі "П'ять копійок" разом із Володимиром Яворівським. Ви сказали, що в українців є унікальний таких досвід будівництва і підйому бамів, амурської магістралі, там, і решта, і решта, і решта. А коли Яворівський Вам запропонував купити квиток і самому поїхати, то Ви показали йому лікоть.

Юрій Болдирєв: Вы цитируете тоже неправильно. Я сказал, что украинцы - это нация, которая построила Россию и освоила Сибирь и Дальний Восток, вот это я сказал, вот это я сказал, да. И я это повторю сейчас. Украинцы, действительно, построили Москву, построили Ярославль. Это был киевский князь и один, и второй: Юрий Долгорукий и князь Ярослав. Киевский князь Ярослав построил Тарту нынешний. Это тоже, между прочим, имеет отношение к нам. Ермак Тимофеевич, где он набирал людей для того, чтобы завоевать Сибирь?

ВЕДУЧИЙ: Для покорения Сибири мы не знаем.

Юрій Болдирєв: Значит, поэтому украинцы - это, действительно, достойная нация, которая сумела построить страну до Тихого океана, а потом пришли болваны, которые ее развали. Вот это я говорил и я это повторяю.

Володимир Ар'єв: От це чистий приклад флюгерства "Партії Регіонів". Коли виборами не пахло, вони говорили, що хотіли і абсолютно чітко заявляли свою зневагу до мешканців зокрема Волинської і Житомирської областей. Сьогодні вони вже кажуть, що українці - велика нація.

ВЕДУЧИЙ: Давайте зупинимось, тому що зараз з нами на зв'язку Хрещатик у Києві. І там зараз працює Яна Конотоп з нашими громадянами, яким 30-го вересня йти на виборчі дільниці і своїми бюлетенями робити висновки з того, що вони чули протягом останніх кількох місяців. Отже, Яно, слово тобі і твоїм гостям.

Яна Конотоп: Доброго вечора бажаємо глядачам "5каналу" і всім присутнім в студії. Ну, власне, будемо аналізувати не тільки цю передвиборчу кампанію, але і дискусію, яку щойно чули. І першою пропоную висловитись пані Лідії. Паня Лідія, от щойно ми спостерігали, ну, принаймні останній десять хвилин, навіть не знаю, як кваліфікувати. "Ви в нас відбираєте голоси, а в нас найбільше...". Екскурси в історію, варіації на тему. Яке враження у Вас залишає ця дискусія зокрема, от як частина передвиборчої кампанія і передвиборча кампанія загалом?

Пані Лідія: Мне кажется, что Болдирев смеется от неисходности, потому что им страшно, они тремтять перед помаранчевыми, поэтому так и смеется там ехидно. На всех их съездах одни предатели и бабы, которые Анна... Как ее? Богословская.

Яна Конотоп: Я перепрошую. Скажіть, будь ласка, спостерігаючи за випусками новин, чуючи заяви політиків, різних політичних сил, спостерігаючи політичну рекламу, як Ви вважаєте, чи з повагою ставляться до Вас політики, агітуючи в той чи інший спосіб?

Пані Лідія: Брешуть всі. Мы им не верим. И я думаю, что меня поддержат тысячи избирателей. Наши голоса в прошлый раз, в 2006-м году Мороз бросил под ноги Януковичу. Мы ему этого не простим. И пусть он не надеется, что кто-то из нормальных украинцев отдаст за него хоть один голос.

Яна Конотоп: Скажіть, будь ласка, як це за умови, що всі брешуть Ви будете робити свідомий вибір?

Пані Лідія: Мы будем голосовать только за Юлю. Только Юля - вторая Жанна Дарк. Она может навести порядок. Они ее боятся все до одного.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Дякую за Вашу думку. Будь ласка, враження, якщо ще є, будь ласка, можете озвучити.

Пані Лідія: Я хочу ще дуже сказати про Литвина. Я дуже пам'ятаю, як він після виборів в 2006-му году, когда меняли состав ЦВК и он протаскивал Ахинтовского. За него проголосовали 217 человек. И он поставил во второй раз на голосование, и стал уговаривать: "Давайте дружніше, дружніше". И набрал 230 и он прошел. Ему не место там. Он сейчас там колотит всем.

Яна Конотоп: Все, зрозуміло. Дякую Вам. Зрозуміло. Виявляється, наші люди дуже навіть добре пам'ятають події навіть кількарічної давнини. Пане Михайло, будь ласка. Ця передвиборча кампанія виявилась коротшою, ніж зазвичай, але все ж таки, досить яскравою. Яке враження вона залишила у Вас?

Пан Михайло: В мене враження нормальне. Значить, повинні пройти вибори нормально, без фальсифікації. І я рахую так, щоб без всяких продажних, в смислі, не повинні покупатись голоса.

Яна Конотоп: Пане Михайле, в студії звучало протиріччя певне. З одного боку кажуть, що кампанія була нудна, тобто, нічого нового, абсолютно все передбачуване, а з іншого боку кажуть, що забавно, весело було. З якими емоціями Ви спостерігаєте оці баталії передвиборчі?

Пан Михайло: Я рахую, що не було ніяких забавних, ну, нормальне відношення.

Яна Конотоп: А Ви особисто вже визначились з вибором? І на основі, чого його робите?

Пан Михайло: Я хочу сказати, що я, як пенсіонер і в мене діти ще, ну, так сказать, ну, діти вчаться, ну, з пенсією неважно, от, хочеться дізнатися, як буде дальше рішатись пенсіонне забезпечення? І далі з квартирою, з житлом забезпечення? І в мене питання до пана Олега Тягнибока. Пане Олеже, скажіть, будь ласка, як в вас в програмі буде питання про житлове забезпечення?

Яна Конотоп: Я перепрошую, але пане Олеже, напевно, відповість на це на теледебатах. А тут в нас дискусія дещо іншого плану. Якщо дозволите, просто мало часу, ми маємо ще почути думки. Пані Ганна, правильно? Пані Ганно, Ви спостерігали так само за тим, що говорили, в який спосіб, якою риторикою, якими словами говорили політики, зверталися до виборця? Як Ви вважаєте, яке враження залишило у Вас оці намагання привернути до себе прихильність виборця, зокрема Вашого?

Пані Ганна: Я вважаю, що дана агітація дуже проходить мляво, і політики так само обіцяють, як і той раз майже нездійсненні всі... Я хочу сказати своє питання. Відносно мого сина порушений закон про соціально-правовий захист військовослужбовців, і я звернулася до пана Гриценка, який зараз четвертий номер в "Нашій Україні", особисто, мала дві зустрічі особистих. Пан Гриценко не ознайомився з документами, не вислухав мене. І я хочу сказати, що може зробити такий політик для України, для народу, якщо він не міг рішити одне питання.

Яна Конотоп: Якщо Ви сказали, що були на зустрічі, а він не вислухав.

Пані Ганна: Не вислухав, не розібрався з документами взагалі, не вислухав. Як може такий політик...

Яна Конотоп: Зрозуміло.

Пані Ганна: Я вважаю, що він байдужа людина.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Щодо взагалі загального враження від того, що говорять політики, і що роблять?

Пані Ганна: Обіцяють багато нездійсненного.

Яна Конотоп: Як за таких умов зробити свідомий вибір?

Пані Ганна: Дуже тяжко.

Пані Людмила: Элементарно.

Яна Конотоп: Елементарно, каже наша наступна співрозмовниця, пані Людмила. Правильно? Будь ласка. Будь ласка, яке враження у Вас залишили всі ці декілька тижнів, і, власне, чого очікуєте від найближчих двох останніх?

Пані Людмила: Я хочу спитати у пана Болдирєва, "регіони", спочатку, бо залишилися питання з передвиборчої кампанії Януковича. Нехай він розкаже, які документи підписував пан Янукович з Кучмою, коли він погодився йти на президенти. Бо це дуже важливо. Тому що пан Янукович повинен був віддати владу обратно Леоніду Даниловичу через півроку, і влада повинна була перейти до прем'єр-міністра. Це перше. Я бачу, що пан Болдирєв був у комуністичній партії, бо дуже знайоме обличчя. Так от хай він ще відповість, чому це ви, комуністи, кричали, що ви на Майдан не підете, бо там є олігархи, а до "регіонів", де мільярдери, ви побігли, як то кажуть, покотилися. Це перше питання. Тепер... Перше запитання. Тепер...

Яна Конотоп: Ми сподіваємося, всі запитання запам'ятають співрозмовники, скажіть, будь ласка, Ваше враження.

Пані Людмила: Враження, так. Враження, що є такий психологічний прийом - бреши сильніше, і як можна нагліше. Цей прийом повністю використовує "Партія регіонів". Бо за три роки Янукович ніколи не звертав уваги на людей, це для нього було бидло.

Голос з народу: Правда.

Пані Людмила: Бидло із бидлів.

Яна Конотоп: Я перепрошую, давайте культурно говорити.

Пані Людмила: Хорошо, да. Скажемо так, він обтирав ноги об людей. Його цікавили тільки власні інтереси, і в сделках, які він заключав, він просто виставляв свій процент, і разом з Ахметовим занимались деребаном. Потому что парня не було видно.

Яна Конотоп: Ви так обізнані.

Пані Людмила: Так, так.

Яна Конотоп: Скажіть, будь ласка, як...

Пані Людмила: Так от зараз дуже цікаво, що, получається, ви звернули увагу, що Янукович ніде не з'являється, ні на зустрічі з народом, ні до шахтерів, він нікуди не їде.

Яна Конотоп: Як не іде, іде, по Україні їздить.

Пані Людмила: Так ви замітили, що його виступи - це два-три речення, і все, і то тільки по заводах. Тому що політологи йому сказали, не відкривай рот, щоб не було видно твою дурь.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Ну, принаймні, така Ваша особиста суб'єктивна думка. З вашого дозволу, давайте ми дамо можливість відреагувати студії на все почуте. І, звісно, продовжуючи слідкувати за дискусією в студії, зробимо свої висновки.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно, і дякуємо дуже активним, тим, хто прийшов сьогодні взяти участь в нашій програмі. Ми ще почуємо трохи згодом їхнє враження, а наші гості зможуть відповісти на їх запитання. Але вже після рекламної паузи. (реклама) Отже, повертаємося на "Майдан". І щойно ми почули репліки людей з Хрещатика у Києві, і зараз наші політики мають реальну можливість відповісти на все те, що сказали люди у прямому ефірі "П'ятого каналу". Отже, пане Володимире, з Вас почнемо.

Володимир Ар'єв: Я коротко скажу, насправді, народ набагато розумніший, ніж про нього думають наші, більшість наших політиків, особливо з коаліції, як я бачу. Тому що те, що їм втюхується, вважаю, що це просто на ідіота. І народ, дійсно, набагато розумніший, ніж політики і деякі експерти.

ВЕДУЧИЙ: Пан Болдирєв, від тих закидів, що ми почули, і про те, що Янукович ні з ким не зустрічається, і про якусь угоду з Кучмою.

Юрій Болдирєв: Ну, фактаж, фактаж не соответствует тому, что говорила эта женщина. Потому что Виктор Федорович, как известно, находится в отпуске, и активно ездит по регионам, кстати, встречается с избирателями, вчера он был, по-моему, сегодня он в Крыму, вчера, не помню, где был. Но дело не в этом, понимаете, в стране, где президент, гарант Конституции, нарушает Конституцию, издавая неконституционные указы, нарушает Конституцию, назначая незаконно судей районных судов, где президент издевается над Конституцией и законодательством, вполне естественно распространяясь вниз, эта волна дает вот таких дам, которые, или не дам, которые, кроме хамства в прямом телеэфире, больше ничего нам не дарят. Я думаю, что это болезнь всего нашего общества, которая, к сожалению, прогрессирует.

Володимир Ар'єв: Таке враження, що тільки ваші люди...

ВЕДУЧИЙ: Хвороба прогресує чи суспільство, скажіть.

Володимир Ар'єв: Це теж, знаєте, Ви зараз образили більшість...

Юрій Болдирєв: Понимаете, у нас...

Володимир Ар'єв: Ви зараз образили більшість населення України, яка голосує все ж таки за демократичні сили.

Юрій Болдирєв: У нас таких избирателей, как ваша баба Параска сумасшедшая, нет, нет, это факт.

Володимир Ар'єв: Но зате у вас, виходить, що є виборці, які нападають на намети агітаційні того ж Блоку Юлії Тимошенко у Донецькій області, б'ють агітаторів, то це краще, Ви вважаєте.

Юрій Болдирєв: Ну, страстные люди. Вкладываются всю страсть в избирательную кампанию.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Дозвольте по суті відповісти.

ВЕДУЧИЙ: Пан Тягнибок, прошу.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Програма захисту українців, з якою всеукраїнське об'єднання "Свобода" іде на вибори, передбачає три основних аспекти: історична справедливість, національна справедливість і соціальна справедливість. В розділі соціального захисту в нас висвітлено питання, як ми бачимо вирішення житлової проблеми. Ну, по-перше, житлова проблема, вирішення житлової проблеми - вирішить проблему демографічної кризи і того, що люди виїжджають на заробітки, бо це є основна причина. Ми, звичайно, не бавимося з ними в ті соціальні обіцянки по дітях, але вважаємо, що якраз це питання можна вирішити через забезпечення багатодітних сімей житлом. Тобто, якщо є три дитини, держава повинна дати безвідсотковий кредит на придбання житла. Якщо є чотири дитини, безвідсотковий кредит, плюс 50 відсотків компенсує держава на придбання житла. П'ять дітей - безкоштовне житло для дітей. Звідки взяти це безкоштовне житло? Треба вирішити питання соціально житла. Тобто, зобов'язати будівельні компанії, будівельні монополії зводити соціальне житло за доступними цінами. Адже тепер в ціну житла не тільки вкладаються матеріальні засоби, там, робота, земля, яка купується, ліцензії, вкладається хабар, який треба дати місцевим чиновникам, а це приблизно 50 відсотків. Другий момент - це те, що перепродуються квартири. Ви зверніть увагу, у нас в Києві сьогодні маса стоїть будинків, де пустує житло, тому що чиновники, які награбастали, накрали у вас, фактично зараз перепродують ті квартири, вкладають туди гроші, значить, мусить бути податок на цю нерухомість. Тоді ми проблему і через проект соціального житла вирішимо обов'язково. Це зробить "Свобода".

ВЕДУЧИЙ: Блок Юлії Тимошенко які для себе уроки виніс від того, що почув на Майдані?

Володимир Філенко, БЮТ: Скажемо, не тільки на Майдані, я приїхав буквально на два дні до Києва, а вже третій місяць в полях на Харківщині я провів більше 150 зустрічей. Я наслухався, звичайно, багато різного. Але народ скаже, як зав'яже, багато з того, що звучало зараз, і те, що я чую від людей, є надзвичайно справедливим. Юрій, я б тобі радив, не можна так по-хамськи говорити з людьми навіть з екрану телевізора. Бо поїдеш на зустрічі разом зі мною і так говоритимеш, тебе поб'ють. Не треба так поверхньо про людей, вони є такі, які є. Державі 16 років, ми паспортний вік тільки здобули, ми вчимося демократії в муках і потугах. І добре, що є дострокові вибори, і ці дострокові вибори - урок для політиків, але і урок для наших громадян, вони так само вчаться, вони так само оцінюють, що обіцялося, що зроблено, і роблять свої висновки. І ці висновки будуть зроблені на цих виборах. І я, розділяючи значною мірою, там, скептизм і песимізм експертів, все-таки хочу сказати, що це ще один крок, це ще один клас, в який ми спільно всі підемо. І ми дорослішитимемо будемо, ми мудрішатимемо, і ми, і політики, і люди, і громадяни, і все наше суспільство. Це абсолютно нормально.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, в ніч на перше жовтня піднімемо келихи, один одного привітаємо з новим роком, так я розумію?

Володимир Філенко, БЮТ: З новим політичним роком.

ВЕДУЧИЙ: Євген Копатько, прошу, підбиваючи підсумки від почутого зараз, перед тим, як перейдемо на Хрещатик.

Євген Копатько: Я пока воздержусь, мне нечего сказать.

ВЕДУЧИЙ: Навіть так. Сергій Рахманін.

Сергій Рахманін: Насправді, мені дуже сумно, сумно не тільки як журналісту, а як виборцю. Тому що, насправді, мені здається, що ні попередня кампанія, ні ця політиків нічого не навчила, і поясню, чому. Референдум був і залишається будь-який виключно передвиборним засобом, не більше того. Тому що пропонують референдум і "Партія регіонів", і "Наша Україна. Народна самооборона", і Блок Юлії Тимошенко. З 91-го року, 16 років, тобто, не можуть наші парламенти всі по черзі ухвалити новий закон "Про референдум". По цьому закону, по чинному, референдум провести не можливо ніяк. Хто б його не провів, його підсумки не визнають. Як би так хотілося запитати думки народу, то, напевно, гуртом прийняли, ухвалили закон "Про референдум". Стосовно цієї справді каруселі, яка називається соціальна допомога, там, матері під час народження дитини. Що краще, дати вудку чи рибку? Поїдьте в будь-який пологовий будинок, 50 кілометрів від Києва в будь-якому напрямку, там гарячої води немає, медикаментів теж нема. Напевно, простіше було б, напевне, і дешевше, але не так красиво, і не так гучно, забезпечити елементарними ліками, хоча б гарячою водою в чистою білизною пологові будинки. Тоді би народжувалось більше дітей незалежно від грошей. Але ні уряд Януковича, ні уряд Ющенка, ні уряд Тимошенко, ні будь-який інший уряд за 16 років історії України новітньої цього не зробив. Тому, насправді, нічого не змінюється, те, що змінюється, якщо говорити конкретно уже про передвиборну кампанію, про її гасла, то змінюється в гірший бік. Навіть якщо порівняти передвиборні гасла і технології агітації торічну і цьогорічну, то рекламу, розраховану на маргінез, на люмпен, у всіх політичних сил побільшало. І це є сумним. Тому що всі політичні сили провідні, на превеликий жаль, апелюють здебільшого до тих, хто хоче дешевої ковбаси, дармових грошей, і хто голосує шлунком, і це погано, і це є закид абсолютно справедливий мій, як виборця, як так вважаю, до всіх політичних сил.

Володимир Філенко, БЮТ: Отже, Сергій Іванович, я з Вами погоджуюсь значною мірою, крім одного. Коли ви кажете, що не змінили закон "Про референдум", уряди були різні, але Ви не гірше мене знаєте, що жодного разу в парламенті не було демократичної більшості, жодного разу. І, можливо, ці вибори - це шанс для України вперше отримати в парламенті демократичну більшість.

Володимир Ар'єв: Тому що парламент був або прокучмівським, або посткучмівським. Сергій, був шанс в 2006 році...

Сергій Рахманін: Я виходив з того, що закон "Про референдум" потрібний всім. Відповідно, новий закон...

Володимир Ар'єв: І не тільки закон "Про референдум". Насправді, у нас все законодавство абсолютно...

Сергій Рахманін: Ми знаємо блискучі приклади, коли було спільне голосування "Нашої України" і "Регіонів", "Регіони" і БЮТ, коли треба, вони знаходили спільну мову.

ВЕДУЧИЙ: Це закон "Про Кабмін" Ви маєте на увазі?

Сергій Рахманін: Наприклад. Ну, закон "Про імперативний мандат", я вас благаю, голосування про прем'єра Юлію Тимошенко, хто у нас там голосував, скільки було голосів. Коли треба, домовляються прекрасно. Але тут проблема, 2002 рік, перше інтерв'ю новообраного прем'єра Януковича. Що він говорить? Стоїть багато завдань, одне з найперших - на референдумі затвердити другу мову як державну, федеративний устрій, щось так ще. Для цього потрібно ухвалити новий закон "Про референдум". Минуло п'ять років. Що у нас говорив Віктор Андрійович Ющенко в 2002 році, як лідер блоку "Наша Україна", що він говорив 2004, 2005, перепрошую, якщо щойно обраний президент. Найперший закон, який треба ухвалити - закон "Про референдум". 16 років український парламент кількох скликань не може ухвалити закон, який фактично надає народові, єдиному джерелу влади, можливість цю владу здійснювати.

ВЕДУЧИЙ: Ми вже почули причину, про те, що не було демократичної більшості. Євген Копатько.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Сергію, ніколи...

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоб всі встигли.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Можна я все ж таки відповім?

ВЕДУЧИЙ: Десять секунд.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Коротко. Сергію, ніколи ситуативні голосування не призводили до серйозних змін і реформ, і ти це прекрасно знаєш. Так само, як в прокучмівському парламенті, так і в посткучмівському, яким було п'яте скликання через зміну політичних поглядів Олександра Мороза, рішення приймалися системно лише на користь окремих груп, фінансових, великих, великих впливових політиків, окремих.

ВЕДУЧИЙ: А у виборця в тарілці, як і було пусто, так і залишається.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: А про виборців не думав ніхто, про людей.

ВЕДУЧИЙ: Євген Копатько, прошу, Вам слово.

Євген Копатько: Наверное, это навеяла эта передача вот такие мысли, но мне кажется, что если будет политика развиваться таким образом, то есть, я не могу разделять оптимизм по поводу этой избирательной компании, если она так и будет продолжаться дальше, то в обществе будет просто дозревать социальная шизофрения, если так она будет касаться всех.

Євген Копатько: Ну, наверное, это навеяла эта передача, вот такие мысли,

ВЕДУЧИЙ: А в чому вона проявляється?

Євген Копатько: В чём она проявляется, это, во-первых, раздвоение, определённое, которое происходит в общественном сознании. Дело в том, что на сегодняшний день, то что мы говорим о культуре проведения кампании, то есть, в принципе, вот мы, которые сейчас, вот просто так, вроде, что вообще достаточно скучно и не интересно смотреть то, что происходит на самом деле. Вот, и другой мысли какой-то нету, то есть, если мы в теме, мы работаем каждый день в этом процессе, но когда слышишь людей, то становится немножко грустно, потому что они вовлечены в этот процесс и они, в общем-то то же несчастные мучаются, вот и всё.

ВЕДУЧИЙ: Добровільно-примусово залучені.

Євген Копатько: Получается так.

ВЕДУЧИЙ: Олесь Бузина і Діана Дуцик ваші підсумки після того, як підсумки зробить Хрещатик у Києві. Отже, Яно, долучаємо тебе і твоїх співрозмовників до нашої бесіди, тобі слово.

Яна Конотоп: Ну, власне, спробуємо відреагувати на ті думки, які були висловлені в ефірі, зокрема експертами. Пане Петро, будь ласка, до Вас буде запитання. Ми вкотре почули від політиків, що народ мудріший за політиків, а з іншого боку почули експертну думку, що в цій передвиборчій кампанії побільшало реклами розрахованої на люмпен.

Пан Петро: Так.

Яна Конотоп: Скажіть будь ласка, як Ви цей дисонанс розумієте?

Пан Петро: Абсолютно я згоден з Вами, якщо тема нашої сьогоднішньої розмови: чим порадувала нас політична еліта, то слухаючи пана чи господина Болдарева, я згадав досить мудрі слова і тут Арієв прав, що народ, дійсно, мудрий. Просто бабуся в глибинці Вінницької області мене запитала, що таке політична еліта і сам ж відповіла. Еліта, біологічно, це зерно, з якого виросте кращий сорт, а політична це полова, або навіть фураж просякнутий гарними напоями, який годиться тільки на корм хробакам. І я хочу добавити, що це не тільки тому що наша еліта не високої освідченності і культури, а по результатам їхньої роботи. Адже погляньте, за 15 років нас було 52 мільйони, залишилося тільки 45. І рівень життя кожен рік нижчає, падає. І тому питання сьогодні повинне, яке вони сьогодні повинні піднімати це не мова, не НАТО, а питання чому нас 42, чому падає життєвий рівень. І тут абсолютно відсутня політична відповідальність, адже в Конституції прописано, що уряд повинен відповідати, якщо падає життєвий рівень. А в нас не просто, в нас геноцид, в нас падає населення. І ніхто за це не відповідає. І тільки тоді, коли політична еліта, коли уряд, Верховна Рада буде відповідати згідно Конституції і, навіть згідно "Кримінального кодексу" тільки тоді будуть іти порядні люди в політику, щоб дійсно щось людям зробити.

Яна Конотоп: Пане Петре, що до відповідальності, то нам скажуть, нам скажуть, ВВП росте, економіка розвивається і так далі.

Пан Петро: Я не хочу говорити принизливі слова, але всі знають, що це, м'яко кажучи, далеко не правда. Реальний життєвий рівень народу падає і найбільше від цього страдають саме етнічні українці, адже населення у нас меншає і найбільше меншає якраз етнічних українців, тому що вони поставлені в найгірші умови. І от це повинно бути найголовніше питання, а не питання НАТО і мови. Таких питань немає.

Яна Конотоп: Дякую, дякую, дуже дякую за підсумкові слова.

Пан Петро: І взагалі, якщо питання мови, то це не політичне питання, а це питання політики, економіки і совісті.

Яна Конотоп: Дякую дуже за вичерпну відповідь. Пане Василю, пане Василю, що до референдумів теза прозвучала, з одного боку всі апелюють до референдумів, при наймі, частина політичних сил. А з іншого боку закон про референдум не зміг затвердити і написати, і розробити за ці 15 років жодної політичної сили, жоден політичний лідер. Як в такому разі розцінювати ці ініціативи референдуму?

Пан Василь: По-перше, перше чим проводити референдум треба подумати про наслідки цього референдуму, які будуть наслідки і до чого він призведе. По-друге, нажаль, ми маємо на сьогоднішній день таких політиків на яких ми заслуговуємо. І, по-третє, хочеться, щоб у черговий раз народ не був ошуканий. Тобто, перед тим як голосувати за ту чи іншу політичну силу треба зробити аналіз діяльності всіх політиків за останні роки, скажімо, хоча б за останні п'ять років. Як вони поступали, як вони діяли і чи все було зроблено заради народу, заради блага народу.

Яна Конотоп: А як Ви вважаєте, який відсоток населення України, громадян України справді готовий так ґрунтовно підійти до свого вибору? Адже значно простіше просто подивитися політичну рекламу, послухати дебати, хто кмітливіший або веселіше говорить, або, скажімо так, несподіваніше, можливо, це найменший шлях супротиву і українці саме його нині обирають?

Пан Василь: Власне були гарні сказані слова, що народ є мудріший за своїх політиків і це, дійсно, так. Народ вже не той, який був, скажімо рік чи два назад. І я вірю, що ці вибори відбудуться свідомо. Народ покаже свою високу громадянську свідомість і обере тих політиків, які не будуть протягом трьох місяців створювати коаліції різних форматів. А переможе та політична сила яка зможе набрати 226 голосів і створити уряд, і буквально в короткі терміни.

Яна Конотоп: Ну, я думаю, що це мрія абсолютно всіх учасників виборів, дякую Вам дуже. Пані Світлана, Ви маєте можливість підсумувати сьогоднішню дискусію. І знову ж таки, питання до Вас як до співгромадянки. Ви дивитесь щодня політичну рекламу, нам її більше, ніж достатньо, Ви дивитесь що говорять політики, звертаючись до виборця і один до одного. Та риторика, ті речі, які вони говорять, ті відповіді на запитання які вони озвучують, яке враження у Вас залишають як у громадянина?

Пані Світлана: Сьогодні політична реклама всіх провідних політичних сил провладних носить зомбуючий характер. Я так думаю, що виборець, тобто мешканці України, українці, майже не звертають увагу на цю їх політичну рекламу, для того що зберегти своє психічне здоров'я.

Яна Конотоп: А чим вони керуються в такому разі при виборі?

Пані Світлана: Я так думаю, що в цю виборчу кампанію виборець, напевно, буде робити свій вибір в останні два-три дні, напевно, і більша частина скоріше всього не піде на вибори, а та частина які й підуть на вибори, то вони, звичайно, віддадуть свої голоси за ті партії які вони вже колись голосували.

Яна Конотоп: Тобто інерція збережеться?

Пані Світлана: Так, інерція збережеться, але в цю виборчу кампанію, наприклад, я відкрила для себе велику українську партію на чолі з Олегом Тягнибоком, яка називається Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Яна Конотоп: Зрозуміло. Ваша особиста позиція зрозуміла. А що до політикума загалом, одним словом, розчарували, нічого нового, або, можливо, якісь, якийсь позитив залишила ця кампанія?

Пані Світлана: Ви розумієте, який може бути позитив у громадян, коли вони чують "Український прорив", "Життя стало вже вчора краще", коли насправді цього немає і життя у нас не краще, і рівень надзвичайно, рівень життя людського падає.

Яна Конотоп: Зрозуміло, тобто, розчарування залишилось лише.

Пані Світлана: Так. І крім просто лозунгів абсолютно нічого за цим немає. Але тут програма захисту українців...

Яна Конотоп: Дякую, дякую дуже, дуже дякую. Ми мали такі думки тут на Хрещатику. Надзвичайно вдячні за те, що вислухали, ну, і остаточні підсумки зі студії.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно, ми теж тут підбиваємо підсумки і на черзі зі своїми враженнями Олесь Бузина, прошу.

Олесь Бузина: Я думаю, что все политики, они обязаны льстить народу, да, они должны говорить, что народ мудрее. И народ то же верит в том, что он страшно мудрый. Но, тем не менее, все ж политики вышли из народа и, я думаю, что народ заслуживает вот то, что он имеет, на самом деле.

Голос із залу: Та дехто забув про виборців.

Олесь Бузина: Да, некоторые забыли. Если говорить об избирателях, тут господин Аръев говорил что-то об агрессивности региональных избирателей, я знаю другой факт. Бютовских избирателей агрессивность. Вот я работаю в газете "Сегодня" и нашего фотокора в Одессе побили бютовцы и там возбуждено по этому факту уголовное дело, да. Так что хватает агрессивных везде, БЮТ то же. А вот что будет после 30 сентября, я просто предложу, может быть только два сценария, на самом деле. Во-первых, может сбыться мечта Юлии Владимировны и Виктора Андреевича, они наконец сольются в объятиях.

ВЕДУЧИЙ: Давайте розділимо реалістичний сценарій і фантастичний.

Олесь Бузина: Это реалистический сценарий, почему, потому что когда затевались выборы вообще, наверное Ющенко их затевал и Юлия Владимировна не просто для того, чтобы как белки в колесе побегать и наштамповать рекламы, дать пиарщикам заработать. Они хотят власти, они хотят реальных вещей, есть ещё земля, которую в Украине не поделили, есть ещё вкусные заводы. Потом не надо забывать то, что Юлия Владимировна, ну, скажем, работает как коммиссионер крупного международного капитала, да. То есть, вышиванка это у неё как упаковочка, а вот, влияние лондонских и американских...

ВЕДУЧИЙ: Ми говоримо про рекламну кампанію і її ефективність.

Олесь Бузина: И американских групп на Юлию Владимировну это совсем другое. Так, вот, может сбыться, может, действительно, сбыться мечта Юлии Владимировны и Виктора Андреевича, потому что, я думаю, учитывая то, что главы администраций, действительно, по всей Украине в руках Ющенко, там будут очень солидные приписки, да, в пользу этих сил.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Олесь Бузина: И тогда вообще все вот эти, вот...

ВЕДУЧИЙ: Ще хочемо встигнути інші думки почути. Діана Дуцик, прошу.

Олесь Бузина: Пожалуйста.

Діана Дуцик: Ви знаєте, я протягом уже багатьох виборчих кампаній і чекаю від політичних сил одного, мені б дуже хотілося, хоча б хтось, хтось із політиків, або якась політична сила представили стратегічне бачення того, як рухатиметься далі ця країна. Тому що проблем у нас є дуже багато на сьогоднішній день. Можливо, навіть більше ніж було їх в 91-ому році, коли країна тільки ставала на ноги. І жодна політична сила цього бачення, поки що, нажаль, не представила. І ще така, можливо, проекція в майбутнє. Мені здається, що ми в такому стані будемо ще років 15 це в кращому такому варіанті, так, 15-20. Чому? Тому що...

ВЕДУЧИЙ: Як все запущено.

Діана Дуцик: Тому що, насправді, як би, мусить прийти нове покоління, те покоління, народжене вже яке було за часів незалежності і яке, я сподіваюся, матиме зовсім інше мислення, яке не знатиме, що таке радянський час і матиме зовсім іншу ментальність, і саме те нове покоління уже зможе, мені здається, я хочу в це вірити, зможе показати нову якість політики.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І по хвилині, прошу.

Олесь Бузина: Нічого воно не зможе, воно грамотно...

ВЕДУЧИЙ: Вимкнули, вимкнули мікрофон, вимкнули. Прошу, покладіть сюди мікрофон. Володимир Ар'єв "Наша Україна", "Народна самооборона" хвилина у Вас.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дуже цікаво, що було підтведженно, фактично, що, дійсно, регіонали продеребанили і ще дещо залишилося, пан Бузина сказав. Але я можу, хочу нагадати, що при помаранчевих...

Олесь Бузина: Не казав я такого, я такого не казав, от не перекручуйте мої слова.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ви сказали, що ще залишилося.

Олесь Бузина: Я сказав, що в країні багато ще чого не роздеребанили.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, чого Ви плюєтесь.

Олесь Бузина: В тому числі і "Нашою Україною" і іншими партіями.

Володимир Арєв Так я хочу сказати, що при, якраз при помаранчевих...

Олесь Бузина: Не брешіть, не брешіть, тому що я не хочу слухати цього...

ВЕДУЧИЙ: Ну, давайте я зараз псіховати почну.

Олесь Бузина: Я не хочу слухати такого нахабного брехуна.

ВЕДУЧИЙ: Так, Олесю, прошу, прошу, прошу, ну, можна ж спокійніше на це відреагувати.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, подивіться на нього. При помаранчевому уряді...

Олесь Бузина: Ну, не можна на це реагувати інакше, я на брехню реагую от так як я реагую. Хай взагалі молиться, що я зараз ляпаса йому не дав за цю брехню.

ВЕДУЧИЙ: Не треба, не треба ніяких, жодних ляпасів. Ну, сходіть тоді в спорт зал.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Давайте, давайте битися.

Олесь Бузина: Ти брешеш зараз в студії, от так просто.

ВЕДУЧИЙ: Хвилинка, хвилинка залишилася Володимира Ар'єва, давайте ми ще встигнемо почути пана Болдарєва, а коли вже вимкнуть камери, тоді ідіть собі і розбирайтеся. Прошу 30 секунд.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я хотів сказати, що якраз при помаранчевих урядах Тимошенко і Єханурова майно, яке було роздеребанене до 2004-ого року тільки поверталося. Зокрема, перше, що я скажу, це "Криворіж сталь". Подруге, що до оновлення політичних сил, зараз, дійсно, у демократичному таборі почався, почалося оновлення політичних сил і ідуть абсолютно нові політики, нового штибу і з новим світоглядом. Тому що виборчі списки оновилися. І це тільки початок, тому що вся стара кучмівська колода перейшла до "Партії Регіонів", там близько 80 відсотків. А при Кучмі жодного оновлення політичної, скажемо так або еліти, або політичних сил не було.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. 30 секунд. Ви не залишаєте часу для пана Болдарєва.

Володимир Ар’єв, блок «Наша Україна - Народна Самооборона»: І мені дуже шкода, що такі молоді люди, майже мого віку як Олесь Бузина перетворюються просто в параноїків.

ВЕДУЧИЙ: Ще зараз бійка буде. Пан Болдарєв, Ваш підсумок, 40 секунд, я Вас прошу.

Володиир Болдирєв, партія Регіонів: Я хочу поблагодарить того избирателя на Майдане, который не назвал нашу партию по имени, но сказал, что он надеется, что одна политическая сила, наконец-то возьмёт 226 мандатов. Понятно, исходя из нынешней расстановки сил это может быть только "Партия Регионов". Я то же искренне желаю того чтобы мы взяли наконец-то 226 голосов и закончили эту всю политическую вакханалию с такими господами и другими господами. Спасибо избирателям и прошу вас всех прийти на выборы.

ВЕДУЧИЙ: А я вам скажу, і ми можемо побачити результати нашого інтерактивного опитування, так, ось, більшість тих, хто до нас додзвонився вважає, що нічого нового вони від політиків не почули на цих дострокових перегонах. Мені залишається лише подякувати нашим гостям. Так уже ж після майдану були репліки, панове, я вас прошу...

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Я підтримую пані Діану, про то, що треба провести люстрацію за принципом трьох "К", і усунути від влади комуністів, кагебістів і кучмістів.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Олег Тягнибок, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: Які є в тих трьох мегаблоках і тоді, коли ми усунемо лже-еліту запанує лад і спокій в нашій державі.

ВЕДУЧИЙ: Пане Тягнебок, дайте мені час подякувати нашому спонсору, партнерові програми компанії "Імпульс". "Імпульс" - це провідний виробник меблів на вітчизняному ринку. "Імпульс" - це яскравий зразок сучасної епохи. На цьому все. До побачення.

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20485
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду